Автор Тема: Фънг Шуей - древна наука за добър живот  (Прочетена 5626 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Дъвиан

 • Гост
Фънг Шуей - древна наука за добър живот


Все повече учени изказват мнение, че всичко във Вселената е движеща се Енергия. От тази отправна точка следват много практически изводи, които ни водят до ново разбиране за същността на Света в който живеем. Това ще ни помогне да променим значително живота си в положителна посока. Най–новите научни виждания по неочакван начин се свързват с най–древни разбирания и знания за заобикалящия ни свят. Потвърждават се знания и разбирания, които се прилагат успешно поне от осем хилядолетия.

Това е древната система от знания, науката и изкуството за постигане на здраве и благополучие, ръководството за хармоничен живот ФЪНГ ШУЕЙ.

Фънг Шуей е древна научна система от правила, препоръки, методи за хармонизиране и балансиране на Енергиите в обкръжаващата среда и в Човека, за подобряване на живота, здравето и състоянието на хората. Тази система от знания, е всеобхватна по своето приложение и резултатите, които можем да получим. Фънг Шуей е древно и универсално изкуство за създаване на хармоничен и балансиран живот на човека. Фънг Шуей през хилядолетията се развива и допълва с развитието на обществото. Творческото и прилагане в съвременността я превръща в изкуство за пълноценен живот и успешна работа в съответствие с природните фактори. В съвременните условия Фънг Шуей има допирни точки с всички области на науката. Като използва симбиозата между своите методи и средства, и съвременните научни постижения, това изкуство постига забележителни резултати.

Фънг Шуей означава “вятър и вода”. С тези две думи древните китайци са означили различните естествени сили и енергии около нас, които се променят бързо. Този термин обхваща цялото многообразие на природни фактори в тяхното динамично равновесие. С намесата на човека това равновесие се променя и целта на Фенг Шуй е да възстановим хармонията на Енергиите в местата на обитаване на хората там, където тя е нарушена. Равновесието им води до хармония, а техният излишък или недостиг води до здравни проблеми и неблагополучие. С намесата на човека това равновесие също се променя и целта на Фънг Шуей е да възстановим хармонията на Енергиите в местата за работа и обитаване на хората там, където тя е нарушена.

Произходът на Фънг Шуей е древнобългарски. Знанията на древните българи за протичането на Енергиите във Вселената, на Земята и във Времето са в основата на магическият квадрат. Този квадрат показва разпределението на Енергиите в ежедневието, а дванадесетгодишния календар на древните българи показва развитието във Времето. При контакта на двете култури вследствие на общата им граница отпреди пет – осем хилядолетия китайците възприемат тези знания и ги доразвиват в една съвършена система за хармоничен живот на Човека.

В съвременния живот сме подложени на най-различни влияния и фактори, които подкопават нашето здраве. За много хора стресът е постоянен спътник в ежедневието. Той сам или в комбинация с други фактори е причината за най – разпространените и тежки заболявания – сърдечно-съдови, нервно-психически и други. По цял свят се прилагат оздравителни системи и средства с различен успех.

Ние изучаваме и прилагаме Фънг Шуей, за да извлечем полза от положителните влияния и да избегнем отрицателните от обкръжаващата ни среда. Положителните промени, които настъпват с прилагането на Фенг Шуй, се изразяват в добро самочувствие и добро здраве, здравословна среда за живот и работа, оптимално използване и повишаване на дадения ни жизнен и умствен потенциал. Като резултат се получава по – високо качество на живота. Именно здравето и грижата за него е в основата на системата Фънг Шуей. Това изкуство от хилядолетия работи с различните прояви на Енергията и протичането и в околното пространство и човека.

Когато прилагаме добрия Фънг Шуей ние по принцип подобряваме своето здраве. Това е една от трите основни области на въздействие, освен подобряването на семейните отношения и благополучието. Използвайки Фънг Шуей, ние установяваме трайно щастието и благоденствието в нашия живот. Във всяка от тези области има много допълнителни съвети и препоръки. Те още повече усилват положителните резултати, които получаваме като прилагаме Фънг Шуей. Чрез изкуството на Фенг Шуй се привлича щастливата съдба в дома и семейството като създаваме баланс в материалния и духовния свят.

Възможностите на добрия Фънг Шуей в това направление са твърде големи.

Прилагането на Фънг Шуей води до всеобхватни положителни промени за хората, които го използват. Затова тази древна наука за добър живот е винаги актуална.

