Автор Тема: Акад. Мирзакарим Норбеков: "Ако нещо ви задържа в този живот, вие сте об  (Прочетена 6693 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
15 Юни 2006


В основата на учебно-възстановителната система на световноизвестния учен е вярата в собствените сили.


     Пътувах от Русе за София, за да се срещна с Норбеков. Световноизвестният учен, основател на Института за самовъзстановяване на човека в Москва, автор на уникалната система за възстановяване на зрението, благодарение на която хиляди хора по света хвърлиха очилата, бе в България за провеждане на мастерски семинар “Работилница на успеха”. За журналистите имаше предвидена пресконференция и организаторите не ми обещаваха лична среща с академика. Ако той не иска, нищо не може да се направи, по-лесно ще бъде да се премести Витоша, казаха ми те. Но с телевизионна журналистка от Благоевград имаме шанс и успяваме да вземем интервю за своите медии.


     Вечерта в НДК e творческата среща с Норбеков. Пред залата, в която академикът ще се срещне с почитателите си, книгите му, станали бестселъри, се продават като топъл хляб. Тук са “Опитът на един глупак, стигнал до прозрението как да се избавим от очилата”, “Уроците на Норбеков”, “Къде на майната си зимуват звездите или Как да прилапаме един милион решения”… Въпреки скъпия билет, голямата зала е пълна. Всички слушат в захлас човека, изрекъл: “Ако нещо, истински заслужаващо си, ви задържа в този живот, вие сте обречени на успех!" Защото ние имаме шанса Норбеков да живее в нашето време, да е сред нас и да ни напомня, че всичко зависи от самите нас. Преди години лична трагедия го превръща в безнадеждно болен. Роденото в Узбекистан в селце само със 7 къщи момче едва ли е предполагало, че ще се занимава с медицина, психология... След инцидент в казармата, страшната прогноза на лекарите е, че не му остава много живот. Защо аз умирам, защо аз никога няма да имам семейство и деца, се пита младият човек и това го кара да залегне над медицинската литература и да търси отговор на тези въпроси. Докато един ден съдбата го среща с неговия Наставник Сеид Мохамед Хасан. За да разбере, че е обречен на успех. Днес същото това момче от Узбекистан е световноизвестен учен и помага на много хора по света. Учебно-възстановителните му курсове се провеждат в 200 града в 20 страни по света. Президент е на Клуба на милионерите в Русия, „създал” трима милиардери и 242 милионери. Но това, което говоря, са известни неща и те няма да кажат повече за Норбеков. Трябва да се прочетат книгите му, за да се опознае поне малко от него. Мисля си, колко ли трудно ще бъде на пишещия брат, който някога се наеме да направи словесен портрет на Мирзакарим Санакулович Норбеков.

     - Мирзакарим Санакулович, действието на вашата система за самовъзстановяване на човека изпробвахте най-напред върху себе си. Лична трагедия, случила се с вас в казармата, ви “поставя” тежка диагноза и ви привързва към апарата за хемодиализа. Резултатът от тази система е очевиден – пред мен стои човек, който е бил инвалид първа група. В какво все пак не успяхте?

     - В нищо не съм успял. Въпреки че моята специалност е човекът, днес мога да кажа, че аз от човека нищо не разбирам. Само слепите духом мислят, че са успели. Светът не е толкова голям и за месец-два можеш да го обходиш. Тези хора ще кажат: Светът е еднакъв, ние видяхме всичко и вникнахме в него. Хората имат два крака и две ръце, щом сме видели един, значи сме видели всички. А за зрящите, светът е в такава степен безкраен по своите възможности, че един човешки живот е само миг от голямата вечност. Изследванията, които правим в Института, показват, че светът е като многопластова баница образно казано. Представителите на всеки слой си мислят, че целият свят е такъв, те почти не подозират за съществуването на другия пласт. Моите изследвания показват, че повечето хора не се интересуват и нямат време да изучават себе си. Всичко, което знаят, е това, което виждат в огледалото, и повърхностни мисловни процеси. Ето това ме води до отчаяние.

     - Как мислите, защо официалната медицина продължава да се противопоставя, да не приема източната, въпреки фантастичните резултати, които е постигнала. Кога най-после ще се получи диалог, който в крайна сметка ще бъде в интерес на пациентите?

