Форум за конспирации, уфология и мистика.

Духовно => Религия => Темата е започната от: miamotobg в Ноември 23, 2006, 15:19:05 pm

Титла: Сциентология - наука, религия или шарлатанство
Публикувано от: miamotobg в Ноември 23, 2006, 15:19:05 pm
В последно време ми надуха главата със сватбата на Том Круз и Кейти Холмс и как те били едни видни сциентолози, ето какво намерих в нета за тяхната "религия":


Сциентология:

Счита се към групата на индуистко-християнските секти и движения. Не е регистрирана у нас. Сциентологията заимства идеите си най-вече от будизма. Основател на учението е Лафайет Роналд Хъбард – автор на много книги в областта на научната фантастика. През 1949 година на научна конференция той заявява: „Да пишеш за едно пени на дума е смешно. Ако човек наистина иска да натрупа милиони, най-добрият начин е да създаде своя собствена религия.” На следващата година издава „Дианетика: съвременна наука за душевно здраве”, с което поставя началото на своята религия. Една година по-късно издава първата книга по наукология, а през 1954 г. в САЩ регистрира църква под същото име. Учението на Хъбард е доста сложно и затова той издава свой речник. Според Хъбард първото нещо, което човек трябва да разбере е: „Ти не си човек, ти си тетан”. Тетан е духовно същество, което съществувало около 300 трилиона години, прекарвайки времето в различни тела и след като те умирали, влизало в друга форма на живот. Според Сциентологията всеки минал живот има анормални преживявания, наречени енграми, прилепнали към телата като кърлежи. Именно енграмите са причина индивидът да е в конфликт с обществото и да не може да се приспособи към живота. Ето защо енграмите трябва да бъдат открити и премахнати. За да бъдат премахнати, Хъбард предлага да се извърши „прослушване” в организирани от него курсове. Самото прослушване струва доста скъпо - понякога десетки хиляди долара. След „изчистването” последователите се намират в състояние на ДТ – действащи тетан нива, които са осем на брой. Намиращите се в това състояние могат да контролират себе си, материята, енергията, пространството и времето. Хъбард твърди, че довършва делото на Буда на Запад. Той отхвърля християнското учение за Бога и смята, че има много богове, някои от които са по-висши от другите. Според представители на Сциентолозите, Л. Рон Хъбард пише в брошурата "Пътят към щастието", глава 18. Уважавайте религиозните убеждения на другите, следното: "Толерантността е добър крайъгълен камък за изграждане на човешките взаимоотношения. Когато някой се вгледа в кланетата и страданията, причинени от религиозната нетолерантност през цялата човешка история и в днешни времена, той може да види, че тя не подпомага оцеляването. Религиозна толерантност не означава, че не могат да бъдат изразявани собствените убеждения. Това означава, че стремежът към подкопаване и атакуване на религиозната вяра и убеждения на другия, винаги е била най-краткия път към неприятностите.
Пътят към щастието може да стане арена на спорове, когато някой не уважава религиозните вярвания на другите." Църквата на Сциентологията има за цел да помогне на индивида да се извиси духовно до степен, когато той сам ще осъзнае съществуването и природата на Върховното същество (Бог). Относно представата за Бог, Л. Рон Хъбард пише в книгата "Наука за оцеляването". "Няма цивилизация в световната история, с изключение на изцяло покварените и изчезнали, която да не е потвърдила съществуването на Върховно Същество. Емпирично наблюдение е, че човек без силна и трайна вяра във Върховното Същество е не толкова способен, не толкова етичен, не толкова ценен за самия себе си и за обществото..."

Според Хъбард човек не може да бъде лош. Той отхвърля покаянието като унизително. Спасението е човек да се освободи от прераждането, т.е.от цикъла, включващ живот и смърт. Следващият етап на еволюция след тетана е т.нар. „хомо новос” – богоподобен човек.

Една от характерните черти на последователите на сциентологията е скандалното им поведение и множеството конфликти с държавните власти. В САЩ бяха заведени поредица дела срещу високопоставени последователи на сектата, откраднали секретни военни и разузнавателни документи. Причината затова е идеята на водачите на сектата, че светът ще бъде спасен, само ако се разкрият тайните на държавите. В последните години сциентолозите нашумяха и покрай скандалите в Германия и Франция. Оказа се, че те изграждат свои тайни служби в тези страни. Организирано е изнасянето на 3 млрд. Долара в Люксембург, Дания и САЩ. Сциентолози са осъдени за изнудване на хора да продадат свои имоти и да дадат всичките си спестявания. През 1996 г. е установен а връзка между такова изнудване и причините за самоубийство на член от сектата. Тогава парламентарна комисия определя Сциентологията като секта. През 1996 г. сектата подема високо платена реклама и пропаганда в Западна Европа. За целта са използвани известните холивудски звезди Том Круз и Джон Траволта, които са сциентолози.

У нас през 1991 г. е направен опит за регистрация на сциентологията като вероизповедания или като сдружение. След отказа на Дирекция по вероизповеданията и повторен безуспешен опит няма данни за пропаганда или практическа дейност от страна на чуждестранни мисионери на Сциентологията или на нейни последователи у нас.
Титла: Re:Сциентология - наука, религия или шарлатанство
Публикувано от: хадзапи в Май 26, 2009, 21:28:43 pm
СЦИЕНТОЛОЗИТЕ НА СЪД В ПАРИЖ

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2009-05-26&article=279289


Истина е, че сциентолозите изсмукват пари от тези, които са им се хванали на въдицата под формата на книги, лекции и др. и на много места не ги одобряват и официално са смятани за секта, не само във Франция.