Хиляди хора от цял свят са променили живота си и са поели по пътя на просперитета благодарение на това изкуство.



Начини за въздействие


Един от уникалните начини за постигане на хармония, между ефирния свят и Вашите вибрации, е планиране на жилището с цел запазване на здравословните Ви показатели. Положителните енергии текат от Север на Юг и от Изток на Запад. Тези оси имат различна енергия, влияещя върху енергийната защита на дома и хората в него. Промяната или отклоненията в Земната ос, променят и направленията на осите. Свидетели сме на природния катаклизъм, развил се в Югоизточна Азия. Въпреки отдалечеността на Европа, тази промяна се усеща и тук. 

Чрез индивидуално съчетаване на хороскопа с новата формула за архитектурен дизайн във Вашия дом, може да се стабилизират осите на влияния чрез предварително запаметени енергии. Тези енергийни пространства ще акумулират енергия, кодирана за определени хора и ще я отдават при отрицателни вибрации. Ползата за Вас ще е осезателна при определени хронични заболявания, апатия, депресия и др.причини за некомфортен живот.

www.magicaura.com
« Последна редакция: Март 26, 2006, 09:36:29 am от Дъвиан »

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 793
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Отг: Фънг Шуей - древна наука за добър живот
« Отговор #1 -: Март 26, 2006, 10:02:12 am »
Е те това го не знаех- "Произходът на Фънг Шуей е древнобългарски."  Нямаме стигане ние, българите!  :D
Не мисли като човек!-Крион

Дъвиан

 • Гост
Отг: Фънг Шуей - древна наука за добър живот
« Отговор #2 -: Март 26, 2006, 10:33:38 am »
Ето още материал:

Културните традиции съхраняват през вековете знания, които периодически, “пулсирайки” напускат трезорите на човешката памет и започват да налагат своето право за действие. През вековете културите на различните народи са се пресичали и взаимно обогатявали. По един или друг начин знанията, имащи най-голямо значение за съхраняването на един народ са стигали до нас. Затова историци, културолози, етнолози и философи си задават въпроси, на които не може да отговори само една наука.

В известен смисъл можем да трансформираме рубриката “Фън Шуй в България” в рубрика “Българския Фън Шуй”, но това все още трябва да се докаже. Хипотезата е, че древните българи, обитавайки високите плата и долини около и в Памир са владеели изкуство, с помоща на което са оцелявали в суровата природа и са изграждали хиляди градове и не една държава. Това изкуство е пренесено сред древните народи на днешен Китай и е наречено “Фън Шуй”, а също така и сред древните народи на Индия, където е познато под името “Васту шастра”. Но как е наричано то от българите? На този и много други въпроси ще се опитам да отговоря и да скъся разстоянието между хипотезата и теорията.

ФЪН ШУЙ - Вятър и Мъгла

Първото съмнение се появи у мен, когато се запознах с тълкуването на думата “фън-шуй”. Според сериозните изследователи на китайския език и йероглифика, приблизителния превод е “Вятър и Вода, която се носи на облаци”. Бях поразена! В нашия, български език, има словосъчетание, което буквално (дума по дума) възпроизвеждат този смисъл. Това е изразът “Вятър и Мъгла”. Тренираният ми ум подозря нещо повече от случайност и аз се заех “да ровя” в тази посока - българската етнография, история и цялостната ни съхранена култура ми подсказваха, че “от този храст може да излезе заек”.

На този етап на моя, за сега, дедуктивен анализ приех, че действително древните българи, по-точно знаещите хора в нашия народ (например т.нар. колобри) действително са донесли на Балканите изкуство за управляване на природата, обществото и човека и то се е наричало с израз, който смислово напомня Фън Шуй. Не е нужно да обяснявам, че “вятъра и водата, носеща се на облаци” удивително напомня на т.нар. фини енергии. В известен смисъл това са фините енергии на Земята.

На славянски този израз звучи като “Вятър и Мъгла”. С други думи, позволявам си да твърдя, че колобрите са владеели изкуството да управляват вятъра и водата в трите й агрегатни състояния.

В историята ни има един много точен културно-смислов факт, което насочи разсъжденията ми в тази посока. Приемането на християнството през ІХ в. от н.е. от българския хан Борис.

