Автор Тема: Възходът на ТИМ  (Прочетена 38940 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 824
Възходът на ТИМ
« -: Февруари 05, 2008, 10:56:55 am »
Цитат
Варненската икономическа група ТИМ навлиза в нов етап от своето съществуване. След като успя за кратък период да акумулира значителна собственост, тези дни групата предприе преструктуриране на част от бизнеса си. Някои погрешно изтълкуваха това като пореден опит за легализация. Истината е, че легализацията на ТИМ започна доста по-рано и поне на ниво държавни институции тя отдавна е факт. Със своите над 150 фирми и близо 10 000 наети в различните ? подразделения корпорацията основателно може да претендира за една от сериозните икономически структури в България. Влиянието на ТИМ в отделни сектори на икономиката (като търговията със зърно например) е толкова значително, че стига да иска, тя лесно би могла да влияе на цените в национален мащаб. Концентрацията на толкова голяма икономическа мощ едва ли може да бъде пренебрегвана от която и да било власт.
За да се вникне в логиката на бурната им експанзия, трябва да се има предвид и фактът, че варненци дебютираха твърде късно в големия бизнес. Докато други приватизираха успешно държавни предприятия години наред, бившите морски пехотинци още се бореха за място под слънцето с останалите силови структури, действали на територията на Варна. Разбира се, че е много по-трудно да влезеш на вече разпределен пазар. Още по-трудно е, когато зад гърба си имаш негативен имидж.
Самите тимаджии мразят израза „групировка“ и не приемат сравненията с другите трибуквени формирования като ВИС-2 и СИК. „Разликата между тях и нас е, че ние не правим всичко за пари“, заяви преди време един от босовете на ТИМ. По неговите думи успехът на групата се крие в постоянството, а не в еднократните удари. Въпреки зачестилите медийни изяви на хора от корпорацията обаче политиката ? засега изключва пълното медийно разкриване на фирмите и лицата от структурата. Мнението на шефовете е, че негативният имидж на ТИМ ще продължи да съществува. „Докато се занимаваме с черна работа като събирането на лоши кредити и преследването на длъжници, срещу нас винаги ще има съпротива“, заявяват от ТИМ. Това би трябвало да означава, че още поне известно време шефовете на империята ще продължат да разчитат на тайнствеността, която винаги е съществувала около тях.

Митът за ТИМ
Дълго време се смяташе, че името на групата е възникнало като съкращение от имената на тримата босове на групировката - Тихомир Митев, Иво Каменов и Марин Митев. Самите тимаджии отричат това. Според тях името на групата идва от английското team, тоест отбор. „Ние сме от един отбор“, обичат да казват за себе си босовете на корпорацията, които до един са бивши спортисти по карате.
Около структурата на групата също се носят различни легенди. Истината е, че конгломератът от фирми няма един собственик, а всички дружества са под контрола на 12 души. Всеки от тях държи определен процент от активите и управлява отделно направление на бизнеса. Самите фирми обаче са толкова много, а връзките помежду им - толкова преплетени, че е невъзможно да се направи изчерпателна картина на целия бизнес. „Ние сме като кооперация“, твърдеше преди време Иво Каменов. В структурите на ТИМ пък се шегуваха, че не случайно на групата се е паднало да купи именно Централна кооперативна банка (ЦКБ), тъй като най-добре съответства на структурата, по която е създавана и развивана групата.
И все пак се твърди, че с най-голямо влияние в управлението са Марин Митев и Иво Каменов. Първият контролира бизнеса във Варна и региона, а вторият отговаря за дружествата в София. Производствената дейност на корпорацията пък е поверена в ръцете на Тихомир Митев.
Медийният бизнес, част от който е и телевизия „М-сат“, доскоро беше поверен на Йордан Йорданов. От няколко месеца той се занимава с продуцентската дейност, но се твърди, че свалянето на телевизионното шоу „По-добре късно, отколкото никога“ от БНТ и проблемите със старта на играта „Руска рулетка“ са му създали проблеми в корпорацията. Част от неговите „ресори“ са били поверени на Мирослав Несторов, който според публикации в медиите е смятан за стратега на корпорацията. Несторов е завършил морското училище, бил е офицер на подводница, след което е защитил магистърска степен по икономика. В неговата сфера на влияние попада целият сектор „Услуги“, в който влизат огромен брой фирми, обединени под шапката на „Мустанг холдинг“.
Със зърнения бизнес се занимава Христо Чираков, който преди това оглавяваше и риболовната дейност като шеф на фирмата „Булфиш“. Според различни източници с различни ръководни функции в групата са още Тихомир Винчев, Венцеслав Евстатиев и Тихомир Атанасов. Имената на останалите босове на корпорацията не са публично известни.

