Автор Тема: Проклятие?  (Прочетена 2962 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Cursed

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 3
Проклятие?
« -: Май 12, 2023, 20:59:57 pm »
Здравейте. Интересува ме дали е възможно едно проклятие, вместо на човекът за когото е изпратено, да се стовари върху негов роднина (майка/баща). Преди доста години в детството ми имах една учителка,която много мразех и един ден реших да я кълна и около 5 минути злорадствах по нейн адрес ,представяйки си как тя умира. Детски простотии са били това,то вярно,че учителката наистина беше гадна и мразена от всички,но какво ми е дошло тогава на ума да върша простотии.Та на следващия ден ни съобщиха,че тя ще отсъства,защото майка и,която била болна от години,починала. Тъй като злите учителки и досадните предмети нямаха край,както и простотиите ни детски, аз клех и една друга учителка.И изведнъж на по-другия ден или след няколко дни имаме свободен час,защото баща и бил починал.

Та сега като по-зрял човек наскоро се присетих за тези случаи от далечните ученически години,които бях забравил.Причината да питам това е,че в днешни времена,13 години след тези събития от детството,аз не съм много добре психичесик и не ми върви в живота. Имам тревожно разстройство.

Възможно ли е нещастията ми да са са причинени от тази неволна детска клетва и тя да се е върнала към мен? Възможно ли е клетвата да падне върху роднина,а не върху самият човек и защо става така?

 

Неактивен Noris

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 557
Re: Проклятие?
« Отговор #1 -: Май 18, 2023, 13:01:50 pm »
Има една българска поговорка, която казва с твоите камъни по твоята глава. И е вярно това, което си мислиш. Всичко се връща, рано или късно.
Подсети ме за един филм по действителен случай :
Уинчестър: Домът, който призраците построиха


Ако имаш възможност го изгледай.

Става въпрос за оръжейната кампания Уинчестър, в Щатите,
която е развила оръжеен бизнес, след което убитите с техните куршуми си отмъщават на убийците и създателите на компанията.

Цитат
Пушка Уинчестър (на английски: Winchester rifle) е обобщаващ термин, описващ серия многозарядни неавтоматични пушки на Winchester Repeating Arms Company с характерен механизъм за презареждане с лостова скоба.[1] Базирани на пушката Хенри от 1860 г., пушките Уинчестър са сред най-ранните многозарядни. Модел 1873 е особено успешен, продаван от производителя като „Пушката, която завоюва Запада“.

П.с. Странно е когато давам линк към Wikipedia, не излиза истинската същност,.затова.копирам директно.
« Последна редакция: Май 18, 2023, 13:30:17 pm от Noris »

Неактивен Cursed

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 3
Re: Проклятие?
« Отговор #2 -: Май 18, 2023, 20:27:32 pm »
.
« Последна редакция: Май 18, 2023, 20:39:07 pm от Cursed »

Неактивен Cursed

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 3
Re: Проклятие?
« Отговор #3 -: Май 18, 2023, 20:32:41 pm »
.
« Последна редакция: Май 18, 2023, 20:38:22 pm от Cursed »

Неактивен HomerCat

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 383
 • Vертикална Zеница и злобна душица...
Re: Проклятие?
« Отговор #4 -: Май 19, 2023, 13:34:13 pm »
До автора на темата.

Здравей.

Ако искаш,може да си избереш друго име,с което да се обръщам към теб,не истинското ти,може да е измислено,по-обикновено,не твърде претенциозно,само да не почва с „С“,нито на кирилица,нито на латиница.

Докато мислех какво да напиша си мислех за един въпрос,на който ти отговори в първия си отговор,който изтри.
Искаш някой да те успокои,а вместо това получи мнение,което поддържа обсесията ти [ според теб ].
И в своя отговор ти написа,че децата не са отговорни  и така нататък...
Сам си даде отговор,който искаш да те успокои,но изглежда че не ти помага и затова искаш някой ДРУГ да ти го даде.

Не знам какво имаш ти предвид под „проклятие“,но като НЕексперт по темата ще ти кажа,че според мен трябва да си надарен злодей,така че някогашният ти детски изблик да навреди на другите.

А според мен не си,защото имаш терзания,каквито злодеите нямат.Така че виждам положителен потенциал да получиш подобрение.
Ще ми се поне в някаква степен да съм ти от някаква полза,но възможностите и желанието ми се свеждат до доброжелателно събеседване във форумна среда.

Тревожното разстройство си е за специалист,какъвто не съм,но мога да ти дам начална информация за качествена терапевтична помощ.
Ако по някаква причина  не искаш да започваш или си се отказал,тогава можем да си беседваме по темата,защото това не изисква лиценз и „експертиза“.

