Автор Тема: Инциденти с АЕЦ  (Прочетена 6287 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

cdms

 • Гост
Инциденти с АЕЦ
« -: Юни 05, 2008, 11:18:01 am »
Инцидент в АЕЦ в Словения
От управлението на централата твърдят, че няма радиоактивно изтичане
Атомната централа в словенския град Кръшко беше спряна, но от управлението на централата твърдят, че аварията не е сериозна и няма радиоактивно замърсяване.

Европейската комисия съобщи, че словенските власти са я информирали, че централата в Кръшко, Югоизточна Словения, е напълно спряна, положението е под контрол и инцидентът няма да се отрази на околната среда, предаде Асошиейтед прес.

По-рано вчера Европейската комисия задейства Европейската система за ранно предупреждение за радиоактивна опасност (ECURIE) след инцидента. Според комисията съобщението от Словения е дошло в 17,38 ч. местно време.

Говорителката на словенското председателство на ЕС в Брюксел Мая Кочианчич обяви, че е било регистрирано изтичане в системата за охлаждане на централата, но че не става дума за изтичане на радиоактивни вещества, а само на вода.

Говорителката допълни, че няма опасност за хората и за околната среда.

АЕЦ в Кръшко, която се използва съвместно от Словения и Хърватия, е изградена от американско-японския консорциум "Уестингхаус" и работи от 1983 година. Тя произвежда 20% от консумираното електричество в Словения и 15% - в Хърватия.

Европейската система за незабавно радиологично информиране (ECURIE) действа в изпълнение на решение на Европейския съюз за спешно информиране при радиоактивен или ядрен случай.

Това решение изисква от страните членки на Европейския съюз, присъединили се към ECURIE, да информират незабавно Европейската комисия и всички евентуално засегнати държави да вземат мерки срещу последици от радиологичен или ядрен инцидент.

Европейският съюз трябва веднага да изпрати това уведомление до страните членки, които от своя страна трябва да информират комисията в подходящи интервали за взетите мерки и за измерените равнища на радиоактивност.

Австрия поиска обяснения от Словения,

която според нея не е подала адекватна информация за истинския характер за инцидента, съобщиха агенциите.

Австрийският министър на околната среда Йозеф Прьол заяви, че словенските власти първоначално не са съобщили за реален проблем, а са подали информация за "упражнение".

Това сериозно поставя под въпрос нашата увереност в словенската система за предупреждение, заяви Прьол. Той отбеляза, че ще постави въпроса на следващия Съвет на министрите на ЕС в Люксембург.

Френската служба за ядрена безопасност заяви, че е установила контакт със своите словенски колеги след инцидента в Кръшко, които са ги уверили, че течът на охладителната течност е овладян в рамките на централата и няма изтичане в околната среда. За ремонта на аварията ще са необходими няколко дена.

Германското правителство, което мобилизира специализираните си служби за разследване на инцидента, съобщи, че очевидно няма радиоактивно изтичане.

Според събраната информация изглежда, че охладителната система на централата е под контрол и няма данни за сериозен инцидент, заяви говорител на германското министерство на околната среда.

Според данни на Франс прес не е регистрирана радиоактивност в Австрия и Хърватия, където измерванията продължават.

Кметът на Кръшко заяви, че директорът на централата му е съобщил, че става въпрос за дребна техническа грешка, но управата е решила да следва процедурата в подобни случаи и да спре реактора, предаде Ройтерс.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи, че в момента събира информация за случая.

Природозащитната организация "Грийнпийс" обяви случая за предупреждение към всички онези, които планират да строят нови реактори, и призова за отказ от ядрената енергия.