На фона на последните събития в България (вече 13 г.) много по-лесно може да се разбере как изглежда смяната на една ценностна система с друга. Още повече, ние точно знаем, че Борис не се е поколебал да унищожи 40 български рода, за да наложи успешно новата идеология. Не се е поколебал и да се отрече от Расате по особено жесток начин. Така с декрет, височайша заповед и с активното участие на византийските духовници съществуващата до тогава космогония, знанието за света и законите в него, са били изтласкани в сенчестата, “долната” страна на културното пространство. Това, което е било израз на цялостна представа за света е изместено, придадено му е презрително значение - “Вятър и Мъгла!” и с течение на времето е забравено напълно, като се е съхранил само израза.

Ако приемем тази хипотеза за работна, трябва да си поставим и редица други въпроси, които да намалят степента й на хипотетичност.

С първо приближение мога да поставя следния въпрос: Дали е съществувал подобен “комплекс” от знания за космоса, природата, обществото и човека в оцелелите културни “остатъци” от другите български държави?

Има ли съхранени знания за този поглед към света в българската култура - музика, песни, танци, митология, приказки, знания и т.н?

Дали в самата история на Китай и Индия няма информация, която да потвърждава културоопределящото знание на нашите прадеди за изграждането на тези цивилизации?

Може би наистина превода на името на това изкуство “Фън Шуй” случайно съвпада с отрицателния по смисъл израз “Вятър и Мъгла”.

А дали самото Фън Шуй изкуство не носи, кодирани в себе си, знания за своите създатели?

Темата за етимологичното значение на думите “вятър” и “мъгла” дава допълнително изясняване на това как и кога най-вече, възниква това изкуство.

Ако приемем за работна хипотезата, че българските прадеди са обитавали високите територии на днешен Иран, Афганистан, Пакистан и т.н., то съвсем близо сме до разбирането, че “Ригведа” (най-древният ведически сборник, включващ химни от предисторическо време), всъщност разказва за завладяването от тези народи на нови територии - Древна Индия, горното поречие на реките Инд и Ганг. По-късно в тези земи възникват империи като Партската, Бактрия (Балхара), където със сигурност са живяли българи. Но ние говорим за много по-ранен период (ако са верни китайските и индийски хронисти), когато боговете са се разхождали между хората.

Изкуството “вятър и мъгла” е всъщност изкуството да се почита бог Ваю (Вятър, Въздух) и облаците, които носят дъжд. Не случайно в превод Фън Шуй означава “Вятър и Вода, която се носи на облаци”. Но в случая “мъг-ла” е съществително от глагола “мъг” - изпускам, изтичам - за облак (и човек от божествен произход). Така че, Вятър и Мъгла (Вода), всъщност могат да се преведат и като “подвижен въздух и облак, който изтича, изпуска се”. Ето как древните са разбирали полифоничността на света. За това няма нищо чудно, ако древното изкуство на българите не е имало определено име, но е имало достатъчно божества (както Пурша в Индия), които са отразявали това знание.

Другата идея е свързана с понятието “земя” и “зъмя”. Първото е “земята, по която ходим”, а второто е “влечуго, змия”. Тук връзката с гъвкавостта, с подземността, но и с небесното начало (небесни потоци, небесни змии, небесни гръмотевици и т.н.) е очевидна. Така че, онези древни мои колеги действително са си разбирали от работата, като са смесвали всичко, което знаят в котела на познанието, за да сварят “супата на знанието”. Стремежът ни към идентичност не е затворен в пределите на действителните гранични бариери. Идентичността ни преплита времена и пространства, при което се оказва, че изкуството да се познават добре местата, където се заселват е от изключително значение за оцеляването им. И те са го правели.

Подозирам, че изкуството на “Вятъра и мъглата” всъщност е било свързано със свещенодействия. И в тези свещенодействия бога на небето Танг-Ра, на Вятъра - Ваю и на Облаците и дъждовете - Индра, вероятно са били от първостепенно значение. Вятъра, теченията на въздуха, Облаците, теченията на водата - колко близко до практическата употреба са тези два параметъра от земното ни битие.

Обикновенно ни предупреждават да не стоим “на течение” или никой да не си прави лагера, където има силно течение. Причината е, че въздушните потоци пробиват човешката аура и могат да ни причинят вреди.

За това във Фън Шуй много се следи как се движи потока на енергиите. Ако той е по права линия, действа вредно, ако обаче е плавен и обтичащ, тогава имаме успех, приходи и добро здраве.

И Вятъра и Водата (Мъглата) са опасни стихии и тяхното укротяване зависи от много условия, които трябва да се спазват.

