Е,Норис,имаме нещо общо - една любима история,макар че аз я разглеждам повече от светска (но не атеистична) и психологична гледна точка.
Според делата,но най-вече според вътрешната мотивация зад тях е истинското разделение между хората и поради това не може в мир и хармония да заживеят всички.Но пожеланието е добро...за тия,които могат да го постигнат със себеподобните си.Те помежду си са си т.нар. „ближни“.Близки по вътрешно съдържание или манталитет.
.....
Бих се върнал към конкретиката на темата и въпроса в началото - възможно ли е клетвата да „падне“ върху някой друг и така нататък.
Е па,изчаках,белким некой експерт изкаже експертното си мнение,но изглежда експертите са заети с по-неотложни дела и не че времето им за отговор е свършило - имат време и занапред,но на мен ми свърши търпението,а с него и изчакването.
Така че времето за неекспертни мнения започва
сега.
По темата има камари многословия и повечето от тях според мен са смесица от суеверия,шашматроника и его-театро ,пакетирани с наративи,смес в различна степен от езотеризми,енергии наукоподобни алабализми,накратко,резултатът е това,което може да се опише с руската дума хернЯ.
Сега ще опитам да направя компактен извлек от работния модел,който съм сглобил за лично ползване.
Иронията е,че и аз ще използвам околонаучни думи и езотеризми,но с дисклеймъра,че го правя от неекспертна позиция и като модел,без претенции за „истината ви казвам“.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0Примерен линк ,може да е и някой друг от свързаните.Та мнението ми,без да отричам все пак научния подход е това:
Твърде много думи,за да се избяга от една - етер (или ефир).Това не отменя разните електо-магнитни и прочие закономерности,но би могло да се получи надграждане и синтез,по пътя към обясняването на физиката на реалността.
Само дека горепосочената дума я няма в библията на официалната нАука.
Малко съпоставяне на научния и научен подход и сходство в описанията им.Скрийншотове за дирекно показване на определените места и линкове да се види откъде са.

Какво трябва да е бозонното поле на Хигс (без линк към Уикипедия,защото е лесно за намиране)
http://bgchaos.com/775/fractals/higgs-mechanism/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%B5-%D0%B1%D0%BE%D0%B7%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%85%D0%B8%D0%B3/
Долната част е скрийншот на превода от тук:
За Акаша / етер
https://www.wisdomlib.org/definition/akasha#yogaСега с думи - Акаша е Всепроникваща,а полето на Хигс прониква навсякъде,според авторката - като въздуха.Въздухът е смес от газове,а според науката газовете и течностите са флуиди.И Акаша е описвана(на санскрит е от м.род) като флуид.А полето на Хигс флуид ли е,не е ли - не съм компетентен.
Тези сходства в описанията не са доказателство,че Акаша съществува или че ,ако да,тогава е тъждествена с въпросното поле.
Искам да кажа,че учените биха могли да изследват собствените си процедури и мотивацията зад тях,за да изключат неволно залитане към ненаучния модел вдясно:
http://bgchaos.com/736/polemics/logic/%D0%BD%D0%B0%D1%83%D0%BA%D0%B0-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D0%BF%D1%81%D0%B5%D0%B2%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%83%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B4/Защото,заядливо продължавам аз,учените не финансират изследванията си със своите лични пари.
Не са толкова богати,така че понякога...само понякога,може да е вярно предположението,че който дава грантовете(финансирането),той поръчва музиката...исках да кажа - официалната научна парадигма.
Това в случая не е критика към авторката,благодарен съм ѝ за хубавия сайт.
В полето на алтернативната наука наистина има и псевдо и търгаши и откровени перковци.А в офиалната наука може да се появи псевдонаучност,когато лоялността към грантовете се поставя пред лоялността към научния метод,който си е съвсем наред и е добре да се прилага и от (и към) алтернативните учени и към раните езотеристи,някои от които са наистина пара-нормални.
А сега по-конкретно ще се опитам да обясня неекспертно защо според мен вероятността т.нар. „клетва“ да падне върху споменатата даскалица или върху други е мижава,та чак изчезваща вероятност.Надявам се тази предложена гледна точка да даде възможност на въпросния Читател да си отвори малко пространство за размисъл и да не се подвежда по разни самоназначени експерти по духовност,енергии и прочие.
Както в науката,така и в езотериката и окултизъмъ се използва аналогията като помощен инструмент,така че и аз ще използвам надявам се достатъчно подходящи аналогии.
Как си представящ тая „клетва“ да стигне надалеч - фърчи като гугутка или като някакви частици,куршум.Или като някакви вредни „пси-вълни“?