     - Традиционната, европейската медицина в една посока е достигнала невероятни висоти. В същата тази посока източната медицина не може да ги постигне, а и не се налага. Просто лявата и дясната ръка са различни. Като представител, така да се каже, на Изтока, но в същото време дълго време пребивавал на Запад, установих, че източният начин на мислене и западният са като огледални форми. Във всичко, дори и в дреболиите, те са абсолютно противоположни. Даже в Европа пишем от ляво на дясно, а на Изток се пише от дясно на ляво. В европейската медицина външното състояние се явява първично, а вътрешното – вторично. В източната е обратно - вътрешното състояние е първично, а външното – вторично. И те никога не могат да се разберат един друг.

     - С какво се занимава Институтът за самовъзстановяване на човека в Москва? Той е създаден през 1998 година, имате около 5-6 ученици и 600 специалисти, които прилагат вашата учебно-възстановителна система по целия свят.

     - Ние изучаваме болните, нереализираните, нещастните хора. Изучаваме и противоположностите – успеха, оздравяването. Когато установим, че един процес се повтаря при стотици хора, значи държим в ръцете си закономерност. Съставяме психологически портрет и тази закономерност пренасяме в нашите техники на работа. Така ние предаваме успеха на неуспелия - този, който има нужда от него. Сега аз финансирам две изследвания в рамките на Института. Те най-общо казано се занимават с живота на човека. Защо хората се развеждат? Защо гените при децата на богатите почиват? Защо само 3 процента от хората, които се намират в елита на обществото – учени, писатели, творци, са от големите градове-мегаполисите? Защо повечето от тях са израснали извън тях? Защо европейците са на път да изчезнат? И тук ще ви кажа нещо много неприятно. Европейската нация изчезва от лицето на Земята. Ето например руснаците с всяка една година намаляват с милион и половина. Такава тенденция има и в България, и в Германия, и в други европейски страни. Бъдещето на Земята е в ръцете на китайците, индусите. Значи по някаква причина природата приема техния начин на живот, позволява им да се размножават и да бъдат по-близки до нея. Защо е така? И аз знам отговора на този въпрос не на 100 процента, а на 400 процента. Когато една нация тръгне срещу законите на природата, тя изчезва. Да вземем за пример моята нация. Още преди европейците да имат градове, тя е създала Вавилон, Висящите градини на Семирамида, но въпреки това е изчезнала от лицето на Земята.

     - Кое е главното във вашата система за самовъзстановяване на човека?

     - Вярата в себе си. Любов към себе си. Православието казва, че Бог е създал човек по подобие на себе си. А Бог е любов. Когато ти започнеш да уважаваш себе си, ще можеш да уважаваш и другите. Когато вярваш в себе си, ще вярваш и в другите. И обратното. Ако ти не вярваш в себе си, няма да вярваш и на другите. Ако ти ненавиждаш себе си, ще ненавиждаш и другите.

     - Във вашата система се прилага основно силата на духа. А кои болести на тялото не могат да бъдат излекувани чрез самовнушение?

     - Това, което ще кажа сега, е много важно. Нашата система не е заместител на каквото и да е. Великият Авицена е казал: Ние сме трима: ти, аз и болестта. Ще победи страната, на която застанеш. Какво означава това? Болният със своето съмнение, неверие и пасивност отива при лекаря. Лекарят може случайно да се окаже заедно с болния на една страна срещу болестта или лекарят да бъде сам срещу болния и болестта. С какво се занимаваме ние? Ние вербуваме болния да застане на страната на лекаря. И му разясняваме дали той случайно не е застанал на страната, която е срещу лекаря.

     - Има ли нелечими болести?

     - Нелечими болести не съществуват. Просто има незнание. Ако преди 200 години една болест се е считала за нелечима, сега тя може да бъде излекувана от всяка медицинска сестра. Ако сега някой се счита за фатално болен, след 100 години сигурно с някакви си таблетки от аптеката ще може да се възстанови. Има само една много страшна болест, която винаги завършва летално – това е самият живот. Всички останали болести са симптоми на основната.

     - Как открихте вашата система за възстановяване на зрението, благодарение на която хиляди хора по света хвърлиха очилата? С нея вие станахте световноизвестен.

