Автор Тема: Може ли човека да се справи с проблемите?  (Прочетена 16343 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен eses

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 824
Може ли човека да се справи с проблемите?
« -: Декември 16, 2010, 11:11:52 am »
От скоро време ме занимава този въпрос.
От една страна битийните проблеми,
също така междуличностните взаимотношения
от друга страна личните проблеми,тези които са свързани само и единствено с нас самите и нашия вътрешен свят.
От трета страна проблема със свободата, ентусиазма и страстта.
Явно не можем да се справим с проблемите си ,предвид вековното обсъждане на тези проблеми и търсенето на решения.И все пак аз бих искала да ги обсъдим.
Заровен от битийни проблеми съвремения човек почти няма време и сили да обърне внимание на останалите и ако обръща то е изправен пред невъзможността да ги реши защото винаги действа принципа на приоритетността.
И така се стига до момента в които решавайки битийните си проблеми,живота му минава и той все повече не може да се справя с себе си,защото от една страна колкото по възрастен става толкова повече проблема за свободата,ентусиазма и страстта стават доста отчетливи, от друг страна наложените норми често стават капан в които човека разбира че не иска да бъде едва след като е попаднал в него.Случва се така че човек иска да бъде свободен, след като разбере че вече е дарил свободата си в името на нещо друго,избрал е спокойствието пред страстта и ентусиазма и се надява че мъдри мисли ще успеят да потдържат нивото на доволство в него,въпреки че той самия не се чувства добре. (малко сложно ще се получи ,но се опитвам да изразя няколко състояния в едно.)
Всички тези фактори а може би и още много други оформят емоционалното и психическо състояние на човека и това се превръща в още един бич за него.Не стига че той е под постоянен стрес за живота,работата си,здравето,семейството и тн, после че разбира че всичко това е неговия капан,които отнема свободата му,страстта му и духа му,след това неуспявайки да се справи и с огромното разнообразие от личности около него,той накрая е погромен от собственото си аз което му казва че всичко това е грешка.
Как се справя съвремения човек с тези проблеми? Моите наблюдения са че не се справя.
Интересно ми е какво мислите вие и какви решения имате за проблема на човека - живота.

Неактивен Una

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 229
Re:Може ли човека да се справи с проблемите?
« Отговор #1 -: Декември 16, 2010, 11:59:32 am »
Темата е много интересна и твърде обширна.
Относно проблемите е кое точно определяме като проблем и защо... Или както казват някои древни - няма проблеми, има неща, които наричаме проблеми и според това, кое определяме като проблем зависи нашето вътрешно състояние. Все пак е ясно, че съществуват обективни фактори, които могат да се определят като проблеми и все пак дори тогава стои въпроса дали ние не сме ги предизвикали сами като изпитания за нас по някакъв начин с нашите действия, искания, мисли и т.н.
Отговора на този въпрос според мен, определено дава до голяма степен отговор и на останалите.
По отношение на междуличностните отношения е много важно дали си даваме сметка, че всъщност те са наше огледало... Т.е. ако ги определяме като проблемни, то е защото това, което виждаме в огледалото (т.е. нашия собствен образ) не ни харесва. Или както казва Жан Пол Сартр - "Адът са другите" и е невероятно прав. Когато не сме наясно със собствения си вътрешен свят, го виждаме отразен в другите и в отношенията ни с тях и то е именно за да разберем себе си.
Ентусиазма и страстта се загубват обикновено когато натрупаме прекалено много емоционален и психически багаж и невъзможността ни да се отървем от него ни прави вяли, без интерес към живота. И това най-вече поради неумението да живеем "тук и сега", и да не обременяваме сегашния момент с минали преживявания или бъдещи очаквания.
Относно свободата, въпроса е доста обсъждан и едва ли има еднозначен отговор, но за мен тя е по-скоро отговорност (като отговорността следва да се разбира като способност да отвърнеш, да отговориш, а не някакво задължение, какъвто погрешен смисъл се е придал на тази дума).
Най-после една хубава и смислена тема в този форум!

Неактивен Гален

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 814
Re:Може ли човека да се справи с проблемите?
« Отговор #2 -: Декември 16, 2010, 13:24:49 pm »
Сега чета този материал.
http://star05.net/e-books/duhovna.lit/ezoterika/Avesalom.Podvodni-Karma.i.egregor.pdf
В началото съм, но от това, което съм прочел досега мисля, че засяга нещата които ви вълнуват.
Ако греша ме поправете. :)

Неактивен sidewinder

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 834
Re:Може ли човека да се справи с проблемите?
« Отговор #3 -: Декември 16, 2010, 14:05:01 pm »
Чел съм я. Точно за това става реч. Трудно може човек да противодейства на нещо нематериално, още повече, че не го вижда, чувства и не вярва в съществуването му.
« Последна редакция: Декември 16, 2010, 14:22:55 pm от sidewinder »