Началото
ТИМ е създадена от десетина души. Всички те са бивши морски пехотинци от поделението „Тихина“ край Варна. Това е секретно поделение към военноморските сили, където години наред са се обучавали елитните спецчасти - десантчици, водолази и парашутисти. Повечето от основателите са бивши състезатели по карате, участвали и в националния отбор по киокошинкай и взели не една и две титли на международни турнири.
Единият от основателите Марин Митев например е бил три пъти шампион на армията по ръкопашен бой и многократен републикански шампион по карате. Твърди се, че като морски пехотинец е имал над 800 скока с парашут. Около името се разпространяват различни легенди. Според една от версиите в три от скоковете основният парашут на Митев е отказал и той е оцелял благодарение на резервния.
Шефът на софийското звено на ТИМ Иво Каменов също е бил републикански шампион по карате фул контакт, трети на европейско първенство и шампион на армията по ръкопашен бой. Той е значително по-млад от Тихомир Митев и Марин Митев. Затова години наред е бил охранител на по-висшестоящи босове на групата. След дълго доказване е бил повишен в длъжност, като му е било гласувано доверието да управлява финансовите активи на империята.
Според вътрешните правила на ТИМ това е нормалният път за растеж в йерархията. За да станеш охранител на някой от големите босове, е нужно да имаш минимум четири години вярна служба зад гърба си. „Който си заслужи бизнеса, влиза в корпорацията“, гласи едно от неписаните правила на ТИМ. Типичен пример за това е прокуристът на ЦКБ Тихомир Атанасов, също бивш състезател по карате, за когото се знае, че е започнал кариерата си като шофьор и охрана на Иво Каменов.
Някои от бившите командири в „Тихина“ и дългогодишните треньори по карате също са на ръководни постове в групата. Бившият заместник-командир на поделението Красимир Николов например сега е шеф на „Ми-2“ ООД - едната от двете охранителни фирми, собственост на групата. Дългогодишният треньор по карате Константин Божилов, при когото са тренирали повечето от босовете на корпорацията, пък е изпълнителен директор на „ТИМ клуб“ ООД.

Първи стъпки в бизнеса
Началото на 90-те е. Реформите в армията изваждат на улицата мнозина от бившите морски пехотинци. Възможностите за реализация на повечето от тях не са кой знае колко големи. Добрата физическа подготовка и натрупаните умения от каратето подтикват болшинството от тях да се заемат с различни дейности, изискващи употребата на сила.
Самите тимаджии не обичат да говорят много за първите си стъпки в бизнеса, както и за произхода на капиталите си. Твърдят, че никога не са се занимавали с престъпни бизнеси като рекет, търговия с проститутки или наркотици. По техни разкази първите пари са били заработени през 1992 г. Някогашните морски пехотинци са били наемани за събирането на лоши кредити на Стопанска банка. Твърди се, че това е ставало съвсем легално на базата на договори, подписвани от регионалните директори на все още държавната по онова време банка.
По разкази на хора от групата принудителното събиране на лоши кредити и до ден днешен си остава един от основните бизнеси на ТИМ. До техните услуги са прибягвали не една и две финансови институции, в това число и държавни банки. В страна като България, където длъжникът винаги е бил по-силен от своя кредитор, често пъти това се оказва единственият начин за събиране на лоши кредити. А тимаджии са доказали, че могат да въздействат на неизрядните длъжници.
Фирмата ТИМ ООД е регистрирана през декември 1993 г. Смята се, че именно от нея започва развитието на варненската империя. Дружеството се занимава главно с охрана на обекти и според първоначалната ? регистрация се представлява от Тихомир Митев и Марин Митев. Твърди се, че първият по-голям договор, сключен от бившите морски пехотинци, е бил за охрана на курорта „Св. Константин и Елена“.
Другият голям бизнес в началото е бил добивът на рапани чрез фирмата „ТИМ-фиш“. Организирането на този бизнес не е коствало много усилия, тъй като повечето от служителите на ТИМ по онова време са били бивши водолази от поделението в „Тихина“. Добиваните рапани са били продавани на японска фирма по договор, сключен с посредничеството на българската федерация по карате. След няколко години бизнесът запада заради намесата на турски риболовни фирми, които започват да изкупуват рапани по българското Черноморие.