« Последна редакция: Май 23, 2011, 19:38:10 pm от ₪ Eon ₪ »

Неактивен Peacekeeper

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 131
Относно: Инцидент в АЕЦ в Словения
« Отговор #1 -: Юни 05, 2008, 12:59:47 pm »
Откога пък Словения има АЕЦ :o  Май печелят на наш гръб!

cdms

 • Гост
Относно: Инцидент в АЕЦ в Словения
« Отговор #2 -: Юни 05, 2008, 13:36:21 pm »
Откога пък Словения има АЕЦ :o  Май печелят на наш гръб!
Незабавно трябва да си проработят и 6-те блока на АЕЦ Козлодуй и да си построим АЕЦ Белене. Тогава ще сме повече от стратегически център на Балканите.

cdms

 • Гост
Ядрени инциденти притесняват ЕС
« Отговор #3 -: Юни 05, 2008, 18:12:39 pm »
Ядрени инциденти притесняват ЕС
Два инцидента с атомни реактори в страните-членки на ЕС Словения и Чехия през последните 48 часа преминаха без изтичане на радиация и опасност за населението, но със сигурност ще подкопаят кампанията на съюза за увеличаване на доверието в ядрената енергия.
Проблем в АЕЦ “Кръшко” в Словения наложи прекратяването на работата на единствения реактор на 25-годишната електроцентрала и спешни ремонтни дейности.
“Няма опасност за околната среда, ситуацията е под контрол”, съобщиха от словенската администрация за ядрена сигурност, уточнявайки, че “Кръшко” няма да функционира “няколко дни”.
Ден по-рано, във вторник сутринта, в Чехия 35-годишната АЕЦ “Дуковани” поради техническа грешка на работник бе намалена мощността на един от четирите реактора.
Въпреки че авариите в Словения и Чехия бяха с минимално ниво на риск и няма да имат екологични последствия, проблемът с недоверието в атомната енергия остава. В момента Европейската комисия провежда кампания за засилване на доверието в сектора, след като инвестициите спаднаха до изключително ниски нива след аварията в Чернобил през 1986 г.
“Ядрената енергия може да допринесе много в борбата с промените в климата”, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурао Барозу. “Ядрената енергия също така осигурява енергийна стабилност за ЕС, разнообразява източниците на енергия и намалява зависимостта ни от внос на природен газ”, коментира още Барозу на среща на Европейския форум за ядрена енергия, който се проведе в Прага, в края на месец май.
На територията на ЕС има 152 ядрени реактора в 15 страни, като атомната енергия осигурява около 14 % от електроенергията в съюза. Но този процент вероятно ще спадне до 2020 г., въпреки шестте нови централи, които ще бъдат открити във Финландия, Франция, България, Литва, Румъния и Словакия до 2015 г.
Причината за слабите инвестиции е негативното обществено мнение – само 20 % от европейците подкрепят атомните централи, поради опасения за безопасността и проблемното справяне с ядрените отпадъци.
Общественото притеснение бе разкрито вчера в Полша и Украйна, когато някои уебсайтове публикуваха слухове за повишено ниво на радиация в района на бившата АЕЦ “Чернобил” и в Югоизточна Полша.
Фалшивата тревога принуди хората да се обърнат към службите за спешна помощ и да се консултират дали е безопасно да излязат навън. По-късно украинското правителство излезе със становище, че нивата на радиоактивност в страна са нормални.

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 668
 • WATCHER
Относно: Инцидент в АЕЦ в Словения
« Отговор #4 -: Юни 05, 2008, 20:48:36 pm »
 А пък от нашата АЕЦ казаха че ставало въпрос за уникално неразбирателство на инфото и че точното същите "инциденти" ставали по 7-10 пъти на година у нас само че не ги обявявали щото нямало нужда да плашат хората  ;)

cdms

 • Гост
Относно: Инцидент в АЕЦ в Словения
« Отговор #5 -: Юни 05, 2008, 20:51:36 pm »
А пък от нашата АЕЦ казаха че ставало въпрос за уникално неразбирателство на инфото и че точното същите "инциденти" ставали по 7-10 пъти на година у нас само че не ги обявявали щото нямало нужда да плашат хората  ;)
Това ми напомня на Чернобил(1986г), където Горбачов 20 дена по-късно прави изявление по телевизията.

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Относно: Инцидент в АЕЦ в Словения
« Отговор #6 -: Юни 06, 2008, 11:52:38 am »
Централата в Козлодуй - 8 пъти по-радиоактивна от всички западноевропейски централи накуп  :o >:( : :P
www.parisvesti.com/?u_s=3&u_a=373&sid=

cdms

 • Гост
Относно: Инцидент в АЕЦ в Словения
« Отговор #7 -: Юни 06, 2008, 13:06:08 pm »
Централата в Козлодуй - 8 пъти по-радиоактивна от всички западноевропейски централи накуп  :o >:( : :P
www.parisvesti.com/?u_s=3&u_a=373&sid=
Първо най-радиоактивния реактор в Европа е №4 на Черонобил. Около него нищо не вирее. Второ реакторите на АЕЦ Козлодуй са руско производство, което е много по-качествено от френското. Трето, ако имаше 8пъти повече радиация сега всичките щяха за бъдат затворени, а Парижки вести нещо са се объркали.

