Автор Тема: Чудотворни икони  (Прочетена 11144 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

firma

 • Гост
Чудотворни икони
« -: Януари 22, 2006, 12:25:44 pm »
Православната икона

Богословско-догматическо измерение

Православната икона е особен вид израз и саморазкриване на Църквата; тя е духовно поле във физическото пространство, в което се пресичат радиусите на православната догматика, мистиката, сотирологията и естетиката (красотата като аспект на Бога).
Православната икона изразява представата за красотата като нещо свято и за свещеното като красота. Красотата е по-скоро онтологична, а не естетическа категория, затова тя е и ориентир в търсенето на абсолютната Истина. От гледна точка на християнската догматика (умосъзерцателните истини на вярата) иконата е свидетелство за това, че Син Божи е станал Син Човешки, че Божественото Слово е приело плът, а Божествената Ипостас е станала Богочовешка Личност - конкретна и неповторима.
Бог завинаги е приел човешката природа, за да открие на човека път към постоянно богоуподобяване; да направи венеца на Своето творение - човека причастник на свободата и съвършенствата на Абсолютното Битие.
Православната икона отразява в себе си най-великите истини на вярата в Спасителя Христос Господ - тя е едновременно и проповед и молитва, и средство за духовно преобразяване. Иконата не е картина, съдържаща само религиозна информация; тя е нещо повече, отколкото само едно изображение. След освещаването й иконата съдържа в себе си благодатното присъствие на невидимия Бог, който станал видим след въплъщението на Бог Слово - Иисус Христос. В тази връзка са и думите на св. Симеон Солунски: "Това, което се представя с бои, е истина на картина, както и писаното на книга, и Божествената благодат пребъдва върху него, защото това, което е изобразено, е свещено." Според определенията на Седмия Вселенски събор (787 г.) "почитта, отдавана на образа, преминава към първообраза".
Трябва да се прави разлика между икона и идол. Идолът е образ на лъжливи и измислени божества, а иконата е свещено изображение на единия, истинския Бог и на Неговите свети Ангели и светии. Православната икона е нещо много повече от "визуално помагало" при получаване или заместител на писаното слово за неграмотните. Тя няма пасивна роля, а е активен посредник, който позволява присъствието на първообраза и провежда Божествената благодат към богомолците. Бог проявява Своята сила и благодат по особен начин в някои чудотворни икони, места и предмети. Главното и същественото в тези чудотворни икони, лица и предмети е не в тях самите, не в техните достойнства и материя, а в Божията милост и любов и в Неговото благоволение да изпраща Своята сила, чрез когото и чрез каквото иска и където и на когото Сам Той пожелае. За получаване на Божията благодат и милост от страна на вярващите се изисква силна и непоколебима вяра, придружена с добри и свети дела. В България особено популярни са чудотворните икони на Св. Богородица в Рилския, Бачковския, Роженския и Троянския манастири. Чудотворни са и мощите на св. Иван Рилски в Рилския манастир, както и на св. Крал Стефан-Милутин в църквата "Св.Неделя" в София.

Ето и иконите:

Чудотворна икона на Св. Богородица в Бачковския манастир, 1311 г.
Чудотворна икона на Св. Богородицав Рилския манастир, края на 18 в.Около централния образ в 32 клеткиса поставени частици от мощитена различни светци.
Раклата с мощите наСв. Иван Рилски Чудотворецв Рилския манастир.
Чудотворна икона на Св. БогородицаТроеручица в Троянския манастир, 17 в.
Чудотворна икона на Св. Богородицав Роженсия манастир, 1790 г.
« Последна редакция: Януари 22, 2006, 15:43:24 pm от Horus »

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Отг: Чудотворни икони
« Отговор #1 -: Януари 22, 2006, 13:26:23 pm »
В Полша бях видял една "чудотворна икона".Ама за да я види човек си трябва чудо-цялата в злато и с едни решетки отпред и изобщо ужас.
  статията няма да коментирам ... тоя път
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

