Автор Тема: Маиския календар - Цолкин  (Прочетена 20321 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Спорт-Здраве4

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 244
Re:Маиския календар - Цолкин
« Отговор #15 -: Септември 05, 2010, 12:13:16 pm »


CIMI (кими/цими)

Това е шестият дневен знак от уинала. Означава "смърт" и носи мощна Северна енергия.

Това е знакът за живота, смъртта и прераждането. Маите са виждали смъртта като създателя на живота и контактуването с техните предци е служело за активиране на психичните им способности. Този дневен знак е особено надарен с тях и трябва да ги използва като средство за подпомагане на останалите. Тъй като Смърт могат да имат способността да изпращат зли намерения по телепатичен път, това е тяхното опропастяване: губят от силата си, лесно изпадат в ролята на жертва и не могат да реализират пълния си потенциал.

Същата тази духовна енергия дава възможност на Смърт да бъдат отлични лечители, спокойно насочвайки останалите през трансформациите на живота. Те са в помощ на бременните жени, посвещавайки ги в майчинството, и самите те имат съществената възможност да се придвижват през ключовите моменти в собствения си живот.

Има, почти без изключения, особена мекота около хората, родени в знака Смърт. Според древните източници това се е смятал за денят с най-голям късмет, затова за Смърт се е считало, че са много успешни в бизнеса. Цели общества могат да извлекат полза от техните способности за дисциплинираност и организиране. Предизвикателството за Смърт е да изживеят живота си в пълнота, а не да се отдадат на пораженчество.

Неактивен Спорт-Здраве4

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 244
Re:Маиския календар - Цолкин
« Отговор #16 -: Септември 05, 2010, 13:08:55 pm »


MANIK (маник)*

Това е седмият дневен знак от уинала. Означава "елен" и носи духовна Западна енергия.

Глъбинно духовен, спокоен дневен знак, Еленът храни дълбоко уважение към духовността, откривана във всички живи същества. И все пак, въпреки всички впечатления, този знак не е хрисимо, свенливо същество - това е мощен мъжки елен, който няма проблем с изразяването на своята директна мощ. Тази доминираща сила носи загриженост за добруването на другите и с готовност жертва собствените си интереси в тяхно име.

Еленът поддържа опорите на четирите посоки, отблъсквайки негативните енергии и лошите влияния. Вещината и качеството на работата са важни неща в живота на Елена. Те са дарени с полезни инструменти за всяка задача, която предприемат, но тенденцията им да пазят всеки инструмент, който някога са използвали, може да съзадде безредие и нерешителност, загуба и забавяне. Когато са изправени пред неспазени и неизпълнени обещания, Елените могат да станат уклончиви, инати и манипулатори.

За Елена животът е поклонение. Предизвикателството за тях е да се научат да балансират мощта си със смирението и да разбират другите.


П.П.
* Някои древни източници назовават този знак "ръката на ловеца", каквото е и изображението от действителния артефакт.
« Последна редакция: Септември 05, 2010, 13:11:06 pm от Спорт-Здраве4 »

Неактивен Спорт-Здраве4

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 244
Re:Маиския календар - Цолкин
« Отговор #17 -: Септември 05, 2010, 13:20:11 pm »


LAMAT (ламат)

Това е осмият дневен знак от уинала. Означава "заек" или "звезда" и носи обилна Южна енергия.

Този знак представя плодородието и способността да се умножават всички неща до обилност. Енергията на Заек е на растежа и привлича чистия късмет.

Отпуснат южен знак, Заекът по природа се привлича от хармонията и лекотата и доброволно се предава на живота. Само че ако тази тенденция се упражнява излишно, Заекът може да стане твърде щедър и прекалено нетърпелив да задоволява, затова даровете му могат да бъдат отхвърлени. Ако Заекът почувства, че е дал твърде много, може да се отслаби или да рухне. Това на свой ре дможе да предизвика страх и негодувание.

Зайците не са твърди хора; тяхното предизвикателство е да създадат силно централно ядро, ако искат силата им да се излъчва в света без да вреди нито на тях, нито на останалите.

Неактивен Спорт-Здраве4

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 244
Re:Маиския календар - Цолкин
« Отговор #18 -: Септември 06, 2010, 12:09:48 pm »


MULUC (мулук)

Това е деветият дневен знак от уинала. Означава "вода" или "жертвопринушение" и носи живителна Източна енергия.