Тогава може да намериш за полезно (евентуално) мнението ми какви псевдоексперти (екстрасенси,духовни просветители и прочие) да избягваш,които биха могли успешно да ти объркат главата още повече.

>>  Имай предвид,че пишейки тук съм (както всички) под юрисдикцията на Админа ,така че безусловно приемам негови забележки (ако има),а също така в случай,че реши реши да затвори темата.Затова опитай да не си прецакваш шанса с груби изблици като предния,който изтри (и добре направи).

Обичам да използвам картинки,художествени измислици и истории,така ми работи мозъкът,затова,ако не си антисемит ,бих могъл да ти разкажа една старовремска еврейска приказка.Прекарах доста време с два AI,които правят картинки по текстово описание,за да ги използвам тук,като илюстрация на мисълта си.Ето една,към която върви следното:

В повечето случаи,всъщност в най-важните,помощ не може да се даде на този,който не е готов да я приеме.
А сега,за да разбереш дали и доколко си готов,прочети следното и виж какви мисли и чувства ще породи в теб:

Предложих ти да използваме за обръщение име,различно от това,с което си се регистрирал тук,защото то поддържа обсесията ти и след като ТИ си го избрал,очевидно си пристрастен към нея.

Макар че съм и хейтър, по принцип съм доброжелателен,обаче не се занимавам с хора ,които само се оплакват и търсят некой друг да им оправи мизерията,от която не искат да се откажат.

Защото съм вървял по този път с разните му криви завои,крайпътни дерета и внезапно пресичащи пътя канавки.А сега отивам да нахраня котките си,а после,ако не ми вдигнат кръвното комшиите ми с индо-недоевропейски произход,ще си понаправя картинки по описание - мацки с цици.Но няма да ги пускам тук.Не ме молете.Непреклонен съм.

*****
 
"Една голяма шахматна игра се играе върху целия свят...",("Алиса в Огледалния свят")

Неактивен Noris

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 557
Re: Проклятие?
« Отговор #5 -: Май 19, 2023, 16:52:45 pm »
Децата не са виновни! Много добра  защита Homer, а тук кой е виновен?!


Цитат
Преди доста години в детството ми имах една учителка,която много мразех и един ден реших да я кълна и около 5 минути злорадствах по нейн адрес ,представяйки си как тя умира

Неактивен HomerCat

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 383
 • Vертикална Zеница и злобна душица...
Re: Проклятие?
« Отговор #6 -: Май 19, 2023, 17:40:44 pm »
Въпросът ти е уместен,Норис,но бих предложил да поизчакаме дали авторът на темата ще реши да каже нещо.
Не бих искал да го обсъждаме в негово отсъствие.

Но аз реших да му отговоря,защото дори и ако той се откаже от участие,аз ще продължа в по-общ план,понеже темата за вината и изкуплението е важна не само в този живот ,а и в последващите...продължения да кажем.
А  манипулацията с чувството за вина е част от една огромна индустрия [за човешки преживявания ],както казват некои автори.

Мисля да използвам една-две библейски истории,защото ги намирам за подходящи,така че ще можеш да си кажеш мнението също.
Но нека първо дадем шанс на човека да участва,нали той започна темата.Ако пък се откаже,няма да го укоряваме,а просто ще продължим без него,защото може да е от полза(дори малко да е) за някой друг.Нека изчакаме малко.

"Една голяма шахматна игра се играе върху целия свят...",("Алиса в Огледалния свят")

Неактивен HomerCat

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 383
 • Vертикална Zеница и злобна душица...
Re: Проклятие?
« Отговор #7 -: Май 20, 2023, 19:20:01 pm »
До автора на темата.

 Горното ми звучи твърде безлично,затова ще използвам второ лице единствено число,а за да е по-персонализирано ще го пиша с главна буква,макар че е граматически неправилно.Може да се случи по невнимателност да пропусна главната буква,а по-нататък ще я оставя,за да не бъде дразнещо евентуално.

Ако първият ми отговор Ти се е сторил твърде остър,аз не съм някакъв корав тип.Но исках да определя нещо като граница,за да не се получи комбинацията между ролите на Спасител и Жертва,най-общо казано.Влизането в този ролеви модел е нещо,с което (евентуално) терапевтите трябва да се справят,но се предполага,че те са обучени за такива ситуации.

А когато някой цивилен,така да се каже иска да помогне на някой,който търси помощ,това може да ги вкара в нездрава симбиоза С - Ж.
Въпреки добрите намерения на искащия да помогне.А понякога играещия ролята на жертва става нещо като вампир,а  пишман-спасителят става донор.
В психологически смисъл,като минимум.Това е случаят,когато и двамата нямат лоши намерения,но нещата се объркват поради недозрелост и на двете страни.

