Като семпло начало, ще спомена следното : Когато един човек обявява казаното от друг за глупост, първо страда от високо самомнение и второ от липса на толерантност. Толкова.
Тъй като със самия си подпис заявявам несъгласие с официалните постановки, не можеш да очакваш да чуеш от мен неща, които са общоприети. И тъй като споменавам неща, до които явно не си стигнал, ти много смело ги обявяваш за глупост. Постановката си е лично твоя! Можеше да не отговаряш!
Отговарям ти за последен път, защото явно в теб е и хляба и ножа…!!!
Първо. По исторически данни водителят на първите християни е Иаков, наречен Праведни, а не Петър. Няма да ти чета лекции по истоия, но ще спомена, моето основание да считам Павеловата интерпретация на учението на Иисус за основа на съвременното християнство. След късната поява на Савел от Тарс, наречен Павел, в средите на последователите на Иисус настъпва разцепление. Едните поддържат Иаков, други се подвеждат от пламенните речи на Павел, този бивш яростен гонител на християните. Настъпва конфликт между Иаков, Апостолите и Павел. Първите се застъпват спазването на Закона /еврейския закон/, а свободните вариации на Павел стигат до неспазване на този Закон, привличане на гои /неевреи/ и обявяването на Иисус за бог. /А, впрочем само един пример. Лука пише : “Всички рекоха : И тъй, Ти ли си Син Божий?”, Иисус им отговаря : “Вие казвате, че съм Аз.” – докато е жив, той не потвърждава такава идея./ Затова и войнствените зилоти и техните сикарии са искали да убият Савел. Подробното запознаване с този конфликт, дава основания за определянето за основа на съвременното християнство точно постановките на Павел, а не тези, застъпвани от Иаков и Апостолите.
При желание можеш да прочетеш, например, някои от трудовете на Робърт Айземан – декан на факултета за религиозни изследвания и професор по религиите на Средния изток в Калифорнийския университет.
Относно първия папа /епископ на Рим, назначен от Павел преди смъртта на Петър/ – това е британеца Лин / син на крал Карактак/ -от 58г. до 78 г. Така, че Петър никога не е бил папа, нито някой го е наричал така. Първият имперски епископ пък е Силвестър І / от 314г до 335г /, назначен от Константин.
Второ. Точно, защото Павел е бил фарисей, сподвижниците на Иисус не са му вярвали и са следили стриктно това, което върши. А тъй като е бил и римски гражданин, от което се е възползвал и впоследствие, можем да предполагаме и други намерения. Не е захвърлил облагите, с които се е ползвал – иначе защо ще го охраняват римски войници, след като е подгонен от “сподвижниците” си. Иначе си запознат с официалната версия за личността му.
Трето. Така нареченото християнство, преди появата на Павел, се е разпространявало в рамките на еврейските общности пръснати по света, след това надхвърля рамките им.
Четвърто. Християнството абсолютно категорично е произлязло от Юдаизма, затова Библията съдържа и Стар завет, който пък е оформен от еврейски книги. Иисус и неговите последователи са се опирали на пророчествата от еврейските книги. Иисус сбъдва точно едно такова пророчество.
Логично погледнато, не е правдоподобно елита на един народ /имам впредвид и Иисус и Апостолите, защото те са представители точно на това, което днес наричаме властови и културен елит/ да се стреми да премахва религията, която дава духовна опора на поробеното от римляните население. Такъв акт би объркал и обезверил допълнително обществото. Все едно в мрачните времена на турското робство у нас, да се беше появил някой, който да обяснява на християните, че тяхната религия не е добра и да им предложи нещо ново…Пълен абсурд!
Пето. Не ми приписвай позиция, която не е моя. Всеки има право да вярва в каквото иска, според потребностите си в земния си живот. На мен ми харесват повече Зороастризма, вярата на Магите, но не убеждавам никого да приема моето предпочитение. По света има и много будисти, хора изповядващи юдаизма, исляма… Всеки търси своята опора в това, което му дава подходящата духовна храна.
Просто в случая историческата истина не се покрива изцяло с религиозната, именно защото религиозната е създадена да убеждава и да изисква вяра, а историята не борави с вяра, а с факти.
Ако обаче говорим за Христос / забележи не Иисус/ като мистичен факт – това е друго нещо и много обширна тема. Имам съмнението обаче, чрез съдържанието на изложеното от теб, че не си подготвен за такава среща на гледни точки. Така че не желая да те запознавам с това. Ако ти е писано, ще разбереш за какво говоря.
Линковете за православието не са ми нужни, аз чета книги и моите пътища са други!
Успех в твоя!
Желая ти повече толерантност! Излагай мнения, без да ги натрапваш и защитаваш така емоционално. Остави вратичка за проява на свободния дух и на другите…Пътища до истината много.... Ключът е в умереността.