Автор Тема: Маиския календар - Цолкин  (Прочетена 25709 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Спорт-Здраве4

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 242
Маиския календар - Цолкин
« -: Септември 03, 2010, 14:01:42 pm »
Когато става дума за календара на маите в несериозната и масова литература често не се споменава, че маите имат повече от един календар.

В гугъл може да се търси под "Tzolkin". На български в гугъл се търси под "Тцолкин". За мен няма логика, при положение, че имаме сложносъставни звуци като Ц - т + с, да се изписва Тцолкин. След като латиноговорящите нямат такива звуци, нека си пишат Tz.За какво става дума и защо темата ще е интересна на Хнет.бг


Грегорианският календар е материален календар. Той се основава на обикалянето на Земята около Слънцето. Тоест на движението на едно материално тяло около друго. По този начин Грегорианският календар (познатият ни обикновен календар) е характерен за хората, чието самосъзнание е просто материя - пари, коли, семейство и наследство.

Маите също имат такъв календар - онзи, от който ни е познатата 2012та година и който, разибра се, най-много вълнува ортодоксалния свят, поради това, че и двата календара са материални. Той е Слънчев - материално ориентиран.

Защо? Защото Слънцето символизира сезоните. Това ще рече посевите. А посевите, това ще рече материалните придобивки. А те ще рекат едно - данъци и такси.

Единственото приложение на Слънчевия календар за маите е било организация на данъчната им и икономическо-търговска система. Това е смисъла на живота за нормалните хора. /norm edition 21st century/


Няма нужда повече да оплювам "обикновения човек", който върви по Грегорианския календар. За когото по-голямата част от годината е едно абсолюно нищо - 3ти семпетври е нищо. Също като 4ти септември. 5ти минава незабелязано. Само 6ти значи нещо - това е празник. Трябва да има настроение...

За необикновения, по-развит човек, няма празници. Защото за него всеки един ден е празник, за него няма незначителни дни, когато и да е във времето. За него 3ти септември е толкова уникален и неповторим, точно както е и 6ти семтември.За разлика от ортодоксалния човек, маите имат още един календар. Който наричат личен календар. Той е свързан с личността и духовния свят - той е календар на Съзаннието, а не на посевите и данъците.

Маите са празнували всеки един ден от този календар.

Когато някой се роди на дадена дата, неговото име е названието на тази дата. Защото според гледната точка на маите всеки ден от личния календар носи своя уникална енергия и всеки ден има своя уникална цел и метод за нейното постигане.
 
Раждането на един човек не е случайно събитие, дявол го взел! И е добре да знаем, че на земята са съществували народи и култури, които са прекарвали целия си живот с идеята, че не са дошли на тази земя случайно.


И за да отбележат това самочувствие и самоосъзнаване, маите са се кръщавали на рождената си дата. По този начин маите кръщават себе си на целта, която са дошли да изпълнята на тази планета и сред тези хора и на метода, който са избрали преди раждането си за постигане на тази цел.


Този календар на техния език се нарича Цолкин.

Той не е основан на въртенето на Земята около Слънцето, а е основан на геометрията - на траекторията, която Земята описва по своя път.

За връзката между съзнание и геометрия се говори в Езотерика -> "Принципи на функциониране на съзнанието".За да разберем тази геометрия и траектория и следователно календара Цолкин, трябва разберем и осъзнаем нелепата мисъл на ортодоксалните физици.
Нужно е да направим кратко лирическо отклонение в обособен поуст, преди да продължим с календара.
« Последна редакция: Септември 03, 2010, 14:09:04 pm от Спорт-Здраве4 »

Неактивен Спорт-Здраве4

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 242
Re:Маиския календар - Цолкин
« Отговор #1 -: Септември 03, 2010, 14:43:09 pm »
Преводът на български е мой, съжалявам за термините, но е без това не са те важните. Това е извадка от английски учебник по физика, чиито данни за съжаление не са ми известни. Въпреки това използвам тези сентенции, поради по-искрения им начин на синтезиране на увода в засегнатите области.
Ако някой не може да повярва на очите си, моля, нека заповяда в уикипедия, където за негово улеснение има система от линкове за всяко понятие и може лесно да провери преведеното от мен по-долу.Законите на Нютон за запазване на енергията


Ако една система не взаимодейства с околната си среда по какъвто и да е начин, тогава определени механични свойства на системата не могат да се променят. Те понякога се наричат величини на постоянството. Тези качества явно се запазват и законите на това запазване се считат за най-основните принципи на механиката (природни закони). В механиката примери за постоянни величини са енергийната скорост и ъгловата скорост. Тези закони за запазването са изключителни за изолираната система.


