Автор Тема: Динозаврите загинали заради метеорити... и още нещо  (Прочетена 9500 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Eon

 • Гост
Учените излизат с нова версия за изчезването на гигантските влечуги, пише Green.Democrit.com

18.10.2006

Учените излизат с нова версия за изчезването на динозаврите, по-защитена от всякога. Оказва се, че прочутият метеорит Чиксулуб (Chicxulub) не само не e единственият виновник за унищожаването на гигантските влечуги, но и най-малко е допринесъл за това.
Екип палеонтолози предполага, че всъщност няколко смъртоносни фактора са действали в добре организирана конспирация в края на периода Креда:

- първо масови вулканични изригвания в Индия добре нажежават обстановката,
- не закъсняват и климатичните промени със задушаваща пелена от парникови газове,
- после от космоса изневиделица идва големичък къс скала, който се забива в п-в Юкатан, Мексико,
- докато противникът още не се е осъзнал, следва серия от по-слаби метеоритни ъперкъти,
- но смъртоносният кинжал забива в стил "И ти ли, Бруте!" тайнствен метеорит, който удря не само далеч по-мощно от мексиканеца, но и на неизвестно ключово място...

Новата версия е разработена от международен екип палеонтолози. Според учените Чиксулуб вероятно е бил най-ранният и относително лек метеоритен удар от цяла серия бомбардировки откъм космоса.
Решаващ фактор обаче се оказва активното изригване на вулкани в Индия, продължило повече от 500 000 г.
Динозаврите вече са беряли душа, когато биват довършени от далеч по-голям метеорит преди 65,5 млн. години. Именно този последен удар заличава от лицето на Земята 2/3 от всички останали видове.
Единствената следа от метеорита-убиец за момента е оставеният отпечатък в скалите по цялата планета и известен като слоя извънземен иридиум.
"Самият Чиксулуб не би могъл да доведе до подобно масово унищожение. Той е само един от хилядите метеорити, ударили земната повърхност в този период", съгласни са и от Националната научна фондация на САЩ, която финансира работата на екипа.
Палеонтолозите изследвали седиментните проби, взети от кратера му, от поречието на река Бразос в Тексас и от Североизточно Мексико. Те установили, че Чиксулуб е ударил цели 300 000 г. преди масовата гибел. Микроскопичните морски обитатели дори останали невредими.
Ето защо Келер смята, че гигантските вулканични изригвания в Декан, Индия, и последвалите климатични промени са по-силните и постоянно действали смъртоносни фактори, които подготвили решаващия удар от космоса.
В продължение на над милион години вулканите освобождавали парникови газове в атмосферата и повишавали температурата на планетата. Когато ударил Чиксулуб океаните вече били по-топли с 3-4 градуса дори на дъното и с около 7-8 градуса на повърхността. Температурите скочили за някакви си 20 000 години и се задържали така за около 100 000 години.
Последвало връщане на нормалните нива. Но динозаврите не се радвали дълго на захлаждането, защото почти веднага дошъл смъртоносният удар на чудовищния метеорит, за когото журналистите питат "А къде е кратерът му?", а палеонтолозите отговарят като Келер "Де да знаех..."

На 24 октомви екипът ще представи доказателствата си във Филаделфия по време на годишната среща на Американското геологическо общество.


Green.Democrit.com
« Последна редакция: Октомври 21, 2006, 01:47:50 am от Horus »

Antonium

 • Гост
Re: Динозаврите загинали заради метеорити... и още нещо
« Отговор #1 -: Октомври 18, 2006, 14:43:26 pm »
Един от най ефикасните методи за унищожаването на цивилизацията при междузвезден конфликт,  е бомбардирането на врга с комети и астероиди. Динозаврите са имали развита цивилизация и тяхното унищожение е дошло от някой, който предпочита хуманоидите. Проблема е да не се върнат динозаврите, един вид реституция. ;D

Eon

 • Гост
Re: Динозаврите загинали заради метеорити... и още нещо
« Отговор #2 -: Октомври 18, 2006, 14:44:36 pm »
Може и така да се разгледа проблема.

