Точно преди малко снимах НЛО!!! Скоро ще ъплоудна и клипчетата, стига някой да ми помогне да намеря програма, която конвертира от *.mov към *.avi формат.
Да знаете само колко ме е яд сега, че имам такава примитивна апаратура... не можах да го заснема много добре, защото имам само един фотоапарат олимпус тип сапунерка бюджетно решение, което (слава богу) има функция за записване на видео, макар и само с резолюция 320 х 240 >
да не говорим за оптиката и сензора. Там нещата са пак на незадоволително ниво, поради което не направих снимки, защото единственото, което излизаше беше едно бяло петно. Но какво да се прави... това ще е поредното блърнато клипче на НЛО. Част от хилядите такива. >
Но стига съм хленчил. Да преминем по същество:
Тъкмо се готвех да лягам (беше може би около 2 и нещо
). Когато отидох да затворя вратата на терасата и да прибера котката в стаята. Но запътвайки се към вратата, едно интересно блещукащо тяло ми улови погледа. Веднага грабнах дигиталката и изключих всички лампи (за да не обърквам фотоапарата със излишна светлина в лещата). Застанах на терасата и подпрях ръцете си на парапета, стремейки се да не ми треперят много ръцете (което явно не стана ;D и най-много се усещаше в моментите когато съм дал пълен зуум). Въпросният мигащ обект, според моя преценка, от моята гледна точка гравидираше над една кооперация, като разбира се не беше над нея, а просто в далечината. Първият ми опит да го заснема претърпя известен неуспех - точно в този момент фотоапарата почна да дава сигнали, че батерята всеки момент ще замине >
Поради това първият клип е с продължителност само 13 секунди. На него се вижда как се опитвам да обърна фотоапарата така че снима във формат портрет, а не пейзаж (т.е. завъртял съм го отвесно, а не хоризонтално). Тъй като фотоапарата е просто "чудесен", почти целия клип е опит да фокусирам железото върху обекта. Трябваше да мръдна фотоапарата към някоя осветена час от улицата, за да може лещата да се фиксира в-ху обект. Дигиталката е пълен автоматик, така че не можах по никакъв друг начин да го накарам да определи фокуса(разстоянието до обекта) и заради това автоматично през 1 секунда сменяше фокуса, безрезултатно търсейки някакъв обект, за да спре.
След като батерията свърши, се втурнах в стаята да взема зарядното на дигиталката и скоросто напъхах батерията вътре, след което го зареждах 2 минути. Тъкмо реших, че всичко е ок, но когато го пуснах видях, че в мемори картата има някои непотребни снимки, които замо ще скасят времето, през което може да се снима филм. По най-бързия начин ги изтрих. Пак почнах да снимам. Обектът на наблюдение беше застинал на едно място, но мигаше. На определени моменти, незнайно защо, фотоапарата реши, че иска да забива. Виждат се моменти, в които филмчето зацепва. Досега такова нещо не ми се е било случвало, точно сега ли трябваше да забива >
. Но успешно успях да го заснема. За да продължа фимчяето, трябваше да разтоваря мемори картата ( само 256 мб.). Изгубих още време в прехвърляне на клипа на компа, през което време го наблюдавах. Все си стоеше там и си мигаше. Обектът ясно се различаваше от всички звезди, като светеше най-малко 2-3 пъти по-силно от звездите в небето. В клипчето ще видите как многобройни пъти съм вартял камерата към близката къща, за да се оправи фокуса на фотоапарата. Третият клип пък реших да го заснема от стаята си, за да се види по-добре колко силно светеше кълбото
Това което се вижда на третото клипче са двата компютъра, 1 от които работеше и светеше монитора. После постепенно го придвижих още наляво, при което се вижда дограмата, прзорците и вратата за терасата. От време на време, разбира се, трябваше да фокусирам на накакъв предмет(този път това беше мониторът). Пак се напълни паметта и трябваше пак да прехвърлям,- закачам кабели, пробирам и изведнъж както се обръщам да погледна обекът отново - НЕГО ГО НЯМАШЕ! Не твърдя, че мигновенно се е изпарил, защото може просто някой облак да го е покрил. По случайност, защото ми хареса залеза, имам 1 снимка на улицата на която живея правена днес, ранния следобед. Ще приложа и нея за да сравните с обстановката която съм заснел, защото е доста тъмно на клипчето, но това утре, защото сега много ми се спи. Това е общо взето по случая. Остава въпроса с коя програма да се конвертират клипчетата (всички без първото са около 200 мб.), защото изпробвах няколко програми вече и никоя не върши работа :'( Трябва да се опитам да ги компресирам в *.avi Леле... толкова ми се спи, че очите ми се затварят. Може да съм писал объркано и ли неправилно, защото докато шпишех това, на моменти щях да заспа на стола пишейки. Въпроса за конвертирането остава. Спешно ми трябва сносна, РАБОТЕЩА програма за конверт. Лека и аз се трупясва,м моментално, защото вече.... laugh