Изолирана система

Изолирана система предполага материя, която не взаимодейства с останалата част от вселената по никакъв начин. Доколкото ни е известно такива системи в действителност не съществуват. Няма щит против гравитацията и електромагнитната сила е безкрайна по обхват, но с цел концентрацията върху основните принципи е полезно да се предположи съществуването на такива системи, за да се изясни природата на физичните закони. В частност може да се приеме, че законите за запазване на енергията са изключителни, когато се прилагат към изолирана система.


Ще добавя едно нещо, което наскоро ме терзаеше.

Знаете ли (или по-скоро давате ли си сметка), че магнитният юг на Земята е в нашия географски север, а магнитният север на Земята е в нашият географски юг?

Господ си мисли, че юг е над Русия, но ние пишем север !

Нашите природни закони са основата на нашата физика и тези природни закони са извлечени от нещо, което го няма в пирродата! Не съществува! Как тогава да си обясним електрона и атома, след като те са нещо, което съществува !?

Приканвам ви заедно с останалите съфорумци и Хнет.бг -

Събудете се от личния си свят и започнете да живеете в реалността, където няма физика, биология, химия и медицина!!!
« Последна редакция: Септември 03, 2010, 14:46:49 pm от Спорт-Здраве4 »

Неактивен Спорт-Здраве4

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 242
Re:Маиския календар - Цолкин
« Отговор #2 -: Септември 03, 2010, 14:54:17 pm »
След като изчистихме заблудата на светлия човешки напредък и разбрахме, че затоврена система не съществува, можем да разберем какво са имали предвид маите, когато са съставяли своя Цолкин календар.Знаем от емпирични наблюдения, че всяка галактика се върти и се движи в траектория. Знаем от емпирични наблюдения, че всяка звезда (всяка слънчева система) също се движи, защото галактиката се върти около свой център. Знаем също така, че Земята се върти около Слънцето - от емпиричин наблюдения.


С други думи, ако Земята се върти около Слънцето, което се върти около центъра на галактиката, която се върти около друг център...

...това означава, че Земята не се движи в кръг. Тя описва спирала. И нейната спирала описва спирала. И тази сложна спирала описва спирала още веднъж.

Когато измине една астрономическа година, Земята не се намира на същото място като миналата година - в действителността, която съществува (за разлика от света на физиката), Земята се намира на милиони километри разстояние от миналогодишното си местонахождение.Всичко това маите са си представяли чрез зъбни колела. Сложна система, в която всяко колело е свързано с всяко друго чрез множество колела помежду им. Завъратнето на един елемент от това построение задвижва цялото в определена степен.
Всеки един човешки дъх придава на различните части на Вселената трептения в различна степен.
« Последна редакция: Септември 03, 2010, 15:42:44 pm от Спорт-Здраве4 »

Неактивен Спорт-Здраве4

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 242
Re:Маиския календар - Цолкин
« Отговор #3 -: Септември 03, 2010, 15:07:36 pm »
Цолкинът се изобразява като един голям кръг от 20 принципа, който кръг е назъбен от вътрешната си страна.

Вписано в този кръг е едно по-малко зъбно колело, на което са изписани 13 вселенски тона - звуци, които галактиката изпраща в съзнанието на човека във всеки един ден.

Около тази конструкция от вписани колела има още едно колело, на което са изобразени различните богове на маите - над-принципни управители, което колело се върти най-бавно от всички (не е изобразено на картинката по-долу).


Има различни портали в интернет, които се занимават с Цолкин изчисления. Аз ползвам два, те са:

Mayan Majix

Maya Portal


За подробни лекции относно Цолкин календара препоръчвам  Ян Лунголд (Ian Xel Lungold)
Има много негови материали в tracker.concen.org и thepiratebay.org


П.П.
При изчисляване на вашата рождена дата имаите предвид, че маите са отброявали дните от изгрев до изгрев, важно е времето от деня, в което сте родени.