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 668
 • WATCHER
Относно: Инцидент в АЕЦ в Словения
« Отговор #8 -: Юни 06, 2008, 23:30:21 pm »
Авария в германска АЕЦ

06 юни 2008 / News.dir.bg
Ядрен реактор в АЕЦ Филипсбург край германския град Карлсруе беше изключен заради вътрешно изтичане.
Това съобщи ДПА, като се позова на източници от провинция Баден-Вюртемберг, съобщи БТА.
Няма данни за изтичане на радиация извън електроцентралата, инцидентът е оценен на безопасната първа степен по международната скала за ядрени инциденти, посочва ДПА. В момента се установяват причините.


Абе нещо много на аварии са  го подкарали  :-\

cdms

 • Гост
Русия ще финансира от бюджета си АЕЦ “Белене”
« Отговор #9 -: Юни 08, 2008, 11:21:50 am »
Русия ще финансира от бюджета си АЕЦ “Белене”
Русия е поела задължението да финансира от бюджета изграждането на АЕЦ “Белене”, заяви министърът на промишлеността Петър Димитров.
Категорично няма да има проблеми за финансирането на бъдещата АЕЦ “Белене” и с отработеното ядрено гориво от централата, което ще се приема от Русия, заяви по телефона от Санкт Петербург министъра на промишлеността Петър Димитров пред БНР. Той заяви, че “Русия е потвърдила готовността да финансира от бюджета си изграждането на АЕЦ “Белене”. Министър Димитров припомни, че подобна готовност бе заявена лично от тогавашния руски президент Владимир Путин по време на посещението му в България през януари. Министър Димитров отбеляза, че независимо от проблемите, които се опитват да правят некои екологични организации, “категорично няма да има проблеми с финансирането” на бъдещата АЕЦ. Той заяви също така, че Русия ще према отработеното ядрено гориво и отхвърли спекулациите на тази тема, правени от противници на проекта. Министър Димитров заяви, че строителството на АЕЦ “Белене” ще започне през следващата година, а още през тази ще бъде излята бетонната плоча на площадката в Белене. Министър Димитров коментира и резултатите от визитата си в Азербайджан, която имаше за цел да се договори доставката на азербайджански газ. Той заяви, че е постигнато споразумение за доставката на 1 милиард куб.м. газ. “Подписахме протокол, с който конкретизирахме количествата”, каза той, добавяйки, че са необходими тръби, по който “синьото гориво” да стигне до България. Министър Димитров посочи два варианта този газ да стига до България чрез “Набуко” и чрез построяване на свръзка с газопровода Турция-Гърция- Италия /TGI/. “Азербайджан не разполага с необходимите количества газ, които да запълнят Набуко”, подчерта Димитров. Той заяви, че Баку има само една трета от необходимата суровина за запълването на тръбата, затова се водят преговори с други страни. Министър Димитров посочи като варианти Египет, чиято “газопроводна мрежа е достигнала на 60 км от турската”. Като проблем пред проектите за доставка на газ от Каспийския регион и Близкия изток той посочи “желанието на Турция да бъде собственик на газа, който транзитира”. Министър Петър Димитров в момента е на икономически форум в Санкт Петербург.
Доказаните извлекаеми запаси на природен газ в Азербайджан са неголеми и се оценяват на 1,5 трилиона куб.м., коментира за “Незавасимая газета” анализаторът и специален кореспондент от Баку Владимир Мишин. Той посочва, че “оптималното равнище на вътрешно потребление на газ в самата република е 12-14 милиарда куб.м. газ годишно”. “Затова е напълно естествено, че официално Баку се стреми да извлече максимална печалба от започналия през 2007 г. свой газов експорт. Именно потенциалната печалба и определя експортаната газова политика на Азербайджан и като следствие неговото отношение към предлагания от Европейския съюз и САЩ тръбопроводен проект “Набуко”, подчертава експертът пред “Независимая газета”. Газопроводът “Набуко”, който трябва да доставя природен газ от Каспийския регион, заобикаляйки Русия, за страните от ЕС е дълъг около 3000 км. Консорциумът, реализиращ проекта „Набуко”, в който участват австрийската OMV, унгарската МОЛ, българската „Булгаргаз”, румънската „Трансгаз”, турската „Боташ” и германската RWE и притежават по 16,67% от обединената компания-оператор на проекта, обяви за поскъпване на цената на тръбопровода от 4,6 милиарда до 7,9 милиарда евро. Включването на RWE в проекта „само външно изглежда като усилване, но по същество отразява безпокойството на участниците в “Набуко“, коментира за “Коммерсант” Валери Нестеров от „Тройка Диалог“. Френската „Газ дьо Франс“ също изрази желание да участва в проекта, но по политически причини Турция се противопостави, тъй като Париж признава геноцида над арменците, извършен от Османската империя в годините на Първата световна война. Основните проблеми пред проекта са два: 1. Отлагане на срока за пускане в експлоатация на тръбопровода „Набуко” през 2013 г., докато по-рано се планираше, че той ще заработи през 2011 г.; 2. липсата на достатъчно количества газ, които биха направили газопровода рентабилен. Газопроводът може да бъде запълнен в най-добрия случай наполовина – 12-15 милиарда куб.