Неактивен eses

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 824
Re:Може ли човека да се справи с проблемите?
« Отговор #4 -: Декември 16, 2010, 14:47:04 pm »
Разкажете за какво става дума в книгата.По заглавието едва ли може да се съди.А и надали ще имаме време да я прочетем за да развием темата.
По темата.
Нещата не са толкова прости колкото ги описва Una не защото аз искам да ги усложнявам,а защото ако бяха толкова прости нямаше да стоят като въпрос пред човека толкова хилядолетия.Човека е сложно нещо,взаимотношенията му,опита му възпитанието,съдбата всичко това е толкова сложно ,че е трудно дори да си го представим. Как наприемер се справя един човек с мислите си? Те са толкова противоречиви,а когато се намесят и чувствата, и неудовлетворението,непознаването на самия себе си, битийните проблеми,взаимотношенията и тн става такава каша,че ми е мъчно че не съм медуза.Виждам го всеки ден в себе си и останалите.Пътувам с метрото и виждам ,че всички сме на едно дередже,независимо какво ни е образованието и познанието над себе си,те са много малки части от общата картина ,че да разрешат целия проблем.На практика няма разлика между професора по философия и докера на централна гара,защото и двамата се занимават с едно и също,да разрешат собствения си проблем,че са живи.
Да вземем наприемер едно толкова естествено нещо като брака. Човек още от както проговори разбира че един ден и той ще е като мама и тате.По един или друг начин,изнстинкти,гени ,социализация,норми и квото и да е още ,дори идващо от орион (това е лека шегичка с Матрицата5) ни довежда до тук,да намерим спътник в живота си,приятел,партньор,любовта на живота си и тн. намираме го и какво? В един прекрасен момент разбираме че сме си подарили най ценното.Свободата.Свобода да живееш както искаш,да обичаш,да правиш каквото искаш.От там и ентусиазма и страстта загасват. и наред с битийните проблеми от рода на сметки,работа и тн.се получава неприятна ситуация.Появата на дете е както най прекрасното така и най заробващото нещо.защото да,обиачш детето си,радва те,даваш му, но твоя живот,твойте стремежи,твойте пориви и желания за живот какъвто го искаш се изпаряват.и тогава пътуваш в метрото и гледаш дядото на 80 г срещу теб,целия сбръчкан,уморен и гледа тъжно младите.Чудиш се ,съжалява ли ги,възхищава ли им се,завижда ли им,спомени ли го обхващат или просто иска да се върне там? Това ми говори за неуспешно разрешаване на проблемите. дядото слиза а ти оставаш и си мислиш, как подяволите да се справя с това?като си се хванал на хорото ще го играеш докрай,ти казва мъмрещо логиката, от другаде някой вътре в теб крещи - най важен си ти,това е твоя живот- отговаряш му - и кво като е моя,направих най доброто на което съм способен,как да се справя?От къде да знам ,че като обърна кормилото там където отида няма да е пак капан за нещо.Човек не може да разреши проблемите си.Ако към цялата тази картина добавим и кофти възпитание, комплекси,тайни,вина и угризения,а накрая за десрт и какво е постигнало цялото човечество до тук и найстина ,блазе им на медузите.защо не можем да се справим с проблемите си? Ние ги разрешаваме временно,но не и кардинално.Защо няма пълно щастие?

Неактивен cassio

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 294
Re:Може ли човека да се справи с проблемите?
« Отговор #5 -: Декември 25, 2010, 11:12:13 am »
Честито Рождество. Пожелавам крепко здраве и вяра с надеждата ( от други хора отбелязана  :yes:)

