Автор Тема: Стоунхендж  (Прочетена 41461 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Admin

 • White Force Fighter
 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 742
 • MAY THE FORCE BE WITH YOU
  • Light Motion Design Studio
Стоунхендж
« -: Юли 24, 2005, 11:58:45 am »
Мисля, че е редно да пообсъдим Стоунхендж. Интересно ми е какво знаете вие. Разкажете... Откопирам ви една статия от Secretsbg като за начало:

Наричат го осмото чудо на света, най-голямата загадка на древния свят. Руините на това уникално съоръжение се намират на 130 км. югозападно от Лондон - в равнината Солсбъри, край блатата и равнините на Девоншир. Стоунхендж се отнася към времената на каменния и бронзовия векове, няколко столетия преди падането на Троя. Строеж му съвпада по време с разцвета на минойската цивилизация на остров Крит. Преди още Стоунхендж да стане стар, еврейският народ бил в плен на Египет и изведен от там от Моисей. Още не били построени Лъвските порти в Микена и Ехнатон не бил извършил своите реформи. Много векове разделяли Източното Средиземноморие от раждането на библейските Пророци … А тук, в друг свят и в друго измерение, великолепната каменна цивилизация на Западна Европа вече давала своите резултати. - Това май не е много вярно, или?

В миналото на Стоунхендж ясно се проследяват няколко етапа на строителство, при това отделени във времето от хилядолетия. В най-ранния стадий (около 3100 г. до н.е.) били създадени ров и вътрешен вал във вид на окръжност. Извън този кръг се намирал т.нар. Камък на петата (“петата на бягащия монах”), а вътре - разположени в окръжност и на равно разстояние една от друга, имало дупки със следи от жертвоприношения. По-късно, във вътрешността на вала, били изградени два концентрични кръга от сини камъни (дялани блокове от долерит със зелено-син оттенък). Каменните блокове на това съоръжение достигали височина почти 8 метра и тежали 50 тона.

Що за съоръжение било това? Място за ритуални церемонии и погребения? Храм на Слънцето и символ на властта на доисторическите жреци? Град на мъртвите? Езически събор или свещенно убежище на благословена от Бога земя?

Стоунхендж е изследван от десетки учени. Съвместните усилия на историци, археолози, геолози, антрополози, химици, строителни инженери не довели до отговор как, кога и от кой бил построен каменният исполин в равнината Солсбъри. Без отговор останал и въпросът ЗАЩО? Всеки, попаднал в Стоунхендж, се замисля над това какво е било неговото предназначение. Върху древните камъни няма никакви надписи, строителни бележки и отметки … нищо, което би могло да разкаже за техния произход или поне да даде някаква насока за последващи проучвания. Стоунхендж е толкова стар, че още в античната епоха неговата истинска история вече е била забравена. Гръцките и римските автори почти не го споменават. Когато Римляните се появили в Британия, Стоунхендж изобщо не ги впечатлил. Рим имал своите красиви храмове, а Египет - величествените пирамиди, намиращи се в добро състояние за разлика от тази група “дялани камъни”.

Едва през средните векове, това древно светилище започнало да провокира човешкото въображение. Но по това време произходът и значението на “гигантите” били отдавна и безвъзвратно забравени и се наложило наново да се търси историята на Стоунхендж. Сега вече нямаме възможност да установим кой е бил първият “биограф” на съоръжението. Възможно е да е бил Гилдес, живял през VІ век и наричан “Мъдрият”, но мнозина учени смятат, че той изобщо не е съществувал. Може да е бил великият уелски бард Аневрин, който през VІІ век пеел за това, от къде се появило гигантското съоръжение. В ХІ век пък, живял Ненний, който романтично описал каменният паметник издигнат в чест на знатни британци, които били предателски убити. Но дали имал предвид Стоунхендж и дали изобщо е съществувал такъв монах-летописец Ненний?