Има динозавър-има проблем. Няма динозавър-няма проблем.  ;D

Неактивен Hannibal

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 200
Re: Динозаврите загинали заради метеорити... и още нещо
« Отговор #3 -: Октомври 19, 2006, 23:06:38 pm »
Хахахаха динозаврите - реститутки!  :D :D :D :D ;D това ме изкърти!
Иначе статията е интересна   :)

Eon

 • Гост
Re: Динозаврите загинали заради метеорити... и още нещо
« Отговор #4 -: Ноември 21, 2006, 11:53:55 am »
 8)

Неактивен Albinoni

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 859
 • „L'amour est l'enfant de la liberte"
Re: Динозаврите загинали заради метеорити... и още нещо
« Отговор #5 -: Декември 03, 2006, 22:45:49 pm »
Чиксулуб отново обвиняем по делото за динозаврите
 
Американски учени обявиха, че имат нови доказателства в подкрепа на доскоро общоприетата теория, според която  преди около 65 млн. години динозаврите били пометени заедно с почти целия живот на планетата след удар от космоса с гигантско парче скала. Това четем паралелно в Live Science и във PhysOrg.
А тъкмо започвахме да свикваме с хипотезата за бавната и мъчителна смърт на гигантските влечуги като резултат от добре замислена конспирация.
Геологът Кен Маклиод (Ken MacLeod) и колегите му от университета на Мисури-Колумбия изследвали проби от древни седиментни скали, взети от дъното на Атлантическия океан. Резултатите категорично подкрепяли първоначалната версия, според която обвиняем по делото за древното убийство е гигантският метеорит, ударил п-в Юкатан близо до днешното мексиканско градче Чиксулуб (Chicxulub).
Проведеното разследване от страна на Маклиод & Co. дава нови основания на обвинението да хвърли ръкавицата на защитата, ангажирала в процеса една по-малка експертна група палеонтолози.
През октомври нейният ръководител Герта Келер от Принстънския университе изненада съдебния състав на любопитната общественост с нетрадиционната версия за убийство, според която е имало не един, а няколко метеорита, сред които Чиксулуб изглежда една "почти безобидна" космическа буца. 
За да прецените като съдебни заседатели в процеса, нека припомним двете възстановки на събитията, които предлагат експерите на обвинението и защитата.
Според стандартната теория, внезапното кроше в п-в Юкатан предизвикало поредица вулканични изригвания, масови земетресения и цунами. От всичко това се вдигнал адски прахоляк, който обвил с плътна пелена планетата и спрял достъпа на слънчеви лъчи за десетилетия или дори за столетия.

Това обаче не е всичко, към убийствената смес от бедствия трябва да си представим и: -глобален контрастен душ от рязко понижаване на температурите, последвано от интензивно глобално затопляне,

-повсеместни пожари, предизвикани от падащите нажежени метеоритни отломки,

-попарващи киселинни дъждове, предизвикани от смесването на дима от пожарите с дъждовените облаци.

Версията на научната колегия Келер & Co. предлага повече "съспенс":

-първо масови вулканични изригвания в Индия добре нажежават обстановката,

-не закъсняват и климатичните промени със задушаваща пелена от парникови газове,

-после от космоса изневиделица идва големичък къс скала, който се забива в п-в Юкатан, Мексико,

-докато противникът още не се е осъзнал, следва серия от по-слаби метеоритни ъперкъти,

-но смъртоносният кинжал забива в стил "И ти ли, Бруте!" тайнствен метеорит, който удря не само далеч по-мощно от мексиканеца, но и на неизвестно ключово място...

Експертите на обвинението от университета на Мисури-Колумбия сега залагат на това, че са избрали перфектната зона
от мястото от местопрестъплението, от което да вземат веществени доказателства. Според тях това е наклона Демерара в Атлантическия океан, което се намира на около 4 500 км от кратера Чиксулуб.
Това било идеалното място за взимане на проби, тъй като в по-голяма близост до него седиментите били разбъркани от последвалите след удара гигантски вълни, земетресения и свлачища, а в по-далечни райони вече липсвали достатъчно следи от бедствието.
Изследваните проби от мястото показвали ясно "като по учебник", че е имало само един метеоритен удар, а не множество. Следите от масово измиране на видове морски планктон, съвременници на динозаврите, били очевидни само в един-единствен ясно очертан седиментен слой. В разположените над или под него нямало и следа от масова смърт.


Демокрит:
Geological Society of America.

 
„L'amour est l'enfant de la liberte" Всяко нещо, до което се докосваш е част от Пътя! Достигни до ис

Неактивен Albinoni

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 859
 • „L'amour est l'enfant de la liberte"
Динозаври са отглеждали малките си в дупки в земята
 
Някои динозаври са изравяли дупки в земята, в които са отглеждали малките си, сочат резултатите от изследване на американски и японски учени, цитирани от Франс прес. Тези динозаври са били доминиращ вид на планетата. Те са се приспособили към много по-разнообразен хабитат, отколкото се смяташе досега.