Навлизането в зърното
става в средата на 90-те, след като ТИМ успява да завладее повечето от най-големите зърнобази и силози на бившата държавна фирма „Зърнени храни“. Към тях впоследствие са прибавени и базите на небезизвестния зърнен търговец Филчо Колев. По собствени признания на групата в момента под неин контрол се намират 5 мелници и над 20 зърнобази в цяла България. В това число влизат осемте зърнохранилища и мелницата в Добрич, които бяха придобити след покупката на Добруджанска банка. По груби изчисления групата разполага в момента със складови вместимости за над 1.5 млн. тона зърно, което я прави основен играч на този пазар.
Интересите на ТИМ в селското стопанство не се ограничават само в зърнопроизводството. Твърди се например, че чрез своите две кланици корпорацията държи около 30% от производството и износа на гъши дроб за Европа. Наскоро варненската група проби и в лозаро-винарския бранш, след като ЦКБ сложи ръка върху ЛВК „Гъмза“ - Сухиндол, и с това успя да се намеси в търговията с наши вина зад граница. Твърди се, че фирми на групата стопанисват над 2500 декара лозя.
Напоследък групата завзе позиции и в други съпътстващи сектори, като добива на олио. Фирми на ТИМ поеха контрола върху две от големите маслобойни в страната - „Слънчеви лъчи“ - Провадия, и „Прима М“ - Полски Тръмбеш. Сделките бяха осъществени по една и съща схема - встъпване в дълг, смяна на ръководството и оздравяване на дружеството.

Запазената марка „Мустанг“
Под това име във Варна функционира цял конгломерат от фирми, покриващи на практика целия спектър от публични услуги. Медийната част от холдинга включва телевизия „М-сат“ с национално кабелно и сателитно разпространение, местния ефирен канал „Мустанг тв“, дялове в два кабелни оператора, „Алфа радио“, вестник „Черно море“ и рекламната агенция, която ги обслужва. Част от холдинга са и вериги от ресторанти, киносалони, видеотеки, голям брой увеселителни заведения, интернет клубове, бинго зали и други обекти. Смята се, че само от хазарта холдингът печели по 1 млн. долара годишно.
Сред печелившите бизнеси на ТИМ е и добивът на материали за строителството. Под контрола на групата са някои от големите кариери за добив на инертни материали. Чрез „Химимпорт“ пък корпорацията има завидни позиции в производството и търговията с изкуствени торове, петролни продукти и химикали.
Сравнително отскоро корпорацията успя да направи първи стъпки и в енергетиката. Благодарение на дъщерната си фирма „Булхимекс“ тя спечели търг на НЕК за износ на електроенергия. Амбициите в тази област са по-големи и са свързани с търговията на природен газ в сътрудничество с фирмата „Петреко“, която държи концесии за добив на синьото гориво в Черно море. Идеята е „Химимпорт“ да осигури евтин газ за торовите заводи, което ще поевтини готовата продукция, която външнотърговското дружество изнася в други държави. След покупката на 49% от акциите на авиокомпанията „Хемус ер“ кръгът ще бъде затворен напълно, тъй като корпорацията ще има възможността да извършва карго-превозите със собствени самолети.
Не по-малки са интересите на ТИМ и в туризма. Наскоро беше даден ход на мащабен проект под името „Алея Първа“ във Варна. По същество това е

Продължава...
« Последна редакция: Февруари 27, 2008, 23:56:34 pm от RedGuy »