Например, Вятърът е свързан с чистотата, той издухва, отнася нечистотиите, а Водата, Поройния Дъжд от Облаците ги измива. Така за древните “Чисти” е било равнозначно на “Светли”, “Сияйни”. От там и духовната чистота е свързана със сиянието и светлината. Казват “Лицето му грее” и с това го оприличават на слънцето (Танг-Ра).

Всъщност древнобългарската митология е изградена именно около Слънцето и Земята - това са видимите стихии Огън и Земя; Вятърът, за който няма граници (Пространство, Дърво) и Облака, който напоява, изтича и дава живот (Вода), са другите две видими стихии - Дърво и Вода. И накрая, човешкия труд, който извлича Метала от Земята и така се дава сила на героя за да победи опасните стихии.

За древните българи Фън Шуй е бил не само изкуство за оцеляване, но и за свързването му със свещенното начало.
 
www.viavita.net

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 793
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Отг: Фънг Шуей - древна наука за добър живот
« Отговор #3 -: Март 26, 2006, 10:51:35 am »
Мда, китайците не са имали нещастието да родят един техен хан Борис и виж как са запазили знанията на нашите Колобъри. Сега пък ние ще трябва да си припомняме знанията.
Абе, всичко е вятър и мъгла!  ;D
Не мисли като човек!-Крион

преминаващ

 • Гост
Отг: Фънг Шуей - древна наука за добър живот
« Отговор #4 -: Март 26, 2006, 13:11:11 pm »
"Вода, носена от облаците" би трябвало да означава по-скоро "дъжд", отколкото "мъгла".
И преводът остава "Вятър и Дъжд".
А мъглата като символ се свързва с прехода между този и отвъдния свят. И е много опасна.

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 658
 • In Lies We Trust...
Отг: Фънг Шуей - древна наука за добър живот
« Отговор #5 -: Март 26, 2006, 15:39:03 pm »
Всичко е българско бре, не го ли разбрахте :P

Дъвиан

 • Гост
Отг: Фън Шуй
« Отговор #6 -: Март 30, 2006, 07:47:35 am »
ФЪН ШУЙ

На първо място е съдбата,
след нея идва късметът.
След това е фън шуй,
после — филантропията и образованието.
древна китайска пословица

Фън шуй — науката за хармонията с околната среда и изкуството тя да се използва във всекидневието са известни от древни времена. Китайците са прилагали фън шуй в продължение на много векове. Днес фън шуй завладява Америка и Европа - от банкера до домакинята - всички пренареждат своите домове и офиси според принципите на фън шуй, за да си сигурят благополучие и късмет. Фън шуй привлича и архитекти, и дизайнери, и агенти по имоти, и психолози.

   Самото понятие "фън шуй" се интерпретира по различен начин. Някои азиатски специалисти го смятат за приложна, естествена наука, за други то е изкуство да се постига хармонична обстановка, за трети - учение за тайнствени метафизични сили. Независимо как се приема, фън шуй не би оцеляло пет хиляди години, ако беше чиста проба шарлатанство.    

Вятър и вода

   Изкуството фън шуй, съчетаващо в себе си елементи на мистика, здрав смисъл и добър вкус, в превод от китайски означава "вятър и вода". Основоположник на фън шуй се смята великият Конфуций. Според неговото учение в света съществува сила - ЦИ, свързваща човека с околната среда. Ци в превод означава "дух, енергия", "вселенска жизнена сила". Древните китайци смятали, че драконът създава ци с диханието си. Всичко в света носи в себе си ци: планините, водата, дърветата, камъните, зданията, мебелите и разбира се, хората.
   Тази неуловима, вездесъща енергия тече по улиците, пътеките, реките, релсите, стълбите и коридорите, прониква през вратите. Или не тече, препъвайки се в остри ъгли и потъвайки в съборетини или купчини непотребни вещи в дома ни. Всеки път, когато нещо бъде направено по съвършен начин, ци се възражда. Един поет, написал стих, създава ци. Домакинята приготвила чудесен сладкиш, също създава ци.

    За да се построи правилно един дом и да се подредят в него хармонично мебелите, трябва да се имат предвид много фактори. Самите последователи на това учение не отричат, че фън шуй съчетава митология, религия, философия, екология, астрономия, геология, метеорология, астрология, шамански практики и ... практическа полза. Днес във фън шуй философията е по-скоро на последно място, а на преден план излиза практическата полза. Късметът посещава по-често правилно разположилите се във физическата Вселена хора, съдбата им изпраща благополучен брак, щастливо семейство, успешна кариера, здраве и дълголетие.              