м. газ. при планиран капацитет на тръбата от 31 милиарда куб.м., коментира за “Независимая газета” експертът от консултантската компания „RusEnergy“ Михаил Крутихин. Конкретни разчети за бъдещия газодобив в Азербайджат се съдържат в анализите на Владимир Мишин. “Проблемът се състои в това, че през 2013 г., когато се планира пускането в експлоатация на “Набуко”, в Азербайджан се прогнозира добив от 18-19 милиарда куб.м. газ. От тях 8 милиарда куб.м. планира да добие ГНКАР /държавната петролна и газова компания на страната – бел.ред. БГНЕС/, още 8,6 милиарда куб.м. трябва да бъдат добити в рамките на Стадий 1 на “Шах Дениз”, и 1,4-2,4 милиарда куб.м. съпътстващ газ може да даде петролния проект Азери-Чираг-Гюнешли /АЧГ/. От 8,6 милиарда куб.м. газ от “Шах Дениз” 6,6 милиарда куб.м. трябва да получи Турция и 0,3-0,8 милиарда – Грузия. Така в самия Азербайджан могат да останат в най-добрия случай около 12 милиарда куб.м. Т.е. минимумът, който е необходим в самата република”, анализира експерът. Той смята, че “Набуко” може естествено “а получи в 2013 г. газ от Азербайджан, но това ще бъде газ, вече продаден на Турция и реекспортиран за ЕС от Анкара”. Реалните преки доставки на газ за “Набуко” Азербайджан може да осигури едва след започване на реализацията на Стадий 2 на проекта “Шах Дениз”, който за момента даже не е санкционирана, но както се прогнозира ще стигне своя максимален добив от 8 милиарда куб.м. през 2016 г. “Друг въпрос е дали ще бъде пуснат в експлоатация самият проект “Набуко”…, ако неговата ресурсна база се опира само на реекспортирания от Турция газ от Стадий 1 /това са максимум 6,6 милиарда кб.м. годишно/ и на преките доставки на газ от Стадий 2 на проекта “Шах Дениз” /след изземане на транзитния дял на Грузия това ща бедът в най-добрия случай чалко над 7,5 милиарда куб.м./. Или общо 14 милиарда куб.м. газ годишно”, подчертава Владимир Мишин. БГНЕС припомня, че газокондензатното находище “Шах Дениз” е разположено в южната част на Каспийско море, на 70 км югоизточно от Баку. Площта на лицензионния участък е около 860 кв.км. Запасите му се оценяват на над 1,3 трилиона куб.м. газ. Участници в проекта са „СтатойлХидро“ /25,5%/, BP /25,5%/, азербайджанската държавна компания „Socar“ /ГНКАР/, иранската NICO /10%/, „Тотал“ /10%/, Лукойл /10%/ и „Turkish Petroleum“ /9%/. Липсата на необходимите количества природен газ в Азербайджан кара някои европейски политици да виждат в Иран страната, която може да доставя липсващите количества „синьо гориво“. Иран е „основна страна“ за газопровода “Набуко”, заяви наскоро върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Хавиер Солана на международна конференция, организирана от Германската фондация „Маршал“. Но „самият Иран е голям потребител на газ /105,1 милиарда куб.м. през 2006г./ и нещо повече вносител /от Туркменистан/“, напомня генералният директор на ИПЕМ Юрий Саакян в интервю за БГНЕС. „Естествено, постепенно с увеличаването на добива в Южен Парс и други находища в Персийския залив, Иран ще влезе в клуба на основните износители на газ. Но първоначално той трябва да урегулира политическите си отношения с международната общност, а това не бе постигнато за предходните три десетилетия. И накрая, изхождайки от вече сключените договори, основният пазар на ирански газ няма да бъде Европа, а страните от Азиатско-Тихоокеанската зона, и преди всичко Китай и Индия“, заяви анализаторът. Експерти предвиждат, че за периода до 2030 г. консумацията на газ силно ще нарасне – от 2,8 трилиона куб.м. на 4,6 трилиона куб.м, пише „Ведомости“. В Европа консумацията на газ ще се увеличи от 509 милиарда куб.м. до 736 милиарда, а неговият дял в европейския енергиен баланс – от 23,8% до 30,9%. /БГНЕС