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 824
Относно: Възходът на ТИМ
« Отговор #1 -: Февруари 05, 2008, 10:57:25 am »
Цитат
Един цял нов град
който ще бъде разположен по крайбрежната ивица на морската ни столица на площ от близо 1000 декара. Според публикации в пресата важна роля за прокарването на проекта е изиграл един от шефовете на групата - Николай Николаев, чиято съпруга е главен архитект на Варна. Предвижда се построяването на седем хотела, около 500 заведения и още 300 търговски обекта. Групата ще изгради и стопанисва инфраструктурата, а самите заведения и търговски обекти ще бъдат давани под наем на външни предприемачи. „Всеки, който разполага с 10 000 долара, е добре дошъл“, коментират от ТИМ. Общо в комплекса се предвижда да работят 3000 души. Въпреки добрите контакти на ТИМ в местната власт и големия социален заряд на проекта същинският старт на „Алея Първа“ се забави. Според някои версии това е заради съпротивата на обществеността, а според други - заради интереси на конкурентни структури. Твърди се, че против проекта са Мултигруп и част от варненските депутати на НДСВ.

Връзката с Марк Рич
Около нея също има доста митове. Твърди се, че американският милиардер е налял милиони във варненската империя, за да си осигури надежден партньор в търговията със зърно. Истината е, че Марк Рич е сътрудничил с фирми от структурата на ТИМ по отделни проекти, но не е финансовият създател на групировката. Според самите тимаджии първите сделки със световноизвестния спекулант действително са били свързани с износа на зърно. Със своите зърнобази в Североизточна България групата е изпълнявала ролята на подконтрактор за големи карга с пшеница, изнасяни от фирмата „Гленкор“, собственост на Марк Рич.

Контактът с него е бил направен с посредничеството на Никола Дамянов - дългогодишен директор на „Химимпорт“, който по времето на Тодор Живков беше смятан за най-приближения човек до тогавашния министър на търговията Христо Христов. Дамянов има канадско гражданство, но живее в Лондон. Твърди се, че в момента заема висока позиция в структурите на Марк Рич.
 
Първата голяма сделка с участието на американския милиардер беше покупката на външнотърговското дружество „Химимпорт“, извършена в края на 2000 г. Сделката беше осъществена с посредничеството на фирмата „Фертитрон инк“, собственост на Марк Рич, която встъпи в дълговете на дружеството към Първа инвестиционна банка. Впоследствие самото дружество „Фертитрон инк“ стана собственост на ТИМ.

Банковата дейност
Покупката на ЦКБ засега остава най-голямата сделка на варненската група. Първоначално фирми на групата успяха да изкупят дела на ЛВК „Гъмза“ и още няколко миноритарни пакета от кооперативната институция. Впоследствие „Химимпорт“ придоби на търг и държавния пакет с акции на ЦКБ. По този начин ТИМ придоби около 60% от ЦКБ, а заедно с другия голям акционер - ЦКС, под неин контрол се озоваха около 84% от акциите на банката.
 
Смяната на собствеността беше последвана от подмяна на мениджмънта и препозициониране на банката на пазара, което успя да я стабилизира финансово и да подобри финансовите ? показатели. Това позволи на ЦКБ да се намеси на дълговия пазар у нас и за кратък период от време институцията успя да придобие активите на три от фалиралите кредитни институции - Добруджанска банка, Кредитна банка и Банка за земеделски кредит. Следващата цел на групата е покупката на ТБ „Славяни“, за която вече има подписан предварителен договор. Шефовете на ТИМ не крият интереса си и към останалите три затворени трезора - БУБ, Капиталбанк и Кристалбанк.

Помпането на мускули
След като си осигури банка, ТИМ за кратко време успя да разшири присъствието си във финансовия сектор с покупката на специализирани дружества за финансови услуги. След неуспешния опит за придобиване на застрахователната компания „Юпитер“ корпорацията придоби мажоритарния пакет от акции на друго действащо дружество - „Армеец“.
В края на миналата година отново от името на „Химимпорт“ беше закупен и мажоритарният дял от акциите на пенсионното дружество „Нютон сила“. Външнотърговското дружество плати 3 млн. евро за дружеството „Нютон файненшъл мениджмънт БГ“, което на свой ред е държателят на 98% от акциите на „Нютон сила“. След проведеното преди седмица общо събрание на дружеството се разбра, че то вече ще носи името „Сила“.
 
Плановете на ТИМ за следващите няколко месеца включват и придобиването на животозастрахователна компания, здравноосигурителен фонд и лизингово дружество. Разчита се с тях да бъде затворен кръгът от финансови услуги, които групата около ЦКБ ще предложи на пазара.

