Автор Тема: Ватиканът започва курс по екзорсизъм  (Прочетена 6566 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

firma

 • Гост
Ватиканът започва курс по екзорсизъм

Университетът на Ватикана предлага нова учебна дисциплина - курс по екзорсизъм, съобщи Би Би Си. Обучението по изгонване на дявола предполага посещение на лекции по история на сатанизма и „мястото му” в Библията, както и практически занятия по психология и права, както и по литургическа и пасторска работа. Курсът, който ще бъде организиран в аудиториите на университета Athenaeum Pontificium Regina Apostolorum, ще подготвя римо-католически свещеници. Официалният екзорсист на Милано - отец Джулио Саволди, който работи повече от 20 години на тази позиция, заяви, че истинският екзорсист трябва да владее много добре психология, за да може да отличава душевно заболяване от обсебването. Напоследък Италия, на чиято територия се намира Ватиканът, е особено обезпокоена от нарастващото влияние на сатанинските култове и то особено сред младите хора. Следващата седмица съдът в Милано ще разгледа обвиненията за убийство на група младежи, причинили смъртта на двама тийнейджъри по време на сатанински ритуал. За отец Саволди това само потвърждава уверенността, че злото има способност изцяло да използва човешките слабости.

firma

 • Гост
Отг: Ватиканът започва курс по екзорсизъм
« Отговор #1 -: Април 07, 2006, 19:45:31 pm »
Нека малко уроци да вземат от кукерите. ;D :P

Дъвиан

 • Гост
Отг: Ватиканът започва курс по екзорсизъм
« Отговор #2 -: Април 07, 2006, 19:50:15 pm »
И поповете ще стават магьосници. То си го има това отдавна де! Разни епископи и прочее...

firma

 • Гост
Отг: Ватиканът започва курс по екзорсизъм
« Отговор #3 -: Април 07, 2006, 19:53:55 pm »
И поповете ще стават магьосници. То си го има това отдавна де! Разни епископи и прочее...

Ами така ще е последните години на пречистването.

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Отг: Ватиканът започва курс по екзорсизъм
« Отговор #4 -: Април 08, 2006, 13:16:30 pm »
екзорсизма си се преподава във Ватиканския университет открай време....
иначе-
И поповете ще стават магьосници. То си го има това отдавна де! Разни епископи и прочее...
те са си такива,за жалост посредствени
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен Fiery

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 540
Относно: Ватиканът започва курс по екзорсизъм
« Отговор #5 -: Май 25, 2008, 18:25:25 pm »

От най-древни времена датират легендите за екзорсизъм и последствията от него. Под тази дума винаги се е разбирало прогонване на нечисти сили от човешкото съзнание и в частност тяло. Самият аз не съм особенно запознат от колко време назад датират историите за екзорсизъм, но съм чувал, че има описани случаи още от ХІІІ век, а и се срещат древни египетски папируси, в които се разказва как боговете наказвали душите на грешниците като се вселявали в тях.