По-гадно е когато или С или Ж са роли,играни умишлено от осъзнати психологически вампири (или паразити).

Така че от всички тези варианти бих искал да се „оградя“ и затова беше такъв първият ми отговор.
Ако предпочиташ,може само да четеш,не си длъжен да отговаряш.

В средите на  занимаващите се с т.нар. духовност и езотерика има представители на всички гореописани варианти.
Сред хората от  традиционните религиозни общности - също.

Един  руски по паспорт,а по произход - гръко-арменец,учител по езотерични знания - Гурджиев,(се) е отървавал (от) тези свои ученици,които са развивали нездрава зависимост към неговия авторитет по своеобразен начин.Започвал е да се държи  гадно към тях,правейки им всякакви номера,включително неприлични предложения към жените,така че постепенно те са се разочаровали и са си тръгвали,убедени,че той е шарлатанин и използвач.Понякога това е било и с бурни скандали.


Така Гурджиев е изпълнявал работата на истинския Учител.
Да освободи учениците си от зависимостта към авторитета му.


Преводът на  този цитат е следният:
„Човек би се отрекъл от каквито и да е удоволствия,но няма да се откаже от  страданието си.“Може да звучи странно за някои,но става въпрос за нездравото страдание ,когато някой  има нужда постоянно да бъде държан за ръката от авторитетна (за него) фигура.
Ще ми се да успееш да избегнеш или по-точно,да успееш да излезеш от тях,ако попаднеш на някой от  всички тия криви маршрути по пътя,затова накратко Ти ги описах,нещо като малка пътна карта.

И още,казват,че не трябва да се прави непоискано добро...и ще добавя - а когато бъде поискана помощ,желаещият да се отзове трябва да премисли доколко ще се справи...а дали е преценил правилно - ще разбере по-късно.

Понеже Ти поиска някакъв вид помощ,аз реших да се отзова и във връзка с всичко горенаписано пак ще се повторя - предлагам Ти само доброжелателно събеседване във Форума,което в някаква степен може да Ти е от полза да откриеш вътрешна опорна точка.

А сега малко картинки.
Исках да направя някои  неща,но не винаги става точно както ми се ще,макар че някои от резултатите,различни от намеренията ми се получиха доста подходящи и точно тях ще използвам.Исках да представя визуално моето предположение как се чувстваш.Все не се получаваше точно както го описвах с промпт..В оригинал бяха цветни.Изрязах излишните елементи от картинката вдясно.Текстовото описание включваше „момче в кристално кълбо тъжно обгърнало коленете си“.Повечето картинки все включваха разни излишни или дефектни елементи.Две от картинките,които сайтът catbird.ai ми предложи изобщо не включваха това,но като помислих,реших да ги включа в колажа по-долу.
Тази отдясно беше черно-бяла,но после ѝ добавих малко цвят.

Сетих се за китайския лаф,че ако искаш да нахраниш някого за деня,можеш да му дадеш една-две,риби,но ако искаш да го нахраниш за цял живот,трябва да го научиш как сам да си лови риба.

Истинската терапия и помощ е да бъде доведен нуждаещия се до момента,в който той сам да бъде за себе си и двете деца от картинката вдясно.И на тази позитивна нота завършвам  този пост."Една голяма шахматна игра се играе върху целия свят...",("Алиса в Огледалния свят")

Неактивен Noris

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 557
Re: Проклятие?
« Отговор #8 -: Май 23, 2023, 21:54:32 pm »
Цитат
Един  руски по паспорт,а по произход - гръко-арменец,учител по езотерични знания - Гурджиев,(се) е отървавал (от) тези свои ученици,които са развивали нездрава зависимост към неговия авторитет по своеобразен начин.Започвал е да се държи  гадно към тях,правейки им всякакви номера,включително неприлични предложения към жените,така че постепенно те са се разочаровали и са си тръгвали,убедени,че той е шарлатанин и използвач.Понякога това е било и с бурни скандали.

А ти Homer, кой подкрепяш в истината?!
Гурджиев  с неприличните си мисли към ученицитв.му, които се отказали от него или Христос?;

Или това :

Значи, този Гурджиев е избил учениците си, защото са развили не здрав разум.

Супер артелнатива, без разум,!

