Автор Тема: СВОБОДА на МИСЪЛТА  (Прочетена 4000 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ----------

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 581
СВОБОДА на МИСЪЛТА
« -: Януари 09, 2007, 16:31:32 pm »
СВОБОДА на МИСЪЛТА ?

Може да мислите, че академичните учени са аналогия на независимия творец. Всъщност, почти всички учени са наети от някаква голяма организация от рода на правителствен отдел, университет или мултинационална компания. Само в много редки случаи те са свободни да представят своята наука като личен възглед. Те може и да си мислят, че са свободни, но всъщност повечето от тях са наемници; те са изтъргували свободата на мисълта за добри условия на работа, твърд доход, постоянен пост и пенсия. Те са ограничени от армия от бюрократични сили – от финансиращите агенции до здравните и охранителни организации. Учените са ограничени и от правилата на дисциплина на племето, към което принадлежат. За един физик ще е трудно да се занимава с химия, а за биолога ще е почти невъзможно да се занимава с физика. Като връх на всичко, през последните години “чистотата” на науката се пази още по-внимателно от самоналожената инквизиция, наречена “критика от равнопоставените”. Тази добронамерена, но ограничена бавачка на институциите гарантира, че учените ще работят в съответствие с традиционната мъдрост, а не движени от любопитство или вдъхновение. Липсата на свобода ги застрашава да се поддадат на дребнава учтивост или да се превърнат в творения на догмата, подобно на средновековните теолози.

Като университетски учен за мен беше почти невъзможно да правя редовни проучвания на Земятакато жива планета. Като начало, нямаше одобрени средства за такова рисковано проучване. Ако бях упорствал и бях работел през обедните почивки и в свободното си време, не след дълго щях да получа призовка от директора на лабораторията. В кабинета му щях да бъда предупреден, че кариерата ми е застрашена, ако продължа да настоявам за една толкова неизисквана тема за проучване. Ако това не подействаше и аз упорито продължавах да настоявам, щях да бъда привикан втори път и да бъда предупреден, че работата ми застрашава репутацията на факултета и кариерата на самия директор.


из “Епохите на Гея”:
на Джеймс Лавлок;
по текстове от Д. Айк
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Неактивен GNOSTIC

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 255
Re: СВОБОДА на МИСЪЛТА
« Отговор #1 -: Януари 09, 2007, 17:40:46 pm »
Ами може би затова първите учени / алхимици, херметици и пр./ са работели тайно.... за да работят свободно... Догмата е наистина страшно нещо!

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Re: СВОБОДА на МИСЪЛТА
« Отговор #2 -: Януари 10, 2007, 10:25:58 am »
Ще останете учудени колко малко са всъщност учените-догматици
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Re: СВОБОДА на МИСЪЛТА
« Отговор #3 -: Януари 10, 2007, 14:54:18 pm »
То важното е не колко са а какви постове заемат и респективно каква власт могат да упражнят наа подчинените си.

майкъл

 • Гост
Re: СВОБОДА на МИСЪЛТА
« Отговор #4 -: Януари 12, 2007, 23:39:02 pm »
Мнооого негативизъм,слабост    FLY DRAGON и голяма  енергия при търсенето на оправдания и извинения.
 Ако аз бях шеф на този
Цитат
университетски учен
само за това изказване щях да го изгоня.

Неактивен iti

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 123
Re: СВОБОДА на МИСЪЛТА
« Отговор #5 -: Януари 24, 2007, 14:03:18 pm »
Ще останете учудени колко малко са всъщност учените-догматици

Е да, в истинският смисъл на думата наистина са малко. Всъщност не познавам ни един. Но това не значи, че мислят свободно. В образователната ни система никой не те учи да мислиш, дори в повечето случаи не ти позволяват. Може би частни случаи, в определени рамки. Струва ми се, че съвремената ни система на обучение сама си вкарва автогол, като не отсява най-важното което трябва да провокира у младите - желание за търсене и собствено мислене. Възгордява се от това което знае и цялото време заминава да ти наливат с фуния какво те знаят. Процесът е много механичен на запомняне и възпроизвеждане на информация, нищо пвоече от това което прави един компютър. Дали това е манипулирано... трудно е да се каже, след като самите хора в тая система нямат желание за нещо друго. Със сигурност малко са тези които усещат реално чужд натиск и той обикновенно идва от хората нагнездили се на високи постове, които не позволяват "некъв младок" да показва, че знае повече. Това не е нито догматизъм, нито някаква конспирация. Просто човечецът трябва да се чувства "нещо" и не може току тъй да приеме нови неща, не заради нещо друго, а защото самият той трябва да престане да се чувства велик и непреходен....
« Последна редакция: Януари 24, 2007, 14:05:35 pm от iti »
Да се опитате да разберете Муад' Диб, без да познавате неговите смъртни врагове, харконите, е все ед

Неактивен DreamCatcher

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 368
Re: СВОБОДА на МИСЪЛТА
« Отговор #6 -: Януари 24, 2007, 22:02:46 pm »
Fly, така направо няма какво да дискутираме, всички сме се сблъскали с образователната система и знаем колко е закостеняла изобщо цялата официална наука. Ако някой учен иска да твори извън рамките и трябва да работи за илюминатите явно.  ;)
Обаче, там едва ли ще търсят такива с идеи за Земята като живо същество. Те смятат, че знаят всичко по този въпрос. Пък за нас обикновените хорица дето се блъскаме по аудитории и семинарни зали това трябва да са глупости, иначе току виж ни се променил светогледът.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27