Ако искаш да промениш живота си, премести 27 предмета в своя дом.
китайска пословица

   И така, в дома ви или в офиса също блуждае ци и вие сте в състояние да облекчите нейното придвижване, за да може късметът да стигне до всеки квадратен метър на помещението. Между другото, ако и на работа, и у дома се чувствате прекрасно, злите ветрове на съдбата не издухват настроението ви, кариерата ви е във възход - може би не е и необходимо да променяте нещо. Някои хора притежават природно чувство за хармония и подреждат пространството около себе си с вкус и комфорт.
   Често пъти ние живеем и работим в сгради, които са построени без да се имат предвид всякакви източни премъдрости. По света обаче хората умеят да се противопоставят на това. Например в центъра на Хонг Конг се издига ъгловатото здание на китайската банка. Банкерите от околните здания се оплакали, че банката излъчва негативна енергия и им се налага да оборудват офисите си с изкривени огледала, за да се "предпазят от нещастие". И сега, след консултации със специалисти по фън шуй, първите шест етажа на остроъгълното здание, за радост на съседите, ще бъде реконструирано.
   Проблемите обаче не винаги могат да бъдат решени толкова кардинално. Но дори вътре в една отделна стая може да се направи много. Има една древна китайска пословица: "Ако искаш да промениш живота си, премести 27 предмета в своя дом". Специалистите все пак не препоръчват да се правят толкова много промени наведнъж, защото не е възможно да се проследят последствията от всяко едно преместване. Фън шуй разглежда дома или работното място като жив организъм, който е или в хармония с вас, или в противоречие. Най-важното е енергията да тече през помещението бавно и спокойно, а не да преминава в галоп или да се възпрепятства. Дългите коридори, които много сгради имат (почти всички училища и болници у нас!), са като скоростно трасе за положителната енергия — тя се носи по тях със свистене. Огледалата са в състояние да намалят скоростта й и да насочат живителната ци към всички кабинети и ъгли.
    Според експертите огромно значение има местоположението на бюрата в офисите. Те трябва да се разполагат по диагонал, колкото се може по-далеч от вратата. Онези, които седят с гръб към вратата, привличат към себе си неприятностите и неуспехите. Дори незначителни на пръв поглед детайли - неудобен стол например, остра режеща светлина, маса с остри ъгли, — всмукват енергията. Главното в планировката на работното място е правилното разполагане на бюрото. Източно разположеното бюро е благоприятно за начинаещите бизнесмени. Енергията на изгряващото слънце ще действа заедно с вас. Северозапад е благоприятен за онези, които се стремят към лидерство, с желание поемат задълженията на организатори и ръководители, търсят отговорни постове. Югоизток привлича съзидателната енергия. Западът е подходящ за стабилния бизнес. А колкото до бюро, разположено точно на юг — то може да предизвика напрежение и стрес. Разказват за един сътрудник от известно издателство, който се избавил от постоянната преумора и кожни проблеми едва след като обърнал бюрото си и седнал с лице към вратата. "Може и да е случайно, но сега се чувствам много по-добре."    

Петте елемента

 Принципът на петте елемента е още един основополагащ принцип в теорията на фън шуй. Дървото, металът, водата, земята, огънят присъстват във всичко, включително в човека (макар да казват, че при жените елементите са само четири, а на онези от тях, които по някакво чудо са се сдобили и с петте, не могат да раждат момчета). Елементите могат да се подкрепят взаимно, образувайки хармония и уют, или да разрушават — тогава в дома всичко върви накриво, съпрузите се карат, децата се учат лошо, възрастните боледуват.

   На четирите елемента (освен земята) съответстват четирите посоки на света, животните, цветовете, годишните времена, материалите и формите. Истинската китайска грамотност в това отношение е безкрайно увлекателна. При това, удивителното е, че дори най-неподходящите външно условия могат да бъдат поправени. Всеки предмет от обстановката може да бъде класифициран според 5-елементната система на фън шуй, което създава безкраен брой варианти и комбинации - стига човек да разгърне фантазията си и да използва творческото начало в себе си.
   Кой от елементите управлява даден човек се определя от рождената му дата. Тръгвайки оттам, специалистите дават съответните препоръки. Например "огненият" човек не бива да наводнява дома си с аквариуми, компютри, стъкло и всякакви "мокри" дейности, за да не угасне неговият жизнен пламък.

