Политически
Всъщност най-много с този метаезик си служат политиците.Тяхната цел е да се самовъзхваляват, да настроиват избирателите против опонентите им или да се спасявт от не удобни въпроси с подходящи фрази(според мен).Нещо което наблюдаваме откакто сме живи.
„Репортерът: Бихте ли коментирали сведенията за корупция на членове в оглавяваното от вас
правителство?
Политикът: Искам едно нещо да бъде пределно ясно. (Презирам ви!) Джо Безличников никога
няма да допусне нищо подобно (Прекланяйте се пред мен, боготворете ме!) в своето
правителство.
Репортерът: Мислили ли сте по въпроса (Според моето лично мнение това е задължително*) за
цялостно разследване?
Политикът: Какво по-точно имате предвид? (Много добре знам какво имате предвид и изобщо не
харесвам отношението ви по въпроса.)
Репортерът: Да разследвате всичките си министри за корупция.
Политикът: Както вероятно и сами се досещате (Аз съм по-умен!), имаше такова предложение, но
(противоречие), повярвайте на думите ми (В момента ви лъжа!), че ще направя всичко възможно
(Ще го забравя пет минути след края на интервюто!), за да разкрия всички некоректни постъпки
на министрите. Излишно е да казвам (Не искам да се случи това, което се готвя да кажа\), че
всички ние искаме евентуално корумпираните министри да бъдат разкрити. Не ме разбирайте
погрешно (Точно погрешно искам да ме разберете]), но (противоречие) аз не се каня да линчувам
хората заради това (Само да ми паднат!). Не това искам (Точно това искам!), но (противоречие) от
само себе си се подразбира (опит да принуди слушателя да се съгласи), че правителствените
служители би трябвало (това е моето лично убеждение) да са чисти като сълза (преувеличение с
цел да принуди слушателя да се съгласи). Честно казано, това е моето отношение по този въпрос!
(Но по други въпроси изобщо не съм бил честен?)”
Или
Метаизявление: Ние, участниците в профсъюзното движение, съжаляваме за неудобствата, които
нашата обща стачка причинява на всички вас, широката общественост.
Превод: Ние, участниците в профсъюзното движение, съжаляваме за неудобствата, които нашата
обща стачка причинява на всички вас, широката общественост, но сме убедени, че тя ще ни
помогне да получим всичко, каквото поискаме.
Метаизявление: Трябва да наминеш някой път към нас на вечеря. Превод: Да не си посмял да
идваш без покана.
Метаизявление: Надявам се, че харесваш китайската кухня. Превод: Ще ядеш китайска храна,
независимо дали я харесваш или не.
Метаизявление: Моля ви, не се съобразявайте с мен.
Превод: Моля ви, не се съобразявайте с мен, свикнал съм да се отнасят към мен като към изтри-
валка.
Метаизявление: Всички сме заедно в кюпа.
Превод: Ще си поделим вината, ако се провалим, а в случай на успех аз ще обера лаврите.
Метаизявление: Лесно ли ни намерихте?
Превод: Защо закъсняхте толкова много?
Метаизявление: Условията и качеството на обслужването в този хотел са толкова добри, колкото
бяха и преди десет години.
Превод: Условията и качеството на обслужването в този хотел не са се подобрили за изминалите
десет години.
Метаизявление: Не че не ти вярвам...
Превод: Не че не ти вярвам, аз просто ти нямам никакво доверие за нищо.
Метаизявление: Надявам се, че не ви прекъсвам...
Превод: Знам, че ви прекъсвам, но ще го направя, независимо дали това ви харесва или не.
Метаизявление: Тази година имахме двойно повече продажби.
Превод: Миналата година имахме само половината от тазгодишните продажби.
Превод: Преди наистина изглеждаше страшно дебела!
Метаизявление: Разбира се, че не се обиждам. Мога да понасям шеги. Превод: Тъпкано ще ти го
върна!