Екипът на Дейвид Варикио от университета на Монтана попаднал на следи от леговище в земята, в което има останки от възрастен динозавър и две бебета динозаври от неизвестен вид.

Леговището е открито в югозападната част на щата Монтана. Новото влечуго, кръстено Oryctodromeus cubicularis, е живяло преди 135-115 милиона години, през средната креда, когато климатът по тези места е бил горещ и влажен. Леговището, което отдавна е пълно със седименти, е било предхождано от криволичещ тунел с дължина над 2 метра и ширина 30-40 см, напомнящ днешните леговища на хиени. Съхранена е само част от него.

Откритите на едно място кости от възрастни динозаври и бебета динозаври са неопровержимо доказателство, че родители са се грижели много за малките си, допълват изследователите.

Въз основа на намерените прешлени те заключили, че влечугите са били дълги 2,1 метра от главата до върха на опашката си и са имали тегло между 22 и 32 кг., а това са незначителни размери и тегло за динозавър. Характеристиките на черепните, раменните кости и таза на O. cubicularis подсказват, че животното е изравяло дупки в земята.

Според Варикио и колегите му тази способност да намерят убежище под земята е помогнала на динозаври с малки размери да оцелеят в екстремни климатични условия. Тъй като не са можели да регулират телесната си температура, те са се защитавали от горещината и студа, търсейки убежище под земята;)

Авторите на изследването предполагат, че тази способност вероятно е помогнала на O. cubicularis да оцелеят за известно време след сблъсъка на астероид със Земята преди 65 милиона години.  :D

actualno.com

 :P ;)
« Последна редакция: Март 28, 2007, 08:42:29 am от Albinoni »
„L'amour est l'enfant de la liberte" Всяко нещо, до което се докосваш е част от Пътя! Достигни до ис

Неактивен Smilоdon Fatalis

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 32
В митовете на индианците хопи от Аризона, които са далечни роднини на ацтеките се казва:
“Първият свят бе разрушен за наказание на човешките простъпки с всепоглъщащ огън, който идваше отдолу и отгоре. Вторият свят завърши, когато земното кълбо се отклони от оста си и всичко се покри с лед. Третият свят завърши с всеобщ потоп. Сегашният свят е четвърти. Съдбата му ще зависи от това, дали поведението на жителите му ще съвпада с плановете на Създателя”.

За това, че динозаврите са били интелигентни и са имали цивилизация има доста факти. На земята за да имаш цивилизация трябва да си носител на духа който еволюира в тялото. Потърсете как са се размножавали първите лемуриици. Също ми е интересно какво  е мнението ви за модела от Отава.

Неактивен Oberon

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 092
In the Kingdom of the Blind, the One-eyed are Kings !!!

Неактивен Boqn Nikolov

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 3
Re: Динозаврите загинали заради метеорити... и още нещо
« Отговор #9 -: Ноември 05, 2007, 21:52:36 pm »
Напълно съм съгласен за мнението,че динозаврите са имали своя собствена цивилизация!!!Има страшно много доказателства,особено за велосирапторите.Някой ще ми кажат,че гледам много "Джурасик парк",ама е вярно.Можели са да конктуват помеждуси,били са на много бройни групи и така са атакували.Според размера на черепа и това колко мозък би се побрало вътре,при 10% използване и 50-60 милиона години пред тях,нищо чудно те да са били мястото на хомосапиенс
Когато има толкова много случайности,търси закономерност.

Неактивен Oberon

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 092
Re: Динозаврите загинали заради метеорити... и още нещо
« Отговор #10 -: Ноември 06, 2007, 12:45:10 pm »
Бояне, хората могат само да предполагат, какво се е случило преди 60 милиона години. Не можем само на базата на вкаменелости и фосили да кажем 100% какво е било. Има различни теории и хипотези, и хората се стремят да ги правят така, че да са максимално достоверни. Но това, дали са общували помежду си, не можем да го разберем само от кокалите им.