Групата се преструктурира
Тези дни от корпорацията обявиха, че започва прегрупиране на дяловите участия във финансовата сфера. Закупеното наскоро дружество „Нютон файненшъл мениджмънт БГ“ беше преименувано на „ЦКБ груп асетс мениджмънт“ ЕАД. Предстои капиталът му да бъде увеличен с апортни вноски от дяловите участия на групата в ЦКБ, „Армеец“, „Сила“, както и с всички следващи покупки. Целта е бъдещият финансов холдинг да управлява активи за над 500 млн. лева, пише в стратегията на корпорацията до 2005 г. В момента ЦКБ разполага с около 170 точки на присъствие в страната, а „Армеец“ - с 35. Идеята е занапред дружествата от холдинга да продават банкови, застрахователни, осигурителни и други видове услуги на едно гише.
 
Тези ходове на корпорацията подсказват каква ще бъде стратегията ? оттук нататък. На преден план ще бъдат изтикани нови лица, наети по мениджърски договори за управление на дъщерните дружества. На тях ще се разчита да отворят корпорацията към държавните институции и да наложат нов позитивен имидж на бизнеса, който се крие зад абревиатурата ТИМ. Ако сегашните темпове на експанзия обаче се запазят, неминуемо ще се наложи легитимност да потърсят и реалните собственици на корпорацията. Просто от един момент нататък разширяването на бизнеса не би било възможно без установяване на друг тип сътрудничество с официалната власт в държавата. А историята на българския преход изобилства с примери за това как други подобни формирования с противоречива слава успяха с помощта на малко PR и дългогодишен обществен натиск да се легитимират като представители на „националния капитал“.

Един от основните проблеми на новите икономически субекти от рода на ТИМ е, че трудно могат да зачеркнат първите седем години от своето развитие, а промяната на мисленето за тях от категорията "групировки" в категорията "икономически групи" неминуемо се сблъсква със спомените за силовите им действия.
 
В прословутия доклад на Национална служба "Сигурност", който беше свързан с корупцията във висшите етажи на управлението на СДС, се казва следното за силовите структури: "Към тази група принадлежи и групировката ТИМ, която предприема на практика активни опити да премине към категорията на мафиотска структура - разширява легален бизнес, стреми се към адаптация, търси легитимност."
 
Факт е, че ще е необходимо време, за да избледнее споменът за ТИМ като за силова структура. В периода на охранителните фирми представители на групировката многократно влизаха в битки за запазване на Варна от софийските бригади на СИК и ВИС. Публичният скандал с охранителната им фирма обаче възникна след като ТИМ пое охраната на курорта "Св. Константин и Елена" през 1995 г. Тогава застреляният в края на миналата година прокурор Николай Колев лично арестува шефа на звеното за борба с организираната престъпност полк. Стамо Стамов. Твърденията в медиите тогава бяха, че Стамов е поискал разваляне на договора между ТИМ и курорта, а Колев като покровител на охранителната фирма просто го е елиминирал. Година по-късно полк. Стамов беше оправдан по всички обвинения, но здравето му беше сериозно разклатено. Името на прокурора Николай Колев неизменно се свързва с ТИМ. Варненски журналисти твърдят, че той многократно и публично е изричал фразата "Аз създадох ТИМ".
 
Пак през 1996 г. хора на ТИМ влязоха в престрелка с представители на бившите барети от "Аполо и Болкан". Тогава двама души бяха ранени. Основната версия беше, че сблъсъкът е станал заради контрола на проститутките във варненските курорти. Тимаджии бяха основните заподозрени и във взривяването на два рибарски кораба на пристанището в Балчик, когато през същата година по Черноморието се поведе война кой да контролира лова и износа на рапани. След този случай фирмата“ТИМ-фиш” стана лидер в този бизнес.
 
През 1998 г. варненската групировка беше обвинена от Валери Симеонов, че е взривила колата му. Собственикът на бургаската телевизия СКАТ искаше да купи "Варна кабел", която беше най-сериозният конкурент на "М Сат" в морския град.
 