Христос никога не е обучавал, учениците си във вражда и не ги е
 отстранявал. Не им е внушавал мисли да изпитват Бога . Учил ги е да обичат ближния си . И ако врагът те удари по едната буза, ти да му дадеш и другата
Накъде биеш с този Гурджиев ?!
Който е избил учениците си?! Вместо да ги образова истински.
« Последна редакция: Май 23, 2023, 22:20:00 pm от Noris »

Неактивен HomerCat

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 383
 • Vертикална Zеница и злобна душица...
Re: Проклятие?
« Отговор #9 -: Май 25, 2023, 17:33:55 pm »
До Читателя потърсил тук някаква помощ.(И на всеки,комуто резонира ).

Изобщо не съм изоставил темата,тя е важна за мен,но трябва да пресявам многото информация,която се джурка в главата ми и постоянно произвежда разни  конструкции,подобни на пъзели или лего.И за да не Те затормозявам с многословия,налага се силно да се редактирам.

Плюс това,аз също имам разстройство  - ADHD,а също и тревожност поради потиснат гняв и чувство на вина...а ,да - имах и суицидна тенденция,преработването на която води до насочена навън злоба и агресия.Поради което съм придобил известен опит с психотерапевти и по-малко - с психиатри (които ми казаха,че не съм за психиатрия).Така че за мен писането е и някаква форма на самодейна автотерапия.
След всичко това,трябва да се съобразявам с формата на Форума,защото за разлика от блог,където пишещият може да се разпищоли на воля с дневник на личните си преживявания,във Форума те не трябва да бъдат хвърляни на аудиторията като натрапливи реклами.

Умът ми произвежда разни идеи,които се разклоняват като фрактали,преплитат се и това ми е много интересно,но когато трябва да ги подреждам в написани редове ми е трудно,все едно ходене в басейн до шията във водата.Така че пиша на фрагменти...или сегменти,както казваше един известен Автор (и педал също така,жив и здрав да е).

И така,ще продължа от надписа на последната ми картинка.А как конкретно да  се направи?
Няма готова и лесна постъпкова рецепта.Но все пак има етапи и аз съм някъде по дългия път между двете картинки на колажа.

Вследствие от своите занимания,не мога да съм водач,но мога да споделя своята текуща „карта“ на  пътя си досега и мисълта,че тя може да е от някаква полза другиму ми дава определено удовлетворение и опорна точка - демек,мисълта за евентуалния Читател ми помага.
Така Егото може да получи конструктивно преживяване на чувството си за собствена значимост.

Струва ми се уместно да уточня:
Въпреки различията,основната аудитория на Форума споделя определени  позиции,ще изброя някои:
-човек е нещо повече от физическото си тяло и психиката не е само електрохимична дейност на мозъка
-освен материалната физическа реалност има и друга,не по-малко реална - астрал,отвъдно,как ли не я  наричат
-човекът не е единственото разумно същество,нито в материалната,нито в другата реалност
-човек не живее само един материален живот,а има ‚продължение на филма“

Това е основната рамка,но вътре в нея има много различия и спорове по отношение на подробности и варианти.
Аз споделям основната рамка  като възгледи и затова считам,че твоят проблем има място за обсъждане от една по-широка перспектива(*).


(*).Нема отърване от тоя израз,да му се не види...

Терапията е систематичен и последователен процес  и понеже е по-концентрирана,води до по-силна съпротива на защитните механизми.
Те защитават  от болката на  осъзнаването ,което може да е изцеляващо,но понеже е болезнено,защитата противодейства автоматично.

Симптомите са и спонтанен опит на човешката система да се оправи,но поради различни „бъгове“ шансовете за спонтанно изцеление са малки.
Но симптомите показват посоката,в която се намира причината им и възможността за излекуване.Тревожното разстройство - също.
Но  е добре в някаква степен то да бъде облекчено,за да се отвори пространсто за терапия или самостоятелно постепенно напредване.
Имам предвид билки и производни нелекарствени препарати без рецепта,но няма да съм конкретен,може да се консултираш с лекар.

Потискането на симптомите с по-силни препарати не премахва причината,когато тя е психогенна,но може да  постави човек в един вид режим на „замразен конфликт“,който носи някакво облекчаване и не бих обвинил никого,ако е решил да остане така.

Но ако иска да се оправи,трябва да продължи...когато вътрешното човъркане за нещо повече не може да бъде пренебрегвано.
Това е  зов...че е време т. нар. Път на Героя да започне.

Едно привидно просто упражнение,което пропуснах да напиша по-горе:
Представи си твоята ситуация наобратно - някой друг е с описания от теб проблем.
Смяташ ли,че заслужава помощ и подкрепа?Ако можеш,макар и малко,Ти би ли му помогнал дори да е само със словесно окуражаване и съчувствие?
Мислено да се поставиш от картинката вляво,на тази вдясно.
Ако да - значи и Ти го заслужаваш.