Неактивен deznam

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 286
Re:Инцидент в АЕЦ в Словения
« Отговор #10 -: Май 23, 2011, 18:59:36 pm »
Нов Инцидент с Европейска Атомна Централа

Втори инцидент за един ден в белгийска атомна централа

Странен шум и издигане на облак пушек са наблюдавали днес предиобед жителите на района около атомната централа "Тианж" в Белгия, съобщи медийната група Ер Те Ел. Информацията бе публикувана няколко часа след като по-рано днес бе съобщено за сходен инцидент в другата белгийска АЕЦ - "Доел".

Според коментар на говорителя на компанията "Електрабел", стопанисваща АЕЦ, инцидентът в Тианж е бил предизвикан от изпускането на нерадиоактивна пара от клапан за намаляване на налягането в зоната извън периметъра на ядрените реакции.

 Според очевидци шумът е продължил десетина минути и е бил сходен със звука от прелитащ самолет. По случая се води разследване, се отбелязва в съобщението.

 По-рано днес заради късо съединение в електрическо табло на техническо помещение извън т.нар. активна зона в АЕЦ "Доел" персоналът на централата беше евакуиран.

 Двете белгийски АЕЦ разполагат с общо седем реактора, като двата най-стари от тях са започнали работа през 1975 г.

Източник:http://www.investor.bg/news/article/117292/334.html
Пиша тук защото не ми се отваря нова тема а и ако можете да преименувате темата на "Инциденти с Европейски Атомни централи" най добре.
« Последна редакция: Май 23, 2011, 19:01:11 pm от deznam »
Ако не искаш да бъдеш наковалня, трябва да бъдеш чук.

Неактивен Raw Deal

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 940
Re:Инцидент в АЕЦ в Словения
« Отговор #11 -: Май 23, 2011, 19:10:35 pm »
Такива дребни инциденти са често явление, няма от какво да се притесняваме. ;)
Дори в АЕЦ Козлодуй се случват незначителни аварии, но медиите понякога пропускат да вдигнат много шум заради най-малкото нещо.
Dreams are messages from the deep.

Неактивен gabriella33

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 82
Re:Инциденти с АЕЦ
« Отговор #12 -: Май 23, 2011, 23:34:26 pm »
Бял дим и силен шум издава системата за изгаряне на водород.Той се отделя при така наречената пароциркониева реакция.Водорода,при контакт с въздуха се взривява,за това всички централи изграждат такава система.В Козлодуй има на всички блокове.Странно е ,че японската нямаше такава?!По някога се извършва контролирано изпускане на водород,за проверка на системата,да не би това да са уловоли журналистите?
ЮДА ПРЕДАДЕ ХРИСТОС И ТОЙ ОТИДЕ В РАЯ.ПРЕДАТЕЛ ЛИ Е ЮДА?

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27