Тоест, ако сте родени след залез слънце на 7ми май, вие сте родени във вечерта от седмия ден на май месец. За маите 7ми май продължава докато слънцето на изгрее на 8ми май. Така 4 сутринта на 8ми май все още е във вечерта на 7мия ден от май според маите.


В темата има много спестена информация, като целта ми е възбуждане на интерес към лекциите на Лунголд. Те са на английски без субтитри.

Ако има засилен интерес от страна на неразбиращите английски, тогава ще положа усилия тази тема да стане изчерпателна.

« Последна редакция: Септември 03, 2010, 15:15:07 pm от Спорт-Здраве4 »

Неактивен smarinov

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 39
Re:Маиския календар - Цолкин
« Отговор #4 -: Септември 03, 2010, 16:16:00 pm »
+1 за интереса към темата.
Аз лично до сега избягвам напълно несъзнателно темата за календара на маите и обикновенно я свързвам с комерса, който насочва вниманието към 2012г. Този материал обаче случайно реших да прочета и ме заинтригува. Ще съм благодарен ако темата се развие с още информация.
 :hi:

Неактивен Спорт-Здраве4

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 242
Re:Маиския календар - Цолкин
« Отговор #5 -: Септември 03, 2010, 19:21:39 pm »
+1 за интереса към темата.

Тогава като начало ще започна от превода на галактическите тонове от 1 до 13. След това ще продължа с енергиите и с опорни точки до края на годината, за да може всеки да изчисли тоналността и енергията на всеки ден сам и да чете превода на значенията от тази тема.

След това... живот и здраве ако има време, понеже вече ми е трудно да живея на бавни обороти, поради твърде многото инфорамция за обработка... ще продължа със синтеза на работата на Лунголд.Имайте предвид, че Цолкена е доста сложен и това, което ще се съдържа на български в тази тема е доста смешно в сравнение с цялата информация.
В тази тема някой, който не знае английски, ще може да добива съвсем базова представа, но все пак ще има представа.

За занимаващите се с номерология и астрология - Цолкена е достатъчно сложен, за да представлява своя собствена номерологично-астрологична школа. Ако някой смята да го изучава, може да започне от Maya Portal (линка за него е по-нагоре в темата).
« Последна редакция: Септември 03, 2010, 19:35:19 pm от Спорт-Здраве4 »

Неактивен Red

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 43
Re:Маиския календар - Цолкин
« Отговор #6 -: Септември 03, 2010, 19:50:12 pm »
Темата събуди интерес и у мен, поздравления за труда и за хрумване да я споделиш с нас :hi:.
До сега не бях чувала за този календар и материялът ме грабна и заинтригува доста. Определено звучи като нещо по-забележително и значимо, от всеизвезстния, който посочва краят на света.
Днес попаднах на някаква статия (на която обаче не обърнах особено внимание и не мога да кажа, за какво именно беше), в която също се споменаваше, че Земята, чрез движението си се оказва на различно място, от това на което е била преди година. Както и да е, с удоволствие бих прочела още по темата за Цолкин.

Неактивен sedere

 • (sedere)
 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 606
Re:Маиския календар - Цолкин
« Отговор #7 -: Септември 03, 2010, 20:18:12 pm »
И аз съм заинтересован за това което си написал. Благодаря ти, че ще го развиеш :)
Преодолей робското подчинение и живей изцяло в настоящето.

Неактивен Спорт-Здраве4

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 242
Re:Маиския календар - Цолкин
« Отговор #8 -: Септември 03, 2010, 20:43:15 pm »
1

HUN (хун)

Едно(хун) представя началото на всички неща, всичко, което е първо и всичко, което поставя начало, посява, зачева.

Хората, родени в ден с тази тоналност, са настояващи и самоуверени и се проявяват най-добре, когато посрещат предизвикателство. Единиците дават силно рамо на проектите, които поемат, но имат тенденцията да не обръщат внимание на подробностите или да обмислят нещата до техния край.

/Едно се управлява от Ксюхтекухтли (Xiuhtechtli)- богът на огъня и на времето./


2


KA (ка)

Тон две представя двойнствеността и равновесието между противоположни, но допълващи се елементи.

