Автор Тема: Сциентология - наука, религия или шарлатанство  (Прочетена 30194 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен miamotobg

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 175
 • Шинмен Миамото Мусаши
В последно време ми надуха главата със сватбата на Том Круз и Кейти Холмс и как те били едни видни сциентолози, ето какво намерих в нета за тяхната "религия":


Сциентология:

Счита се към групата на индуистко-християнските секти и движения. Не е регистрирана у нас. Сциентологията заимства идеите си най-вече от будизма. Основател на учението е Лафайет Роналд Хъбард – автор на много книги в областта на научната фантастика. През 1949 година на научна конференция той заявява: „Да пишеш за едно пени на дума е смешно. Ако човек наистина иска да натрупа милиони, най-добрият начин е да създаде своя собствена религия.” На следващата година издава „Дианетика: съвременна наука за душевно здраве”, с което поставя началото на своята религия. Една година по-късно издава първата книга по наукология, а през 1954 г. в САЩ регистрира църква под същото име. Учението на Хъбард е доста сложно и затова той издава свой речник. Според Хъбард първото нещо, което човек трябва да разбере е: „Ти не си човек, ти си тетан”. Тетан е духовно същество, което съществувало около 300 трилиона години, прекарвайки времето в различни тела и след като те умирали, влизало в друга форма на живот. Според Сциентологията всеки минал живот има анормални преживявания, наречени енграми, прилепнали към телата като кърлежи. Именно енграмите са причина индивидът да е в конфликт с обществото и да не може да се приспособи към живота. Ето защо енграмите трябва да бъдат открити и премахнати. За да бъдат премахнати, Хъбард предлага да се извърши „прослушване” в организирани от него курсове. Самото прослушване струва доста скъпо - понякога десетки хиляди долара. След „изчистването” последователите се намират в състояние на ДТ – действащи тетан нива, които са осем на брой. Намиращите се в това състояние могат да контролират себе си, материята, енергията, пространството и времето. Хъбард твърди, че довършва делото на Буда на Запад. Той отхвърля християнското учение за Бога и смята, че има много богове, някои от които са по-висши от другите. Според представители на Сциентолозите, Л. Рон Хъбард пише в брошурата "Пътят към щастието", глава 18. Уважавайте религиозните убеждения на другите, следното: "Толерантността е добър крайъгълен камък за изграждане на човешките взаимоотношения. Когато някой се вгледа в кланетата и страданията, причинени от религиозната нетолерантност през цялата човешка история и в днешни времена, той може да види, че тя не подпомага оцеляването. Религиозна толерантност не означава, че не могат да бъдат изразявани собствените убеждения. Това означава, че стремежът към подкопаване и атакуване на религиозната вяра и убеждения на другия, винаги е била най-краткия път към неприятностите.
Пътят към щастието може да стане арена на спорове, когато някой не уважава религиозните вярвания на другите." Църквата на Сциентологията има за цел да помогне на индивида да се извиси духовно до степен, когато той сам ще осъзнае съществуването и природата на Върховното същество (Бог). Относно представата за Бог, Л. Рон Хъбард пише в книгата "Наука за оцеляването". "Няма цивилизация в световната история, с изключение на изцяло покварените и изчезнали, която да не е потвърдила съществуването на Върховно Същество. Емпирично наблюдение е, че човек без силна и трайна вяра във Върховното Същество е не толкова способен, не толкова етичен, не толкова ценен за самия себе си и за обществото..."

Според Хъбард човек не може да бъде лош. Той отхвърля покаянието като унизително. Спасението е човек да се освободи от прераждането, т.е.от цикъла, включващ живот и смърт. Следващият етап на еволюция след тетана е т.нар. „хомо новос” – богоподобен човек.