    Освен препоръките какви предмети са подходящи за вашия дом, фън шуй подсказва и къде те да бъдат поставени. За тази цел се използва добрият стар компас и специална осмоъгълна карта ба-гуа с осем триграми. 

     

Според тази карта пространството (в даден случай това може да се отнася за отделна квартира, стая или кабинет) се дели на осем сектора. В центъра е добре познатият ни знак ин-ян, свързващ и балансиращ всичко в света. Древните никога не са се опитвали да дадат дефиниции на ин и ян, но създаването на списъци с такива противоположности — например денят и нощта, ниското и високото, предното и задното, мъжкото и женското, — им доставяло голямо удоволствие.
   
   

Ин се представя от черното, ян — от бялото, ин е женското начало, ян - мъжкото. Съединавяйки се, те образуват дао — универсалният принцип, според който човек се съединява с Вселената и който позволява на човека да открие вселената в себе си. Преди хиляди години древните китайци нарекли сенчестата, северната страна на планината ин, а слънчевата, южна страна — ян. Пагодите в началото се строяли, за да създават ян енергия. Символът символизира Вселената, съставена от ин и ян енергии, които непрекъснато си взаимодействат.

www.margaritta.dir.bg
« Последна редакция: Март 30, 2006, 12:19:20 pm от Дъвиан »

Дъвиан

 • Гост
Отг: Фънг Шуей - древна наука за добър живот
« Отговор #7 -: Март 30, 2006, 07:49:30 am »
Няколко най-общи фън шуй съвета

  • Използвайте интуицията си, когато трябва да аранжирате мебели и украси. В такъв случай почти винаги ще направите правилния избор, отговарящ на изискванията на фън шуй.
  • Постарайте се и петте елемента да са представени в дома ви. Заедно те символизират завършеност и помагат за създаване на хармония и удобство.
  • Мебелите ви трябва да представят и ин (извитото), и ян (правото). Комбинация от леки извивки и прави линии помага за създаване на равновесие.
  • Огледалата са полезни, за да отпратят обратно негативното влияние, но те могат също така да отразяват хора и приятни външни гледки. Трябва да се пазят максимално чисти, за да може ци да се движи свободно.
  • Полилеите са един отличен начин за привличане на ци в къщата ви. Кристалите и светлите предмети всмукват в себе си ци и после я отразяват във всички посоки.
  • Избягвайте безредието. Заставете се да изхвърляте всичко, което просто трупате, но не използвате.
  • Къщи на едно ниво са по-добри от къщи на повече нива. Съотношението на прозорци и врати не трябва да е повече от три към едно. Не трябва да има три или повече врати на една права линия.    