     - Това беше много отдавна. В тази система има и интуитивен подход, и опит от живота. Да вземем която и да е болест. И при онкологичните заболявания и при всички други, има хора, които са оздравели. Изследвайки хората, които са се излекували от болести, определени за нелечими, намерихме пътя, по който това се е случило. Преди много години, в началото на 80-те, забелязахме, че хората, които се чувстват много добре, които се чувстват щастливи, някъде започват да забравят очилата си. И въз основа на проучване установихме, че в този момент те не са имали необходимост от очила. Ние започнахме да мислим възможно ли е това да се направи изкуствено, да се провокира по някакъв начин. Получи се. Знаете ли за лампата на Аладин? Всеки би искал да има подобна лампа и всеки, който има лошо зрение, иска да стане, да отиде до нея, да отърка о нея едно определено място и край, да прогледне отново. Но това не може да се случи. Не всички искат да се трудят, не всички имат време и затова не всички успяват. 60 процента от хората имат лошо зрение. Но от тези 60 процента, само 30 имат амбицията да работят за подобряване на своето зрение. Останалите имат семейство, работа, грижи, просто не могат да отделят време за това. А за тези, които нямат време, сега има много хубави, за съжаление непроверени методи на лазерно лечение. Те казват: Ела и след 5 минути ще имаш идеално зрение. За съжаление много хора, и ние имаме такъв случай - една от нашите ученички- младо момиче, след такова вмешателство ослепя. Не е все едно да имаш белег на очите или на ръката, нали? Затова аз препоръчвам на хората да възстановят зрението си, но да търсят максимално най-безопасния път. Резултатът от това, което се постига лесно, понякога после е трудно да бъде поправен. При много от очните заболявания операциите са единственият път за подобряване на зрението, но за намаляване на диоптрите има и друг.

     - Кажете, Мирзакарим Санакулович, какво е бъдещето на човека? Накъде върви човечеството?

     - Аз не мога да кажа това, не съм специалист. Но обърнете внимание, Нострадамус преди 600 години е казал: В Америка ще убият двама близнаци, за това ще бъде наказан не виновният. Това ще се случи тогава, когато от храст /б.р. – английската дума bush означава храст/ ще се роди антихрист. И ще се обяви война на страните на полумесеца. Раздразнените княжества на страните на полумесеца под натиска на антихриста ще започнат да се обединяват. Една страна /б.р. – става въпрос за Русия/ дълго ще се колебае и ще застане на страната на полумесеца. И ще започне световна война. Три четвърти от хората ще изчезнат. И там е казано, че антихристът ще създаде война между християнството и исляма. Написано е, за съжаление. И ние сега виждаме как всичко това се случва.

     - Разкажете за вашия Клуб на милионерите в Русия. Вие сте президентът му, в него сега членуват повече от 600 души. Когато пред три години руският президент Владимир Путин прие десетте най-добри руски бизнесмени, шестима бяха ваши ученици. Вие вече имате създадени трима милиардери и 242 милионери. Дейл Карнеги е далеч след вас.

     - Клубът на милионерите се създаде преди много, много години. Бях се оказал сам в Москва и ми беше малко самотно. Започнахме да се събираме с хората, които са минали през оздравителните курсове. И те започнаха да грешат по отношение на мен. В какво грешаха? Мислеха си, че съм умен. Задаваха ми въпроси, на които аз също нямах никакви решения, никакви отговори. Но в резултат на това, ние станахме приятели, аз исках да им помогна с нещо и от там започна всичко. Те казваха така: Добре, аз си върнах здравето, но живея на квартира, дори нямам собствен дом. Искам да имам деца, а къде ще ги гледам. Друг казва: Аз имам деца, искам те да се учат в най-добрите училища, но там обучението е платено, а аз нямам пари. И пред нас се появи въпрос: За да се решат всички тези проблеми, трябва да се реши най-простият, а именно финансовият. Колко ти е заплатата? Тя е фиксирана, получаваме я постоянно. А стига ли ти? Не! А как да направим така, че човекът да бъде финансово свободен? И оттам тръгна всичко. И ние създадохме клуб на милионера от нищета, от безизходица. В този клуб няма нито един богат човек, който да е дошъл така в клуба. Всички хора в началото са дошли и са работили някъде като наемни работници. Аз самият съм от едно селище далеч в Централна Азия, там има само 7 къщи, най-близкият град е на около 60 км. Занимавам се с наука и абсолютно нищо не разбирам от бизнес. Когато преди три години, ме поканиха в правителството да стана някакъв консултант в сферата на бизнеса, бях шокиран. Директно казах: Аз абсолютно нищо не разбирам от бизнес. Те ми казаха: Да, но по наши данни вие сте създали трима милиардери, 242 милионери и когато говорихме с тях, те споделят, че вие сте техният треньор. Отвърнах, че не съм ги учил на бизнес, а просто им показах как да се справят със себе си.

     - Но Вие самият сте милионер.


