Автор Тема: Електронна карта сменя личната през 2015 г.  (Прочетена 8091 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен fD

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 65
С нея ще може да се плащат данъци, да се вадят документи и да гласуваме

източник: http://lex.bg/bg/news/view/46701


До три – четири години електронна карта с чип, по подобие на банковите карти в момента, ще смени сегашната лична карта, съобщи зам.-министърът на транспорта и информационните технологии Валери Борисов при отварянето на офертите на участниците в търга. Той уточни, че това е съгласувано с МВР, което e отговорно за издаването на личните документи.

Плановете са първите 5000 е-карти да са готови до пролетта на 2013 г. Целта е издаването на е-карти да бъде по-евтино от личните, които сега струват 20 лв., каза Борисов.

С е-карта ще може да си вадим документи, да плащаме данъци и да гласуваме. Всичко това обаче ще става постепенно в бъдеще време чрез настройване на съответните административни услуги, предоставяни от общини, министерства и агенции. Например ще може да си изваждаме от вкъщи удостоверение за постоянен адрес, свидетелство за съдимост, разрешително за ловно оръжие и т.н. Това е и най-голямото предимство на е-карта – не си зависим от работното време на администрацията и може да си свършиш работата, когато пожелаеш – 24 часа в денонощието, посочи Борисов.

Е-карта ще има уникален номер от цифри, с които ще се удостоверява електронната идентичност на притежателя. Това е нещо като ЕГН-то на всеки един от нас, но за разлика от него този номер няма да е явен, обясни зам.-министър Борисов.

Освен електронното ЕГН, в чипа ще бъде и е-подписът на притежателя на електронната карта. В бъдеще се предвижда на нея да се качи и е-здравно досие на собственика на личния документ, каза зам.-министър Борисов.

За да може да се използва е-карта, фирмата, която ще я издава, ще я продава с четящо устройство, каза зам.-министър Борисов. Купуването на четящо устройство няма да бъде задължително, защото на пазара вече има компютри с вграден четец за смартфони, допълни той.

Трима са кандидатите за издаване на е-карти, като поръчката е за над 2 млн. лв. Това са “Инфрасофт Интернешънъл”, “Сирма солюшънс” и “Борика – Банксервиз”. Те ще трябва да създадат регистър за електронна идентичност на потребителите и да направят прототипа на бъдещата е-карта. Бъдещият победител ще трябва да предложи и модела, по който ще се издадат първите 5000 е-карти, каза зам.-министър Борисов.

Слаба конкуренция за още 12 млн. лв. за е-правителство

Издаването на е-карти е едната от общо осем обособени позиции по поредния голям търг за електронното правителство. Той е на обща стойност 9.4 млн. лв., като средствата се осигуряват по оперативна програма “Административен капацитет”.

Общо 14 фирми подадоха оферти. За четири от позициите обаче има само по един кандидат. Слабото участие се обяснява със специфичността на поръчката и малкото специалисти в тази област у нас, обясниха участници.

Освен това раздробяването на поръчката на по-малки позиции не я прави атрактивна за големите чужди компании в ИТ-бранша. Допълнително ограничение за липсата на конкуренция беше условието, че всеки кандидат може да подаде оферта само за една обособена позиция.

По два критерия ще бъдат определени бъдещите изпълнители. По-голяма тежест дава техническата оценка – 70%, докато цената дава 30%.

Съгласно тръжните условия победителите трябва да изпълнят задачите до 20 февруари 2013 г.

Още 1.3 млн. лв. отиват за обмен на е-документи

След като правителството на тройната коалиция даде над 5 млн. лв. за изграждане на единна среда за обмен на електронни документи, сега правителството на Бойко Борисов ще даде още над един милион лева за надграждането й (лот 2).

Най-вероятно тази дейност ще бъде изпълнена от обединението “Ай Би Ес – Бул Ес Ай”, което единствено подаде оферта. То ще трябва и да внедри централна документооборотна система. Очакванията са след надграждането на системата да се намалят разходите на администрациите за обмен на информация, както и отделните ведомства най-после да започнат да си общуват по електронен път, посочиха от Министерството на транспорта и информационните технологии.

