"Дайте ми правото да контролирам парите на една държава, след което не ме интересува кой създава нейните закони"
Майер Амшел Ротшилд
Едва ли аз съм първият, който цитира тези много актуални днес думи на Майер Амшел Ротшилд. В редица книги, включително и в “Световната Конспирация” на един български конспиратолог - акад. Никола Николов, фамилията Ротшилд са представени като тези, които най-силно влияят върху световното развитие чрез своите финансови възможности и власт простираща се над правителства и монархии. Капитала на династията надхвърля с много богатството на Бил Гейтс. Според някои изследователи то надвишава $ 300 млрд., според други то се равнява на около $ 250 млрд.
Като цяло историята на семейство Ротшилд е много интересна, но смятам в съкратен вариант да ви запозная с по-интересните и вълнуващи факти около фамилията.
Съществуват две версии за произхода на Ротшилдови. Първата е, че през 1750г. Майер Амшел Бауер наследява имуществото и бизнеса на баща си - банкер от Франкфурт и сменя името си на Ротшилд (от немски Roten Schield - Червен Щит - символ на революционно настроените евреи по това време в Европа).
Според другата версия Майер Амшел Ротшилд е сирак, който учи известно време като чирак в една банкерска къща във Франкфут, а по-късно се връща при двамата си братя и отваря малък магазин за стари монети. От там започва да натрупва сериозен капитал продавайки антики на богати и знатни личности.
Както виждате информацията около произхода на фамилията е малко противоречаща.
Според втората версия възхода на Майер Амшел започнал, когато се запознал с принц Вилхелм IX, който изкупувал от Майер стари монети и тъй като бил изключително креативна и способна личност скоро приел длъжността - личен банкер на принца. Другата причина за така бързото сближаване между двамата е и факта, че членували в една и съща масонска ложа. И тъй - както много бизнесмени и до днес възприемат ложите като място, където можеш да се запознаеш с богати контрагенти, явно и Майер така е възприемал масонството. Резултата - скоро станал банкер на Вилхелм и оглавил банката във Франкфурт.
Когато принц Вилхелм бил принуден да отиде в изгнание той предал на банката на Ротшилд огромните затова време 600 000 фунта, които по-късно участват като основен капитал за откриването на банкерския бизнес на фамилията.
В действителност Майер Амшел Ротшилд имал 5 сина: Амшел Майер Ротшилд (1773-1855), Саломон Майер Ротшилд (1774-1855), Натан Майер Ротшилд (1777-1836), Карл Майер Ротшилд (1788-1855) и Джеймс Майер Ротшилд(1792-1868), които той изпраща в стратегически точки на Европа. Така фамилията започнала своята международна банкерска “мисия”, при което всеки един от синовете на Майер открива своя банка в петте най-стратегически икономически центрове на Европа – Соломон във Виена, Карл в Париж, Джеймс в Неапол, Амшел останал да поддържа банката във Франкфурт и Натан в Лондон. Малко след отваряне на своята банка Натан отпуска паричен заем на Херцог Уелингтън в борбата му срещу Наполеон. В резултат на това си възвърнал печелбата четрикратно.
Има и още, но все се надявам, че някой ден ще си издам книгата, където да го прочетете.