Това се превръща в упражение...ако бъде упражнявано.Един-два опита с извода „не става“ не е упражнение,а избягване на някакво болезнено осъзнаване.Ако не си готов,не се насилвай.

Ще продължа с митологични  и библейски сюжети ,разгледани в психологически контекст - всичко това като НЕекспертно мнение,което всеки може да изкаже във форумна среда.

Ще отговарям и на Норис,а Ти може само да четеш отстрани,но в отговорите ми към нея може  да откриеш индиректни подсказки,които евентуално да намериш за интересни.Едно видео ще представя за обсъждане с  Норис,но то е и за Теб.То е в традиционнен църковно-религиозен контекст,но аз ще представя историята в него за разглеждане в по-широката рамка,представена по-горе.Тази староеврейска история е разглеждана и от видни психолози като Юнг.Намирам я за подходяща за твоя случай,а и за други.Ти си преценявай сам,аз  ще я предложа за обсъждане.

(За да напиша това ми отне повече от час,трябва да си взема „междучасие“ - кафе,цигарка,чалга клипче по Ютубето.).

"Една голяма шахматна игра се играе върху целия свят...",("Алиса в Огледалния свят")

Неактивен HomerCat

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 383
 • Vертикална Zеница и злобна душица...
Re: Проклятие?
« Отговор #10 -: Май 25, 2023, 22:56:42 pm »
До Читателя потърсил тук някаква помощ.(И на всеки,комуто резонира ).

Шалом и на Норис,надявам се,че не си антисемитка,защото в одъвканата си тетрадка от курса за начинаещи равини намерих неща,които ще ми е интересно да обсъдим и дори може да ме разкритикуваш аргументирано.По-нататък,защото бидейки във формално православна страна,ще започна  с ортодоксалното представяне на историята...разбира се,от моята неортодоксална перспектива.

Тази история ме впечатли още когато без да знам за оригинала,прочетох детския ѝ вариант в „Приключенията на Пинокио“ с прекрасните илюстрации на Марайя (не Кери).Тази библейска история според мен е много подходящ пример за Пътуване на Героя.И докато се разландисвах,чудейки се дали да я представя в „Его,Сатанизъм,Духовност“ или „Матрицата,Играта...“,тя взе че се намести тук.

Погледах малко клипове,прочетох малко от сайтове традиционните ѝ тълкувания - на Западното Християнство,на Източното Православно,а също и на Равинско-Кабалистичната ѝ трактовка - все пак оригиналът е еврейски...макар че не бих се учудил ако е шумерски.Прегледах малко и разните психолози с техните тълкувания,разбира се,накъде и без дедо Юнг.

Всички горепосочени са експерти,а аз не съм вещ по техните „експертизи“.Демек,всички те са ограничени от кутията на своите експертни тълкувания,а понеже в моя НЕекспертен ум има повече възможности,аз гледам на всичките им „кутии с инструменти“ като възможност да си вземам по нещичко
оттук-оттам и волни съчетания сглобявам си без срам.

Значи,следвам завета на класиците,дето казват да вземаме това,което ни резонира,а останалото „оставете настрана“.

Идеята ми е като неексперт на неексперти да разказвам история с по-психологически приложима  насоченост,така че евентуално да бъде от някаква полза за Читателя,започнал тази тема,а защо не и на някой друг.На мен - със сигурност.И във връзка с четирите точки от споменатата в предния ми пост „основна рамка“,съвсем любителски бих опитал да надградя/разширя перспективата, включвайки споменатите си теми за Егото и Матрицата.

Разказването на истории е  част и от някои психотерапии,но то ги предхожда,защото началото му е  още във „В началото бе Словото“.
И Дух Божий се е носел над водите,иначе казано - вибрацията на Източника  е започнала(*) да формира етерното поле,което някои описват като вода или небесните води.

(*).“Започнала“ не е най-подходящата дума,“започването“ според мен е постоянно...да не се отплесвам.


Чрез този сторителинг (новобългарска дума) има вероятност ,без да е гарантирано,нещичко да подбуди в Читателя,започнал темата,мисли,чувства,асоциации,които да му подскажат пътя към неговия положителен потенциал  да започне да се освобождава от терзанията си.
Това е моя начин да се опитам да го окуража в това,че може сам да се научи да си лови риба,образно казано.
Също така ще се опитам да направя конкретен паралел с тази история и конкретния проблем на Читателя в контекста на Пътя на Героя.

Като стана дума за риби (което е и зодията ми),ето трейлър-картинка на историята.Видео - четене на глас и текста от Православие,БГ,защото буквите са по-големи - за по-лесно четене.
Преди да видя,че го има там,направих скрийншот (за по-нататък ще ми трябва)) от сайта на Патриаршията,където буквите са по-малки и без очила ми е малко трудно да го чета.