Хората, родени в ден с тоналност две са чувствителни към различията между максималностите или различните трани и разпознават отделеността на себе си от всичко останало, както и желанието да се слеят с него отново. Енергията на този тон вибрира в точен баланс между опониращи си дуалности като светло/тъмно, мъжко/женско, добро/зло, ин/ян и т.н.

/Две се управлява от Тлалтекухтли (Tlaltecuhtli) - богът на земята/


3

OX (окс)

Тоналност три представя действие, движение и комуникация.

Хората, родени в ден с тоналност три, са много красноречиви във всички видове и стилове на себеизразяване. С чудесно чувство за ритъм, вибрация и мелодия на движение, те често са неспокойни, тъй като движението се въплъщава в самата им природа.

/Три се управлява от Чалциухтликю (Chalciuhtlicue) - богинята на водата и детераждането/


4

KAN (кан)

Тоналност четири представя стабилност.

Хората, родени в тази тоналност, носят стабилна, заземена енергия, която спомага за поставянето на насоките на всяко държание, взаимоотношения и интеракции на лично, обществено, икономическо или друго ниво. Четири е също така тон на онези измерения, в които се случват повечето от съзнателните ни преживявания.

/Четири се управлява от Тонатюх (Tonatiuh) - богът на слънцето и на войниците/


5

HO (хо)

Тоналност пет представя сдобиването със сила, упълномощаването.

Хората,родени в тази тоналност, притежават остра интелигентност и са вещи в организирането, в изчисленията, в управлението на комуникации, ресурси, знание и приложенията им. Те са надарени в използването на мрежата. Могат да съберат точно това, от което има нужда за даден проект или авантюра и могат да сондират директно ядрото на всеки проблем, което ги парви отлични разследвачи.

/Пет се управлява от Тлаколтеотл (Tlacolteotl) - богинята на любовта и детераждането/


6

UAC (уак)

Тон шест представя потока и движението на обема през пространството, създавайки времето.

Хората, родени в тази тоналност, носят енергията на преговарянето и отговорността. Те облекчават динамичните развития и подобрения във всички аспекти на живота. Те често са танцьори, атлети, хора, чиято природа е да се включат в движението и активността.

/Шест се управлява от Михтлантекухтли (Mictlantecuhtli) - богът на смъртта/


7

UUC (уук)

Тоналност седем представя отражението, източникът на творението и потокът на божествената воля.

Хората, родени в този тон, притежават остро чувство за етика и почтеност и знаят как да дадат цел на настоящи и бъдещи начинания. Те служат като огледало за разкриване на истината, за отличаване на една гледна точка от друга и за отразяване на всичко, което е и което не е.

/Седем се управлява от Цинтеотл (Cinteotl) - богът на царевицата и поддръжката/


8

UAXAC (уаксак)

Тоналност осем представя справедливостта, хармонията и равновесието.

Хоата, родени в този тон, притежават организационни и управленчески способности, и умението да се справят с най-сложните задачи, ситуации или среди. Внимателно изследвайки всички доказателства, за да достигнат равновесие в преценката, те не се интересуват от взимането на страни, а от честността и равенството. Някои осмици може да отдават прекалено голямо значение на чистотата и спретнатостта.

/Осем се управлява от Тлалок (Tlaloc) - богът на дъжда и войната/


9

BOLON (болон)

Тоналност девет представя търпението, постоянството и завършването.

Хората, родени в този тон, отдават голямо значение на голямата картинка на нещата, на по-далечната перспектива на всички аспекти на живота. С тази енергия плановете и проектите се предвижват към завършек, за да могат да започнат своя живот или съдба в завършен вид. Завършването е решаващо за хората с тази тоналност; ако не се постигне завършване, може да се появи болка и страдание.

/Девет се управлява от Кетзалкоатл (Quetzalcoatl) - богът на светлината/


10

LAHUN (лахун)

Тоналност десет представя проявлението.

Хората, родени в този тон, имат особено силен капацитет да превърнат намеренията или идеите в материална реалност, въпреки че тази енергия е достъпна за всеки в дните, носещи този тон. Това е мощна енергия, носеща голяма отговорност.

