Автор Тема: Трябва ми помощ  (Прочетена 12678 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Rammon

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 41
Трябва ми помощ
« -: Октомври 26, 2006, 18:09:49 pm »
Здравейте  ;)
Не знам къде иначе да пост-на тази тема,освен тук...
Трябва ми помощ относно една работа за училище. Имам да правя доклад за забранени книги,филми и музика.(например както в Египет "Матрицата" е забранен,поради несъответствия с религията им) . Но ми трябват още примери и причините,поради които нещо е било забранено. Няма значения в коя страна,по кое време и на каква тема ...
Ще съм ви много благодарен !  ;)
« Последна редакция: Октомври 26, 2006, 21:21:19 pm от Horus »

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Re: Трябва ми помощ.
« Отговор #1 -: Октомври 26, 2006, 18:27:47 pm »
. Няма значения в коя страна,по кое време и на каква тема ...
Ще съм ви много благодарен !  ;)

Почни с Уикипедия.И Гугъл.В тях ще намериш доста неща.Това,което бите заинтересувало и е най-мащабно е
цензурата на църквата-търси за Инквизиция,ереси,забранени книги,апокрифи и т.н. Другото,което би било интересно са цензурата при Социализма у нас и в СССР,както и във Фашистки Германия и Италия
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 789
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Re: Трябва ми помощ.
« Отговор #2 -: Октомври 26, 2006, 18:34:00 pm »
Виж това, може и да е готова тема точно като за тебе  :D
<a href="http://www.liternet.bg/publish14/a_benbasat/cenzurata.htm" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">http://www.liternet.bg/publish14/a_benbasat/cenzurata.htm</a>
Не мисли като човек!-Крион

Дъвиан

 • Гост
Re: Трябва ми помощ.
« Отговор #3 -: Октомври 26, 2006, 19:51:03 pm »
Трябва ми помощ относно една работа за училище.

Хахаха - това е често срещана практика по форумите да се иска помощ за училище. ;)

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 780
 • Невъзможно е нищо
Re: Трябва ми помощ
« Отговор #4 -: Октомври 27, 2006, 19:18:55 pm »
Пробвай с http://referati.com/ Там има доста неща, можеш и да помолиш някой. Поздрави :)
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Неактивен AU

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 851
Re: Трябва ми помощ
« Отговор #5 -: Октомври 28, 2006, 00:33:47 am »
 ако питаш мен , порови в Бг историята има много литература обявена за АПОКРИФНА , даже и първото Бг списание или вестник   :-\ е било забранено от църквата и е било дамгосано , че носи неуспех и няма да има плодородие за този който го купува . Освен това имаш поне три пъти в нашата история приемането на закони за цензура свободата на печата .  ;)

 надявам се да си получил/а директива за търсене  :), за нещастие , няма да има тема , но има повод за изследване , а ако искаш , ще те насоча към литература   ;D

  ЕЗК 
« Последна редакция: Октомври 30, 2006, 16:14:29 pm от esoundc »

Дъвиан

 • Гост
Re: Трябва ми помощ
« Отговор #6 -: Октомври 30, 2006, 18:26:57 pm »
Rammon, виж в "Индекс на забранените книги", както и в "Изгаряне на книги". Там има и линкове към чужди страници. И после да кажеш справил ли си се. :)

Неактивен Rammon

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 41
Re: Трябва ми помощ
« Отговор #7 -: Ноември 01, 2006, 13:03:16 pm »
Благодаря ви  ;D

Дъвиан

 • Гост
Re: Трябва ми помощ
« Отговор #8 -: Ноември 01, 2006, 13:06:18 pm »
Все така синко. :P Дано учителите да нямат интернет.  ;D

Неактивен hipokrat

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 30
Re: Трябва ми помощ
« Отговор #9 -: Ноември 01, 2006, 13:28:19 pm »
Един от забранените филми беше "Стената".Но според мен трябва да се вникне в съдържанието на всяко нещо, което ще споменеш.Така да се пише, само защото трябва, няма никакъв смисъл!

Неактивен ----------

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 581
Re: Трябва ми помощ
« Отговор #10 -: Ноември 01, 2006, 21:47:12 pm »
Една тема и от мен, Rammon, по-взискателна от обикновено, понеже по нея не се публикуват почти никакви явни и честни материали - защото е толкова забранена, че може да направиш страхотен скандал в училище с разглеждането й. Темата се движи около забраната на неконформисткото поведение в съвременното общество. (Думата "конформизъм" е обяснена в тезата долу.) Става дума за привидната свобода на гражданския човек, която бива съпътствана с все по-тясна негова зависимост от работа, заплата, здравеопазване, градстка инфраструктура, медийни услуги и въобще - зависимост от съвременния начин на живот, лишаващ човека от способността му да живее свободно в заобикалящата го природа и без технологичните доставки на нашата цивилизация, за които трябва да плаща; необходимостта нашият човек да се прегъва пред кариерата, работодатели и финансови институции, докато ден след ден цъка неговият електромер, данъчни ставки и здравни осигуровки, принудата да се прави на маймуна, само и само за да може да измоли своето трудово възнаграждение и да си закупи от търговската мрежа - единствен източник на средствата му за съществуване, необходимите му неща. Както казах, темата е по-трудна от обикновено и я предлагам на амбициозен и вдъхновен ученик - ако не си такъв, не се и захващай с нея!