Една от характерните черти на последователите на сциентологията е скандалното им поведение и множеството конфликти с държавните власти. В САЩ бяха заведени поредица дела срещу високопоставени последователи на сектата, откраднали секретни военни и разузнавателни документи. Причината затова е идеята на водачите на сектата, че светът ще бъде спасен, само ако се разкрият тайните на държавите. В последните години сциентолозите нашумяха и покрай скандалите в Германия и Франция. Оказа се, че те изграждат свои тайни служби в тези страни. Организирано е изнасянето на 3 млрд. Долара в Люксембург, Дания и САЩ. Сциентолози са осъдени за изнудване на хора да продадат свои имоти и да дадат всичките си спестявания. През 1996 г. е установен а връзка между такова изнудване и причините за самоубийство на член от сектата. Тогава парламентарна комисия определя Сциентологията като секта. През 1996 г. сектата подема високо платена реклама и пропаганда в Западна Европа. За целта са използвани известните холивудски звезди Том Круз и Джон Траволта, които са сциентолози.

У нас през 1991 г. е направен опит за регистрация на сциентологията като вероизповедания или като сдружение. След отказа на Дирекция по вероизповеданията и повторен безуспешен опит няма данни за пропаганда или практическа дейност от страна на чуждестранни мисионери на Сциентологията или на нейни последователи у нас.
« Последна редакция: Ноември 23, 2006, 23:45:20 pm от Horus »
1. Не носи злоба в себе си. 2. Прави разлика между печалбата и загубата във всекидневието. 3.Развива

Неактивен хадзапи

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 808
СЦИЕНТОЛОЗИТЕ НА СЪД В ПАРИЖ

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2009-05-26&article=279289


Истина е, че сциентолозите изсмукват пари от тези, които са им се хванали на въдицата под формата на книги, лекции и др. и на много места не ги одобряват и официално са смятани за секта, не само във Франция.

Същото е и с много други "учения".

Неактивен Tuki

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 134
Дъщерята на Том Круз, която е на 3 годишна възраст ходи пет дни в седмицата в сциентоложко училище.

http://www.dnaindia.com/report.asp?newsid=1247183

Факт е, че има доста известни хора, предимно актьори от Холивуд, които са членове на сциентоложката църква. Чудя се как ли успяват да ги зарибят.  :-\
Какви ли неща им обещават и как ли ги лъжат, че да привлекат толкова много?

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Дъщерята на Том Круз, която е на 3 годишна възраст ходи пет дни в седмицата в сциентоложко училище.

http://www.dnaindia.com/report.asp?newsid=1247183

Факт е, че има доста известни хора, предимно актьори от Холивуд, които са членове на сциентоложката църква. Чудя се как ли успяват да ги зарибят.  :-\
Какви ли неща им обещават и как ли ги лъжат, че да привлекат толкова много?

В тази тема тук http://forum.xnetbg.com/index.php?topic=3835.0 се е получила дискусия по този въпрос и съм сложил някои факти относно сциентолозите като се оказа че представата ми от медиите изобщо не съвпада с това с което действително се занимават - аз си мислех че са християнска секта а се оказа нешо много по-различно.

Неактивен Z-931

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 729
Преди доста времи четох някъде из немските сайтове, че след като се е родила дъщерята на Том Круз е трябвало да бъде отделена от майка си за 2 седмици.Някой чувал ли е нещо подобно?

Неактивен Disinfo

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 114
 • Дисинформатор
Науко-логията е създадена от човек който пише евтини научно-фантастични книги и е решил да припечелва пари продавайки Е-метъри, които ти казват колко зли имплантирани зли души(Тетани) имаш в себе си.
За мене това са врели-некипели, на някой ако му е интересно, да научи малко повече за истинската същност на Scientology-то, да влезе тук: http://www.whyweprotest.net/en/

Неактивен Xpuctoc Muxaul

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 447
 • Виждам мислите ти!
Ян ван Хелсинг, Тайните общества 2
Стр. 68-71

ЗАМЕСЕНА ЛИ Е ЦЪРКВАТА НА СЦИЕНТОЛОЗИТЕ (CHURH OF SCIENTOLOGY)?

