Автор Тема: Васил Левски е имал двойник???  (Прочетена 23258 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Miller

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 27
Васил Левски е имал двойник???
« -: Февруари 20, 2008, 21:51:31 pm »
Заловеният в Къкринското ханче Васил е чернокос и тъмен, за разлика от Дякона
Обесен е не Левски, а негов двойник
Всъщност един човек ли е Левски или псевдоним на мнозина

ГЕОРГИ АЛЕКСАНДРОВ Ст. н.с в БАН


След демократичните преобразувания у нас е вече време да се постави еретичният въпрос: Една отделна личност ли е Левски или под този псевдоним се крие събирателен образ? Или с други думи: Имал ли е дякон Игнатий двойници и дали в различни части на отоманската империя и в Българско не са действали под името Левски няколко революционни дейци? Външният вид на Апостола е бил непознат почти за всички и много авторитетно би било за делото някои от организаторите да се представят под това име. Такъв подход би направил залавянето на Левски много по-трудно.
Един от многото дейци под името Левски съвсем сигурно е йеродякон Игнатий от Карлово - Васил Иванов Кунчев. Но е имало и други дейци под името Левски - двойници или не! Най-малкото, Левски има още двама по-малки братя - Христо и Петър. И двамата, по мое мнение, са заедно с брата си Васил в Белград по време на втората Българска легия. И двамата са революционни дейци. Най-малкият, Петър е четник и в четата на Христо Ботев, а след това и четата на Филип Тотю. И в списъците на четите, и в писмата си до Найден Геров и до други, Петър се подписва винаги като Петър Левски или като Петър Иванов - Трети Левски. Той е приличал поразително на брат си Васил, с тази разлика, че е бил по-буен, по-як и лицето му е било сипаничаво, от прекарана като малък шарка - брусеница. Дори тетевенският революционен деец даскал Иван описва Левски пред турската комисия в София именно така - със сипаничаво лице. Е, да, но
не Васил, а Петър е със сипаничаво лице!
От друга страна, има редица революционни дейци и други българи, които много са приличали на Васил Левски. Дори самият Димитър Общи на външен вид е приличал на Апостола - рус и синеок…
Възниква в такъв случай въпросът: Кой всъщност Левски е бил обесен в София на 6-ти февруари, стар стил, респективно на 18 (а не на 19-ти!) февруари, нов стил, 1873 г.? Дяконът или някой друг Левски?
Възможно е зад масовото "предателство" спрямо обесения Левски да се крие не предателство, а нещо съвсем друго - перфектна акция за спасяване на заловения вече Васил Левски. Известно е, че преди да бъде заловен Левски в Къкринското ханче, турската полиция вече е задържала няколко лица, между които се е намирал турчин именуван Дяколевски, който наподобявал Васил Левски и се е опитвал да премине Дунав при Хърсово за към Влашко. След залавянето на "истинския" Левски, другите задържани по издирването на Апостола са освободени. Възможно е един от тях да е бил и дякон Игнатий. А вместо него на полицията да се е предал в Къкринското ханче някой друг, който се е представил под името Левски.

