Интензивните синтетични подсладители, разрешени в Европейския съюз и България са:
Аспартам, съставен от аминокиселините аспартамова киселина и фенилаланин - 130-200 пъти по- сладък от захарта;
Ацесулфам К - 150-200 пъти по-сладък от захарта;
Захарин - 200-700 пъти по-сладък от захарта;
Цикламати - 30-80 пъти по-сладки от захарта.
Безопасността на тези подсладители е изследвана в продължение на десетилетия преди да бъдат разрешени за употреба от човека. Задължително условие за безопасността им е тяхната висока степен на чистота. Тяхното използване в храните и напитките, както и предлагането им като трапезни подсладители, поради съображения за сигурност е ограничено до определени допустими нива, които се установени на принципа да са безопасни, ако цял живот всеки ден тези подсладители се приемат в максималните им допустими количества.
ЦИКЛАМАТ {Е952} - Синтезиран е през 1937 година. 30–50 пъти по-сладък от захарозата. Този подсладител обикновено влиза в състава на комплексните заместители на захарта в таблетки. По-често се използва натриев цикламат, но има и калциев, а така също и цикламатна киселина. Всички те, за разлика от захарина нямат неговия метален привкус. Плюсовете: Подсладители, съдържащи цикламат, не съдържат калории. Лесно се разтварят във вода и издържат много високи температури, затова с тях удобно се подслажда храната в процеса на приготвянето й. Минусите: Натриев цикламат не следва да се употребява при бъбречна недостатъчност, а така също и по време на бременност и кърмене. Попадайки в стомаха, този заместител на захарта под действието на живеещите там бактерии се превръща в циклахексаламин — вещество, което не е изследвано и изучено окончателно. Вероятно поради това той е забранен в САЩ и страните на ЕС. Поради ниската си цена обаче този подсладител все още се използва в някои страни, особено в Източна Европа. Безопасна доза: не повече от
0,8 г на ден!!!!!!!!!!!!!!
През 50-те години диетичните напитки включваха смес от захарин и цикламат. През 1969 г. изследване на хроничната токсичност показва, че такова съчетание причинява рак на лабораторни плъхове.
E952 -
Цикламна киселина - калциев и натриев цикламат. Изкуствен подсладител. Известно е че причинява мигрени и други реакции. Възможен канцероген. В тестове е причинил нарушения в тестикулите на плъхове и в ембрионите на мишки. Забранен в САЩ и Великобритания, поради връзката му с рак.
От вътрешен източник (човек работещ в сладкарски цех, студент във ВХВП - Висш Хранително-Вкусов институт Пловдив) казва, че почти във всички дребни сладки, козунаци, кексове и други, прозиведени в малки частни цехчета, масово заместват захарта с цикламат поради значително по-ниската себестойност. Цикъламтът, когато се използва за подслаждане на безалкохолни напитки и течности - не е опасен, макар че дозата (0.8 г. на ден!!!) многократно се превишава. Страшното е, когато се постави в не-течно състояние - в твърди продукти и когато е подложен на температурна обработка. В случая със сладките и т.н... Тогава цикламатът се превръща в силно канцерогенно вещество.
Всички наливни сладки по магазините и тези, които са в тип "тарелки с целофан" вероятно съдържат цикламат. Аз не ям такива неща, но ви казвам, за да бъдете предупредени. Бдете P.S - Има ли нужда да казвам, че по етикетите не се пишат реалните съставки