Ще кажа само: „истински чук“!
Във „Властта на тайните общества през XX век“ вече споменах, че Хъбард участва в проекта MK Ultra, американски експеримент за контролиране на съзнанието, но това е само подробност. Нека се заровим по-дълбоко в Църквата на сциентолозите (Church of Scientology).
Както подметнах по-горе, Л. Рон Хъбард е от Уилсънови. Баща му е бил осиновен от семейство Хъбард, но реално е потомък на Уилсънови, една от най-старите вещерски фамилии в Шотландия. Други вещерски кланове са например Камерън, Кроули и Парсънс. Всички те участват в „Експеримента Филаделфия“, за който подробно ще разкажа по-късно. Заради потеклото си Хъбард има контакти с ЦРУ, както и с National Intelligence, за която работи години наред. Той има достъп до психиатричните документи на персонала на NAVY и се запознава с методите за контрол на съзнанието, прилагани върху него. По-късно тези изследвания се превръщат в основа за неговата „дианетика“ и техниките за регресивни спомняния, които по онова време са първата по рода си солидна и обоснована методика за връщане в миналото (днес изместена от значително ускорената и по-евтина кинезиология: вместо „електропсихометър“ − „ръчен тест“). Хъбард изследва системата на Алистър Кроули, чиито принципи могат да се открият навсякъде в книгите му, но не ги използва едно към едно, а развива своя методика.
Той започва да връща стотици хора в миналото, в предишните им животи, все по-назад и по-назад, и след години непрестанни изследвания стига до един и същ резултат при всички. Дръжте се здраво!
Историята е приблизително следната: в съзвездието Пегас се намира слънчевата система „Меркаб“, населена от меркабианци. Тя има седем обитавани планети. Меркабианците много отдавна установили, че тяхната централна звезда скоро ще загине и започнали да търсят друга планета, на която да се преселят. Тъй като очевидно не са имали лош вкус, една тяхна делегация достига нашата Слънчева система и те се заселват на процъфтяващите по онова време планети (между тях и Марс). В крайна сметка идват и на Земята, но се оказва, че планетата ни вече е обитаема. Пришълците влизат в контакт с народ, който им изглежда подходящ, правят се на „богове“, извършват „чудеса“ (технологии) и духовно поробват хората, които приучват към абсолютно покорство; карат ги да се молят и с цената на много кървави жертви създават култ към себе си. След като меркабианците виждат, че са подчинили земляните в достатъчна степен, сключват договор с тях, с който обещават, че ще ги направят господари на света, ако съдействат за реализиране на техните цели. Планът е част от меркабианците (те изглеждали като хората) да поемат нещата в свои ръце, да проникнат сред всички земни народи и в крайна сметка да ги превземат. По-късно, когато планетата бъде управлявана от едно световно правителство, земното население щяло да е толкова оредяло, че да остане само една шепа роби, които да обслужват извънземните.
Така. Помислете сега кой е народът, сключил договор с меркабианците? Бинго − юдеите!
Л. Рон Хъбард открива кой се крие зад Яхве, Ел Шадай.
Но с това, естествено, сгазил лука. Всички други, но не и юдеите! Междувременно обаче се знае, че той не е единственият, който стига до тях.
Въз основа на шумерските клинописи, епоса за Гилгамеш, гръцката митология, както и Библията, Хъбард се убеждава, че меркабианците всъщност са митологичните „божествени същества“ или „боговете“ (Анунаките), слезли от небето с летящи чинии. Хората от онзи период, които естествено не са виждали нещо подобно, описват корабите като − както вече цитирах по-горе − облаци, „летящо колело, което дойде с огън и дим от небето“ или „всевиждащо око“.
Според Сичин технологичната раса (Анунаките), която сключва сделка с юдеите, произхожда от дванадесетата планета. Хъбард, от своя страна, смята, че тя е от слънчевата система Меркаб.
А може би от Меркаб меркабианците първоначално са отишли на дванадесетата планета, след това на Марс и чак тогава на Земята? Или става въпрос за различни раси? Кой знае?
Все пак и Сичин, и Хъбард стигат до един и същи извод: Яхве, Ел Шадай, старозаветният Бог, е извънземен (или поне физическа личност от плът и кръв, приземила се с летяща чиния), който сключва договор с юдеите. Между инсайдерите този договор носи името „Юдейски кръвен съюз“ и може да бъде открит в Талмуда и Стария завет.
Църквата на сциентолозите преподава тази история от ОТ-3-степен нагоре, но разбира се, с много повече подробности и детайли. Посредством своите auditing-техники  Хъбард се опитва да премахне блокадите, заложени в хората от меркабианците и Илюминатите, и да им възвърне свободата.
Сигурно мислите, че това едва ли не са някакви свободни съчинения.
Ако беше така, кликата само щеше да се подиграва и да разказва вицове. Но ако има нещо вярно, тези, които работят с меркабианците и Илюминатите, вероятно щяха предприемат нещо в отговор. И те го правят.
Илюминатите и „Юдейският кръвен съюз“ скоро научават какво става в Църквата на сциентолозите и започват да се инфилтрират в нея. Не без участието на ЦРУ. Те настройват различни клонове на „църквата“ едни срещу други и постепенно изтласкват Хъбард от позицията му. По думите на Л. Кин през 1981 г. хазарският евреин Бронфман, може би най-големият производител на уиски в света (със седалище Канада), изкупува Църквата на сциентолозите навсякъде по света.
Това обяснява защо през 1981 г. има такъв силен отлив от нея.
Това поне твърдят един мой приятел (който години наред работи заедно с Хъбард) и племенницата на Алистър Кроули, която познавам добре − двама души, съоснователи на Църквата на сциентолозите в Германия, които заради „аферата Бронфман“ от 1981 г. я напускат заедно с още хора от „свободната зона“ (членове, които „аудитстват“ извън църквата. „Свободната зона“ се занимава най-вече с темата за меркабианците.).
В този смисъл до 1981 г. Църквата на сциентолозите очевидно е била позитивна организация. След това ръководството й се поема от престъпния синдикат. Знаем чрез кого!
Учудени ли сте?
(Още подробности за учението на сциентолозите и историята за меркабианците и други извънземни се съдържат в „Бог и компания“ на Л. Кин, VAP Verlag; както и в „Боговете от Едемската градина“ на Уилям Брамли, Tat Verlag.)