/Десет се управлява от Тезкьтлипока (Tezcatlipoca) - богът на тъмнината/


11

BULUK (булук)

Тоналност единадесет представя решителността.

Хората, родени в този тон, задвижват промяната. Имат голям капацитет за създаване, впрягане и улесняване на промяната, опростяването и подобрението. Това е тонът на енергията, която кара еволюцията във вселената да се случва.

/Единадесет се управлява от Йохуалтицитл (Yohualticitl) - богинята на раждането/


12

LA KA (ла ка)

Тоналност дванадесет представя разбирането и комуникацията.

Хората, родени в този тон, притежават силна способност за ретроспекция. Енергията на тази тоналност им помага да слеят разделените части, идеи или елементи в ново, функциониращо цяло, или да представят нови части, информация, или натрупан опит във вече съществуващи структури и парадигми.

/Дванадесет се управлява от Тлахюзкалпантекухтли (Tlahiuzcalpantecuhtli) - богът на сутрешната звезда, който властва преди зазоряване/


13

OXLAHUN (окслахун)

Тоналност тринадесет представя извисяването и завършването на всички неща.

Хората, родени в тази тоналност, довеждат идеи, проекти и цели до техния завършек. Недоволни от статуквото или предишните усилия, те напъват напред, за да достигнат до следващата по-висока стъпка или ниво във всичко, с което се занимават. Енергията, носена от този тон е тази, която завършва, еволюира и възвисява.

/Тринадесет се управлява от Ометеотл / Омецинатл (Ometeotl/Omecinatl) - върховното божество на сътворението/

Неактивен Спорт-Здраве4

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 242
Re:Маиския календар - Цолкин
« Отговор #9 -: Септември 03, 2010, 21:07:54 pm »


IMIX (имикс)


Това е първият дневен знак от уинала. Означава "крокодил" или "алигатор". Носи лъчиста Източна енергия.

Крокодил е началният дневен знак и често се проявява в човека като инициатор на нови идеи или нови проекти. Източната енергия, която протича в този дневен знак, му влива първични съзидателни инстинкти, сили, които носят рождението на нови феномени и великолепни нови идеи, израстващи от дълбинните потоци на колективното неосъзнато.

Само че, главно защото няма ред или структура, която да идва заедно с тези първични съобщения, следването на идеите или завършването на проектите не е природата на Крокодила. Затова е важно да си сътрудничат с други, за да постигат трайни резултати.

Алигаторите често са дълбоко грижовни хора, имащи силна хранителна, защитаваща енергия, особено насочена към децата им. Те са склонни да работят здраво, за да осигурят комфорт на приятелите и семействата си, но трябва да обръщат внимание на това да не станат прекалено защитаващи, териториални или доминиращи. В такъв случай стават несигурни, нерешителни и емоционално избухливи.
« Последна редакция: Септември 03, 2010, 21:09:48 pm от Спорт-Здраве4 »

Неактивен Спорт-Здраве4

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 242
Re:Маиския календар - Цолкин
« Отговор #10 -: Септември 03, 2010, 21:20:15 pm »


IK (ик)

Това е вторият знак от уинала. Означава "вятър" и носи въздушна Северна енергия.

Един от чисто духовните дневни знаци, Вятър е дъхът на духа, дъхът на живота. Той въплъщава силата на комуникацията и разпръскването на позитивните мисли и идеи.

Мечтатели и правещи планове, със силно въображение, от Ветровете излизат добри оратори, учители и журналисти, разпространяващи духовно вдъхновение, знание и информация така, сякаш се носят от вятъра.

Вятър е силата зад движението на природните цикли като глобалния климат, сезоните и културните промени. Северен знак, Вятър има природата на хладна необвързаност и невероятната способност да се променя и адаптира и поради тази причина в очите на другите може да изглежда неконсистентен, нерешителен и непостоянен.

Ветровете често имат нужда от заземяване и може да им се наложи да удържат темперамента си. Иначе издигащите им се ветрове и раздувките им могат да създадат облаци, които пораждат урагани, причиняващи вреда както на тях самите, така и на другите около тях. Ако открият естествен начин да се заземяват, те се превръщат във вдъхновяваща сила.