Опитай да се абстрахираш от тясно релегиозния контекст,от леко протяжното на моменти произношение(на мен не ми пречи)

Най-вече,опитай да се абстрахираш от  асоциациите за лицемерни попове с тумбаци  и скъпи часовници.Те са  прах в сравнение с тази история.


Тя е небето над тях.Погледни нагоре.И същевременно  - навътре.


https://www.youtube.com/watch?v=7dCdwy2bQhA


https://www.pravoslavie.bg/%D0%B1%D0%B8%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D1%8F/%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BA-%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0/
"Една голяма шахматна игра се играе върху целия свят...",("Алиса в Огледалния свят")

Неактивен Noris

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 557
Re: Проклятие?
« Отговор #11 -: Май 26, 2023, 12:49:37 pm »
Homer, благодаря за поздрава Шалом, но не съм нито еврейка, нито антисемитка, равинка, нито пък и религиозен фанатик. Но нека в мир и хармония заживеят всички .
Не деля и хората на раси - черни, бели, жълти.
Забелязвам в последно време, че нацистките мисли, които се внушават на дадена личност  по блогове и сайтове ( с ДНК - отпечатък  за власт)  са най-опасни, както за самия човек така и за цялата държава .

****

Не ги деля и на религиозна основа според боговете им . Просто според делата и мислите им ги сортирам в определени секти на обществото ( ЧАСТНО). Било то политически или мистично духовни общества.

***

Уцели, обаче любимата ми библейска история за Йона, в която има много поука. Обичам морето и океана и понеже са ми страст, винаги когато се спускам в дълбините на Червено море( любимото ми море )... , и се разминавам с някой любопитна  акула се сещам за историята на Йона, дали няма да ме погълне някой акула и ме изхвърли на брега, за да им разкажа истината....« Последна редакция: Май 26, 2023, 13:22:24 pm от Noris »

Неактивен HomerCat

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 383
 • Vертикална Zеница и злобна душица...
Re: Проклятие?
« Отговор #12 -: Май 30, 2023, 11:48:01 am »
Е,Норис,имаме нещо общо -  една любима история,макар че аз я разглеждам повече от светска (но не атеистична) и психологична гледна точка.

Според делата,но най-вече според вътрешната мотивация зад тях е истинското разделение между хората и поради това не може в мир и хармония да заживеят всички.Но пожеланието е добро...за тия,които могат да го постигнат със себеподобните си.Те помежду си са си т.нар. „ближни“.Близки по вътрешно съдържание или манталитет.
.....

Бих се върнал към конкретиката на темата и въпроса в началото - възможно ли е клетвата да „падне“ върху някой друг и така нататък.

Е па,изчаках,белким некой експерт изкаже експертното си мнение,но изглежда експертите са заети с по-неотложни дела и не че времето им за отговор е свършило - имат време и занапред,но на мен ми свърши търпението,а с него и изчакването.
Така че времето за неекспертни мнения започва сега.

По темата има камари многословия и повечето от тях според мен са смесица от суеверия,шашматроника и его-театро ,пакетирани с наративи,смес в различна степен от  езотеризми,енергии наукоподобни алабализми,накратко,резултатът е това,което може да се опише с руската дума хернЯ.

Сега ще опитам да направя компактен извлек от работния модел,който съм сглобил за лично ползване.
Иронията е,че и аз  ще използвам околонаучни думи и езотеризми,но с дисклеймъра,че го правя от неекспертна позиция и като модел,без претенции за „истината ви казвам“.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0

Примерен линк ,може да е и някой друг от свързаните.Та  мнението ми,без да отричам все пак научния подход е това:
Твърде много думи,за да се избяга от една - етер (или ефир).Това не отменя разните електо-магнитни и прочие закономерности,но би могло да се получи надграждане и синтез,по пътя към обясняването на физиката на реалността.
Само дека горепосочената  дума я няма в библията на официалната нАука.

Малко съпоставяне на научния и научен подход и сходство в описанията им.Скрийншотове за дирекно показване на определените места и линкове да се види откъде са.Какво трябва да е бозонното поле на Хигс (без линк към Уикипедия,защото е лесно за намиране)
http://bgchaos.com/775/fractals/higgs-mechanism/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%B5-%D0%B1%D0%BE%D0%B7%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%85%D0%B8%D0%B3/

Долната част е скрийншот на превода от тук:
За Акаша / етер
https://www.wisdomlib.org/definition/akasha#yoga


Сега с думи -  Акаша е Всепроникваща,а полето на Хигс прониква навсякъде,според авторката - като въздуха.Въздухът е смес от газове,а според науката газовете и течностите са флуиди.И Акаша е описвана(на санскрит е от м.род) като флуид.А полето на Хигс флуид ли е,не е ли - не съм компетентен.