... и още за работното място

  • Компютърът генерира голямо количество енергия - съзидателна, творческа. Но за да бъде балансиран този мощен поток и насочен в необходимото русло, поставете върху работния плот някакви предмети с ярки цветове - синьо, оранжево, червено. Много е подходящо около компютъра да се постави предмет от планински кристал - той ще направи мисълта ви по-ясна.
  • В центъра на бюрото поставете нещо сиво или синьо - това може да бъде например подложката за мишката. Това ще ви помогне да използвате по-пълноценно способностите си, ще осигури приток на творческа енергия.
  • В левия ъгъл на бюрото е желателно да стои зелено стайно растение (саксийята може да е в топли, червеникави тонове). То ще помогне да се разсее отрицателната енергия, която излъчват острите ъгли на бюрото и останалите офис-мебели. Освен това живото растение ще поглъща негативната енергия на вашите собствени стресове и нервност.
  • Не е излишно да държите на бюрото си и съд или поне чаша с чиста вода за пиене. Добър навик е тя да се поставя на по-близката до вас страна на бюрото и помнете: ако водата е отдясно - тя активизира творческите сили и изобретателността, а отляво - знанията. Водата трябва да бъде винаги прясна . застоялата течност може да започне да акумулира отрицателна енергия и да ви предава този съвсем ненужен заряд.
  • Поставете на бюрото и снимки на вашите близки и любими хора. Виждайки отблизо лицата на близките си, китайците смятат, че така няма да се чувствате откъснат от тях, а следователно подсъзнателно няма да генерирате негативно отношение към работата си, която ви разделя от тях.
  • Ако ви се налага да работите често с телефонния указател, визитник или адресна книга, поставете я отдясно, в средата или по-близо към вас, на това място, което отговаря за притока на пари, и тя ще ви донесе максимум полза.
  • Телефонът, тази незаменима вещ също трябва да се намира на определено място. Обикновено стои отдясно, а ако работите по-добре с лявата ръка - нека стои в далечния ляв ъгъл. Така ще спомогне за полезни контакти, ще привлече късмета и може да постигнете финансов успех. Във всеки случай нека телефонът да не стои така, че да протягате лявата си ръка надясно или дясната - наляво. Пресичайки тялото, ръката блокира положителната енергия.
  • Ако ви се налага да седите с гръб към хората (в стая с повече хора), задължително поставете на гърба на стола нещо - сако, шал, пуловер, за да се защитите от отрицателната енергия, която генерират острите ъгли на съседните бюра. Ако седите обърнати с лице към библиотека, шкаф, кантонерка, затваряйте ги. Полуоткрехнатите вратички буквално изсмукват творческата енергия.
  • Според фен шуй твърде неблагоприятно се смята да се седи с лице към стената (това ограничава творческите сили) или с гръб към прозореца (така губите прекалено много енергия). В първия случай ситуацията може да се промени чрез картини (пейзажи, натюрморти), но при условие, че те ви харесват. Закачете ги така, че да бъдат пред очите ви те, а не унилата стена. Във всеки случай ще помогне някаква дреха, метната на гърба на стола. Идеалният вариант е да се седи с лице към прозореца. Ако това е трудноизпълнимо, поставете на бюрото малко огледало, така че в него да се отразява синьото небе - това ще даде простор на вашите мисли.   

www.margaritta.dir.bg

Дъвиан

 • Гост
Отг: ДЕСЕТ ПОВЕРИЯ ЗА КЪСМЕТ ОТ ФЪН ШУЙ
« Отговор #8 -: Март 30, 2006, 07:59:59 am »
ДЕСЕТ ПОВЕРИЯ ЗА КЪСМЕТ ОТ ФЪН ШУЙ

Суеверията, езическите ритуали и народната магия, продължават да живеят и в съвременното свръхурбанизирано общество. И макар че понякога е трудно да се открие дърво, оглеждаме се, за да "чукнем на дърво", смеем се и бягаме от черните котки. Тези остатъци от древни ритуални магии, митове и суеверия заслужават вниманието ни. Като повечето поверия те са обобщен символичен опит на множество поколения преди нас. Доказателство за това е отново фън шуй. Китайските правила нерядко съвпадат с бабешките суеверия, с които израстваме от деца.   
 


1. Не сядай на ъгъл. Баба казваше: "Седем години няма да се омъжиш". Но не е само това. Според фън шуй острият ъгъл, било то на масата, или на гардероба, и изобщо всеки друг стърчащ ръб, насочен към човека, изпраща в бедния човек "отровни стрели", които го оставят не само без взаимност, но и без пари, здраве и късмет.

2. Не се сбогувай през прага — ще се скарате. Всичко е точно така. Прагът е енергийна преграда, разделяща двата свята. От едната страна е свой, а от другата - чужд. Невидима граница пречи да се установи контакт и енергията, предадена от един свят в друг, е загубена за двамата участинка, контактът се оказва разрушен.

3. Не готви, когато си в лошо настроение - така майките и бабите учат начинаещите домакини. Старото поколение е както винаги абсолютно право: храната попива околната енергия, а ние поглъщайки обеда, заедно с калориите и витамините получаваме съответния енергиен заряд. Супи и кюфтета, заразени с кавга или емоции, породени от поредния телевизионен екшън, е в състояние да отрови цялото семейство.

4. Не ми стой зад гърба — казваме нервно, и неволно се свиваме, дори ако зад гърба ни се оказва някой от близките ни. И работата не е в древния инстинкт за самосъхранение, който ни заставя да предвидим промъкващия се враг, а в това, че незащитеният тил крие в себе си опасност. Отсъствието на опора и подкрепа отзад фън шуй смята за най-слабата енергийна позиция. При това то важи с еднаква сила и за човека, и за дома му. Зад гърба ни винаги трябва да има стена или поне преграда, а домът от задната си страна е защитен, ако там има висок хълм, или поне съседски дом.