Течен, динамичен и много дълбок, този дневен знак тече с интензивна, живителна енергия, която дава много повече, отколкото получава и която генерира мощни, трудни за задържане емоции. От древни времена маите са използвали вода като жертвопринушение в своите кръщенета и церемонии по пречистване с цел да привикат колективна сила, адаптивни способности и хармония.

Вода са динамични комуникатори, отличаващи се с висока интелигентност и способност бързо да възстановяват равновесието си след надигания и конфликти, което ги прави фантастични служители. Те са хора на въображението с психични способности, които може да порявяват интерес или страст към изпълнението(театрално или изкуство). Гъвкави и крайно адаптиращи се в своето мислене, те са много спонтанни и понякога чувстват, че не са разбирани с лекота от други, по-малко гъвкави или отворени. Заради интензивността си могат да извикат силни сексуални и/или стихийни чувства у онези, с които се свързват.

Както океан или река, Вода имат долбинни течения от чувства и емоции, излъчващи интензивност, която някои могат да интерпретират като скрити, задкулисни мотиви и поради това трудно да се доверяват на Вода. Но Вода често са очарователни хора, с които е забавно да бъдеш.

От една страна е предизвикателство да си роден в този знак, тъй като емоциите, които идват с него могат да се излеят въ ввсички посоки без контрол.

Неактивен Спорт-Здраве4

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 244
Re:Маиския календар - Цолкин
« Отговор #19 -: Септември 06, 2010, 12:35:40 pm »


OC (ок)

Това е десетият дневен знак от уинала. Означава "куче" и носи безстрашна Северна енергия.

Този знак представя кооперирането и груповия дух. Известен е с чувствената си природа и с неизменната си вярност, смелост и възможност да се разчита на него.

Храбъри, предани и доблестни, Кучетата са уважавани заради чувството им за справедливост и за способността им да бранят. Те са енергични и будни съотборници, които мога тда постигнат велики неща, ако открият подходящата си мисия в живота - въпреки, че не типично за тях да създават или инициират целите, които предприемат. Те предпочитат да си сътрудничатв група, отколкото да са поотделно, било то като първи водачи или последователи. Много осъзнати за позицията си в обществото, те са способни да реагират бясно, ако някоя група ги отхвърли.

Кучетата са хора с топли сърца, игриви, които знаят как да се радват на живота. Тази игривос ти разбирането на първичната човешка природа, които могат да доведат Кучетата до просперитета, но трябва да внимават за излишни амбиции и опортюнизъм.

Маите считали Кучето за силен сексуален знак, който е парадоксално склонен към изневери и сексуални пирключения, въпреки духовната си вярност. Предизвикателството за този дневен знак е да открие път в живота, по който разнообразните му положителни качества могат да бъдат използвани по най-добрия начин.

Неактивен Спорт-Здраве4

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 244
Re:Маиския календар - Цолкин
« Отговор #20 -: Септември 06, 2010, 13:25:59 pm »


CHUEN (чуен)

Това е единадесетия дневен знак от уинала. Означава "маймуна" и носи разноцветна Западна енергия.

Намиращ се в средата на колелото от двадесет знака, този дневен знак често прелива от креативност и владее голямо разнообразие от таланти и умения.

Познат на маите като Плетачът на времето, Маймуните могат да владеят и манипулират много различни нишки наведнъж, преплитайки нови идеи, модели или изобретения в тъканта на нашата реалност и променят живота ни чрез продуктите на невинната си любопитност.

Целенасочени, очарователни, щедри и любители на практичните шеги, Маймуните никога не отегчават - само че тази чаровност от време на време може да е по-нежелана, тъй като имат непреодолимото желание да са център на вниманието.  Някои дори могат да се правят на глупаци, само за да застанат под прожектора. Те са Майстор Тричко и са надарени с артистични способности; невинното им любопитство има художествен израз и води до градивни решения. Много Маймуни стават уважавани търговци или говорители.

Само че Маймуните са склонни да задържат вниманието си върху нещата твърде кратко и може никога да не се задържат на един път или да изпълняват една задача достатъчно време, за да овладеят в пълнота каквото и да е. Това е предизвикателството на този знак.