Тези сходства в описанията не са доказателство,че Акаша съществува или че ,ако да,тогава е тъждествена с въпросното поле.
Искам да кажа,че учените биха могли да изследват собствените си процедури и мотивацията зад тях,за да изключат неволно залитане към ненаучния модел вдясно:http://bgchaos.com/736/polemics/logic/%D0%BD%D0%B0%D1%83%D0%BA%D0%B0-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D0%BF%D1%81%D0%B5%D0%B2%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%83%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B4/


Защото,заядливо продължавам аз,учените не финансират изследванията си със своите лични пари.
Не са толкова богати,така че понякога...само понякога,може да е вярно предположението,че който дава грантовете(финансирането),той поръчва музиката...исках да кажа - официалната научна парадигма.
Това в случая не е критика към авторката,благодарен съм ѝ за хубавия сайт.

В полето на алтернативната наука наистина има и псевдо и търгаши и откровени перковци.А в офиалната наука може да се появи псевдонаучност,когато лоялността към грантовете се поставя пред лоялността към научния метод,който си е съвсем наред и е добре да се прилага и от (и към) алтернативните учени и към раните езотеристи,някои от които са наистина пара-нормални.

А сега по-конкретно ще се опитам да обясня неекспертно защо според мен вероятността т.нар. „клетва“ да падне върху  споменатата даскалица или върху други е мижава,та чак изчезваща вероятност.Надявам се тази предложена гледна точка да даде възможност на въпросния Читател да си отвори малко пространство за размисъл и да не се подвежда по разни самоназначени експерти по духовност,енергии и прочие.

Както в науката,така и в езотериката и окултизъмъ се използва аналогията като помощен инструмент,така че и аз ще използвам надявам се достатъчно подходящи аналогии.

Как си представящ тая „клетва“ да стигне надалеч - фърчи като гугутка или като някакви частици,куршум.Или като някакви вредни „пси-вълни“?

„Ако искате да разгадаете тайните на Вселената, мислете за енергия, честоти и вибрации.“ Тези думи се водят за цитат от  Никола Тесла.

Неговите изследвания са ми интересни,но не съм достатъчно грамотен,за да се изказвам по изследванията му.
И понеже и разните езотерични капацитети го цитират и използват такива думи,ще го правя и аз,само че като некапацитет.

Ел. ток има напрежение (волтаж) и големина на тока,на която някои казват сила на тока  (ампераж).
Значи,ако човек го удари ток 5000 волта но слаб ампераж,примерно джаджа за електрошокова защита,ще му стане кофти,може и да падне,но има големи шансове да се оправи.А ако волтовете са 220,но достатъчно силен ампераж,като падне може и да не стане.

Носеща и модулираща вълна (дано съм разбрал каквото четох).

Представи си примерна телевизия - МиТиВи,която излъчва филм,след него реклами,после новини.Тя може да има няколко канала и то така,че да не си пречи с другите телевизии.Тук и сега в стаята ти са налични МиТиВи 1,примерно МиТиВи Драма,МиТиВи Спорт,плюс подобни на други телевизии.
Всяка излъчва носещ сигнал,който носи модулирания - конкретната информация - филм,реклама,новини.

Това е схематично и опростено обяснение,достатъчно да ми върши работа.Иначе ако ми покажат някакъв ел.технически чарк,въобще няма да позная дали е от радио,телевизор или тостер.

Сега,вълните се разпространяват в някаква среда,няма среда няма вълни.Може да има среда без вълни.
Камък цопва в тиха вода - получават се кръгови вълнички.Ако нищо не цопне - водата си стои тиха,без вълнички.
Даже ми изглежда,че вълните са движение на самата среда...

Авторката на онзи сайт сравни полето на Хигс с океан.

Представям си,че сме потопени в океан от етер и излъчваме вълни,вибрации...само че не като по водна повърност,а във всички посоки.
Може да им викаме и пси-вълни или друг ненаучен термин.

И всички излъчваме постоянно във фонов режим некакви вълни  - основна носеща и модулирани,цял пакет,носещи конкретна информация ,примерно [човек,мъжки пол,възраст ,ядосан (или тъжен,възбуден или спокоен...)].

И сега,некакво детенце злобее по адрес на конкретна даскалица и си представя лошави работи.Демек,излъчва,какво -  „негативна енергия“.
А колко,какво количество ( на латински quantitas)? Некакво,не знам,по-важно е с какво качество,с какъв „волтаж“ и „ампераж“.