Същото е и с много други "учения".
Титла: Re:Сциентология - наука, религия или шарлатанство
Публикувано от: Tuki в Юни 06, 2009, 12:55:28 pm
Дъщерята на Том Круз, която е на 3 годишна възраст ходи пет дни в седмицата в сциентоложко училище.

http://www.dnaindia.com/report.asp?newsid=1247183

Факт е, че има доста известни хора, предимно актьори от Холивуд, които са членове на сциентоложката църква. Чудя се как ли успяват да ги зарибят.  :-\
Какви ли неща им обещават и как ли ги лъжат, че да привлекат толкова много?
Титла: Re:Сциентология - наука, религия или шарлатанство
Публикувано от: Alien в Юни 07, 2009, 11:30:33 am
Дъщерята на Том Круз, която е на 3 годишна възраст ходи пет дни в седмицата в сциентоложко училище.

http://www.dnaindia.com/report.asp?newsid=1247183

Факт е, че има доста известни хора, предимно актьори от Холивуд, които са членове на сциентоложката църква. Чудя се как ли успяват да ги зарибят.  :-\
Какви ли неща им обещават и как ли ги лъжат, че да привлекат толкова много?

В тази тема тук http://forum.xnetbg.com/index.php?topic=3835.0 се е получила дискусия по този въпрос и съм сложил някои факти относно сциентолозите като се оказа че представата ми от медиите изобщо не съвпада с това с което действително се занимават - аз си мислех че са християнска секта а се оказа нешо много по-различно.
Титла: Re:Сциентология - наука, религия или шарлатанство
Публикувано от: Z-931 в Юни 14, 2009, 19:55:10 pm
Преди доста времи четох някъде из немските сайтове, че след като се е родила дъщерята на Том Круз е трябвало да бъде отделена от майка си за 2 седмици.Някой чувал ли е нещо подобно?
Титла: Re:Сциентология - наука, религия или шарлатанство
Публикувано от: Disinfo в Юни 18, 2009, 01:22:59 am
Науко-логията е създадена от човек който пише евтини научно-фантастични книги и е решил да припечелва пари продавайки Е-метъри, които ти казват колко зли имплантирани зли души(Тетани) имаш в себе си.
За мене това са врели-некипели, на някой ако му е интересно, да научи малко повече за истинската същност на Scientology-то, да влезе тук: http://www.whyweprotest.net/en/ (http://www.whyweprotest.net/en/)
Титла: Re:Сциентология - наука, религия или шарлатанство
Публикувано от: Xpuctoc Muxaul в Юли 05, 2009, 19:51:10 pm
Ян ван Хелсинг, Тайните общества 2
Стр. 68-71

ЗАМЕСЕНА ЛИ Е ЦЪРКВАТА НА СЦИЕНТОЛОЗИТЕ (CHURH OF SCIENTOLOGY)?