През април 2000 г. името на групировката отново беше замесено в силов скандал. Зърненият търговец Филчо Колев обвини ТИМ, че с подправено пълномощно са завзели базите му. "В края на миналата година при мен се появиха варненски деятели от ТИМ - Иво Георгиев и Ангел Касабов", каза в интервю за "Труд" тогава Филчо Колев. "Обещаха ми да доведат чужденци, на които да продам имущество и така да платя на кредиторите си. Вместо това те изготвили фалшиви генерални пълномощни и една сутрин се събудих с "продадено" имущество в цялата страна, изповядва се Филчо Колев. Свидетели тогава разказваха по вестниците как представителите на ТИМ влезли в зърнените бази на Колев с три тъмни джипа без номера и запечатали помещенията. След този случай тимаджии завладяха пазара със зърно. Същата година НСБОП започна мащабно разследване на структурите на ТИМ, което така и не доведе до някакви разкрития.
Източник: http://forum.investor.bg/viewtopic.php?t=9883&postdays=0&postorder=desc&start=25

Никола Дамянов - Стратегът на ТИМ - http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1109588

Кой стои зад ТИМ и Химимпорт - http://forum.investor.bg/viewtopic.php?t=7924

Кои са ТИМ-аджиите - http://forum.investor.bg/viewtopic.php?t=9883&postdays=0&postorder=desc&start=50
« Последна редакция: Февруари 28, 2008, 00:02:53 am от RedGuy »

Неактивен AU

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 851
Относно: Възходът на ТИМ
« Отговор #2 -: Февруари 05, 2008, 11:54:52 am »
 има две три неща които бих добавил и нещо с което не съм съгласен. ТИМ притежават и доста солидни капиталовложения в бизнеса с месо. Същотъка преди време бе застрелян един от тримата основоположници на ударните групи, тъй като бе взел решение да монополизира продажбата на кокаин. ТИМ не са толокова напреднали в рибния бизнес и търговията с рапани, защото във Варна има друга доста сериозна фирма която се справя по - добре от тях, собственост е на бивш служител на 6то упраление ДС, също от редиците на киокушин спортистите. Един от най - близките ми приятели е брат на шефа на персоналната охрана, и това което съм чувал от него, е че ние си мислим, че имат много но изобщо незнаем какво точно и колко от него имат :-\. Също един от тримата на ръководители на Армеец е мой съученик. Всички на ръководните постове в ТИМ са бивши състезатели, било то по кик - бокс, муай - тай , киокушин и т.н. В началото много голяма част от парите Мустанг заработи от видеотеки с пиратски касети.Има собствена фитнес зала в Медицинския Уиверситет град Варна, в която тренират много от орханителите безплатно. Всички май. До скоро имаха и клуб по киокушин карате в които тренираше Емо Костов няколкократен световен шампион, но се отдели от тях в собствен клуб в зала "Сапртак". Последно ТИМ придобиха сградата на градската галерия във Варна, лятно кино Ленин, която превръщат в хотел май? :-\Също така се носят слухове че са закупили сградата на икономическия техникум, която е точно на центъра на град Варна. От много време се чува и за този проект за алеята в Морската Градина, но все още нищо не се случва. ТИМ притежават какви ли не и то какви сгради, според мен те са конкретен пример за престъпна групировка преминала към легална корпорация!
« Последна редакция: Февруари 05, 2008, 11:56:25 am от esoundc »

Psyla

 • Гост
Относно: Възходът на ТИМ
« Отговор #3 -: Февруари 09, 2008, 00:32:54 am »
относно бизнеса на тим на Златни пясъци. не знам дали сте забелязали хотела който са построили почти в центара на златни. е аз работих 3 години точно срещу него и в продулжение на месеци съм го наблюдавал. едно от нещата които ми направи може би най-голямото впечатление е факта че момчетата от тим са си взели арфитекти които са наясно с окултната архитектура. хотел Астера е построен и базиран като осмостен. багуа е защита от стихии, това е и формата на хотела. по точно вертолетната площадка, странични колони и като се стигне до малки пличици и тн. повярваите ми багуа действасхе и много често наблюдавах как облаците заобикалят хотела и само при големи бури пробиваха защитата. това разбира се беше нееднократно наблюдавал съм го стотици пати дори и малко по силни бури. сега нямам в себе си но скоро ще намеря малко снимков матерал, мисля че съм скатал нещтичко:) ако има някои от Варна и мойе да провери и ако сте навити мойе да проучим кой е архитекта на хотел Астера.