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Disinfo, това което си писал е именно образа който искат да направят за Хъбард в медийното пространство. На някакъв луд фантаст при това и шарлатанин и алчен до мозъка на костите си. В никакъв случай не бива да получава и "позитивна" осанка а просто да се вникне в това с което наистина се е занимавал и именно откритията до които е достигнал са толкова ценни и важни че от тях започват да се интересуват "баш управляващите" като тяхната цел е да ги подменят като по този начин контролират "масовите сциентолози" а пък всички други извън сциентологията да останат с убеждението че става дума за някаква тъпа финансова измама. Не случайно антисциентоложките движения се радват на такава популярност. От самата сциентоложка църква отдавна нищо полезно не може да се научи след като през 1981г. е превзета от тайните служби на САЩ.

Неактивен Xpuctoc Muxaul

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 447
 • Виждам мислите ти!
Не разбирам защо сметна, че го правят на луд и фантаст, според мен се казва точно обратното. Зависи с каква нагласа го четеш и какво извличаш от написаното, къде слагаш ударението.

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Не разбирам защо сметна, че го правят на луд и фантаст, според мен се казва точно обратното. Зависи с каква нагласа го четеш и какво извличаш от написаното, къде слагаш ударението.

Ти май нещо неразбра какво съм писал  ;) Disinfo е името на потребителя към когото се обръщам, който е писал преди теб а не коментирам твоя пост  ;)Естествено че в твоя пост се казва точно обратното, което е писал Disinfo  ;)А иначе добре че си го сложил на български!
« Последна редакция: Юли 16, 2009, 23:30:37 pm от Alien »

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Re:Сциентология - наука, религия или шарлатанство
« Отговор #10 -: Юли 19, 2009, 19:03:11 pm »
Е ще попрочетеш малко митология - или да публикувам митовете на гърци, евреи, египтяни и прочие та да се раздуе постинга да не можеш го прочете!