Едно е ясно - Динозаврите са били доминиращ фактор в онези времена. Но за цивилизация е пресилено да говорим мисля. Общности -да. Групи - да. Но според мен цивилизация е пресилено. Скелети на динозаври са намирани на 5-6 места по света. Това не е цивилизация! Най-много кокали има в централна Азия ( Гоби , Сибир ) , северна Америка ( равнинните местности ) и части от Европа. Както и Сахара и доста в Австралия.

Има разработени хипотези, доста правдиви при това, че преди милиони години Аляска е била свързана с Азия посредством суша. Смята се, че оттам по време на последния ледников период ( 10-12 000 пр.н.е ) древните хора са населили Северна Америка. Не можем обаче да кажем, за период от 60 000 000 години, колко пъти тази суша е била заливана и е изплувала отново.

Ясно е и друго - динозаврите са били унищожени от глобален катаклизъм, а не локален.
Виждам, че се интересуваш от темата:)

Поздрави
Оберон
In the Kingdom of the Blind, the One-eyed are Kings !!!

Неактивен ----------

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 583
За да има цивилизация, е необходимо съществуването на самостоятелна, развита и устойчива култура, културни паметници и стил на живот, който посредством културата се споделя от индивидите в общността през продължителен период от време. Може би е възможно да говорим за някакъв вид разум при някои от динозаврите, но едва ли това е цивилизация в гореизложения смисъл на думата. Доколкото знаем, лемурийците също са притежавали доста развито съзнание (по-развито от аналитичното сетиво на днешния човек), но са ходели голи из горите и макар да са чувствали контакт с цялата Вселена (нещо, забравено от днешния technoкрат), не са създали цивилизации в нашия смисъл. Разбира се, понятийната система на днешната наука е устроена така, че да не ни даде достъп до по-специалните пластове от историята и знанието; може би в по-висок стадий на разбиране съществуването на материални културни паметници като градове, храмове и сечива не е толкова съществено. Но в днешния смисъл на думата, струва ми се, при динозаврите до цивилизации не се е достигнало. Повече е възможно Земята по онова време често да е била посещавана от извънземни същества, които са наблюдавали и направлявали развитието на динозаврите, но самите динозаври според мен са се доближавали по-скоро до формата на съзнание, която ние днес разпознаваме сред животните. Нека с това да не се прибързва, че те непременно са били нисши създания, за разлика от високо стоящия човек. И преди, и сега, наличието на интелигентност при homosapiens не го прави особено издигнат и начина, по който той унищожава своите животински събратя и планетата, върху чиято гръд стои стъпил, демонстрира това. Котките, китовете, делфините и много други притежават чувствителност, за която ние дори не можем да мечтаем и макар тези същества да не строят материалните конструкции на свои цивилизации, в някои отношения са много по-напред от нас; също като Адам и Ева в приказката, които, докато пребивавали голи и безгрижни в градината на Едем, притежавали онази ефирност и близост с Бога, за която ние днес можем да само да се надяваме в най-смелите си пориви бъдещо съвършенство.
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Неактивен optimus7

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 18
Привет и от мен  :) Има несъмнено много теории и всички включват глобален катаклизъм , последвалите климатични промени също оказват голямо влияние но конкретната причина е намаляването на кислорода във въздуха до 50% и това несъмнено е довело до смърта на по - големите животни които не са могли да се справият с промяната ( тогава кислорода е бил около 60 % от въздуха ).
In the spark of the enemy there will be salvation and in the darkness hour there will be light !!!

Неактивен Tangrata_

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 465
Нещо май бъркаш процентите.
Абсурдно е кислорода да е бил 60% от въздуха.

Виж може да е бил 60% от сегашната му стойност, което е съвсем друго.
В момента кислорода е 20% от целия въздух. Другото е азот (чието количество мисля не се е променял много през годините).

А колкото до цивилизация на динозаврите, те и вълците са се грижили за малките си, събирали се на глутници и са нападали в групи, но за цивилизация при вълците да се говори ... някак не върви.

Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен Joro Velev

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 541
 • Живот за пример, това е начинът. Мисия Bell Ringer
   За процентите не съм сигурен. Преди време чух за изследване на въздух запечатан в някакъв материал от динозавърските времена или от онези приети за фантастичната поява на хората. Кислорода бил доста над сегашните му параметри. Хипотезата на учените е, че това би обяснило някои от огромните градежи...т.е. би било по силите на предците ни да ги построят. А да не би да са ползвали динозаври при строежите, както сега ползват слонове? ;)
Когато човек поиска да постигне нещо, намира начин, в противен случай - причина.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27