firma

 • Гост
Ченстохова, Полша
« Отговор #2 -: Януари 22, 2006, 13:37:27 pm »
Черната Мадона в Ченстохова е полски символ и се намира в Ясногурския манастир. Най-старият писмен документ за нейното съществуване в Ченстохова е подписан от епископ Олешницки (1450 г.). За нея има много и най-различни легенди. Смята се, че е чудотворна и една от иконите на Богородица, създадени от свети апостол и евангелист Лука. Прочутият полски историк от XV век Ян Длугош (1415–1480) съобщава първи за това в Długosz, Historia Polonicae Libri XIII и Liber beneficiorum. Според него Черната Мадона "пътува" от Йерусалим до Константинопол, от там през България, Бохемия и други места достига владенията на руския княз Лев. Скрита е в един замък в Галиция, но водещият там война полски княз Владислав II Ополски я намира случайно. Една татарска стрела ранява иконата, която извършва чудо (пада мъгла) и поляците побеждават. Князът дава обещание да построи манастир. Конете, возещи иконата, се спират едва в Ченстохова, където в 1382 г. князът основава сегашния манастир.
Друга легенда, записана през 1524 г., разказва следното: през 1430 г. няколко крадци-хусити ограбват манастира и скъпоценните украшения на Черната мадона. След това един хусит хвърлил иконата, друг я посякъл с меч. Първият хусит умрял на място, на другия изсъхнала ръката. Повредената икона била показана на крал Владислав II, който наредил на придворните си художници да я възстановят. Новата боя залепнала върху старата едва след много напразни опити.
От 1950 г. до сега особена група, съставена от различни специалисти, изследва иконата с най-модерни методи и постоянно следи нейното състояние. Регулярно се издават бюлетини от комисия, в която са избрани известни полски учени и висши духовници. Може да се твърди, че Черната Мадона е най-добре изследваното произведение на изкуството в света. Най-правдоподобно изглежда е мнението, че живописта, която сега се вижда, е от 1430 г., но някои изкуствоведи я атрибутират като чешка, 14 век. Рентгеновите снимки показват, че под образите на Мадоната и Христос се намира по-стар живописен слой, а останалата част е рисувана на платно, залепено на старата липова дъска, вероятно по време на реставрацията през 1430 г. Отдавна се водят спорове и за първоначалния вид и датировка на иконата. Тя се колебае между 12 и 14 век. Проф. Войчех Курпик, последният й изследовател, застъпва теорията, че иконата е балканска, от 13 век, и е била донесена в Полша чрез Унгария.
От началото на 18 век Черната Мадона в Ченстохова се почита особено в Русия, където има много православни икони, известни и надписани като "Богоматерь Ченстоховская" или "Умяхчение злых сер(де)ц". Иконографичният тип на подобни изображения на Богородицата с Младенеца се нарича в изкуствознанието "Одигитрия".

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Отг: Чудотворни икони
« Отговор #3 -: Януари 22, 2006, 13:55:53 pm »
Именно.Само дето тук на снимката е без "кожуха" си
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен Атила

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 885
 • Атила - бич божи
Отг: Чудотворни икони
« Отговор #4 -: Януари 22, 2006, 14:06:53 pm »
абе не знам дали са чудовити или не ама израженията на лицата въобще не са добронамерени ... та чак тръпки ме побиват

католиците с разпятието на христос искат по скоро страх да всяват - виждал съм такива нечовешки изражения от мъка и болка ... не е за разправяне.

ето една снимка от Острова на Цветята при Бодензее - прекрасно местенце, само дето като отиваш на острова те посрещат 3ма разпънати на кръст с лица изкривени от мъка и болка

I'm famous mexican killer and I kill everyone for only 5 cent, but you are friend of mine and I'l

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Отг: Чудотворни икони
« Отговор #5 -: Януари 22, 2006, 14:16:50 pm »
ами че то това е християнствотот-страдай и обичай Бога и пак страдай
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

firma

 • Гост
Отг: Чудотворни икони
« Отговор #6 -: Януари 22, 2006, 14:21:23 pm »
Християнството ни учи на бъдем добри и в най-трудните моменти да не се предаваме и озлобяваме.Да приемем Бог като наш създател.С това може само да направим скок към еволюционното развитие на душите. :D

coroviev

 • Гост
Отг: Чудотворни икони
« Отговор #7 -: Януари 22, 2006, 14:42:05 pm »
Казанската икона

Легендата

Историята започва през юни  1579, когато в град Казан избухва пожар. Населението било смесено-мюсулмани и християни и се разпространила мълвата, че за пожара са виновни християните.
Деветгодишната Матрона, дъщеря на стрелеца Даниило Онучин, сънувала икона на Богородица. На следващия ден сънувала и самата Богородица, която и казала да търси иконата в пепелището на собствения си дом. Заръчала на детето да предупреди архиепископа и градоначалника.
Разбира се, големците не повярвали на детето и майката на Матрона сама започнала да копае в останките на тяхната къща. Дошли и други хора да помогнат, но нищо не открили, докато Матрона не се включила. Тя намерила иконата  на Богородица с младенеца увита в сукно. Това се случило на 21 юли 1579.
Шествието в чест на събитието е начало на редица чудеса приписвани на иконата.
Няколко болни оздравели по време на шествието, доближавайки се до иконата.
Казанската икона се счита за защитница на Русия и много от победите в различни войни се приписват на чудотворната икона.