Към ХІІ век, Стоунхендж бил плътно обгърнат от догатки и легенди. Англо-норманът Васе обявил, че името му се превежда като “висящите камъни”, а Хенри Хантиндонгски добавил, че това наименование е напълно заслужено, тъй като “камъните, все едно висят във въздуха”. “Стоунхендж - където камъни с учудващи размери били поставени, образувайки група врати, така че една врата се издига до друга и за никого не е ясно как били повдигнати на такава височина и по каква причина.” Опитите да се обясни произхода на чудото породили множество митове. В началото на ХVІІ век, Стоунхендж бил посетен от крал Яков І. Древните камъни му направили толкова силно впечатление, че той заповядал на знаменитият архитект Иниго Джонс да нарисува план на цялото съоръжение и да установи, как е било построено. Джонс, изследвал обстойно Стоунхендж, но не оставил никакви записки за това. През 1655 г. неговият зет Джон Уеб публикувал книга, в която бил изложил множество, както той сам споделил, “безредни записки” на Иниго Джонс. Английският архитект сравнявал Стоунхендж с образците на античната архитектуа и доказвал, че това е римски храм: “Споменът за великолепието, което древните Римляни в епохата на величие, придавали на своите съоръжения … Заради техните познания и опит във всички изкуства и науки … аз стигам до извода, че Стоунхендж е построен от Римляните и само те, биха могли да бъдат негови създатели…” Така, до наши дни, се преплитали легенди, градяли се хипотези и теории.

И все пак, какво в действителност представлява Стоунхендж? Той се състои от четири каменни кръга. Външният, е от вертикално поставени стълбове, на всеки от които лежи плоска каменна плоча, съединена с останалите плочи в окръжност. Всеки стълб тежи средно около 25 тона, а плочите са по 700 кг. Вторият кръг се състои от сравнително по-малки единични камъни (менгири). В третият и четвъртият незатворени окръжности, напомнящи подкова, има група камъни. Всяка група представлява две вертикални плочи, тежащи до 40 тона, върху които е поставена по една хоризонтална плоча. От гигантските каменни блокове далечните ни предци, изградили каменна аркада, затворена в кръг. Цялото съоръжение е затворено в огромен земен вал, обграден от ров, който се е запазил и до днес. И всичко това внимателно, съразмерно и геометрически точно вписано в пространството на спокойния ландшафт. Учените установили, че тези каменни блокове били доставени до Солсбъри от 380 км разстояние, където е най-близката каменна кариера (в южен Уелс). Дори и днес ще са ни нужни специална техника, здрави тегличи, свръхтоварни камиони и платформи, гигантски кранове и пътища за да придвижим подобни тежести, а преди три хилядолетия подобни неща не е имало.

Някои по-нови разкрития, внасят допълнително объркване в теориите за произхода на Стоунхендж. Оказва се, че сините каменни блокове не са еднородни, следователно и Уелският им произход е поставен под съмнение…

Съществуват множество предположения за това, кой е създал тези мегалитни съоръжения. Смятало се, че мегалитите са дело на великани, които на игра можели да пренасят огромни многотонни камъни. Древните гърци, за които историята на създаването на мегалити се губела в мъгливото минало, смятали че са дело на еднооките циклопи. Имало дори версия, според която тези камъни можели да се придвижват самостоятелно, с помоща на “вълшебна дума” или под музиката на Орфей. Професорът по астрономия Герард Хопкинс смята, че Стоунхендж, е астрономическа обсерватория на древните хора. Един вид астрокомпютър, който способства разчитането на положението на Луната, Слънцето и звездите през годината. Професор Дж. Митчел, настоява, че това е каменен модел на вселената, а друг археолог твърди, че това е фиксирано място за връзка и контакти между древните хора и космическите пришълци.