И така, ето в подкрепа на евентуалните ти усилия, един примерен план за разработване на темата.

ЗАГЛАВИЕ: "Забраната на неконформисткото поведение
в съвременното общество"

ВЪВЕДЕНИЕ: Исторически очерк: разказ за натуралното стопанство, в което през стари времена човекът се е препитавал, като си произвеждал всички необходими блага сам и по този начин оставал независим, стига някой да не му завладее имуществото; разказът преминава към индустриализацията на обществото и технологизацията, усложняването на ежедневието на съвременния живот и качването му върху финансови начала - все повече неща (първо кибрит, газ и сапун, а после - почти всичко) трябва да се купува, за това са необходими пари, парите трябва да се изкарат, трябва да продадеш на някого нещо, за да ти ги даде; специализация на хората, фрагментиране на дейността им и необходимост да се нагаждаш към тях, за да ти дадат необходимите пари - загуба на независимостта.

ТЕЗА: Определение на конформизма като психологическо явление, при което човек се съгласява да потисне естествените си влечения и да се подчини на една чужда нему схема на поведение, която се споделя от околните и чието следване му гарантира приемане от страна на общността; това подчиняване става уж доброволно, но в действителност е нагърбване с нещо противно на човека, избор на "по-малкото зло".

ИЗЛОЖЕНИЕ: Ще бъдат очертани няколко проявления на зависимостта на съвременния човек в условията на общество, където всичките му потребности се задоволяват от търговската мрежа и срещу заплащане.

1. Зависимост от училище, от образование: образованието като мерило на квалификацията и способността на човек да придобие по-добре овъзмездена професия; необходимостта от следване на един приет за подходящ учебен материал; необходимост ученикът да потисне желанието си да рита топка навън или да има друго мнение от това в урока, за да може да изкара бележките си и да получи диплома.

2. Зависимост от работа: работата, професията като социална изява на онези ценности у човека, които биха му се заплатили; типизираните услуги, които ще се очакват от него в професията му и необходимостта той да се нагоди към пазара, към специализацията; необходимост да сервилничи на клиенти и работодател, за да има работата си и заплащането й.

3. Зависимост от институционален ред: институциите като проява на политическия механизъм и обществения ред; наличието на общозадължителен ред (данъци, избори, правила) и структури за силово налагане на неговото изпълняване (полиция, съдилища); отсъствие на възможност за свободно, пряко и индивидуално оспорване на този ред и още по-малко - за освобождаване от него.

4. Зависимост от информационни услуги: медиите като посредник между хората и като генератор и популяризатор на идеи; уравниловка при масовите медии и създаване на "средностатистически език", който става официалното изразно средство (стил и проблематика, актуалност) за обществото; необходимост от съобразяване с този език, за да могат хората да те разберат (и приемат); формулиране на "мислимите мисли".

ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Съвременното общество и механизмите, които го поддържат, създават един прикрит тоталитаризъм (строй без възможност за избор и с тотален контрол), при който "официалната версия" на правилно разбиране и поведение се просмуква с все по-големи възможности за налагане и контрол предвид разширяващата се зависимост на човека от средствата му за съществуване.


В случай, Rammon, че все пак се наемеш с темата (За което бих могъл да те поздравя с уважение!), съм готов да ти съдействам за нейното развиване и прецизиране. Ще бъда благодарен да ми изпратиш копие, за да видя как си я осъществил... Е, ако не я приемеш, ще те разбера - тя си е доста зловеща и трудоемка задачка  ;) ...

Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Неактивен neven

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 698
Re: Трябва ми помощ
« Отговор #11 -: Ноември 06, 2006, 17:19:08 pm »
Скъпи съфорумци, имам нужда от помощта ви. Евгеника - къде в нета мога да намеря материали по тази тема? Благодаря предварително :)
"Предметите на Тльон се удвояват; те са склонни обаче и да изчезват или да губят известни черти, ког

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Re: Трябва ми помощ
« Отговор #12 -: Ноември 06, 2006, 18:23:30 pm »
Исторически очерк: разказ за натуралното стопанство, в което през стари времена човекът се е препитавал, като си произвеждал всички необходими блага сам и по този начин оставал независим, стига някой да не му завладее имуществото
Ъъм не.Първо е зависил от реколтата,после от останалите от общността,с които прави алъш-вериш,и
накрая,но не на последно място-от боляринът,лордът,ага-та и данъците