В съвремието екзорсизмът се свързва главно с католическата религия. Но до скоро беше отричан от Ватикана и може да се каже, че се практикуваше тайно. Лично мен тези действия много ме объркват, защото не виждам много логически причини църквата да отрича съществуването на дявола под една или друга форма, а иначе да твърди, че почита Бога. Според мен това е все едно да вярваш в съществуването на деня, но да отричаш, че след него идва и нощта. Щом съществува доброто, няма как да не съществува и злото.
Но в момента не само, че Ватикана спря да отрича този ритуал, но дори официално обяви, че започва да обучава свои свещенници в неговото изпълнение. Първият випуск на Ватиканския университет Athenaeum Pontificium Regina Apostolorum завърши наскоро 10-месечното си обучение. Ватикана обясни тази постъпка с нарастващата вълна на сатанисти, която започнала с идването на третото хилядолетие. От друга страна, фаталисти смятат, че приближава апокалипсиса.
До сформирането на първия курс по екзорсизъм се стигна след едно скандално ритуално убийство на двама юноши от членовете на италианската рок група "Зверове на Сатаната". Разследването на това престъпление предизвика на Апенините огромен интерес, под чийто натиск сатанистите-убийци получиха 30-годишни присъди. Процесът срещу рокаджиите се оказа и един от редките случаи, при които общественото мнение и светската власт оказаха пълна поддръжка на спешните мерки, които църквата предприе срещу поклонниците на дявола.
Едно от обясненията за обсебване от демони е и така нареченото самовнушение. В смисъл жертвата до такава степен вярва, че в нея има някакво чуждо присъствие, че започва да се държи по начин, който би доказъл това. В интерес на истината много от свещенниците твърдят, че си имат работа с точно такива явления. Но историята познава и случаи, в които самият екзорсизъм няма никакво логическо обяснение. Или по-точно казано обладаният започва да говори на език, който няма откаде да знае, получава много голяма физическа сила, гласът му се променя или става многочестотен, зениците се разширяват като заемат плътно целите очи или се променя цветът на ириса. А също така се срещат и прояви на левитация и силна кинетична енергия. Наистина някои от тези явления си имат обяснение, но за други е доста спорно.
Съвсем наскоро излезе филмът "Екзорсизмът на Емили Роуз". Историята се случва през 1976 г. Тогава църквата официално обявява, че 18-годишно момиче, което учи в германски колеж, е обладано от зъл демон. Свещеникът, приложил екзорсизъм върху него, е обвинен в убийство. Впоследствие присъдата му е условна.
Друг филм, за който се твърди, че е по действителен случай, е и едноименният "Екзорсистът". Само че действието се развива през 1949г. в САЩ. Според твърденията демон обсебва тялото на 14-годишно момиче на име Регън, което е дъщеря на известна за времето си актриса Крис Макнийл. Според романа на Уилям Питър Блати, по който е сниман и филма, свещенниците, които извършват ритуала, успяват да прогонят демона. Но за съжаление и те самите загубват живота си.
На теория самият ритуал изглежда доста обикновен. Водещият го трябва да е сигурен, че в действителност си има работа с демон и в последствие трябва да го прогони. Има определен начин, по който се води самият ритуал, но според свещенниците практикували екзорсизъм, е най-удобно всеки да се нагоди според случващите се обстоятелства. Демонът най-често се приканва да напусне оскверненото тяло с заплахи от божието наказание. И в никакъв случай водещият ритуала не трябва да показва слабост или страх независимо какво се случва пред очите му, защото слабоста би могла да се окаже пагубна както за него, така и за жертвата. Всъщност доста от сеансите завършват със смърт.
Представям ви 10-те златни правила за всеки екзорсист.
1. Екзорсистът трябва да е сигурен, че има наистина работа с обладан от дявола, а не болен от психическа болест.
2. Някои хора може да потърсят екзорсиста за помощ срещу уроки или някаква друга форма на черна магия. Тези хора се нуждаят от някаква духовна намеса, но тези случаи не са за екзорсисти.
3. Най-характерните белези за обладаване от дявола са: внезапно проговаряне на непознати езици, демонстрация на необикновена физическа сила, предсказване на бъдещи събития, ругатни по адрес на Бога, на Божията майка и на други светци, свети места и изображения ­ като кръста например.
4. При всички случаи, в които се очаква намесата на екзорсиста, той трябва първо да се консултира с препоръчани от духовния му наставник експерти ­ лекар или психолог.
5. Когато става дума за неизповядващи католицизма хора, или за някаква друга нестандартна ситуация, екзорсистът трябва да се консултира със своя епископ.
6. Ако е възможно, екзорсистът трябва да вземе съгласието за предприетите от него действия от страна на обладания (в зависимост от духовното му и физическо състояние) или пък от негови близки и приятели.
7. Екзорсистът трябва да действа винаги с упование в католическата вяра. Той не трябва да се поддава на никакви суеверия и други свръхестествени явления.
8. Екзорсистът не бива да превръща обреда в шоу за вярващите. Неговата намеса не може да е тема на журналистически репортажи. Успехът или провалът на мисията му не бива да става достояние на пресата.
9. Близките и приятелите могат да участват в обреда, ако екзорсистът се нуждае от тяхната помощ, и ако те могат да помогнат със своята вяра и молитва.
10. Ако е възможно, обредът трябва да бъде проведен в църква или в близост до лика на Бог и Божията майка.