За последните години милиони хора от цял свят са посетили Солсбъри, за да видят чудото. Предприемчиви американци замислили да направят дори точно копие на Стоунхендж в Ню Джърси. Художничката Нанси Холт, решила да направи цял туристически град, където край “Стоунхендж” да има и езеро, и атракциони и копия на други древни обекти. Когато започнало детайлното изучаване на Стоунхендж и околността, станало ясно, че под следите от съвременната цивилизация, в района на “Свещенния ландшафт”, са скрити още по-древни съоръжения. На север, в района Огборн, близо до селището Авебури, е открит още по-грандиозен обект. Това е гигантски кръг, обграден от каменна ограда от вертикално стоящи монолитни плочи. В средата на големия кръг има още два, също оформени от камъни. Основният кръг се пресичан от алея, маркирана от колони. Тя минава през съоръжението от единия до другия край. Контурите на окръжностите се виждат много добре въпреки че върху древния масив е построен жилищен комплекс. Някои от каменните блокове на Авебури, по своите размери превъзхождат колоните на Стоунхендж, а площта на съоръжението е несравнимо по-голяма. Недалеч се намира и хълм с височина 45 метра - това е Силбъри Хил. Той е изкуствено създаден и представлявал най-голямата в Европа погребална могила. Има стъпаловидна конусообразна форма, която се вижда отчетливо въпреки, че времето почти е разрушило големите съпала. Стоунхендж - Силбъри Хил - Авебури образуват равностранен триъгълник, с дължина на страните 20 км. Учените са установили, че хълмът и съоръженитето в Авебури са издигнати 2000 години преди Стоунхендж.

И така, отново започват догатки, предположения и хипотези. Все пак се намира аналог между древните символи и алеите на Стоунхендж. Съоръжението наподобява Египетския символ на мъдростта - змия, пресичаща слънчевия диск.

Голяма сензация става и необичайната активност на НЛО именно в този район, както и появяването на множество пиктограми в житните поля. Идеята, че жители от далечни планети ни напомнят за себе си и за историческото значение на Стоунхендж става все по-съблазнителна.
VOX UNIUS - VOX NULIUS
-------------------------------
The change is in your mind!

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 780
 • Невъзможно е нищо
Относно: Стоунхендж
« Отговор #1 -: Юли 24, 2005, 13:42:30 pm »
За пренасянето на камъните няма съмнение, че само с помощта на звука е било възможно. Също както в Египет и Тибет. За това кой го е построил вече има много варианти, и докато не се намерят накакви доказателства няма да е сигурно.
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Неактивен Admin

 • White Force Fighter
 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 742
 • MAY THE FORCE BE WITH YOU
  • Light Motion Design Studio
Относно: Стоунхендж
« Отговор #2 -: Юли 24, 2005, 15:39:15 pm »
Хммм.. дамм.. Сега ми проблясна една много стара моя идея за това, че е възможно древните цивилизации всъщност да не са нашите предци, а бъдещето поколение на Земята от днешна гледна точка. Имам предвид, ако един ден цивилизацията се развие в съвсем друга насока - духовна например (това би могло да стане след някакъв голям катаклизъм) и достигне някаква висока точка на съвършенство, то би било възможно да се е прехвърлила назад във времето, за да продължи да съществува и да се предпази от космическите катаклизми, които предстоят така или иначе в далечно бъдеще... Там обаче бъдещата цивилизация е намерила въпреки всичко пак своят край. Малко е странно и доста нереално... но... какво пък... звучи като нова добра идея за холивудски филм...
VOX UNIUS - VOX NULIUS
-------------------------------
The change is in your mind!

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Относно: Стоунхендж
« Отговор #3 -: Юли 24, 2005, 17:05:24 pm »
Най-доброто обяснение на Стоунхендж, което съм чел досега, е това на Алън Алфорд в книгата му “Боговете на Новото Хилядолетие”. Преписвам някои откъси оттам.

Малко предистоирия:

Когато Мардук (Вавилонското име на Луцифер) (имената му в другите религии са: Ра/Луцифер/Мерлин/Мърдок/Мордохай/Сатана/Мердин/Леви/Хелел) се върнал за първи път във Вавилон, датата (основана на ерата на Саргон 1) била около 2320 г.пр.Хр. Древните писмени документи твърдят, че братът на Мардук – Нергал, отпътувал за Вавилон, за да го убеди, че неговото време за завръщане още не е дошло. Изглежда Мардук бързо се е оставил да бъде убеден, без да създава допълнителни затруднения, но по време на дискусията той изказал недоволството си: “Къде е камъкът-знамение на боговете, който дава знак за Господство?” (Стоунхендж или Мачу Пикчу?).