Ще кажа само: „истински чук“!
Във „Властта на тайните общества през XX век“ вече споменах, че Хъбард участва в проекта MK Ultra, американски експеримент за контролиране на съзнанието, но това е само подробност. Нека се заровим по-дълбоко в Църквата на сциентолозите (Church of Scientology).
Както подметнах по-горе, Л. Рон Хъбард е от Уилсънови. Баща му е бил осиновен от семейство Хъбард, но реално е потомък на Уилсънови, една от най-старите вещерски фамилии в Шотландия. Други вещерски кланове са например Камерън, Кроули и Парсънс. Всички те участват в „Експеримента Филаделфия“, за който подробно ще разкажа по-късно. Заради потеклото си Хъбард има контакти с ЦРУ, както и с National Intelligence, за която работи години наред. Той има достъп до психиатричните документи на персонала на NAVY и се запознава с методите за контрол на съзнанието, прилагани върху него. По-късно тези изследвания се превръщат в основа за неговата „дианетика“ и техниките за регресивни спомняния, които по онова време са първата по рода си солидна и обоснована методика за връщане в миналото (днес изместена от значително ускорената и по-евтина кинезиология: вместо „електропсихометър“ − „ръчен тест“). Хъбард изследва системата на Алистър Кроули, чиито принципи могат да се открият навсякъде в книгите му, но не ги използва едно към едно, а развива своя методика.
Той започва да връща стотици хора в миналото, в предишните им животи, все по-назад и по-назад, и след години непрестанни изследвания стига до един и същ резултат при всички. Дръжте се здраво!
Историята е приблизително следната: в съзвездието Пегас се намира слънчевата система „Меркаб“, населена от меркабианци. Тя има седем обитавани планети. Меркабианците много отдавна установили, че тяхната централна звезда скоро ще загине и започнали да търсят друга планета, на която да се преселят. Тъй като очевидно не са имали лош вкус, една тяхна делегация достига нашата Слънчева система и те се заселват на процъфтяващите по онова време планети (между тях и Марс). В крайна сметка идват и на Земята, но се оказва, че планетата ни вече е обитаема. Пришълците влизат в контакт с народ, който им изглежда подходящ, правят се на „богове“, извършват „чудеса“ (технологии) и духовно поробват хората, които приучват към абсолютно покорство; карат ги да се молят и с цената на много кървави жертви създават култ към себе си. След като меркабианците виждат, че са подчинили земляните в достатъчна степен, сключват договор с тях, с който обещават, че ще ги направят господари на света, ако съдействат за реализиране на техните цели. Планът е част от меркабианците (те изглеждали като хората) да поемат нещата в свои ръце, да проникнат сред всички земни народи и в крайна сметка да ги превземат. По-късно, когато планетата бъде управлявана от едно световно правителство, земното население щяло да е толкова оредяло, че да остане само една шепа роби, които да обслужват извънземните.
Така. Помислете сега кой е народът, сключил договор с меркабианците? Бинго − юдеите!
Л. Рон Хъбард открива кой се крие зад Яхве, Ел Шадай.
Но с това, естествено, сгазил лука. Всички други, но не и юдеите! Междувременно обаче се знае, че той не е единственият, който стига до тях.
Въз основа на шумерските клинописи, епоса за Гилгамеш, гръцката митология, както и Библията, Хъбард се убеждава, че меркабианците всъщност са митологичните „божествени същества“ или „боговете“ (Анунаките), слезли от небето с летящи чинии. Хората от онзи период, които естествено не са виждали нещо подобно, описват корабите като − както вече цитирах по-горе − облаци, „летящо колело, което дойде с огън и дим от небето“ или „всевиждащо око“.
Според Сичин технологичната раса (Анунаките), която сключва сделка с юдеите, произхожда от дванадесетата планета. Хъбард, от своя страна, смята, че тя е от слънчевата система Меркаб.
А може би от Меркаб меркабианците първоначално са отишли на дванадесетата планета, след това на Марс и чак тогава на Земята? Или става въпрос за различни раси? Кой знае?
Все пак и Сичин, и Хъбард стигат до един и същи извод: Яхве, Ел Шадай, старозаветният Бог, е извънземен (или поне физическа личност от плът и кръв, приземила се с летяща чиния), който сключва договор с юдеите. Между инсайдерите този договор носи името „Юдейски кръвен съюз“ и може да бъде открит в Талмуда и Стария завет.
Църквата на сциентолозите преподава тази история от ОТ-3-степен нагоре, но разбира се, с много повече подробности и детайли. Посредством своите auditing-техники  Хъбард се опитва да премахне блокадите, заложени в хората от меркабианците и Илюминатите, и да им възвърне свободата.
Сигурно мислите, че това едва ли не са някакви свободни съчинения.
Ако беше така, кликата само щеше да се подиграва и да разказва вицове. Но ако има нещо вярно, тези, които работят с меркабианците и Илюминатите, вероятно щяха предприемат нещо в отговор. И те го правят.
Илюминатите и „Юдейският кръвен съюз“ скоро научават какво става в Църквата на сциентолозите и започват да се инфилтрират в нея. Не без участието на ЦРУ. Те настройват различни клонове на „църквата“ едни срещу други и постепенно изтласкват Хъбард от позицията му. По думите на Л. Кин през 1981 г. хазарският евреин Бронфман, може би най-големият производител на уиски в света (със седалище Канада), изкупува Църквата на сциентолозите навсякъде по света.
Това обяснява защо през 1981 г. има такъв силен отлив от нея.
Това поне твърдят един мой приятел (който години наред работи заедно с Хъбард) и племенницата на Алистър Кроули, която познавам добре − двама души, съоснователи на Църквата на сциентолозите в Германия, които заради „аферата Бронфман“ от 1981 г. я напускат заедно с още хора от „свободната зона“ (членове, които „аудитстват“ извън църквата. „Свободната зона“ се занимава най-вече с темата за меркабианците.).
В този смисъл до 1981 г. Църквата на сциентолозите очевидно е била позитивна организация. След това ръководството й се поема от престъпния синдикат. Знаем чрез кого!
Учудени ли сте?
(Още подробности за учението на сциентолозите и историята за меркабианците и други извънземни се съдържат в „Бог и компания“ на Л. Кин, VAP Verlag; както и в „Боговете от Едемската градина“ на Уилям Брамли, Tat Verlag.)
Титла: Re:Сциентология - наука, религия или шарлатанство
Публикувано от: Alien в Юли 16, 2009, 17:23:31 pm
Disinfo, това което си писал е именно образа който искат да направят за Хъбард в медийното пространство. На някакъв луд фантаст при това и шарлатанин и алчен до мозъка на костите си. В никакъв случай не бива да получава и "позитивна" осанка а просто да се вникне в това с което наистина се е занимавал и именно откритията до които е достигнал са толкова ценни и важни че от тях започват да се интересуват "баш управляващите" като тяхната цел е да ги подменят като по този начин контролират "масовите сциентолози" а пък всички други извън сциентологията да останат с убеждението че става дума за някаква тъпа финансова измама. Не случайно антисциентоложките движения се радват на такава популярност. От самата сциентоложка църква отдавна нищо полезно не може да се научи след като през 1981г. е превзета от тайните служби на САЩ.
Титла: Re:Сциентология - наука, религия или шарлатанство
Публикувано от: Xpuctoc Muxaul в Юли 16, 2009, 20:19:56 pm
Не разбирам защо сметна, че го правят на луд и фантаст, според мен се казва точно обратното. Зависи с каква нагласа го четеш и какво извличаш от написаното, къде слагаш ударението.
Титла: Re:Сциентология - наука, религия или шарлатанство
Публикувано от: Alien в Юли 16, 2009, 23:27:10 pm
Не разбирам защо сметна, че го правят на луд и фантаст, според мен се казва точно обратното. Зависи с каква нагласа го четеш и какво извличаш от написаното, къде слагаш ударението.

Ти май нещо неразбра какво съм писал  ;) Disinfo е името на потребителя към когото се обръщам, който е писал преди теб а не коментирам твоя пост  ;)Естествено че в твоя пост се казва точно обратното, което е писал Disinfo  ;)А иначе добре че си го сложил на български!
Титла: Re:Сциентология - наука, религия или шарлатанство
Публикувано от: Alien в Юли 19, 2009, 19:03:11 pm
Е ще попрочетеш малко митология - или да публикувам митовете на гърци, евреи, египтяни и прочие та да се раздуе постинга да не можеш го прочете!

В случая наистина е добре да си обосновеш връзката между тетан и титан защото определението на "сциентолозите" или по-скоро на Хъбард (което е и неофициално)е свързано с 2 основни неща. Едното е така наречения инцидент в древността при който милиарди "тетани" или души на хора са били докарани за Земята и изтребени с водородни бомби още преди да дойдат в съзнание и които според Хъбард (пак неофициално)заради придобитата от това травма остават в полето на Земята и вредят на хората, които сега са инкаранирани.

Иначе термина тетан или душа в пълния си потенциал според Хъбард е това към което всеки трябва да се стреми като получи неограничени възможности за изява във вселената.Дори да създава галактики.