http://www.vaelostudio.org/voronsky/index.phpoption=com_content&task=view&id=178&Itemid=119

Отряди папски екзорсисти обявяват война на Сатаната
1 Януари 2008


Всяка епархия трябва да има няколко подготвени за директен сблъсък с дявола свещеници
 
Папата нареди на епископите да създадат отряди от екзорсисти, които трябва да се противопоставят на възраждането на сатанизма. Ватиканските прелати изразяват безпокойство от повишения интерес към окултните практики. Свещениците ще се обучават как да се изправят срещу това, което духовниците наричат крайна форма на " безбожие". Всеки епископ трябва да осигури своята епархия с няколко специално подготвени свещеници, обучени за борба с дявола.

За тази инициатива на католическия новинарски интернет сайт Petrus разказва 82 год. отец Габриеле Аморт, " главен екзорсист на Ватикана".

"Слава Богу, най-накрая се намери понтифик, който реши наистина да се бори с дявола - казва той- Прекалено много епископи не възприемат проблема сериозно и не учат свещениците как да водят тази борба. Днес трудно може да се намери наистина подготвен екзорсист. За щастие, Бенедикт ХVІ сериозно възприема злото и произлизащата от него опасност - още от времето, когато беше префект на Конрегацията на верската доктрина." Това е най-старата конгрегация на Римската курия. Бенедикт / тогава кардинал Ратцингер/ я оглавява от 1982 година до 2005, когато става Папа.

Според отец Аморт, като префект на Конгрегацията, Бенедикт не е пропускал нито един случай да предупреди човечеството за заплахата, идваща от дявола. Той съобщи още, че Папата има намерение да възстанови молитвата на архангел Михаил, която традиционно се е произнасяла в края на католическата меса, докато през 1960 година не е прекратена от Папа Йоан ХХІІІ. Тази молитва се възприема като защита от дявола.

"Молитвата е предназначена не само за клира, но и за миряните. Тя трябва да им помогне да се справят с бесовете", каза отец Аморт.

Отец Паоло Скарафони, който преподава екзорсизъм във Ватикана, заявява, че хората губят вяра в църквата и заради това все повече се интересуват от сатанизма и окултните практики. Той добавя " Когато страдат, хората мислят, че дяволът ще им помогне да си решат проблемите. Нас ни заливат с молби да изгоним бесовете".

Особено силно безпокойство Ватикана изразява по повод на факта, че младежта е подложена на влиянието на сатанински секти чрез рока и интернет.

По теория според една от нормите на действащото в рамките на католическата църква Канонично право от 1172 година, процедурата на екзорсизъм може да се провежда от всеки свещеник. На практика обаче с това се занимават единици. Законът уточнява, че екзорсистът трябва да е " благочестив, сведущ, разсъдлив и да води богоугоден живот".

Ритуалът на екзорсизма включва серия обреди и молитви, които викат на помощ Господ и трябва да прекратят властта на "демона" над жертвата.

http://www.bgfactor.org/index_.php?ct=30&id=13682Екзорсизмът в Европа

Джордж Ноймайер | Източник: The American Spectator


В статия за Нюзуик Барби Надо осмива желанието на Ватикана да запази екзорсистките ритуали. Съдейки по данните, цитирани в статията, „интересът към сатанинските култове в Европа рязко се е покачил; 5000 италианци са активно ангажирани в 650 сатанински култа, което е двойно повече от данните преди десет години.” Екзорсистките ритуали са нужни повече от всякога. Причината просветена Европа да осмива екзорсизма на Ватикана намираме не в отказа на европейците да признаят съществуването на Сатаната, а в нежеланието им да се борят с него.

Филмът „Дяволът в Емили Роуз”, чиято премиера в Европа се състоя в началото на октомври, провокира написването на статията на Надо. Филмът е създаден по реален случай: съдебното дело на Анелиз Мишел, двайсетгодишна германка, починала след прилагане на екзорсизъм, продължил с месеци.