Налице са много детайли около залавянето на Левски при Къкрина, които будят недоумение. Левски е притежавал тескере, с пътно описание в него, на името на негов двойник от Ловеч, защо му е било нужно при срещата със заптиетата да съчинява разни небивалици, вместо да извади тескерето си? Защо му е бил необходим архивът му от преписи на негови писма, които той уж бил укрил в самара на коня на спътника си Никола Цвятков?
Тези въпросът могат да се обяснят с това, че
този Левски се е предал сам на властта -
с цел да бъде освободен заловеният вече Васил Левски. И много хора са били посветени в тази конспирация! Ето защо никой не прави опит да освободи заловения при Къкрина Левски - по дългия му път до Ловеч, после до Търново, после през Севлиево, та чак до далечна София. Ето защо всички заловени по делото за обира на хазната при Арабаконак, на брой 64 човека, почти единодушно посочват доведения по-късно и представящ се за Левски човек, че това е тъкмо той - Левски.
Самият Левски пред турското следствие твърди, че той е Васил Иванов Левски от Карлово и прочие. Този човек съзнателно е искал да се представи за Васил. Придворният фотограф на княжеството по-късно, Иван Анастасов Карастоянов, заставен от военния комендант на София Мазхар паша да "вади на кадро" всичките заловени по обира, твърди в спомените си, че на всички заловени е направил снимки за полицейските им досиета, само за Левски не бил си направил този труд. Защото ужким в последния момент дошла заповед да не се вади на кадро именно на Левски. А пред свидетел Иван твърди, че и на Левски е бил направил снимка. Ясно е, че Иван Карастоянов си противоречи сам на себе си, увърта, не иска да говори кой Левски всъщност е снимал: Дякон Левски - русокосият, синеокият или някой друг. Примерно, с черна коса, брада и мустаци, с мургаво пълно лице и с… черни очи. Човек, който изкусно се е представял за Левски, но е бил всъщност един от дейците под името Левски, а не дякон Игнатий!
Пред комисията заловеният Левски твърди, че е на 27 години. В същото време Васил Левски е на 36 години. Нима турските следователи, хора извънредно изкусни в разпита, са могли да сгрешат възрастта на лицето пред тях с цели 10 години! От протоколите по разпита на Левски личи, че Левски не е знаел, а само поназнайвал турски език и затова не разбирал добре въпросите. И Захари Стоянов твърди, че Левски не отбирал от турския език. Това е твърде любопитно като се има предвид, че майката Апостола Гина Караиванова е знаела езика перфектно и самият той се е представял за турчин при обиколките си. От протоколите на разпитите личи, че Левски първоначално отрича всичко. Когато му се направи обаче очна ставка с някой от заловените и този твърди нещо, Левски тутакси потвърждава, че така е било, че първо не бил разбрал въпроса и прочие. Явно е, че е чакал от другарите си те да му кажат кое как е било, а той да го потвърждава, за да се представя пред турците за Левски.
За да бъде освободен заловеният преди това Левски
и да му се даде възможност да премине зад граница.
Заловеният в Къкринското ханче и изправен пред Съдебно-следствената комисия в София Левски, по мое мнение, е бил т.н. от мен "Стамболски" Левски. Той е бил познат на хаджи Иванчо хаджи Пенчович, водещ член в Комисията, изпратен от Истанбул. "Стамболският" Левски поне на два пъти посещава Истанбул. Среща се там с уважавани българи. Доктор Стамболски, преподавател по анатомия във Военното медицинско училище, го представя на приятеля си и съсед по вила на остров Халки, члена на Държавния съвет х.Иванчо. Същият приютява Левски във вилата си за два-три дни. Дори, заедно с д-р Стамболски събират значителна сума пари за делото на освобождението на България и ги предават на Левски. Д-р Стамболски в своите пространни спомени описва външността на Левски, примерно така: Чернокос, с редки черна брада и мустачки и с… черни очи. Такъв го е видял и хаджи Иванчо.
Десетина години след излизането на спомените на д-р Стамболски, във връзка със стогодишнината от рождението на В. Левски, се появяват подробни свидетелски показания на очевидци на самото обесване на Левски. Особено достоверни са спомените на дядо Георги С. Потайников, публикувани във в. "Мир" през 1937 г. По време на събитията в София през 1873 г. дядо Георги Потайников е бил момче на 12 години. Баща му е имал питиепродавница в близост до Банята и в нея често е отсядал Левски и малкият Георги го е познавал на външен вид. Момчето попада край бесилката на Левски заедно със свои приятелчета турчета. И по-късно описва подробно, как е изглеждал обесеният Левски на външен вид.
Денят е бил пазарен - вторник. Било е 6-ти февруари 1873 г. стар стил. Времето е било топло, пролетно. Обесеният Левски е имал черна коса, редки черни брада и мустаци, черни вежди и е бил с отворени очи. Лицето му е било мургаво и заоблено. Подобно описание прави на "Стамболския" Левски, независимо от дядо Георги Потайников, както казахме, и д-р Стамболски. Нещата се потвърждават. Обесеният в София Левски в никакъв случай не е бил дякон Игнатий - Васил Иванов Кунчев.
Обесеният е престоял в турския зандан повече от един месец. За това време, и косата, и брадата, и мустаците му щяха да прораснат руси и да си проличи истинският им цвят. И лицето му щеше да се избели в зандана. Не, обесеният си е останал човек мургав, чернокос и… - черноок. Иначе, дядо Георги щеше да опровергае, по отношение, на цвета на отворените очи на обесения, спомените на д-р Стамболски.
А какъв е бил външният вид на Васил Левски? По този въпрос десет различни автори дават
десет различни описания.
За най-голяма достоверност ние ще приемем описанията, направени от свидетелите на младостта на Васил Левски, от неговия роден град Карлово. По думите на дъщерята на учителя на Левски даскал Райно Попович - Елисавета:
"… Със среден ръст, слаб, с дълго черно расо, дяконът беше внушителен. Той спираше за малко пред нас (ученичките), с едва доловима усмивка, изглеждаше ни продължително със сините си загадъчни очи и отиваше в черква…"
Когато Левски помолва двамата си другари да му отрежат, на връх Великден, косите - те, Хаджията и Христо Пулев го разубеждават да не прави това: "Не вземам на себе си тази тежка отговорност. Дяконе, тази хубава златна коса е превъзходно украшение на челото ти". Тогава Левски сам си отрязва косите и ги показва на другарите си - "целия златен сноп коса".
Да, косите на дякон Левски от Карлово са били руси, сякаш златни. Очите му са били сини и загадъчни. Лицето му е било възслабо и възбледо. И нищо за очи черни и лице обло и мургаво. И нищо за коса и вежди черни, и брада черна и то рядка. По мое мнение, Левски е бил по рождение голобрад. Никъде не се споменава, че заедно с остригването на косата си, когато се раздячва, той си е обръснал и брадата. Брада Левски е нямал! Само така може да се обясни факта, че при раздячването си той не се е и обръснал. Той е бил вече пълноправен монах, а за православния монах брадата е задължителен атрибут. Освен ако по рождение не е бил голобрад.
Накратко, според мен сведенията от очевидците на обесването се отнасят до черноок и чернокос мургав човек, който по-скоро би приличал на втория брат на Васил - Христо. Твърди се обаче, че Христо, братът на Васил Левски е починал от изтощение на 9 април 1871 г. в Букурещ. Дори Ботев, като негов пръв другар, жали за смъртта му.
И поет един цяла стихосбирка му посвещава, във връзка с кончината му. Да беше жив Христо до разигралите се събития в София през 1873 г. аз бих предположил, че именно той, Христо се е жертвал вместо брат си Василя. Но ето на, бил починал на тази и тази дата. Поне така се твърди. Много можем още да си говорим за тримата братя - и за Василя, и за Христа и за най-малкият брат, за Петра - Трети Левски, но не му е тук мястото…
« Последна редакция: Февруари 22, 2008, 14:35:26 pm от H. »