В случая наистина е добре да си обосновеш връзката между тетан и титан защото определението на "сциентолозите" или по-скоро на Хъбард (което е и неофициално)е свързано с 2 основни неща. Едното е така наречения инцидент в древността при който милиарди "тетани" или души на хора са били докарани за Земята и изтребени с водородни бомби още преди да дойдат в съзнание и които според Хъбард (пак неофициално)заради придобитата от това травма остават в полето на Земята и вредят на хората, които сега са инкаранирани.

Иначе термина тетан или душа в пълния си потенциал според Хъбард е това към което всеки трябва да се стреми като получи неограничени възможности за изява във вселената.Дори да създава галактики.

Сега ми обясни как това се вързва с титаните, атлантите, и т.н., кой на кого служи и кои са злите духове....

Неактивен bai_lun

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 143
Re:Сциентология - наука, религия или шарлатанство
« Отговор #11 -: Август 08, 2009, 10:13:45 am »
Сциентологията e система от религиозни вярвания и философски идеи, основана от писателя Лафайет Роналд Хъбард (1911-1986) през 1952 година. Той е автор на много книги в областта на научната фантастика, повечето от които са писани през 30-те и 40-те години. През 1949 г. на конференция на автори на научно-фантастични книги, проведена в Ню Джърси, той заявява: "Да пишеш за едно пени на дума е смешно. Ако човек наистина иска да натрупа милиони, най-добрият начин е да създаде своя собствена религия."
По време на своята писателска кариера Хъбард започва да се интересува от способностите на човешкия разум. През 1950 г. неговите проучвания биват публикувани под името "Дианетикс. Модерната наука на умственото здраве." Днес тази книга носи заглавието "Силата на мисълта върху човешкото тяло."

Сциентолоичната църква е основана през 1953 година. Сциентологията се занимава с въпроси, отнасящи се до морал, етика, образование и бизнес.
« Последна редакция: Август 08, 2009, 10:14:58 am от bai_lun »
Тук съм за да разговарям с философи, овце си имам!

Неактивен streleca

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 4
Re:Сциентология - наука, религия или шарлатанство
« Отговор #12 -: Юли 06, 2010, 19:19:50 pm »
 До този момент не бях писал във форума.
Днес, цял ден тръбят по новините за "Сциентоложката секта" /секта я наричат новинарите и не само/.Попаднах на тази новина,

 http://dobrich.info/novini/article/154608
няма да я разказвам. Ще кажа /за тези които прочетат новината/само, че в РБългария има много секти, но такива действия не се предприемат спрямо тях.Учуден съм от бързата реакция на управляващите, а щом те се размърдат да свършат някъква работа започвам да си задавам въпроси.
 Извинявам се, ако не съм се справил с поставянето на Връзката, но ми е за пръв път.

Неактивен Pilota

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 264
Re:Сциентология - наука, религия или шарлатанство
« Отговор #13 -: Юли 06, 2010, 19:23:38 pm »
Това е поредната машина за правене на пари.

Неактивен streleca

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 4
Re:Сциентология - наука, религия или шарлатанство
« Отговор #14 -: Юли 06, 2010, 20:24:04 pm »
Вярно е, че днес всички се опитват да ни втълпят, че всичко е пари.
Е, аз не смятам, че всичко е пари, а и трудно се поддавам на манипулации. Но Л.Рон Хабърт е прекрасен писател. Не мога да дам мнение за него какъв е като водач на поредната така наречена секта, но препоръчвам на всички любители на фантастиката прекрасната му декалогия, фантастична комедия "Мисия Земя". Имам я цялата декалогия. Четох я преди около 10г.
Тъй като не мога да си позволя за сега да купувам книги, си препрочитам личната колекция. Но, за да препрочета дадена книга, трябва поне мъничко да съм позабравил съдържанието и сюжета й. Но "Мисия Земя" е незабравима. Който не я е чел, моля да я прочете. Нямя да съжалявя.

А като се замисля сега върху сюжета й... Може би е искал да каже нещо, а може и просто да си е фантазирал.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27