1.Какво е смъртта, от която толкова се страхуват хората?
2.На какво се дължи ужаса , с който се говори за нея и струва ли си да се страхуваме от нещо, което може би съществува само в умовете ни.
1. Липса на живот и съществуване. Елементарно. Няма те/ни/го/я/него... Край... без право на обжалване и възможност за връщане, на нещо невъзвратимо.
Според различни разбирания и култури, а може би религии- почивка и заслужено "пенсиониране".
2. На това, че не сме подготвени за липсата на някой, не толкова на нас самите, защото ние не я Осъзнаваме реално, а близки, които имат нужда от нас или са привързани по начин да ни обичат. Не че не могат да продължат да ни обичат, но като ни няма или тях като ги няма, животът ни е по-празен...
Не съществува само в умовете ни. А е реална липса в живота ни, който е реален и продължава да тече, но без определени несъществуващи неща вече.
Много примери могат да се дадат. И да се разбере, че от домашен любимец към който си привързан, през дете, което си износил, но е мъртво родено или просто несъществуващо вече, до дядо ти, който дори и възрастен е първият, който виждаш мъртъв и разбираш, че само спомените от детството ти, не са достатъчни да остане във времето като съществувал.
Като цяло се преживява и отминава, но за някои е много болезнено.
Когато умряха децата в дискотека "Индиго" бях на една автобусна спирка преди това и точно бях разбрала, че съм бременна. Чаках бавещият се автобус. Народ на спирката на НДК-а и впоследствие ме взеха с кола от спираката, но и до днес си мисля, дали не можеше да се спаси някое дете ако знаех в момента...
Детска, насилствена и незаслужена смърт от пияни кънкьори не приемам.
Но ако от мен зависеше и бях известен учен ... щях да давам възможност на всеки, като става пълнолетен да се подписва и да казва, до колко години иска да живее. Веднъж. Без да си избира смъртта. И без да има виновни.
За собствената си смърт не се страхувам, защото както казах, няма да я усетя осъзнато, но ако загубя говор, зрение, слух и просто се превърна в развалина, ще пожелая смъртта на това непотребно тяло.