Неактивен ipsilan

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 91
Относно: Васил Левски е имал двойник????
« Отговор #1 -: Февруари 21, 2008, 00:57:03 am »
М...Хайде сега..А заптиетата,които са го водили, са били преоблечени самодиви,..и защо все някой се опитва да пренаписва историята.Общо взето, това си е мое мнение,но не съм съгласен с това,а виж, за братята му ми е любопитно,почти нищо не съм чел за тях,камо ли да се твърди,че особено единия е бил чак и по-буен от Васил?!А и спомняме си от учебниците,че в доста от преобразяванията си,се е налагало да контактува,да хортува със заптиета,башибозуци,едва ли всички те са говорели "гяурски"/ще се юрна пак да чета З.Стоянов,да видя къде е казал,че не говори турски?!/Описва се как е водил дълги,задушевни разговори с каймаками,валии,и други турци от управата?! Не знам за другите,но съм далеч от мисълта,че всичко се е хортувало на български!Поне доколкото познавам манталитета на братята турци.
 А и вярвам,че само Левски може да каже думите-"Сам съм,други няма!","Ако спечеля-печели цял народ,ако загубя-губя само себе си"-доколкото знам тези думи са повторени и пред турския съд.
 Да допуснем,че е вярно,тогава Къде ни е Дякона?!
Животът е сън,смъртта е събуждане...

Неактивен ----------

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 581
Относно: Васил Левски е имал двойник????
« Отговор #2 -: Февруари 21, 2008, 13:27:44 pm »
Много интересен анализ! В случай, че се окаже верен, може ли някой да посочи данни за по-нататъшната съдба на Левски? - дякона, когото ние познаваме като русокос и синеок млад мъж от фотосите по коридорите на училища, читалища и общински галерии...
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 824
Относно: Васил Левски е имал двойник????
« Отговор #3 -: Февруари 21, 2008, 14:37:07 pm »
А и вярвам,че само Левски може да каже думите-"Сам съм,други няма!","Ако спечеля-печели цял народ,ако загубя-губя само себе си"-доколкото знам тези думи са повторени и пред турския съд.
 Да допуснем,че е вярно,тогава Къде ни е Дякона?!
Защо само Левски да може да ги каже? Точно по-логично е да ги каже двойникът му (ако може да се нарече такъв, въпреки големите разлики между двамата), защото ако ги каже двойника, по този начин той ще осуети по-нататъшно разследване на случая и евентуалното разкриване на Левски (синеокия) и факта, че той е двойник. Така че, на мен в този случай думите му, ми се струват доста по логичен отговор на зададените въпроси.

Неактивен Rockbul

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 17
 • Всичко от което имам нужда е любов!
Относно: Васил Левски е имал двойник????
« Отговор #4 -: Февруари 21, 2008, 16:34:27 pm »
Еййй тези хора са полудели по конспирации. На всеки Българин му се иска Левски да не е екзекутиран от турците и може би това огромно желание създава такива невероятни хипотези. Ако тази хипотеза е вярна, къде е Левски след , като не е бил убит(обесен). Може би е имигрирал в Америка и си е устроил живота. Жалкото е , че такава светла личност за всяко Българско сърце си е отишъл завинаги от физическия свят. Защото ако беше жив сега горко им на онези престъпници в парламента. Или е карайно време да се роди нов Левски за да не изчезне и България!!!