200 е-услуги за малкия и средния бизнес

Над 2 млн. лв. ще бъдат дадени за надграждане на портала за е-управление с 200 услуги за малкия и средния бизнес (лот 3). Това ще стане чрез функцията “единно звено за контакт”. Запитан защо му е дадено такова сложно име, зам.-министър Борисов отговори, че така е записано в закона.

Тази нова секция на портала за е-управление се прави по изискване на Европейската комисия. Разработването на 200-те услуги за бизнеса обаче е задължение на Министерството на икономиката и неговите структури, посочи зам.-министър Борисов.

Кандидати за надграждането на е-портала са двама - “Атос Ай Ти Солюшънс енд Сървисис” и “Стемо”.

За SMS-известяване - 740 хил. лв.

За разработването на система за мобилно проследяване чрез SMS на подадените заявления са предвидени 740 хил. лв. (лот 4). Идеята е при ползването на всяка е-услуга, потребителят да получи по два SMS-а. Единият ще съобщава входящия номер на документа, който е подал електронно, а другият ще известява, когато е готов отговорът му, обясни зам.-министър Борисов.

Системата ще бъде съобразена с националната рамка за оперативна съвместимост и ще се интегрира с останалите системи за е-управление, единния портал за е-услуги и с мобилните оператори.

Кандидатите за това са два консорциума. Единият е “Ита груп Контрая” с водещ партньор “Ита трейд”. Другият е обединение SBD.

Е-референдуми за 1.5 млн. лв.

За максималното скъсяване на дистанцията между народа и управляващите ще се правят е-референдуми (лот 5). За целта са предвидени 1.47 млн. лв.

Платформата ще даде възможност по значими теми да се правят онлайн референдуми и дискусии, като по този начин хората, които взимат решения, ще могат да държат пулса на обществото, обясни зам.-министър Борисов.

Това е и позицията, по която са подадени най-много оферти – три. Те са на обединение “Декарт – Лафит”, “Матерна България” и консорциум “Е-демокрация 2012”. В консорциума влизат “Информационно обслужване” и “Мусала софт”.

Идеята е ако тази платформа се окаже успешна, в бъдеще тя да бъде надстроена и чрез нея да се премине към електронно гласуване на избори.

Останалите три позиции с ясни победители

Победителите по останалите три позиции от поръчката за е-правителство са ясни, защото бе подадена само по една оферта.

Така централизираната система за управление на комуникационната и хардуерна инфраструктура (лот 6) за 770 хил. лв. се печели от “Комсофт”.

“Телелинк” пък ще разработи унифицираните изисквания към центровете за съхранение на особено чувствителна информация (лот 7) за 750 хил. лв.

“Сиела Норма” пък ще прави оценката и контрола на качеството (лот 8) за 350 хил. лв.. Това ще е втора поръчка на компанията, свързана с е-правителство. Преди Великденските празници “Сиела” спечели и поръчката за идентифицирането и вписването на първичните администратори на данни и техните услуги в регистрите на е-правителство с цена от близо 2.4 млн. лв.
Този пост достига до вас чрез Tor Project org

Неактивен konstantin2007

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 256
Re: Електронна карта сменя личната през 2015 г.
« Отговор #1 -: Април 23, 2012, 09:44:45 am »
2013 карти  с чипове..2033(макс)..само чипове! :drinks:

Неактивен daskala

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 611
Re: Електронна карта сменя личната през 2015 г.
« Отговор #2 -: Април 23, 2012, 17:21:46 pm »
Какво ли ще стане ако ти откраднат или си изгубиш електронната карта? Затова и ще започнем да предпочитаме чипове.