Сега ми обясни как това се вързва с титаните, атлантите, и т.н., кой на кого служи и кои са злите духове....
Титла: Re:Сциентология - наука, религия или шарлатанство
Публикувано от: bai_lun в Август 08, 2009, 10:13:45 am
Сциентологията e система от религиозни вярвания и философски идеи, основана от писателя Лафайет Роналд Хъбард (1911-1986) през 1952 година. Той е автор на много книги в областта на научната фантастика, повечето от които са писани през 30-те и 40-те години. През 1949 г. на конференция на автори на научно-фантастични книги, проведена в Ню Джърси, той заявява: "Да пишеш за едно пени на дума е смешно. Ако човек наистина иска да натрупа милиони, най-добрият начин е да създаде своя собствена религия."
По време на своята писателска кариера Хъбард започва да се интересува от способностите на човешкия разум. През 1950 г. неговите проучвания биват публикувани под името "Дианетикс. Модерната наука на умственото здраве." Днес тази книга носи заглавието "Силата на мисълта върху човешкото тяло."

Сциентолоичната църква е основана през 1953 година. Сциентологията се занимава с въпроси, отнасящи се до морал, етика, образование и бизнес.
Титла: Re:Сциентология - наука, религия или шарлатанство
Публикувано от: streleca в Юли 06, 2010, 19:19:50 pm
 До този момент не бях писал във форума.
Днес, цял ден тръбят по новините за "Сциентоложката секта" /секта я наричат новинарите и не само/.Попаднах на тази новина,

 http://dobrich.info/novini/article/154608 (http://dobrich.info/novini/article/154608)
няма да я разказвам. Ще кажа /за тези които прочетат новината/само, че в РБългария има много секти, но такива действия не се предприемат спрямо тях.Учуден съм от бързата реакция на управляващите, а щом те се размърдат да свършат някъква работа започвам да си задавам въпроси.
 Извинявам се, ако не съм се справил с поставянето на Връзката, но ми е за пръв път.
Титла: Re:Сциентология - наука, религия или шарлатанство
Публикувано от: Pilota в Юли 06, 2010, 19:23:38 pm
Това е поредната машина за правене на пари.
Титла: Re:Сциентология - наука, религия или шарлатанство
Публикувано от: streleca в Юли 06, 2010, 20:24:04 pm
Вярно е, че днес всички се опитват да ни втълпят, че всичко е пари.
Е, аз не смятам, че всичко е пари, а и трудно се поддавам на манипулации. Но Л.Рон Хабърт е прекрасен писател. Не мога да дам мнение за него какъв е като водач на поредната така наречена секта, но препоръчвам на всички любители на фантастиката прекрасната му декалогия, фантастична комедия "Мисия Земя". Имам я цялата декалогия. Четох я преди около 10г.
Тъй като не мога да си позволя за сега да купувам книги, си препрочитам личната колекция. Но, за да препрочета дадена книга, трябва поне мъничко да съм позабравил съдържанието и сюжета й. Но "Мисия Земя" е незабравима. Който не я е чел, моля да я прочете. Нямя да съжалявя.

А като се замисля сега върху сюжета й... Може би е искал да каже нещо, а може и просто да си е фантазирал.
Титла: Re:Сциентология - наука, религия или шарлатанство
Публикувано от: ARRI в Юли 06, 2010, 20:44:39 pm
Най-известните сциентолози

(http://www.vratovrazka.bg/images/stories/skuka/interesting/famous_scientologists/famous_scientologists.jpg)


http://www.vratovrazka.bg/Анти-скука/Най-известните-сциентолози.html

Титла: Re:Сциентология - наука, религия или шарлатанство
Публикувано от: rofl в Юли 07, 2010, 11:24:52 am
ДАНС взе на мушка сектата на сциентолозите

http://society.actualno.com/news_305608.html (http://society.actualno.com/news_305608.html)

Агенти от ДАНС разследват кой превежда и как се разпространяват у нас хилядите религиозни книги във възхвала на сектантската религия сциентология. Директорът на Народна библиотека "Иван Вазов" Радка Колева потвърди, че е разпитвана от агенти на ДАНС. От самата агенция отказаха коментар дали се води такова разследване или не, пише Монитор.

"Пълният доклад за опасните сектантски книги, които получиха читалищата в Пловдив под формата на дарение, е предаден още преди 2 седмици в ДАНС", каза зам.-кметът по образованието Петя Гогова. Тя уточни, че ако е необходимо, ще бъде сезирана и пловдивската прокуратура.

Сектантите са пратили книгите си до всички библиотеки в Пловдив и в Пазарджик. Не са били пощадени дори и селските читалища. Докладната записка с преброените и иззети в Пловдив книги е готова. Радка Колева обясни, че е член на общинската комисия, която още преди месец е била натоварена да обиколи всички читалища. В 13 библиотеки в Пловдив сциентолозите са изпратили общо 104 тома, възхваляващи религията им.

За по-голям ефект сектата е прикрепила към книгите и DVD-та. В библиотеките са получени и общо 13 DVD-та с видеоматериал от религиозни сбирки. Най-много бумаги са изпратени до Народната библиотека "Иван Вазов" в Пловдив. Служителките там са получили пощенска пратка с 26 книги и 26 DVD-та.

"Всички книги са описани и са прибрани от читалните на библиотеките. Те не се дават за ползване. Чакаме решение от община Пловдив какво ще се прави с конфискуваните дискове и томове", обясни Радка Колева. Има голяма вероятност религиозната сектантска литература да бъде изгорена.

Седем от читалищата под тепетата не са получавали изобщо литература от сектата, а в читалище "Захарий Стоянов" са върнали колета. В читалище "Алеко Константинов" са отворили пощенската пратка, но след като са видели какво съдържа, са я унищожили.