Неактивен EfonD

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 144
Относно: Васил Левски е имал двойник????
« Отговор #5 -: Февруари 21, 2008, 20:10:55 pm »
Доколкото знам , май са заедно с Елвис  ;D .... евтини сензации , жалко че никога няма да разберем истината. Така се раждат долнопробни конспирации господа .
« Последна редакция: Февруари 21, 2008, 20:40:10 pm от Eon »
Елементарен човек!

cdms

 • Гост
Относно: Васил Левски е имал двойник???
« Отговор #6 -: Април 06, 2008, 13:53:12 pm »
Дякона да е имал двойник. Не ми се вярва. Все пак не е имало пластична хирургия тогава. А пък и за Ботев съм чувал, че не са го убили 1876г.

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 780
 • Невъзможно е нищо
Относно: Васил Левски е имал двойник???
« Отговор #7 -: Април 14, 2008, 01:49:09 am »
Четох в един вестник доста подробна статич по въпроса и даваха интересни примери, ако я намера ще я пусна. Там казваха, че няколко пъти е било описвано, че е бил виждан на различни места в страната в много кратък период от време, което може да се обясни само с двойник/ци. А и защо да няма двойник, това е било конспиративна организация, а Левски е бил твърде важен, логично е да е имал двойници приличащи на него, не е нужно да е имало пластична хирургия.

П.П. Ще потърсим статичта...
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Неактивен Peacekeeper

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 131
Относно: Васил Левски е имал двойник???
« Отговор #8 -: Юни 08, 2008, 11:43:03 am »
Понякога най-абсурдните твърдения са излизали истина. Никой не знае.

Неактивен Joazinho

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 70
Относно: Васил Левски е имал двойник???
« Отговор #9 -: Юли 15, 2008, 16:54:47 pm »
Да бе, имал двойник друг път.
И какво е станало с Васил Левски, след като са обесили двойника му?
Да не се е уплашил за себе си и да не се е покрил някъде?
Смешно е да се говорят такива глупости,това е само колкото да си чешат езиците, защото едва ли Левски е участвал в конспирация да обесят двойника му и той да почне да живее спокоен и тих живот, да, знам че звучи идиотски, но така излиза.
Истината я знаем, тя е тъжна, жалка и покъртителна, но поне е истина и няма нищо съмнително и конспиративно.
Другото е опит за изкривяване на действителноста, то по тая логика може да се каже същото и за Бенезир Бхуто, Георги Илиев, Ангел Бончев и още колко други!?!

« Последна редакция: Юли 15, 2008, 18:14:16 pm от Mirotvorec »
Всички лъжат.

Неактивен alhimika

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 64
Относно: Васил Левски е имал двойник???
« Отговор #10 -: Септември 01, 2008, 21:38:50 pm »
Нa английски има един много хубав израз за това твърдение - Bull shit.
„Хората ще ви съдят по това, което сте построили, а не по това, което рушите“  OBAMA

Неактивен jediguardian

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 570
  • Сериалът Heroes
Относно: Васил Левски е имал двойник???
« Отговор #11 -: Септември 03, 2008, 00:13:34 am »
Аз сега се замислих, ако наистина е оживял е дочакал освобождението и е изпълнил думите си, че ще отиде да помага на други поробени народи.

Неактивен daskala

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 611
Относно: Васил Левски е имал двойник???
« Отговор #12 -: Септември 03, 2008, 07:32:15 am »
Понякога най-абсурдните твърдения са излизали истина. Никой не знае.

Наистина истината е многолика.
Спокойно можем да приемем че водещите в политиката, чужди елити, искат да снемат Левски от пиедестала на национален герой и тезата с двойника е перфектен начин да го направят. Още повече че паралелно върви и явлението ново турцизиране на България, а Левски е неудобен и неподходящ за новото турско присъствие.
« Последна редакция: Септември 03, 2008, 07:57:28 am от daskala »

Неактивен Plutos

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 46
Относно: Васил Левски е имал двойник???
« Отговор #13 -: Септември 03, 2008, 14:54:26 pm »
Цитат
Да допуснем,че е вярно,тогава Къде ни е Дякона?!

E то и да е вярно че не е бил той са минали доста годинки и сам трябва да си отговориш къде е  ::) ..освен ако не е в някоя пещера в едно особенно състояние :)

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 780
 • Невъзможно е нищо
Относно: Васил Левски е имал двойник???
« Отговор #14 -: Септември 11, 2008, 03:40:05 am »
Другата версия за смъртта му (ако се приеме, че са обесили двойника му) е, че въпреки всичко е бил заловен и умрял заточен в Диарбекир.  Всичко е възможно, съмнявайте се във всичко. Това би направил един истински конспиратор, докато не започне сам да си приказва  laugh
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27