Неактивен konstantin2007

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 256
Re: Електронна карта сменя личната през 2015 г.
« Отговор #3 -: Април 23, 2012, 19:30:57 pm »
Какво ли ще стане ако ти откраднат или си изгубиш електронната карта? Затова и ще започнем да предпочитаме чипове.
Именно де..Бе ще намерят начини да ни пробутат"ползите"...

Неактивен fD

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 65
Re: Електронна карта сменя личната през 2015 г.
« Отговор #4 -: Април 24, 2012, 01:00:36 am »
Аз пък мисля да опитам да не успеят да "ми" пробутат ползите...
Този пост достига до вас чрез Tor Project org

Неактивен 396

Re: Електронна карта сменя личната през 2015 г.
« Отговор #5 -: Април 27, 2012, 00:14:58 am »
Работата е по-сложна... както винаги... И както винаги смисловото ядро не е в тази новина.


Самата карта с чип е безобидна. Безполезен боклук, каквато пластмасовата, такава и тая. Задължителна ли е? Задължителна е... с това се изчерпва проблема. Докато няма директно биологично влияние, на практика въобще не ни засяга.

Например много повече ме занимава мисълта, че вече всеки телевизор е с вградена wi-fi, и че скоро ще се събудим с цяла една втора телевизионна честота - до сега бяха кулите, а сега ще е и wi-fi телевизията из въздуха, като допълнение към wi-fi интернета.

Ако всеки михлюзин си вземе по два телевизора за у тях си, нали се сещате, че радиацията ще се качи до невиждани мащаби. Просто невиждани. Само преди години нямаше wi-fi тук, а сега където и да отидеш хващаш минимум 6-12 сигнала, ще рече минимум 6-12 устройства. Всяка метална ограда се превръща в екран, всяка метална кутия - в кондензатор (особено автомобилите). Да не говорим, че едно време нямаше такива услуги да се слагат ламаринени покриви,  веднага щом нещо протече.
Ето това е много по-съществено. И докато тая тъпа карта не излъчва, е голям праз, че имала чип. Най-вероятно в градовете (особено София, Пловдив и Варна) няма да се живее нормално много преди картите да станат на чип, който ще се инжектира и реално ще излъчва и ще има практически биологичен ефект.
И естествено, че проблемът е в обикновения уличен, делничен човек! Както винаги, от обикновените хора идват всички проблеми на света!Възможно ли е една класическа фантастика от 60те да се сбъдне, без НСР сценарий? Възможно ли е човечеството да се обидини, разпознавайки планетата като своя обща територия и дом без НСР сценарий?
Съвсем невъзможно е.


Така че, ако искате наистина да станете част от космическото общество, ако искате земното човечество наистина да разполага с кораби, бази, и космически пътища, позиции и транс-планетарни връзки, ще трябва да приемете едно глобално правителство. Има и други начини и варианти, но те са твърде малки като вероятност, понеже са твърде нефункционални за еволюция от такъв мащаб.
Така че НСР е много по-неизбежен, отколкото на някого му се иска. Но трябва ли да става с чип? Естествено че не!


Има много начини да бъдем организирани в НСР и без чипове. Има толкова много варианти и технологични решения за такова нещо... Само че чипът е възможно най-приемливия вариант според мисловните норми на обикновения делничен човек.

Правителството в сянка винаги избира най-широко подкрепяното и приемливо решение за своите цели. Ако човечеството е тотално малоумно, тънещо в невежество за природата на електро-магнетизма, и най-приемливия за него вариант е да бъде чипирано като животно, значи Правителството ще избере този вариант.
Те нямат причина да държат да става с чип, просто ще им е най-лесно, защото невежеството на обикновените хора е на тази съответна дълбочина, страховете им също изграждат по такъв начин парадигмите им, че в очите на обикновения човек чипът е нещо съвсем логично.И затова така ще стане.

И не по настояване на Правителството в сянка. Това ще стане по негласното настояване на гнустото бабе на спирката; на малодушния невежа с двете разлигавени затъпели дечица и посредствената си кръвна линия; по негласното настояване на комплексирания образован човек с всичките му страхове, заблуди и поради невежеството на всички останали управленци, които разчитат на невежеството на изплнителните кадри; чипът ще е решението поради негласното настояване на безотговорните към себе си съветници по различните етажи...