И ще почна отзад напред. Защо няма пълно щастие? Защото по принцип няма такова нещо. Както няма динозаври, еднорози и Шерлок Холмс, дори е просто измислен герой така и с пълното щастие.
Вчера както си вървях си мислех: "какво да си пожелая за Коледа?" сетих се само за здраве на близките ми, другото така или иначе ще се случи. И ще премине. С нашите усилия може да е по-интересно. Но в никакъв случай видимото уж правилно взето решение не е гаранция за "справяне с проблем".
Такъв пример е "вторият шанс"- може не всички да са го имали, но аз съм установила, че колкото пъти ми се е предоставял- толкова пъти резултата не е бил по-удовлетворителен.
Пресен пример...
Голямата любов- първата- скоро се присеща че много ме обича, иска да се видим, пише вълнуващи неща и т.н. Преди известно време- доста години бях (се вързала) щастлива, когато ми ги говореше тези неща, но ... после само тралала няколко пъти и тва беше. Тогава се ядосах малкои пълен игнор. Този път си казвам:"човекът не е виновен. Иска живота да му е интересен. Скука само си седиш при жената, на работа и все едно и също. И ще се държа добре. За да не изпитвам неприятни емоции. И му обяснявам, че въпреки всичко аз искам да се държа добре с него, да се чуваме, да сме наистина приятели. Мислех, че това е оптималното, което би трябвало да е достатъчно за един мъж. Все пак има кво да си ... боцка, сигурно си флиртува с колежки и магазинерки, общо взето не виждам какво толкова повече може да иска. Това че не го обичам вече, няма как да се промени с десет изтъркани изречения и един секс. Но човека започна нахално да настоява да съм го поканела на гости. Хъм. След което го "заличих" просто. Няма начин повече да се срещна с тоя човек, и да се срещна или ще го подмина или ще се държа като с всеки непознат. Той просто не съществува за мен.
От всичко това, може би повтарям нещо от горните мнения, но проблем реално съществува, когато решим, че нещо ни пречи и правим неща против волята си. Но ако преценим, че всичко което сме постигнали е било предимно по наше желание- семейството... и т.н. то тогава не виждам проблем. Т.е. мислиш си за проблем не в твоята ситуация, а в обратната.
Колкото и свободната приятелка без дете да ти се струва с повече време за себе си и по-щастлива, не е така. Щеше да се чудиш сега по празниците с кой приятел да си или заминавайки за Банско с компания, кой от тримата свободни пича да не нагрубиш щото всъщност имаш капацитет и е нормално да си с един (без порноизпълнения естествено)- като единия е с готината кола, другия с готината професия и е умен, а третия такъв як секс прави, че се чудиш дали да не спреш цигарите  :D
И така. Сори, че стана дълго. Но ако се набляга предимно на това да се оценя какво имаш реално- дори :D само да го установяваш, не непременно да благодариш непрекъснато...и не съжаляваш за неща, които така или иначе да са се случили- все нещо е щяло да ти липсва.
Вчера детето ядосано от калта по улиците щото обича сняг нещо ми обяснява- каква е тази Коледа без сняг? Дядо коледа ще умре от жега...
И тогава му разказах една история ,която ми беше пратила една приятелка, а именно:
пак така едно дете казало на майка си, че иска сняг за Коледа. Много сняг, всичко да е в бяло. И маката отговорила: ти може да искаш сняг и да си мислиш само за това желание, но има хора бездомни , или такива, които не са си платили тока и парното или им тече покрива и нямат дърва, или достатъчно топли дрехи, или пари за ботуши... и тези всички хора едва ли искат да има сняг.
 :) добре е да мислим и околните, когато си мислим, че нашето пълно щастие е по-важно.

Неактивен Търсеща

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 103
Re:Може ли човека да се справи с проблемите?
« Отговор #6 -: Февруари 10, 2011, 19:58:21 pm »
Цитат
Защо няма пълно щастие?
, кой каза?
Кой е този, който е бил достатъчно мъдър, че да казва толкова категорично нещо отнасящо се до всички хора? Това ми прилича повече на лъжа повтаряна много пъти.
Гален, благодаря ти много за материала, ще отделя време да го прочета. Заинтригуваме!
А на въпроса:
Цитат
Може ли човека да се справи с проблемите?
Бих отговорила с да, човек може да се справи със всичко!
.............

Неактивен cassio

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 294
Re:Може ли човека да се справи с проблемите?
« Отговор #7 -: Февруари 10, 2011, 20:13:30 pm »
Извинявай, че ще ти противореча, НО не е така. Човек се справя с това което може, но не и с всичко. Ако се справяше с всичко щеше да е безинтересно. Така че, такива позитивно неадекватни твърдения малко ги доразвивайте.
Щото как ще се справиш със смърт на близък? А с новината, че ти си смъртно болна? А... че ще изригне следващ вулкан в Исландия? айде малко... по-сериозно, да не ставам лоша.

Неактивен Търсеща

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 103
Re:Може ли човека да се справи с проблемите?
« Отговор #8 -: Февруари 10, 2011, 20:44:27 pm »
Аз мога да се справя с тези неща! Ти си мислиш, че не можеш ли? Стига с този негативизъм.
« Последна редакция: Февруари 11, 2011, 00:25:52 am от Mirotvorec »

Неактивен cassio

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 294
Re:Може ли човека да се справи с проблемите?
« Отговор #9 -: Февруари 10, 2011, 21:20:09 pm »
можеш, ама.. друг път. Лесно е да го напишеш у форумче, ама СМЪРТ, липса въобще невъзможност да докоснеш любим преди човек не е толкова лесно да напишеш или кажеш. И аз да ти повярвам. Обяснявай го на позитивната си астроложка или гледачка, която да ти каже как да галиш дечицата- от ляво надясно или от дясно на ляво? а когато някое дете те захапе или ритне ти о!ооооо миличкото не бъди такова, сега леля ще ти покаже как като изпафка една цигарка и много спокойно ще дойде да ти прочете приказка. Айде виж заглавието на форума и тогава пиши небивалици!А?