Книгите и дисковете са дарение от датския офис на датското издателство "Нова ера" с автор Лафайет Рон Хъбард. Книгите са преведени на български език, но носят чужди книжни номера, уточни Колева. "Това са огромни трудове и заглавия и не е ясно кой точно ги е превел на български език", каза директорът на Народната библиотека. Пратките били придружавани от писма, в които се молело книгите да бъдат обработени и разпространени сред пловдивчани.

До края на седмицата религиозната литература и дисковете ще бъдат унищожени, съобщи Петя Гогова. Според доклада на общинската комисия библиотечните работници не са извършили нарушение. Те добросъвестно са приели дарението във вид на пощенски пратки. "Евентуално могат да се търсят нарушения от страна на пощенския оператор, извършил доставките, по Закона за пощенските услуги", коментира Гогова.
Титла: Re:Сциентология - наука, религия или шарлатанство
Публикувано от: GaBOSS в Юли 07, 2010, 18:57:28 pm
Поредната манипулативна статия, заявена от родната милиция, която типично по милиционерски бъка от грешки и нарочни промени на фактите.
Сциентологията е религия, но не сектантска. Явно писалите дописката милиционери не са на ясно много-много с терминологията.
А пък унищожаването на една книга независимо какво пише в нея вече е не само вандалски акт, но и престъпление срещу човечеството.
Явно не им стига резила срещу "Моята библиотека" (chitanka.info) сега започват да горят и всичко което е неразбираемо за тях.
Нещо ми напомня това, ама нали съм млад - още не мога да се сетя кой диктатор преди време гореше книжки публично.  :(
Титла: Re:Сциентология - наука, религия или шарлатанство
Публикувано от: Alien в Юли 07, 2010, 19:02:03 pm
На мен ми е много интересно към "сектанската литература" дали спада и Дианетиката на Р. Хъбард, която наскоро гледах и по книжарниците в някакво доста луксозно издание от 40лв.
Титла: Re:Сциентология - наука, религия или шарлатанство
Публикувано от: fishbone в Септември 15, 2010, 15:54:17 pm
Разбира се, че да  Alien.
Между другото попаднах на интересна статия от 2007г. Считам, че все още е актуална и полезна.
http://www.bgsever.info/br-50_2007/stranici/str-11.htm

Сциентология - наука, религия или шарлатанство? - И ТРИТЕ.

Титла: Re:Сциентология - наука, религия или шарлатанство
Публикувано от: Nikola_Davidov в Септември 15, 2010, 17:47:38 pm
Том Круз казва, че сциентологията му е помогнала да се справи с дислексията си. Ако е вярно, може би има нещо позитивно в това учение. Иначе и аз, вероятно манипулиран от медиите, имам негативно мнение за сциентолозите.
Титла: Re:Сциентология - наука, религия или шарлатанство
Публикувано от: fishbone в Септември 16, 2010, 18:56:09 pm
Не го слушай ти какво казва Том Круз на някой си там измислен журналяга.
Нещо друго му е помогнало...ми се вижда. ;D
Титла: Re:Сциентология - наука, религия или шарлатанство
Публикувано от: Nikola_Davidov в Септември 16, 2010, 20:33:46 pm
fishbone, какво имаш предвид?
Титла: Re:Сциентология - наука, религия или шарлатанство
Публикувано от: mirage в Септември 16, 2010, 23:50:04 pm
Незнам за сциентологията но гледах едно филмче за дианетиката и последователите и използват разни техники като хипноза и внушения и мисля че действат на подсъзнателно ниво и помагат на хората да преодолеят разни блокажи психически. Друг е въпроса колко е манипулация и доколко са полезни с рекламни клипове всичко може да се покаже. А на Том Круз според мен му плащат да ги рекламира.
Титла: Re:Сциентология - наука, религия или шарлатанство
Публикувано от: fishbone в Септември 17, 2010, 00:10:23 am
Наийш как? Аком плащат. ;D ;D ;D
Титла: Re:Сциентология - наука, религия или шарлатанство
Публикувано от: Nikola_Davidov в Септември 17, 2010, 01:07:50 am
Аха, сега те разбрах :)
Титла: Re:Сциентология - наука, религия или шарлатанство
Публикувано от: P.E.A.C.E. в Септември 17, 2010, 19:47:41 pm
Сциентологията до колкото разбирам аз е поредното нещо което измества фокуса от духовното в материалното. Извънземни вместо Бог, суха наука, всместо чувство и интуиция и т.н.
Титла: Re:Сциентология - наука, религия или шарлатанство
Публикувано от: voodoogoo в Ноември 27, 2011, 18:09:27 pm
 В „Мисия Земя“, Хъбард описва изчистването на замърсители в атмосферата, с разпраскването на специялни спори,със самолети,които да свършат тая работа.Химически следи?Има и други интересни идеи в книгите му,а на места си е често осведомяване за това което се случва с нас.
Титла: Re: Сциентология - наука, религия или шарлатанство
Публикувано от: HomerCat в Август 25, 2020, 17:22:59 pm
Докато бях във,хм,възстановителен период,прочетох в ПР интервюто на Дейн Топс,което ме подсети за една статия на Ерих Фром за Дианетиката,която се бях наканил да преведа,а и бих обърнал внимание на Дианетиката като модел,от който евентуално човек би могъл да научи нещо полезно,без да се "сциентологизира",разбира се.От Уикипедия рабрах,че Рон Мискавидж (баща на Дейвид Мискавидж) е написал книга,сравнително неотдавна и в ютубето попаднах на неговия канал,където същия ден имаше ново видео,където с една дама обсъждаха сциентологични работи.
Някой читател може да е забелязал,че адресът на страниците,откъдето превеждам книгата на д-р Меерлоо съдържа думата "scientology".Сайтът е на бивш сциентолог и всъщност попаднах на "Изнасилването на ума" случайно,търсейки сциентологични материали.
Ще започна с някои неща от "килера" на сциентологията,а после ще премина към Дианетиката.