И според мен - недостатъчно,за да навреди.Защото,въпреки,че „волтажът“ (злобни чувства) може за момента да е повишен,“амперажът“ е слаб.

Детето няма достатъчно развито съзнание,за да приложи осъзнато волево намерение в достатъчна степен(интензивност,но и продължителност,многократна повторяемост на действието).

Плюс това всеки има по дефолт „енергийно поле“ или аура,която служи като буфер за външни ‚сигнали“.Аурата я представят често като горе-долу яйцевидна,но може да е с друга форма,например поничка.От тия,дето са дебели,с дупка.Аура-поничка-тороид.

Плюс нещо още по-шантаво и ненаучно - тиражира се един наратив (с разни вариации),че има същества и дори организации,които събират тази енергия.
Като вампири.Това може да звучи потискащо за някои,но в случая има и позитивен аспект.

Защото част от енергията,която излъчваме се прихваща ,което допълнително отслабва и без това неголямото излъчване на детска злоба.
Все едно дали индивидуално или групово се излъчват ‚проклетисвания“ или „положителни вибрации“,колективни молитви за изцеление и прочие,част от енергията се обира от споменатите...и „жътвари“ можем да ги наречем.

В обобщение:

Слаб изходящ сигнал - допълнително отслабен от жътварите - аурата на получателя,допълнително отслабваща сигнала.
Не остава много,което да „падне“ върху други,според мен.

Това е субективното ми неекспертно мнение,резултат от четене на писания на разни,дето викат,че знаят кое как е,размисъл над прочетеното и съпоставяне с някои лични преживявания.
.....

Тогава защо имаш тревожност и не Ти върви в живота?
Това си има своята динамика и тук е потенциалът за евентуалното подобрение.
Трябва да си прегледам тетрадката с неекспертни записки и по-нататък ще продължа.

Междувременно,ако решиш,може да опиташ поне да се поразведриш с някои занимания,които са ти достъпни,разходка сред природата(градинка,парк) например,а защо не и да прочетеш некоя детска книжка.Така,да си дадеш малко почивка на главата.
Без никак да е задължително,бих ти предложил тази:

https://chitanka.info/text/30443-prikljuchenijata-na-pinokio

"Една голяма шахматна игра се играе върху целия свят...",("Алиса в Огледалния свят")

Неактивен Noris

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 557
Re: Проклятие?
« Отговор #13 -: Май 31, 2023, 13:16:05 pm »
Отговорих подробно за информацията свързана с мотивацията и проклятията, които съществуват, но в един момент телефонът ми звънна и всичко изчезна. Затова пък се появи " бисквитка":с  нещо свързано с домашните любимци, които по някаквъв начин  съществуват в дома ни и са приети, но някой искал   да ни ги отнеме.

https://www.otizvora.com/2023/05/15525/predi-da-priklyuchat-i-s-vas/

Цитат:
Цитат
Преди да дойдат за вас, те наистина ще опитат да ви вземат всичко – и кучетата, и котките, и папагалите, и аквариумните рибки, и децата. И чак когато нямате нищо във вас и около вас да ви крепи, и вече сте просто едни щастливи черупки, те ще се наместят окончателно във формите ви, които ще си бъдат човешки, ще бъдат всичко друго, но не и по образ и подобие на Сина Человеческий…


Зададох, въпрос на авторът , след  като той самият говори за свобода , ще му хареса ли да е на мястото на домашните си любимци. Да бъде затворен в клетка, като папагал или птица, или ще иска да лети на свобода.
 Или като риба в стъклен аквариум, вместо да плува на свободно в морето и океана. Като куче на каишка водено според стопанина му . Като котка търсеща
храна и стопанин или свобода.
Разбира се ако всички тези същества са толкова привързани към стопаните си ще останат при тях.
Не получих отговор.

P.s.
( Тук може би ще си отговориш на въпросът, който зададе по нагоре  за " Его - Духовният- Сатанизъм " )
« Последна редакция: Май 31, 2023, 13:23:30 pm от Noris »

Неактивен Noris

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 557
Re: Проклятие?
« Отговор #14 -: Май 31, 2023, 21:29:57 pm »
Както споменах,  не успях да споделя някой неща свързани с темата, поради лични причини, но ще ги оставя за по късен период ...

Мисля, че трябва да се започне от тук: Търсейки корените на нещата.
Виновни ли са децата?!

Изход 20:5
да не им се кланяш, нито да им служиш, защото Аз, Господ, твоят Бог, съм Бог ревнив, Който въздавам беззаконието на бащите върху децата до третото и четвъртото поколение на онези, които Ме мразят. 6. Но проявявам милост дори и към хилядното поколение на онези, които ме обичат и спазват заповедите ми .

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27