Неактивен eses

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 824
Re:Маиския календар - Цолкин
« Отговор #11 -: Септември 04, 2010, 13:29:29 pm »
Това го открих преди няколко години.
http://www.pan-bg.com/?page=new
« Последна редакция: Септември 04, 2010, 13:31:01 pm от eses »

Неактивен Спорт-Здраве4

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 242
Re:Маиския календар - Цолкин
« Отговор #12 -: Септември 05, 2010, 11:24:20 am »


AKB'AL (акбал)

Това е третият знак от уинала и означава "нощ", "къща" или "домашно огнище" и носи мистична Западна енергия.

Нощ е носител на зората. Нощ са мечтатели, които носят със себе си изгряващото слънце, за да освети и порясни пътя на живота. Тези хора обитават Празнотата - място, където все още нищо не съществува, но където се спотайва целия потенциал - утробата на сътворението. Там Нощ зачеват своите творчески вдъхновения, новите идеи и решения. Но това място може да донесе мечти и вдъхновение, както и себесъмнение и несигурност; затова Нощ трябва да пътуват със смелост, разбиране и прозрение.

Сред маите хората, родени в тези дни, могат да станат шамани чрез вродения им афинитет към по-тъмните пластове на човешката психика. Те могат да помогнат за разсейването на несигурността и съмнението, родени от тези пластове или от подсъзнанието.

Казва се също така, че у хората, които въплъщават тази енергия, има вид женствена мекота. Значението "къща" и "домашно огнище" се отнася до защитаването на дома и семейството от по-тъмните елементи на света. Затова Нощ често са разказвачи на истории или пазители на митовете на семействата и общностите си.

Неактивен Спорт-Здраве4

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 242
Re:Маиския календар - Цолкин
« Отговор #13 -: Септември 05, 2010, 11:39:02 am »


KAN (кан)

Това е четвъртият дневен знак от уинала. Означава "семе", "гущер" или "мрежа" и носи чувствена Южна енергия.

Чувствеността, семейството, сексуалната активност и магията на поникването и растежа  са характеристиките на този знак. Маите считали, че този знак контролира сексуалната енергия на тялото.

Слънчев южен знак, Семената боравят добре с информацията и са защитници на масите, като действат в посока на обединението на единиците и обществата чрез разкриване на скрити измами и тайни въздействия от страна на другите. Те се стремят да освободят себе си и останалите от подтискащите модели на миналото; по този начин те посяват нови семена, или сами се превръщат в нови семена.

В отсъствието на благодарност и смелост за изправяне лице в лице съ ссебе си, Семето се озовава във все по-неплодовити почви. За да създадат истински просперитет, Семената трябва да се научат да уважават всички дарове и уроци, които получават и да извършват дълбокопроницателни разследвания в своята същност.

Неактивен Спорт-Здраве4

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 242
Re:Маиския календар - Цолкин
« Отговор #14 -: Септември 05, 2010, 11:54:37 am »


CHICCHAN (чикчан)*

Това е петият дневен знак от уинала. Означава "змия" и носи блестяща Източна енергия.

Чувствена и драматичена, Змия въплъщава интензивна инстинктивна мъдрост. Това е високоинтелигентен източен знак, носещ мощни нови енергии и присъствието му е наелектризиращо.

Както и в много други култури, така и за маите Змия представя магическите сили. Но заедно с голямата мощ идва голяма отговорност и Змия трябва да се грижи за това да не отравя себе си и другите с темперамента си, или като създава обиждащи, подтискащи или разрушителни отношения. Въпреки, че по природа е адаптиращ се и гъвкав знак, той е склонен да експлодира, когато е притиснат в ъгъла.

Змия съединява небесата и земята и изравнява властта с иситната, за да създаде справедливостта. Чрез искрено служене в полза на другите, Змиите отварят и разширяват сърцата им, както и своите собствени.


П.П.
* Интересно е да се забележи, че двукраките хищни динозаври дават начало на птиците, такива, каквито ги познаваме (също така динозаврите са най-старите открити същества, които имат птичи таз)... И това съвпада с древното маиско име за змия "Чикчан", и с нашето нарицателно "чикчирик" за птиците.
« Последна редакция: Септември 05, 2010, 11:55:42 am от Спорт-Здраве4 »

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27