Казанската икона и Сталин

През лятото на 1941г. антиохийският патриарх Александър III се обърнал към християните от цял свят с призив да окажат на Русия, както материална помощ, така и да се молят за нея.
Ливанският  митрополит Илия Салиб от антохийското патриаршество се усамотил в подземеие, като се молил три дни на колене пред икона на ”Божата майка с лампада”. Молил Богородица да каже с какво може да се помогне на Русия.
На третия ден тавана се разтворил и се появил огнен стълб в който се видял лика на Богородица. Божата майка поставила условията за спасяване на Русия.
Да се пуснат свещенниците от затворите и да се върнат от наказателните батальони. Да се отворят всички храмове и семинарии. Да не се предева Ленинград. Да се изнесе Казанската икона и да се направи литийно шствие около града. Пред Казанската икона да се извърши молебен в Москва. След това иконата да се занесе в Сталинград, който също не трябва да се предаде на врага. Иконата трябва да следва войските до границата, а когато войната свърши, митрополит Илия да отиде в Русия и да разкаже как е била спасена.
Митрополит Илия писал писмо до съветските власти и до православната църква в СССР. Можем да си представим, как е звучало това на Сталин. В самото навечерие на войната, той обявява ”безбожна петилетка”, според която до 1943 г., последната църква в СССР трябва да бъде затворена.
Сталин повикал при себе си ленинградския митрополит Алексий и митрополит Сергий, като обещал пълно съдействие на църквата, защото не виждал друга възможност.
В умиращият от глад Ленинград, хората не повярвали, когато иконата била изнесена от Владимирския събор и започнало литийно шествие. В десетки храмове започнали редовни богослужения.
В Москва по заповед на Сталин е извършено литийно шествие около града, като иконата е качена на самолет пилотиран от личния пилот на Сталин Александър Голованов.
Изпълнявайки заръката, иконата е пренесена в Сталинград.
Историкът Вадим Якунин в статия ”Сталинградското знамение”, публикувано във вестник ”Русь Державная” №4-6/95 г., пише следното: ”По време на работа в државния архив, попаднах на интересен и уникален документ-отчет на упълномощения от „съвета по делата на руската православна църква в УССР” Ходченко, до председателя на този съвет Г. Г. Карпов. Щатният атеист и борец с религията, докладва за чудо,с видетел на което е цяла войскова част, намираща се в Украйна и изтеглена от сталинградския фронт...   

„...На 11.11.1942 г. нацистите предприели поредния опит за щурм на града. В този ден успели да заемат южната част на завод „Барикади” и да пробият до Волга. Героично сражаващата се войска на генерал Чуйков се оказала разсечена на три части. В най-критичния момент на битката, бойците от една от тези части видели в небето Знамение, показващо скорошното спасение на града, армията и близка победа на червената армия... ”За съжаление отчета не казва какво точно са видяли войниците.”
След Сталинград иконата е носена на най-трудните участъци от фронта.
През октомври 1947 г.,Сталин кани митрополит Илия. Оказани са му почести като на държавен глава. Връчват му и „Сталинска награда”, която отеца учтиво отказва, под предлог, че парите са по- нужни за Русия, отколкото на него.

Това е бърз превод от http://delo.teolog.ru/deloN9015
« Последна редакция: Януари 22, 2006, 16:08:00 pm от Horus »

firma

 • Гост
Отг: Чудотворни икони
« Отговор #8 -: Януари 22, 2006, 14:44:12 pm »
coroviev така е друго малко подкрепа :D

coroviev

 • Гост
Отг: Чудотворни икони
« Отговор #9 -: Януари 22, 2006, 14:58:31 pm »
Цитат
coroviev така е друго малко подкрепа
  Това което постнах си е исторически факт.Т.е. факт е ,че са разнасяли иконата напред-назад по фронтовете.Дали обаче всичко е така с молитвите на митрополита-незнам.Може и да е вярно,защото има запазена кинохроника от посе щението му в СССР
   Отдавна мислех да го постна и добре,че отвори тема за иконите,че да се амбицирам.

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Отг: Чудотворни икони
« Отговор #10 -: Януари 22, 2006, 16:09:40 pm »
Иконата от Полша хич не ми излъчва добре. Не знам защо... :(

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Отг: Чудотворни икони
« Отговор #11 -: Януари 22, 2006, 20:23:17 pm »
и теб да те държат зад решетки и на ден да ти се молят хиляди хора нямад да излъчваш добре
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Heinie

 • Гост
Отг: Чудотворни икони
« Отговор #12 -: Януари 23, 2006, 12:56:10 pm »
Изглежда ми зловещичко иконата с много мощи. Аз пък си донесох от Рилския манастир едно памуче от мощите на Св. Иван Рилски :)


Чувал съм също, че и копията на такива икони също носят част от енергията им (примерно Св. Богородица Иерусалимска, коят беше в България или Св. Богородица Троеручица от Троянския манастир - втората си я имам в нас :))

Дъвиан

 • Гост
Отг: Чудотворни икони
« Отговор #13 -: Януари 23, 2006, 13:04:49 pm »
Аз пък си донесох от Рилския манастир едно памуче от мощите на Св. Иван Рилски :)

Поздравления - Иван Рилски е много голям светец!

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Отг: Чудотворни икони
« Отговор #14 -: Януари 23, 2006, 15:37:32 pm »
Св. Иван Рилски бди над България и помага.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27