5. Не се забивай в ъгъла. Това е още една крайно неблагоприятна според фън шуй позиция. Ъгълът се смята за място, способно да изтегли от човека енергията му. Не напразно разлудувалото се дете наказват в ъгъла, та да се освободи от излишната хулиганска страст (най-важното е детето да не стои там повече, отколкото трябва).

6. Не се оглеждай в счупено огледало. Според фън шуй вредни са и огледалата с рисунка, огледалните плочки и всички повърхности, които раздробяват отражението на части. Всичко това разрушава енергетиката, което най-напред ще повлияе на здравето.

7. Огледалце в джоба от врага ни пази. Смята се, че при среща с недоброжелател, огледалце, поставено в джоба ни, разбира се с огледалната страна навън, ни помага. То ще отрази всички негови лоши помисли и намерения. А така също цялата негативна енергия, насочена против вас - коментира фън шуй. И съветва още да закачим огледало над вратата или прозореца. Отвън, разбира се.

8. Не показвай върху себе си — предупреждаваме човека, който ни разказва за нечии болежки и недъзи. Според фън шуй, тук действа следният механизъм: посочвайки с пръст, ние изпращаме енергиен заряд. Едновременно с това, назовавайки болестта, даваме на този заряд съответстваща окраска — запълваме го с точна информация за диагнозата.

9. Не се връщай от пътя — няма да ти върви. Както и в случая с прага, всички прескачания от един свят в друг, са достатъчно енергоемки - това със сигурност е известно на ревностните пътешественици, често пресичащи държавни граници. Ако пък вече се е наложило човек да се върне, възстановете силите си, седнете (вземете сили от дома си), погледнете в огледало отразявайки се, енергията се удвоява).

10.. Ако минеш под дъгата, ще бъдеш щастлив. Разбира се, който помни физиката, разбира, че това по принцип е невъзможно, но дори само да видиш дъгата — символ на Небесните врати, всички народи смятат за добър знак. А фън шуй препоръчва "да се опитоми" дъгата и да я заселим в дома ни. Ето защо са толкова благоприятни в домовете ни арки и преминавайки под тях от едно пространство в друго, ние всеки път "минаваме под дъгата" и получаваме небесната закрила.

Във Фън Шуй потоците неблагоприятна енергия, създавана от остри предмети или остри ъгли, образувани от различни повърхносит, се наричат "отровни стрели Ша". Острият ъгъл на масата създава лоша Ша. Ако вие седите точно срещу този ъгъл, отровната стрела прониква във вашето тяло, създава неправилна Ци. И се получава, че енергията на жената се деформира, а това намалява шансовете й да се омъжи. И когато правите невъзможното да си купите прекрасната триъгълна масичка или голяма квадратна маса за хранене, вие преди това трябва старателно да разгледате всички вариант, където тя може да се постави, защото дори една много красива вещ може да създава нежелателни полета. Това се отнася особено за триъгълните масички, въпреки че изглеждат прекрасни. Като правило хората не се боят и не смятат Ша за сериозно препятствие. Но една такава маса има много повече шансове да разруши спокойствието ви, отколкото обикновена маса с четири крака. Много по-приятно е да имаме кръгла маса. На нея и храната се усвоява по-лесно, и тя самата изглежда привлекателно. В старата българска къща софрата винаги е кръгла. Ако все пак сте решили да имате маса с остри ъгли, по-добре е те да са закръглени. Сега много мебели се правят точно по този начин. Закръглените ъгли ще предпазят и децата от нараняване, ще поправят и потоците от негативна Ша, неутрализирайки ги.

www.margaritta.dir.bg
« Последна редакция: Март 30, 2006, 12:24:33 pm от Дъвиан »

angel2

 • Гост
Отг: Фънг Шуей - древна наука за добър живот
« Отговор #9 -: Април 01, 2006, 18:56:58 pm »
Изумявам се отново на това ,че след като прочетох извадката открих ,че много от нещата си ги правя интуитивно .Сега прочитайки само се отвърждава ,че действията ми спрямо някой ситуации са били положителни(пр.да не оставям стари неща които не ползвам да стоят в къщи а да ги изхвърлям). :)

Дъвиан

 • Гост
Отг: Фънг Шуей - древна наука за добър живот
« Отговор #10 -: Април 01, 2006, 21:39:07 pm »
Ами да, почти всички така усмивани суеверия, винаги крият в себе си една стара традиция, изпитана от редица поколения, и изтъкана от доста дълбоки закономерности в природата. Макар доста от хората да правят нещата без да знаят тяхното значение и смисъл.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27