„Ако искате да разгадаете тайните на Вселената, мислете за
енергия, честоти и вибрации.“ Тези думи се водят за цитат от Никола Тесла.
Неговите изследвания са ми интересни,но не съм достатъчно грамотен,за да се изказвам по изследванията му.
И понеже и разните езотерични капацитети го цитират и използват такива думи,ще го правя и аз,само че като некапацитет.
Ел. ток има напрежение (волтаж) и големина на тока,на която някои казват сила на тока (ампераж).
Значи,ако човек го удари ток 5000 волта но слаб ампераж,примерно джаджа за електрошокова защита,ще му стане кофти,може и да падне,но има големи шансове да се оправи.А ако волтовете са 220,но достатъчно силен ампераж,като падне може и да не стане.
Носеща и модулираща вълна (дано съм разбрал каквото четох).
Представи си примерна телевизия - МиТиВи,която излъчва филм,след него реклами,после новини.Тя може да има няколко канала и то така,че да не си пречи с другите телевизии.Тук и сега в стаята ти са налични МиТиВи 1,примерно МиТиВи Драма,МиТиВи Спорт,плюс подобни на други телевизии.
Всяка излъчва носещ сигнал,който носи модулирания - конкретната информация - филм,реклама,новини.
Това е схематично и опростено обяснение,достатъчно да ми върши работа.Иначе ако ми покажат някакъв ел.технически чарк,въобще няма да позная дали е от радио,телевизор или тостер.
Сега,вълните се разпространяват в някаква среда,няма среда няма вълни.Може да има среда без вълни.
Камък цопва в тиха вода - получават се кръгови вълнички.Ако нищо не цопне - водата си стои тиха,без вълнички.
Даже ми изглежда,че вълните са движение на самата среда...
Авторката на онзи сайт сравни полето на Хигс с океан.
Представям си,че сме потопени в океан от етер и излъчваме вълни,вибрации...само че не като по водна повърност,а във всички посоки.
Може да им викаме и пси-вълни или друг ненаучен термин.
И всички излъчваме постоянно във фонов режим некакви вълни - основна носеща и модулирани,цял пакет,носещи конкретна информация ,примерно [човек,мъжки пол,възраст ,ядосан (или тъжен,възбуден или спокоен...)].
И сега,некакво детенце злобее по адрес на конкретна даскалица и си представя лошави работи.Демек,излъчва,какво - „негативна енергия“.
А колко,какво количество ( на латински
quantitas)? Некакво,не знам,по-важно е с какво качество,с какъв „волтаж“ и „ампераж“.
И според мен - недостатъчно,за да навреди.Защото,въпреки,че „волтажът“ (злобни чувства) може за момента да е повишен,“амперажът“ е слаб.
Детето няма достатъчно развито съзнание,за да приложи осъзнато волево намерение в достатъчна степен(интензивност,но и продължителност,многократна повторяемост на действието).Плюс това всеки има по дефолт „енергийно поле“ или аура,която служи като буфер за външни ‚сигнали“.Аурата я представят често като горе-долу яйцевидна,но може да е с друга форма,например поничка.От тия,дето са дебели,с дупка.Аура-поничка-тороид.
Плюс нещо още по-шантаво и ненаучно - тиражира се един наратив (с разни вариации),че има същества и дори организации,които събират тази енергия.
Като вампири.Това може да звучи потискащо за някои,но в случая има и позитивен аспект.
Защото част от енергията,която излъчваме се прихваща ,което допълнително отслабва и без това неголямото излъчване на детска злоба.
Все едно дали индивидуално или групово се излъчват ‚проклетисвания“ или „положителни вибрации“,колективни молитви за изцеление и прочие,част от енергията се обира от споменатите...и „жътвари“ можем да ги наречем.
В обобщение:
Слаб изходящ сигнал - допълнително отслабен от жътварите - аурата на получателя,допълнително отслабваща сигнала.
Не остава много,което да „падне“ върху други,според мен.
Това е субективното ми неекспертно мнение,резултат от четене на писания на разни,дето викат,че знаят кое как е,размисъл над прочетеното и съпоставяне с някои лични преживявания.
.....
Тогава защо имаш тревожност и не Ти върви в живота?
Това си има своята динамика и тук е потенциалът за евентуалното подобрение.
Трябва да си прегледам тетрадката с неекспертни записки и по-нататък ще продължа.
Междувременно,ако решиш,може да опиташ поне да се поразведриш с някои занимания,които са ти достъпни,разходка сред природата(градинка,парк) например,а защо не и да прочетеш некоя детска книжка.Така,да си дадеш малко почивка на главата.
Без никак да е задължително,бих ти предложил тази:
https://chitanka.info/text/30443-prikljuchenijata-na-pinokio