разказът преминава към индустриализацията на обществото и технологизацията, усложняването на ежедневието на съвременния живот и качването му върху финансови начала - все повече неща (първо кибрит, газ и сапун, а после - почти всичко) трябва да се купува, за това са необходими пари, парите трябва да се изкарат, трябва да продадеш на някого нещо, за да ти ги даде;
и това е така открай време.А едва с индустриализацията с еполучават някакви малки наченки на свобода (Макар и те да са само илюзорни)


ТЕЗА: Определение на конформизма като психологическо явление, при което човек се съгласява да потисне естествените си влечения и да се подчини на една чужда нему схема на поведение, която се споделя от околните и чието следване му гарантира приемане от страна на общността; това подчиняване става уж доброволно, но в действителност е нагърбване с нещо противно на човека, избор на "по-малкото зло".
макар да съм съгласен с определението за конформизма,много често хората сами ИСКАТ и се чустват добре действайки конформистки.Свързано с нещата казани по горе-хората дори премествайки се в градовете продължават да действат така както са научени,по този начин разчупването на феудалния строй е само илюзорно,той просто заема една нова форма,с на пръв поглед различни порядки1. Зависимост от училище, от образование: образованието като мерило на квалификацията и способността на човек да придобие по-добре овъзмездена професия; необходимостта от следване на един приет за подходящ учебен материал; необходимост ученикът да потисне желанието си да рита топка навън или да има друго мнение от това в урока, за да може да изкара бележките си и да получи диплома.
Все пак обучението е необходимо-не можеш да дадеш на необучен човек да бачка на фреза например.Съответно според възможностите за учене и желанията на човек,той заема една ниша малко или много съобразена с него.
 Това,че се преподава закостенял материал е вярно..донякъде,по определени предмети и зависи от учителя2. Зависимост от работа: работата, професията като социална изява на онези ценности у човека, които биха му се заплатили; типизираните услуги, които ще се очакват от него в професията му и необходимостта той да се нагоди към пазара, към специализацията; необходимост да сервилничи на клиенти и работодател, за да има работата си и заплащането й.
Човека като си избира професия той очаква някакви "типизирани" неща,които ще работи.Не става да си анестезиолог и на работа да печеш хляб.А сервилничещите червейчета не пробиват много,но за сметка на това ги използват,малко като проститутки


3. Зависимост от институционален ред: институциите като проява на политическия механизъм и обществения ред; наличието на общозадължителен ред (данъци, избори, правила) и структури за силово налагане на неговото изпълняване (полиция, съдилища); отсъствие на възможност за свободно, пряко и индивидуално оспорване на този ред и още по-малко - за освобождаване от него.
  Като цяло,за едно съществуване на общество,особено на сегашното ниво на развитие ред е необходим,както и структури,които да го налагат.Доколко си вършат работата е друг въпрос,чиито отговор зависи от хората а не от самата институция като такава.И в така наречените демокрации  имаш право пряко и  индивидуално да оспорваш реда,ако си намериш и привърженици и  революцийка можеш да си спретнеш даже

4. Зависимост от информационни услуги: медиите като посредник между хората и като генератор и популяризатор на идеи; уравниловка при масовите медии и създаване на "средностатистически език", който става официалното изразно средство (стил и проблематика, актуалност) за обществото; необходимост от съобразяване с този език, за да могат хората да те разберат (и приемат); формулиране на "мислимите мисли".
Виж,тука съм съгласен на 100%

ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Съвременното общество и механизмите, които го поддържат, създават един прикрит тоталитаризъм (строй без възможност за избор и с тотален контрол), при който "официалната версия" на правилно разбиране и поведение се просмуква с все по-големи възможности за налагане и контрол предвид разширяващата се зависимост на човека от средствата му за съществуване. [/b]
оБщо взето и тук трябва да се съглася.Макар много от тази тоталиразиця да става спозволението9макр и пасивно) на хората-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 789
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Re: Трябва ми помощ
« Отговор #13 -: Ноември 06, 2006, 20:45:36 pm »
Скъпи съфорумци, имам нужда от помощта ви. Евгеника - къде в нета мога да намеря материали по тази тема? Благодаря предварително :)

Цитат
Теория за наследственото здраве на човека и начините за неговото подобряване. В съвременната наука много проблеми на евгениката се решават в рамките на генетиката.
Така и щях да си отида от този свят, без да знам значението на тази дума...  :(
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 780
 • Невъзможно е нищо
Re: Трябва ми помощ
« Отговор #14 -: Ноември 06, 2006, 22:12:51 pm »
Много сериозно са се интересували от Евгеника учените на Третия Райх и около нея са градели теориите си за превъзходството на арийската раса и затова, че немците са най - чистия народ. Преди ми беше попаднал един сайт, в който на кратко беше описана историята на Хитлер и партията му. Там се споменаваха и някои неща за евгениката. Сайта беше на английски, но сега не мога да си го спомня, опитай в Гугъл, може да попаднеш на нещо. Поздрави :)
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27