Източник:
https://en.wikipedia.org/wiki/Ruthless:_Scientology,_My_Son_David_Miscavige,_and_Me (https://en.wikipedia.org/wiki/Ruthless:_Scientology,_My_Son_David_Miscavige,_and_Me)

Леко редактиран авт. превод.Ruthless като прилагателно означава „безжалостен“ и „безскрупулен“.

Контекст

„Безмилостно: Сциентологията, моят син Дейвид Мискавидж и аз“ е книга на Рон Мискавидж и Дан Куун, публикувана през 2016 г. от St. Martin's Press в САЩ и Silvertail Books в Обединеното кралство. Написана от бащата на лидера на сциентологията Дейвид Мискавидж, тя представя личен разказ за живота в църквата на саентологията, възхода на Дейвид Мискавидж към ръководството на църквата и последствията от решението на Рон Мискавидж да напусне.

Американският издател на St. Martin's Press го описва като "приковаващ поглед към живота в света на сциентологията", който разказва историята на "детството на Дейвид Мискавидж и неговия път към главното седалище на църквата на саентологията" разказана през погледа на баща му.Според издателя на Обединеното кралство,"Рон  проследява дъгата на живота на Дейвид от ранните му години до  звездния възход на Давид в Сциентологията,бруталният му подход към управлението на организацията днес и пагубните ефекти, които неговото ръководство е оказало върху огромен брой саентолози и техните семейства.“

„Безмилостно“ разказва за това как Рон Мискавиж и семейството му се присъединяват към Саентологията през 1971 г., живеейки известно време във Великобритания, преди да се преместят обратно в Пенсилвания. До 16-годишна възраст синът му Дейвид се е превърнал в довереник на основателя на сциентологията Л. Рон Хъбард и се е присъединил към вътрешното ядро на църквата - SeaOrg. Той поема ръководството на сциентологията, когато Хъбард умира през 1986 година.

През 2012 г., след като получи достъп до пълния интернет чрез Kindle, Рон Мискавидж разкри нова информация за църквата и впоследствие напусна църквата на саентологията. „Лос Анджелис Таймс“ съобщи, че е бил поставен под надзор от Църквата, за която се говорело, че е платила на двама частни следователи да го наблюдават денонощно в продължение на 18 месеца на цена 10 000 долара на седмица. Казано е, че надзорът е бил „пълен, защото [Дейвид] Мискавидж се е опасявал, че баща му ще разкрие твърде много за дейността на организацията“. В един момент се разказвало, че разследващите са се обадили на Дейвид Мискавидж, когато са смятали, че баща му е получил инфаркт и се твърди, че им е казано да не се намесват:„ако е време на Рон да умре,да го оставим да умре и да не се намесваме по никакъв начин".  Мискавидж отрече да е поръчал наблюдението или да е говорил с един от разследващите. Инцидентът подтикна Рон Мискавидж да напише книгата. Според Тони Ортега, журналист и писател по сциентологията, „Безмилостно“ първоначално е била озаглавена „Ако той умира,нека умре“ във връзка с инцидента със „сърдечен удар “.

Книгата е вторият мемоар, който е публикуван от един от роднините на Дейвид Мискавидж, след като племенницата му Джена Мискавидж Хил публикува „Beyond Belief: My Secret Life Inside Scientology and My Harrowing Escape“ през 2012г. („Отвъд вярата:моят таен живот в Сциентологията и моето мъчително(опустошително) бягство“)

Издаването на книгата беше предшествано от интервю с Рон Мискавидж в шоуто 20/20 на ABC, излъчено на 29 април 2016г. 
През март 2017 г. Рон Мискавидж беше гост в подкаста The Thinking Atheist, където беше интервюиран от домакина Сет Ендрюс. Мискавиж обсъжда подробно тази книга и подробно описва бягството си от сциентологията.Мискавидж също се появи в подкаста на Joe Rogan, Experience на 18 април 2017 г. за интервю за живота му в сциентологията, подробно описано в тази книга.
 
Отговорът на Църквата

Church of Scientology International публикува отговор на 29 април 2016 г. относно интервюто по ABC 20/20 на Рон Мискавидж, в което се посочва, че Рон Мискавиж „иска да спечели пари“ върху името на сина си Дейвид Мискавидж. Църквата казва: „Дейвид Мискавидж се е грижел за баща си през целия си живот, както финансово, така и като му помагаше дори при най-тежките обстоятелства. Роналд Микавидж не беше никъде, когато Дейвид Мискавидж се възкачи на ръководството на Църквата на саентологията, наставляван от и работещ директно с основателя на религията Л. Рон Хъбард и му бе поверено бъдещето на Църквата. " След това църквата заяви: "Всеки баща, който експлоатира сина си по този начин, е тъжен пример за предателство." Изявлението завърши с акцент върху „визията и отдадеността“ на Дейвид Мискавидж към църквата.
Църквата на саентологията също така изгради уебсайт (ronmiscavigebook.com) като част от отговора им на книгата.

Заплахи за съдебни действия

Църквата на сциентологията заплаши, че ще съди както американските, така и британските издатели на „Ruthless“. Писмо, изпратено до британското издателство Silvertail, твърди, че книгата „съдържа злонамерени, лъжливи, подвеждащи и силно клеветнически твърдения“, които Мискавидж  „недвусмислено отрича“ и за които писмото твърди, че „може да бъдат само за явна търговска печалба и отмъстителна лоша воля към нашия клиент и двете му дъщери." Църквата твърди, че изданието на книгата е за „изключително трудна и злощастна семейна история“ и че Рон Мискавидж „не би бил в състояние да има никакво пряко знание или опит за напълно дискредитираните си и опровергани твърдения“.
Хъмфри Хънтър, собственикът на Silvertail, каза пред The Guardian, че „определено продължаваме напред - няма съмнение. Силно съм уверен, че ако те предявят иск, ще успеем да защитим успешно книгата и нейното съдържание“.