Германските власти обвиниха за смъртта й невежи екзорсисти и реакционно настроените й родители католици, които считат либерализма, завладял Римокатолическата църква след Втория Ватикански събор, за скандален и глупав. (Според медиите, Анелиз била съгласна с тях. Преди да бъде обсебена, Анелиз била отдадена на покаяние.) „Оставена в ръцете на науката и медицината, тя вероятно щеше все още да бъде жива”, заключи германският съд и осъди екзорсистите и родителите й за престъпно нехайство. Съдът обяви Анелиз, която поискала екзорсистки ритуал след като медицината не успяла да й помогне, за жертва на индоктринация.

Присъдата илюстрира ужасната враждебност на секуларна Европа спрямо религиозната свобода и фанатичните опити на Германия да поддържа секуларна култура, която възпрепятства признаването на духовната сфера като действителна. Днес повечето германци, в т. ч. повечето протестанти и една трета от католиците, не вярват в живота след смъртта. За съжаление, по същия начин стоят нещата и с католическите епископи в Германия. Страхливите неверници, които населяват германската епископия, не оказаха съдействие по време на делото „Анелиз Мишел”; притеснени, че биха изглеждали недостатъчно напредничави, те направиха всичко възможно да се дистанцират от църковното учение за сатаната и екзорсизма.

В малко фриволната, но доста ефектна холивудска адаптация на процеса „Мишел” (действието във филма се развива в Средния запад на Щатите), темата за малодушието на Църквата е широко застъпена. Филмът разкрива, че типичният модерен епископ по-скоро би поддържал доброто си реноме пред секуларния свят, отколкото да защити църковното учение за сатаната. Във филма поучителната история на Емили Роуз е разказана не заради позицията на местния епископ, а въпреки нея. Архиепископията е доволна да остави почитаемия екзорсист да изгние в затвора заради отказа му да получи защитата, която адвокатите му препоръчват; защита, която би му забранила да говори за съществуването на сатаната и силата на Църквата по отношение на екзорсизма. Германските епископи използват изхода от делото Мишел, за да призоват Ватикана да пренапише екзорсистския ритуал, така че той да включи съответните секуларни позиции. Екзорсистите в Германия могат да бъдат изброени на пръстите на едната ръка благодарение на католическата епископия, която заема твърдо леви позиции спрямо либералните протестантски реформатори в историята на Германия. Ватиканът с право отхвърли призивите, разстройвайки „умните глави” от Нюзуик, които възприемат обсебването от духове по-скоро като виц.

Докато Нюзуик осмива древната практика на екзорсизма, Холивуд осъзнава, че успешните филми за католицизма са тези, които възприемат древните традиции сериозно. Модерните католически „реформи” дават достатъчно храна за създаването на комедия, но не могат да приковат вниманието на публиката при създаването на драма. За да привлече публиката, в „Кръстникът”, „Екзорсистът” и „Дяволът в Емили Роуз” Холивуд черпи от древните традиции на Църквата, които притежават културна сила, защото водят началото си от разбирането, че нечестивият съществува, а не от либералното безсмислие, на което се основава модерната „реформа”.

Според Нюзуик, Европа е твърде просветена за екзорсизма на Ватикана и достатъчно непросветена да приюти нарастващия брой сатанински култове. Казано е, че най-голямата победа на дявола се състои в това да убеди човека, че не съществува, но тази поговорка има нужда от редакция. Европа осигурява дори по-голяма победа за дявола, като демонстрира не незнание, а уважение към неговия замисъл.

Превод: Детелина Христова
http://pravoslavie.bg/content/view/959/313/


Малко видео материал! Предупреждавам, че не е за хора със слаби нерви  :)

Интервю с Malachi Martin :Anneliese Michel , истинската Emily Rose:

ABC's 20/20 on Exorcism -1991


Някои от признаците за обсебване са: чуване на гласове, продобиване на изключителна физическа и психическа сила, форми на ясновидство-особено продобито след травми, виждане и общуване с духовни същности, левитация, говорене на непознат език, промяна в гласа, който става многочестотен ...
« Последна редакция: Май 25, 2008, 18:35:53 pm от Fiery »
- Не можем, ще паднем! - Елате до края! И те дойдоха. И той ги блъсна. И те полетяха!

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27