Неактивен Търсеща

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 103
Re:Може ли човека да се справи с проблемите?
« Отговор #10 -: Февруари 10, 2011, 21:42:13 pm »
Вероятността да сгрешиш като говориш за друг човек е много голяма. Такаче,  по-добре ми отговори на въпроса, мислиш, че не можеш да се справиш ли? Винаги има шанс! Така се оцелява и в най-критичните ситуации. 
« Последна редакция: Февруари 11, 2011, 00:26:50 am от Mirotvorec »

Неактивен cassio

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 294
Re:Може ли човека да се справи с проблемите?
« Отговор #11 -: Февруари 10, 2011, 21:54:29 pm »
Вероятността да продължа да ти отговарям намалява с тъпотиите, които пишеш.
Това дали се справям как и поради какви причини не е въпрос, не става дума. Това е просто мой начин и поглед, че съм се справила. Това на теб няма ти помогне. Щото ти не се справяш. Колкото и да ме убеждаваш, ако нямаш работа, и заплата с които да си платиш сметките това не е справяне. Ако вземеш назаем или от мама и тате. Така че не ми ги пиши прекалено позитивни, защото нито ще ти дам назаем нито ти на мен ще ми помогнеш. Това не е справяне. Справяне е да възродиш мъртъв. Можеш ли? Не. Тогава тихо. Справяне е да кажеш че ще станеш министър-председател, щото искаш да оправиш държавата и хората да са доволни, ама не можеш. Що? Щото дори и да те изберат хората никога няма да са доволни. Така че позитивно си гледай сериалите където на сички сичко им е ок и не ме занимавай колко се справяш. Защото ти си една поредна мижитурка, която съществува като си мие зъбките и купува хляб и ходи по голяма нужда, но кво от това за всеки останал, пък бил и съсед по етаж?
Просто се справяш с изхождането и кво? ... живей си, ама позитивно си акай да не разбере някой че мирише.
« Последна редакция: Февруари 10, 2011, 21:57:50 pm от cassio »

Неактивен Tangrata_

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 433
Re:Може ли човека да се справи с проблемите?
« Отговор #12 -: Февруари 11, 2011, 04:46:55 am »
Касиото много е набрала нещо напоследък.

Нещо няма много толерантност.

Мама и татко ако дадат пари не виждам защо да не е справяне с проблема.
Аз ако спечеля от тотото няколко милиона, тогава доста проблеми ще се разрешат.
Като например да си търся работа сега. Справяне-несправяне, всеки да си го нарича както си иска, факт ще е, че мен няма да ме тревожи паричния въпрос.

Не знам защо е това озлобяване като се каже, че човек може да се справя и че не му тежи.
И аз навремето, много отдавна, като бях на 15-20 и бях някакъв голям оптимист и ги цепех все едни такива, и хората много ми се товареха. Сякаш съм им бръкнал не знам къде с някоя чепата клечка.
А това е нагласа. Това е енергия. Хора, които имат такава енергия няма как да обяснят на другите какво е чувството. Дори и такива, които са имали такава енергия, но за момента я нямат, пак не могат да си обяснят и да си спомнят чувството.
Странна работа.
Чувствата са крайно преходно явление.

А темата ми се струва леко мрънкаческа.
Нарочно не съм писал навремето, когато е отворена. А сега що пиша, не знам. Да става комушмака.  :writer:
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен cassio

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 294
Re:Може ли човека да се справи с проблемите?
« Отговор #13 -: Февруари 11, 2011, 08:26:58 am »
Прав си за толерантността. Извинявам се на засегнатите. Оттеглям се да гледам отстрани.

Неактивен Iris

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 922
Re:Може ли човека да се справи с проблемите?
« Отговор #14 -: Февруари 11, 2011, 11:09:03 am »
И аз мисля, че човек може да се справи с всеки проблем. Всичко е възможно (тук разбира се нямам предвид някои абсурди, които противоречат на природните закони). Дори и нещо да е извън настоящите ни способности, ние можем да се научим, т.е. възможността сама по себе си е налице. Каквото не можем сега, можем да постигнем в бъдеще. Естествено, думите ми могат да имат някаква тежест само за тези, които допускат, че живота ни е безкраен. Тези, които ограничават човешкия живот до няколко десетки години е безсмислено да обръщат сериозно внимание на написаното. А проблемите, не са вечни. Значи справяне по един или друг начин винаги има. Освен това хората определят като проблем съвсем различни неща – от наистина съществени до смешни. И тук ако трябва да дефинираме какво е реално проблем, ще трябва да навлезем в една много дълбока тема. Гледните точки по въпроса може да са много – от чисто свързани с ежедневието ни, до такива отнасящи се до човешкия дух и вечността.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27