За тези,които са по-добре с английския от мен,ето от къде може да си свалят книгите на Рон и Джена Мискавидж,плюс още една.

https://www.pdfdrive.com/ruthless-scientology-my-son-david-miscavige-and-me-e194475296.html (https://www.pdfdrive.com/ruthless-scientology-my-son-david-miscavige-and-me-e194475296.html)

Жълтият бутон отваря опция за предварително разглеждане,която не всеки път  е работеща.Синият бутон  -кликвате и  ще трябва да изчакате да се изпълни синият индикатор и после ще се появи опция Download (EPUB).
Квадратчето със стрелкичката надолу предлага още две опции,една от които е пдф.

https://www.pdfdrive.com/beyond-belief-my-secret-life-inside-scientology-and-my-harrowing-escape-e156707195.html (https://www.pdfdrive.com/beyond-belief-my-secret-life-inside-scientology-and-my-harrowing-escape-e156707195.html)

https://www.pdfdrive.com/hollywood-satanism-scientology-and-suicide-d55892154.html (https://www.pdfdrive.com/hollywood-satanism-scientology-and-suicide-d55892154.html)Титла: Re: Сциентология - наука, религия или шарлатанство
Публикувано от: HomerCat в Август 25, 2020, 18:28:37 pm
Дианетика: за търсачите на изфабрикувано щастие


Ерих Фром,
„New York Herald Tribune Book Review“, 3-ти септември 1950г.
Превод от английски: А.М. Руткевич

Източник:
https://avidreaders.ru/read-book/dianetika-iskatelyam-sfabrikovannogo-schastya.html (https://avidreaders.ru/read-book/dianetika-iskatelyam-sfabrikovannogo-schastya.html)

Никога досега хората не са били толкова заинтересовани от психологията и изкуството да живеят, както днес. Привлекателността на книгите по този въпрос е симптом на сериозна загриженост за човешките, а не само материалните аспекти на съществуването. Но сред книгите по темата има не само такива, които задоволяват нуждата от интелигентни
напътствия, но и такива, които се харесват на читателите, гладни за изфабрикувано щастие и чудотворно изцеление.“Дианетика“ е най-новата в тази поредица от книги и нейният автор използва всички съставки на формулата за
успех и с изненадваща липса на каквото и да е притеснение. „Създаването на Dianetics е крайъгълен камък за Човека, сравнимо с откриването на огън и превъзхождащо по значение изобретението на колелото и лъка.“ Авторът [Lafayette Ronald (Ron) Hubbard] твърди, че е открил не само „единствения източник на всички видове неврози, психози, престъпност и психосоматични заболявания“, но и терапия, която може да излекува всички тези заболявания. "Дианетиката лекува и лекува без провал."

Авторът първо представя обща теория относно структурата на психиката, а след това надгражда върху тази основа теорията за психичните разстройства и техниката на тяхното лечение. "Човек е мотивиран само от самосъхранението (оцеляването)." Той иска да оцелява за самия себе си, за секса, за групата и за човечеството и всеки от тези „целесъобразни подразделения на интегралния динамичен принцип“ се нарича „динамика“. Авторът прави разлика между „аналитичния ум“, „който възприема и съхранява опитните данни, води тялото по четири динамики“ и „реактивния ум“, „който помни и задържа физическата болка и болезнените емоции и се опитва да насочи тялото въз основа само на реакцията на тези„ стимули.“ Ако аналитичният ум е сравнен с изключително мощна изчислителна машина, мислещ с помощта на прилики и различия, то реактивният ум мисли само чрез идентичности.

Концепцията за реактивния ум е в основата на авторската теория за психичните разстройства и тяхното лечение.
В моменти на силна физическа и емоционална болка аналитичният ум не функционира, а думите, изречени в присъствието на „безсъзнателния“ човек, се натрупват като „енграми“. Тези „енграми“ не са достъпни за нормалния процес на запомняне. Без да осъзнава това,човек се определя от съдържанието на такива „енграми“ - подобно на поведението на някой, който е постхипнотично ръководен от предложения, получени по време на хипноза. „Ако дяволът някога е съществувал, тогава именно той е създал реактивния ум ... Той не прави нищо, но в същото време създава всичко, което откриваме във всеки списък с психични разстройства: психоза,неврози, принуди и репресии ... човек може да развие артрит, бурсит, астма ... и т.н., целият каталог на психосоматични заболявания ... Енграмата е единственият и изключителен източник на отклонения и психосоматични заболявания. "

От тези предпоставки следва диагностичната терапия. Пациентът („предчист“) е болен, защото „енграмите“ го принуждават към това. Когато всички най-важни „енграми“ се спомнят („върнат“), особено тези, свързани с пренаталния период, пациентът е завинаги освободен („изчистен“) от всички „аберации“, той надминава обикновения човек по своя интелект. Терапевтът („одитор“) улеснява това „връщане“ на „енграмата“, като привежда пациента в състояние на „унес“. Ако преброя от едно до седем, очите ви ще се затворят. Наясно сте с всичко, което се случва.Одиторът брои „бавно и убедително“, докато очите на пациента не се затворят. След това, по време на периода на "унес", на пациента се казва да се "върне" в ранните периоди от живота си, чак до момента на зачеването. В края на сесията той е „върнат“ обратно в настоящето. "Енграмите" трябва да се проговарят много пъти, докато не бъдат "изтрити" напълно.

Въпреки всички фантастични твърдения на автора, трудно е да се намери нещо оригинално в неговите теории, освен нови думи за една смес от слабо разбран и усвоен фройдизъм и експерименти по регресия от ерата на хипнотизма.
Други наистина "оригинални" думи не могат да не предизвикат учудване. И така, ние чуваме от пациента думите, които лекарят (уж) е казал на бременната му майка, или думите на бащата, казани на майката веднага след зачеването.
Четейки тези истории на случаите, човек се чуди: дали авторът не е искал да напише смешна пародия на други психиатрични теории и на лековерната публика?