Неактивен Спорт-Здраве4

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 244
Re:Маиския календар - Цолкин
« Отговор #21 -: Септември 06, 2010, 13:51:58 pm »


EB (еб)

Това е дванадесетия дневен знак от уинала. Означава "път" или "трева" и носи мека Южна енергия.

Носителят на времето и водачът на съдбата, този дневен зна ке изключително отдаден на останалите човешки същества, даващ им насоки и отварящи вратите пътеводители към по-добро бъдеще. Южният нюанс на тази енергия дава на знака лекота и естествено течение (попътен вятър).

Път са много загрижени за обществата си, бъдещите поколения и децата на Земята и работят в посока на тяхното добруване. Много от тях се грижат за бедните, болните и старите, правейки лични саможертви. Те са отдадени, много трудолюбиви и са харесвани от останалите; много от тях са успешни в бизнеса и пътуванията. При това те имат малко или никакво желание за слава или признание за доброто, което парвят. Те често държат главата си ниско (образно казано), меки и деликатни са по природа.

Предани и категорични, Път са лесно раними, но трудно се ядосват. Тенденцията да притаяват негативните емоции и да подтискат негодуванието може да доведе до болест, отровено мнение за околните или ненужно фукане.

Неактивен Спорт-Здраве4

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 244
Re:Маиския календар - Цолкин
« Отговор #22 -: Септември 06, 2010, 14:32:43 pm »


BEN (бен)

Това е тринадесетият дневен знак от уинала. Означава "тръстика", "стебло" или "тояга" и носи Източна енергия, предизвикваща благоговение.

Този дневен знак представя пътеводителната светлина на семейството и дома. Намиращ се в специална връзка с Кетзалкоатл, богът на светлината и дуалността, Тръстиката владее голям авторитет и респект, символизиран от Жезъла на живота. Сред маите Жезълъ гна живота представлявал духовния авторитет на някой старейшина.

Тръстиките често упражняват значителна власт, мощ и водачество в семействата и обществата си. Компетентни говорители, те не се страхуват да застанат зад или да се бият за кауза, която считат за достойна. Като родители те са мъдри и справедливи. Корави и аналитични, Тръстиките са надарени с големи способности за водене на преговори и винаги полагат усилия да установят мир, хармония и ред във всичките си връзки.

Въпреки, че имат нужда от много признание, Тръстиките срещат трудност в това да станат интимни с останалите и често имат проблеми в брака и бизнеса заради често негъвкавите си виждания и високи очаквания. Предизвикателството в живота им е да бъдат по-гъвкави и адаптиращи се... да бъдат повече като градински маркуч, отколкото стоманена тръба.

Неактивен Спорт-Здраве4

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 244
Re:Маиския календар - Цолкин
« Отговор #23 -: Септември 06, 2010, 14:48:41 pm »


IX (икс)

Това е четиринадесетия дневен знак от уинала. Означава "ягуар" или "смърт" и носи потайна Северна енергия.

Родени с дълбока любов към Майката Земя, Ягуар са директно свързани с източника на цялата Земна енергия. Енергията на Ягеар е женска по природа, способна на изцеление и е управляващия дух на джунглите, равнините и планините. Маите често привикват духа на Ягуар, който обитава храмовете им, за да им помага в духовните, както и в материалните дела.

Екстремната интелигентност на Ягуар често идва заедно с ясновидските способности. Това е типичният знак на пророците пазителите на дните сред маите; притежават голяма мощ на ума, сила на характера и способността да виждат през тъмнината.

Силата им им дава необикновено търпение, което може ненадейно да експлодира в изблик на решителност и действие; но фокусът им е много тесен и те рядко са отворени към разучаването на алтернативните пътища на живота.

Потайни, смели и мистични, Ягуар често са трудни за схващане и разбиране; връзикте им често са сложни и потайността им ги прави в известна степен трудни за съжителстване. Често се появяват така, както изчезват. Предизвикателството в живота им е да бъдат смирени и отворени към останалите хора.

Неактивен Спорт-Здраве4

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 244
Re:Маиския календар - Цолкин
« Отговор #24 -: Септември 06, 2010, 15:35:32 pm »


MEN (мен)

Това е петнадесетият дневен знак от уинала. Означава "орел" и носи извисяваща се западна енергия.