     - Обадиха ми се тази година, че през април в България излязла статия, в която пишело, че това, което правим ние, било бизнес. Много ме заболя. А аз имам свидетел, че не е така – този свидетел съм аз. Преди много, много години аз обезпечих сам себе си и си отпуснах пенсия. Така че съм пенсионер от 15 години. Когато преди 8-9 години бе основан Институтът за самовъзстановяване на човека в Москва, аз си поставих заплата – 1 долар годишно. Човекът, написал тази статия, сигурно е получил повече от 1 долар. Аз мога да си позволя да стоя вкъщи, заобиколен от своите близки, но това ще ми донесе страдание. Ако утре изведнъж почувствам, че последното ми вдишване приближава, ще се обърна назад и не искам в този момент да съжалявам. Това е.

     Интервю на Жанета ЙОРДАНОВА
     Интервюто е предоставено от седмичник "Форум"
« Последна редакция: Юни 16, 2006, 09:09:25 am от ultrafutur »
musica universalis

Неактивен Cenestelle

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 587
 • stargazer
чела съм една от книжките му, страхотни са
между другото все пак още не съм успяла да си коригирам зрението по неговия метод, явно не се старая достатъчно
успех на всички, които опитат, а и да нямате здравословни или някакви други проблеми, прочетете някоя от книжките, има много мъдрост и хумор в тях
sing what you can't say, forget what you can't play, hasten to drown into beautiful eyes....

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 658
 • In Lies We Trust...
Препоръчвам книгата на Борис  Медведев - "Още за Норбеков или с какво маймуната е по-добра от глупака (пособие за тези, които искат да бъдат здрави без да загубят главата си)". Който желае ще му я пратя. Медведев беше и в България. Описва какъв голям шарлатанин е Норбеков :)

Иначе сигурно е помогнал на много хора, няма да споря за това. Имах несполучливият нюх да си взема книгата му за очите. Ами че то вътре няма нищо негово... Всичките му упражнения са копирани 1 към 1 с тези на йогите, които съм правил още преди 7-8 години... Копирал и е от д-р Бейтс.

Ама както и да е...

Неактивен Cenestelle

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 587
 • stargazer
всъщност така е, той пояснява чужди техники и събира информацията от няколко източници, като добавя малко текст и за собствения си опит в областта
не бях се замисляла, че повечето неща не са негови
но все пак - според мен книжката 'за очите' си струва
sing what you can't say, forget what you can't play, hasten to drown into beautiful eyes....

Неактивен Joro Velev

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 541
 • Живот за пример, това е начинът. Мисия Bell Ringer
Няма човек неползвал чужд труд и знание.
Има такива, които не го споменават.
:)
Когато човек поиска да постигне нещо, намира начин, в противен случай - причина.

Eon

 • Гост
Акад. Мирзакарим Норбеков: "Ако нещо ви задържа в този живот, вие сте обречен"


Тоя що не си гледа работата.  :-\

Не съм съгласен с него. По-скоро е обратното.

Неактивен Cenestelle

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 587
 • stargazer
ти чете ли цитата? обречен на успех казва човека, остави журналистическите трикове...
sing what you can't say, forget what you can't play, hasten to drown into beautiful eyes....

Eon

 • Гост
Не само заглавието прочетох. И не правя журналистически трикове...

Неактивен Cenestelle

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 587
 • stargazer
не ти правиш трикове, а журналистите, обърни внимание как заглавието няма нищо общо с идеята... но кара хората да четат...
sing what you can't say, forget what you can't play, hasten to drown into beautiful eyes....

Eon

 • Гост

Неактивен Joro Velev

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 541
 • Живот за пример, това е начинът. Мисия Bell Ringer
не ти правиш трикове, а журналистите, обърни внимание как заглавието няма нищо общо с идеята... но кара хората да четат...
Явно не всички.
 ;)
Когато човек поиска да постигне нещо, намира начин, в противен случай - причина.

 

Сходни теми

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
0 Отговора
4177 Прегледи
Последна публикация Май 01, 2006, 17:33:08 pm
от fisk
51 Отговора
30827 Прегледи
Последна публикация Април 17, 2012, 03:16:48 am
от Hacko
14 Отговора
9235 Прегледи
Последна публикация Декември 19, 2006, 03:33:03 am
от Ford_Prefect
Water "Crop" Circles

Започната от H. НЛО

4 Отговора
7779 Прегледи
Последна публикация Юли 06, 2011, 12:41:54 pm
от Hacko
5 Отговора
5654 Прегледи
Последна публикация Август 19, 2008, 08:14:25 am
от insomnia1304

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27