Трудно е да се разглежда сериозно книгата на Хъбард като принос към науката за човека. Но напълно сериозно тя трябва да се счита  за симптом на опасна тенденция. Ако беше просто изключително опростено популяризиране на ранните теории на Фройд, това би било нещо безобидно. Но „Дианетика“ е израз на дух, който е диаметрално противоположен на учението на Фройд.Целта на Фройд беше да помогне на пациента да разбере сложността на психиката си, а терапията се основаваше на факта, че като разбираме себе си, ние се освобождаваме от оковите на робството към ирационални сили, които ни водят до нещастие и психични разстройства. Тази визия е част от големите традиции на Изток и Запад, от Буда и Сократ до Спиноза и Фройд.Дианетиката не знае нито уважение, нито разбиране на сложността на човешката личност. Човекът е машина, а рационалността, ценностните преценки, психичното здраве, щастието се постигат чрез работата на инженер.
"В инженерната наука като Дианетиката, ние работим чрез натискане на бутони." Нищо не трябва да се знае или разбира, изисква се да се прилага теорията на Хъбард за енграмите. Ако някой не приеме тази теория, тогава той или трябва да има скрити мотиви или е под властта на „отрицателя“, който е „всяка енграма, която кара пациента да повярва, че енграми не съществуват“. Това е толкова просто. Ако сте чели книгата на Хабард, знаете какво трябва да знаете за човека и обществото, защото знаете кои бутони да натиснете.

Няма проблеми с ценностите или съвестта. Ако "енграмите" се изтрият, тогава нямате конфликти. Всички велики учители по философия и религия са пропиляли времето си. Няма проблеми,които не са резултат от команди, идващи от „енграмите“. Няма смисъл да мислите за проблемите, ако не знаете за откритието на Хъбард. Въпреки че авторът казва, че „философските основи“ на неговото творчество са съчиненията на „древните индуси“, писанията на „ранните гърци и римляни“, включително Лукреций, писанията на Франсис Бейкън, изследванията на Дарвин и някои от мислите на Хърбърт Спенсър,трудно е да се повярва на това. Дианетиката несъмнено не е дом на тези учения. Откритието, според което „самосъхранението“ е единствената цел на живота“, по никакъв начин не е израз на духа на „древните индуси“ или  „ранните гърци“, а на груб биологизъм, за който всички етични ценности са подчинени на желанието за самосъхранение (ако за тези ценности има изобщо някакво място).

Но най-лошото от всичко е начинът, по който е написана „Дианетика“. Смес от известен брой опростени истини, полуистини и чист абсурд, пропагандна техника за зашеметяване на читателя с величието, непогрешимостта и новаторството на системата на автора,обещания за нечувани резултати, постигнати просто чрез следване на Дианетиката- това е техниката, която води до най-злощастните резултати в областта на патентованата медицина и политиката.
Когато се прилага към психологията и психиатрията,тя ще бъде не по-малко вредоносна.
Този негативен поглед върху Дианетиката не е следствие от това,че рецензентът намира методите на съвременната психиатрия за задоволителни; има реална нужда от нови идеи и експерименти. За щастие, много психиатри и психолози са наясно с това, когато търсят по-ефективни методи за достигане на нивото на несъзнаваното (да речем, тестът на Шлезингер «Looking-in»).Но предпоставката за това търсене трябва да бъде засилването на отговорността, критичността и яснотата на ума на пациента.
*****

Принципно съм съгласен с Фром ,особено с последното изречение,където бих могъл да заменя думата "пациент" с "интересуващия се от езотерика".Всички специалисти(или самоназначили се за такива),както в науката,така и в езотериката,са склонни да се отнасят към своите системи от възгледи(концепции)следвайки принципа "нашето гардже е най-хубаво".
Това важи за Хъбард,но и Фройд не е изключение,бих казал аз.За някои психоаналитици фройдизмът е единствено вярната "партийна линия",дори се забелязва нещо като религиозна вяра.Дианетиката не е Библията на Истината,но пък и не трябва да бъде хвърляна "на кладата",затова я прилагам като прикачен файл.Който не я е чел,но има някакъв интерес,би могъл да опита дали ще намери нещо,което да му "резонира".Разбира се Хъбард ще славослави своята методология(с неизвестно доколко искрени мотиви),но с това далеч не е оригинален.
Моето незадължаващо ви мнение е,че в Дианетиката са описани и верни,действащи неща,но е нужно читателят да "пресява" материала (доколкото успее).

И за Бога,братя и сестри съпланетяни,не се плашете прекомерно от Сциентологията и Дианетиката.Има къде по-деструктивни сатанински секти и идеологии,при това много по-масови.
Имам предвид сатанинската концепция "Правителство","Върховенство на закона" и подобни.Това е такъв ментицид,че в сравнение с него Сциентологията(без да я подценявам) е малка скаутка,чукаща на вратата ви,за да ви продаде курабийки собствено производство.

Прикаченият файл е достъпен,ако влезете в профила си.Отдавна си свалих книгата и тогава си отбелязах някои неща в червено;който иска може да си го редактира всички букви да са черни.Хъбард казва,ако не сте разбрали някоя дума,да не я подминавате,преди да сте я разбрали напълно.Аз казвам,че това може да е задръстващо,защото човек може да е сигурен,че е разбрал нещо,а да не знае,че греши.Освен това съзнанието разбира чрез последователно усвояване на информацията,но по-цялостното разбиране става чрез т.нар. подсъзнание,а то работи паралелно на различни нива.
Така че ,ако нещо не ви е ясно,оставете го засега и продължете.После може да се върнете отново към недоразбраното.
(Само предлагам,но това е приложимо към всички концепции,"-изми" и прочие.)