Чипът е желаният вариант за всеобщо бъдеще от самите обикновени хора - те предопределят това чрез нормативната си рамка за приемливо и непримливо, логично и нелогично. На Правителството в сянка не му пука точно по какъв начин ще се премине към бъдещето на един НСР... с чип или по друг начин. това не ги засяга.
Обикновеният човек определя своите реалности.
П.П.
И обикновеният човек е враг на всички лагери - добри и лоши, светли и тъмни, умни и тъпи, живи и умрели... Обикновеният човек е враг на абсолютно всичко и е обречен на смърт. Така че по-добре въобще да си нямате работа с обикновени делнични хора. Самото отъждествяване с тях застрашава живота ви по пряк и непряк път.
« Последна редакция: Април 27, 2012, 00:20:45 am от 396 »

Неактивен Arcane

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 51
Re: Електронна карта сменя личната през 2015 г.
« Отговор #6 -: Април 28, 2012, 23:30:28 pm »
"Така че, ако искате наистина да станете част от космическото общество, ако искате земното човечество наистина да разполага с кораби, бази, и космически пътища, позиции и транс-планетарни връзки, ще трябва да приемете едно глобално правителство."

Да не би да се опитваш да ни подхвърлиш, че една от основните цели на НСР е да обединят финансите и да ги инвестират в космическа технология, допринасяща за еволюционното и технологично развитие на човечеството. Остава и през следващото десетилетие елита да реализира тези кораби, бази... космически ескалатори и т.н., да ни освободи от оковите, в които сме в момента и да ни пусне в необятния космос и с леко тъжна, но все пак горда усмивка (знаейки, че правят правилния избор) да прошепнат след нас с насълзени очи "Fly, fly pretty bird". Та, ако искаме това ще трябва да приемем и чиповете наред с останалите изисквания.
И нека спомена и аз нещо за израза "обикновения човек", който е като основен рефрен в поста ти:
Обикновения човек е този, който поддържа монетарната система, този който чрез данъците и работата си подпомага за развитието на човечеството във всяка една сфера, който е построил и изградил абсолютно всеки блок, пътен знак, нощна лампа, шкаф, часовник и пуловер, който някога е съществувал. Всяка технология, напредък в науката, всяка идея, мисъл и постижение е произлязло от обикновения човек, познат по-късно на обществото като необикновения – Айнщайн, Мохамед Али, Да Винчи, Александър Македонски, Темуджин и така нататък. И ако сме наистина толкова обикновени, защо всичко става тайно и без знанието ни. Защо „правителството в сянка” не стане „правителство на плажа”/”правителство на показ”? Ако ние сме толкова обикновени защо им е да хвърлят нечувани суми, изследвайки човешкото поведение, психика и опитвайки се да следят нашите действия чрез камери и чипове??? Каишки се слагат на кучета, които не само лаят, но и хапят.

Неактивен morcikul

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 173
Re: Електронна карта сменя личната през 2015 г.
« Отговор #7 -: Април 29, 2012, 09:32:51 am »
Да не би да се опитваш да ни подхвърлиш, че една от основните цели на НСР е да обединят финансите и да ги инвестират в космическа технология, допринасяща за еволюционното и технологично развитие на човечеството.
Ако ние сме толкова обикновени защо им е да хвърлят нечувани суми, изследвайки човешкото поведение, психика и опитвайки се да следят нашите действия чрез камери и чипове???
Рано или късно, човек постига мечтите си! Защото обикновени хора няма, всеки един е уникален сам по себе си и това ги дразни, провокира ги, а впоследствие провокират нас за да ни изучат!

 

Сходни теми

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
1 Отговора
6675 Прегледи
Последна публикация Април 24, 2008, 02:40:54 am
от asdfghjkl

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27