Метаизявление: Да, конференцията мина наистина добре, бяха обсъдени доста от основните
проблеми и бяха изказани редица откровени и обосновани мнения. Превод: Пълна загуба на време.
Метаизявление: Заповядайте, ето ви пепелник.
Превод: Ето ти пепелник, простако, преди окончателно да си ми съсипал килима с цигарите си.
Метаизявление: Когато ги сварих заедно в леглото, просто не знаех какво да мисля.
Превод: Когато ги сварих заедно в леглото, много добре знаех какво да мисля!
Метаизявление: Сега наистина изглеждаш толкова стройна!
Как да откажем това което не искаме да правим
Когато някой от иска нещо от вас, а на не ви се занимава.Може да приложете ефекта на повредена плоча.Просто повтаряте едни и същи думи (ако можете и по различни начини) като ... развалена плоча.” Първо, ако не сте съвсем наясно какво има предвид
съответният човек, поискайте да ви каже повече подробности. Второ, след като нещата са изяснени,
приемете и се съгласете с истината, а също и с правото на критикуващия ви човек да има свое
собствено мнение по въпроса. Трето, себеразкрийте се и категорично заявете, че не желаете да
направите онова, което иска от вас.”
„Гари: Здравей, Бил. Как си? (Ритуално начало на разговор.)
Бил: Чудесно. А ти? (Ритуално начало на разговор.)
Гари: Добре. А как е ролс-ройсът ти? (Усмихва се.)
Бил: О, и той също е добре. (Смее се.)
Гари: Виж, Бил, довечера посрещам на летището едни роднини от провинцията.
Бил: Прекрасно!
Гари: И, приятел, само си представи какво страхотно впечатление ще им направя, ако ги посрещна
с твоя ролс-ройс!
Бил: Сигурен съм, че би им направил страхотно впечатление, но смятам да изляза с ролса
довечера. (Съгласява се с истината и се себеразкрива.)
Гари: Хм, ей, слушай, а защо не вземеш моята кола за тази вечер?
Бил: Да, наистина, Гари, бих могъл да взема и твоята кола, но смятам да изляза с ролса довечера.
(Съгласява се с истината и прилага техниката на повредената плоча.)
Гари: Слушай, Бил, та нали за това са приятелите? Искам да кажа, че приятелите трябва да си
помагат един на друг.
Бил: Съгласен съм, че приятелите трябва да си помагат един на друг, но смятам да изляза с ролса
довечера. (Съгласява се с истината и прилага техниката на повредената плоча.)
Гари: И къде ще ходиш, че ти е толкова важно да бъдеш с ролса?
Бил: Ще водя Маджи на кино. (Себеразкрива се.)
Гари: О, сигурен съм, че тя няма да има нищо против, ако я заведеш с моята кола.
Бил: Вероятно си прав, Гари, но смятам да изляза с ролса довечера. (Признава правото на
критикуващия да има собствено мнение и прилага техниката на повредената плоча.)
Гари: Бил, не е като да не си ми давал и друг път колата си.
Бил: Така е, наистина, но смятам... (Съгласява се с истината.)
Гари: Нима не съм ти я връщал винаги в пълна изправност? А последния път дори я измих и лъснах
до блясък, пък и напълних догоре резервоара с бензин, преди да ти я докарам обратно. О, щях да
забравя, дори я изчистих отвътре с прахосмукачка и изпразних пепелниците.
Бил: (Смее се.) Наистина се грижиш страхотно добре за колата ми и нямам нищо против да ти я
давам и друг път. Но смятам да изляза с ролса довечера. (Съгласява се с истината, себеразкрива
се и прилага техниката на повредената плоча.)
Гари: О, добре де, а какво ще кажеш за четвъртък? Тогава ще ги водя на вечеря в града и колата ти
наистина ще допринесе за настроението.
Бил: За четвъртък нямаш никакви проблеми, Гари, няма да ми трябва за тогава. (Себеразкрива се.)”