Ново и подробно изследване на британските власти определи, че първата фаза на Стоунхендж била започната околко 2965 г.пр.Хр. В отсъствието на каквато и да е друго приемливо обяснение за това кой би могъл да изгради такава съвършена обсерватория, ние трябва да се вгледаме в нуждите на Мардук, който по онава време щял да обърне съзнанието си към настъпващата нова ера. Но нещо твърде странно се случило в Стоунхендж. Работата едва била започната, когато грижливо изкопаните 56 отвора “Обри” били веднага зарити, а мястото необяснимо напуснато за приблизително 300 години! Убеден съм, че ключът към тази загадка се намира в грешно разтълкувания египетски мит, отнасящ се за спор между Мардук и Тот. В 175-та глава от “Книга на Мъртвите” се описва “връщането” на Ра (Мардук) и последвалата му сръдня с Тот. “О, Тот, какво се е случило?” – извиква Ра. Той обвинява Тот в “унищожаването на скрити неща”, очевидно свързани с календара, и за това, че Тот е съкратил много годините и е свил месеците. Същността на летеброенето бе изяснена от Захариа Сътчин, който погрешно смяташе, че се отбелязва връщането на Ра/Мардук в Египет. Напротив, няма съмнение, че броенето се е извършило в Стоунхендж!

Приъствието на Тот в Стоунхендж може да бъде определено от лунарните функции на обекта, които действат като фактически “отпечатък от пръст” на този бог, който бил известен като “Бог на Луната” и му било възложено въвеждането на първия лунарен календар в Египет. Стоунхендж бил уникално избран поради неговата способност да отбелязва осемте най-важни точки на Луната в нейния 18,6-годишен цикъл. А в Египет Тот бил познат, разбира се, като Хеменну, занчещо “Владетел на Осем”. Когато се отнасяло до астрономия, Тот бил експертът, към когото Мардук естествено се обръщал за съвет. Заключението ми е, че Тот бил конструкторът на обсераваторията в Стоунхендж.

Кой бил вдъхновителят за уникалния избор на Мачу Пикчу за звездна обсераватория? Както бе установено, единствената сравнима конструкция била в Стоунхендж, за която се разбра, че е била планирана от бог Тот. Улика за участието на Тот в Мачу Пикчу, разбира се, бе открита в Главния храм, където археолози намериха 56 канала заедно с мистериозен слой от фин бял пясък. Числото 56 означава три лунарни цикъла, по сходен начин с 56-те отвора “Обри” в Стоунхендж. Поради това е твъре вероятно каналите и пясъкът да са били използвани при измерването на лунарния календар, с който Тот е тясно свързан. Един древен египетски текст твърди, че след спора с Мардук/Ра/ Тот напуснал Стоунхендж и отишъл в далечна страна, описана под името “Хау-небут”. Възможно ли е посоката да е била Мачу Пикчу? Датата, на която Тот напуснал Стоунхендж, вероятно съвпада с предишната фаза на отворите, която археолозите са датирали към 2965 г.пр.Хр. Удивително откриваме, че обичаите отпреди инките, записани от испанския историк Монтесинос, поставят началото на календара на Андите на почти идентична дата през 2900 г.пр.Хр.!

Изводи:

-   Стоунхендж бил построен от Тот за Мардук като прецизна обсерватория за измерване степента на промяна на прецесионния цикъл и за да се правят прогнози за бъдещи положения на звездите.
-   Втори звезден часовник бил построен в Мачу Пикчу, Перу, където Тот поставил началото на календар на Андите през 2900 г.пр.Хр. Други обсерватории били изградени в Тян Тиен (Китай), в Лагаш (древен Шумер) и в Барбар (Бахрейн).