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Относно: Възходът на ТИМ
« Отговор #4 -: Февруари 09, 2008, 00:36:33 am »
Psyla, това е интересно, ще се радвам ако откриеш още неща около това :)

Неактивен ----------

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 581
Относно: Възходът на ТИМ
« Отговор #5 -: Февруари 09, 2008, 17:03:13 pm »
Осмогонична структура се вижда ясно на няколко места по картинките, публикувани от Eon: аркадата с колони в близкия до нас ъгъл на терасата, както и още една такава аркада отсреща, в далечния от нас ъгъл - и двете откъм плажа с морето; още една осмогонична фигура, разположена горе, като корниз, който овенчава най-високата част от централния корпус на сградата; възможно е да има още една осмогонична фигура в задния ъгъл, където има радиално оформен басейн, но по дадените от Eon картинки не си личи със сигурност; възможно е като осемстени да са оформени и завършващите в левия и десния ъгъл крила на сградата откъм плажа, където над терасите над тях посочихме наличието на осмогоничните аркади. Без да твърдя, че осмогоничните фигури крият някакъв окултен замисъл, потвърждавам, че присъствието на такива е ясно документирано в дадените от Eon изображения на въпросния хотел :D
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Неактивен Priemnik

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 11
Относно: Възходът на ТИМ
« Отговор #6 -: Февруари 27, 2008, 02:55:55 am »
Не е тайна, че тимаджиите са започнали бизнеса си с "рекет на харабията" Това е лафа, който се носи по групировките!
Можем да сме сигурни, че с темпото с което се движат от ТИМ, до няколко години ще го постави не само на първо място по власт сред групировките, но и на разпределителна позиция, която вече няма да чака от София, да получава нареждания, кой бизнес им се дава!
Докато търсиш, ще намираш! Но когато спреш, ще намериш!

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 824
Относно: Възходът на ТИМ
« Отговор #7 -: Февруари 27, 2008, 08:31:00 am »
Не те разбрах, но ТИМ отдавна присъстват в София.

Неактивен Martin

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 509
  • Music of the world
Относно: Възходът на ТИМ
« Отговор #8 -: Февруари 27, 2008, 08:55:32 am »
ТИМ отдавна присъстват в София.
Да, ето малко инфо.

Psyla

 • Гост
Относно: Възходът на ТИМ
« Отговор #9 -: Февруари 27, 2008, 19:34:09 pm »
тим не са някви простаци и както показват с действията си малко по малко се разпространяват във всеки отрасъл на съвременната цивилизация. а това дава по голяма власт.

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 824
Относно: Възходът на ТИМ
« Отговор #10 -: Февруари 27, 2008, 20:45:29 pm »
Да, прав си. Техни са Химимпорт, Армеец, ЦКБ, Зърнени Храни, и т.н.
« Последна редакция: Февруари 27, 2008, 22:30:13 pm от H. »

Psyla

 • Гост
Относно: Възходът на ТИМ
« Отговор #11 -: Февруари 27, 2008, 21:46:25 pm »
Това, че го правят тихо ги прави още по опасни. доколкото знам вече имат план за цялото Черноморие.
« Последна редакция: Февруари 27, 2008, 22:29:09 pm от H. »

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 824
Относно: Възходът на ТИМ
« Отговор #12 -: Февруари 27, 2008, 22:16:04 pm »
Не го правят тихо, правят си го нормално, бизнеса им вече почти (не знам дали напълно и/или до каква степен) е легализиран и това е само в + за българската икономика.

Неактивен Balance

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 40
Относно: Възходът на ТИМ
« Отговор #13 -: Февруари 27, 2008, 22:47:05 pm »
За ТИМ съм чувал, че са най-добре организираната групировка в Източна Европа  ;)
Несигурността се явява неотменна част от живота - и е добре, че е така, защото тя го превръща в с

Psyla

 • Гост
Относно: Възходът на ТИМ
« Отговор #14 -: Февруари 28, 2008, 18:47:05 pm »
не се учудвам, че е така. под тихо имам предвид че вече всички забравиха за предишните тим. да добре е за икономиката но е важно на каква цена.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27