Неактивен mirage

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 96
 • Im omnia paratus
Относно: Стоунхендж
« Отговор #4 -: Юли 28, 2005, 13:55:47 pm »
Наскоро гледах едно предаване за Стоунхендж по History channel и някакъв учен доказваше уникалната акустика на това място.Правеше изследвания за отлазяването на звуковите вълни и подобни неща.Звука звучал мистично и вдъхновявал поклонниците това му беше обяснението за церемониите които са се извършвали там, предаването като цяло беше за древните места като оракула в делфи като доказваха че е истина легендата със съвременните методи на науката както и за двореца на Кносос в Крит т.н "Лабиринт".

tarikkat

 • Гост
Относно: Стоунхендж
« Отговор #5 -: Юли 31, 2005, 23:06:25 pm »
Това място го свързват с друидите
А много малко информация има за същността на тяхната дейност
Миналата коледа когато се срещнахме със Saturn 5 той ни разказа интересни неща
Помислете и върху това :-[

Неактивен Geo

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 96
  • Fenomenibg.com
Относно: Стоунхендж
« Отговор #6 -: Септември 17, 2005, 22:56:11 pm »
http://www.fenomenibg.com/modules/news/article.php?storyid=58 - за стоунхендж, най-вече от гледна точка на астрономията.

Oberon

 • Гост
Относно: Стоунхендж
« Отговор #7 -: Септември 19, 2005, 18:50:57 pm »
Стоунхендж:))))

И аз, вътрешно за себе си, го свързвам с Друидите. Клан, малко изучен от съвременната "наука".

Знам, че са можели да говорят с дъбовете, от които черпели информация. Напомням Ви, че Ванга е казвала, че човек може много да научи от растенията.

Оберон:)

tarikkat

 • Гост
Относно: Стоунхендж
« Отговор #8 -: Септември 22, 2005, 21:56:18 pm »
Всичко живо около нас има своя език - от камъните можете да научите много. Ако сте запознати с психометрията от всичко може да извлечете информация ;D

Неактивен Tina

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 692
Относно: Стоунхендж
« Отговор #9 -: Юни 14, 2006, 01:22:15 am »
Американците Дъг и Сюзан твърдят, че под фалшиви камънни обвивки, Соунхендж е всъщност направен от метал.Повече снимки тук: http://www.red-ice.net/specialreports/stonewhat.html

Това което те показват изглежда наистина ръждиво-червено от разстояние. Аз си мислех, че е корозирала метална жилка в камъните. Самите камъни са обградени и постоянно ги охраняват срещу вандали - така, че човек не може да се доближи до тях.

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Относно: Стоунхендж
« Отговор #10 -: Юни 14, 2006, 09:43:12 am »
Ами наоправени са от син пясъчник.Добре известна е и кариерата откъдето са доставени,щото там има останали камъни,пък и приятелката ми е била там...
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 789
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Относно: Стоунхендж
« Отговор #11 -: Юни 14, 2006, 09:53:18 am »
Gil-Galadh, я разкажи, твоята приятелка почувствала ли се е по-особено, когато е била там?
Не мисли като човек!-Крион

llara

 • Гост
Относно: Стоунхендж
« Отговор #12 -: Юни 14, 2006, 10:42:14 am »
Някъде четох, че камъните се двежели с вълшебни думички под звуците на Орфей, но и до ден днешен не може да се установи от какво са направени и за какво служат. Има доста хипотези, но съм склонна да вярвам повече на тази, че са направени за обсерватория, разбира се по тогавашните разбирания.

Eon

 • Гост
Относно: Стоунхендж
« Отговор #13 -: Юни 14, 2006, 10:47:41 am »
Орфей в Англия??  :P

llara

 • Гост
Относно: Стоунхендж
« Отговор #14 -: Юни 14, 2006, 10:50:36 am »
Да, и на мен ми стана смешно, още повече нямаше обосновка и естествено го взех като хубаво ама де да беше истина. Нещо като сезам отвори се под звуцитена Лили Иванова например ;D :P

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27