Орелът е медиаторът между Небето и Земята. За този знак животът може да премине като продължителен полет в мечтите. За повечето древни народи от Америките, Орлите имали голямо значение и Орелът бил вестоносец, който носел надежда и вяра на крилете на духа.

Обичащи свободата и обладани от остро чувство за детайлите, привлечени към техническата ориентация, Орлите са могъщи, амбициозни и имат екстремно високи стремежи. Голямата им интелигентност и висшата им гледна точка им помага да постигнат материално благополучие и обилност. Но Орелът трябва да се погрижи амбицията му да не се извиси твърде високо, или да не си постави прекалено високи цели, аз да не претърпи падане от висините.

Дарени с търпение, състрадание и дълбоко чувство за цената на нещата, Орлите подкрепят и защитават останалите. Само че те трябва да внимават да не започнат да бягат от отговорностите и проблемите и да не се поддадат на бягане от действителността.

Неактивен Спорт-Здраве4

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 244
Re:Маиския календар - Цолкин
« Отговор #25 -: Септември 06, 2010, 20:50:05 pm »


CIB (киб/циб)

Това е шестнадесетият дневен знак от уинала. Означава "соба" или "лешояд" и носи интензивна Южна енергия.

Този знак представя мъдростта на древните. Това е стар знак, свързан с древинте спомени, заровени в камъка на храмове и свещени места навред по света и внася необикновено дълбоко прозрение в същността на всички неща.

Огромната вътрешна сила на Сова им дава тиха, дълбока интроспекция за откриване на области от себе си, които съхраняват мъдрост, по-ценна от най-скъпоценните камъни на света. Много загрижени за духовното добруване на събратята си, Сова често помагат да другите с вродените им психични, прозорливи способности и са доблестни защитници на семействата и обществата си.

Совите също така са известни като Лешояди, което е свързано с по-лесния, почти мързелив аспект от природата на този южен знак. На повърхността Совите може да са весели и хумористични, он вътрешно са много задълбочени и сериозни. Те могат също да станат твърди и студени и може да имат нужда от много прошка за грубостта и грешките, допуснати поради незагриженост.

Това е доста предизвикателен знак за изживяване, тъй като Совите мога тда имат доста кармични пречиствания, които да извършат (тоест много цели за постигане и преодоляване в живота, заложени преднамерено преди раждането им). Предизвикателството в живота им е да намерят правилния път и правилния начин да го карат мързеливо. Периодичното свързване с природата или посещаването на светилища би донесло голяма стабилност на Совите.

Неактивен Спорт-Здраве4

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 244
Re:Маиския календар - Цолкин
« Отговор #26 -: Септември 06, 2010, 22:52:27 pm »


KABAN (кабан)

Това е седемнадесетият дневен знак от уинала. Означава "земя" и носи интроспективна Източна енергия.

Първичната, синхронична връзка с естествените Земни цикли и енергии дава на този знак мощна креативност и прозрение в древната мъдрост.

Противно на това как останалите могат да интерпретират този знак, Земя въобще не са земни. Педантични, интелигентни и дълбоко интроспективни. Земя наблягат на мисловния процес. В присъствието им има мъжка страна, която ги кара да искат да контролират света чрез интелектуалното разбиране за него. При все това те се стремят да придадат естественост на всички неща от живота. Свързани с динамичните сили на природата, Земя имат нужда от голяма свобода, за да се облекчи проявяването на идеите и мислите им.

Земя могат да помогнат за размиването на лошите идеи, намерения и навици и това ги прави отлични съветници. Когато са в най-добрата си форма, мислите им са в пълен резонанс в Майката Земя и по този начи нможе да служи на по-голямата цялост.

Обаче от време на време деликатната чувствителнос тна Земя може да бъде разтресена, което води до емоционални изригвания или вулканични, пламтящи темпераменти. Затова този знак поняокга се нарича "Земетресение". Предизвикателството в живота на Земя е да не позволят на интелекта им да ги възпрепятства от живот в настоящето.

Неактивен Спорт-Здраве4

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 244
Re:Маиския календар - Цолкин
« Отговор #27 -: Септември 07, 2010, 18:21:44 pm »


ETZNAB (ецнаб)

Това е осемнадесетият знак от уинала. Означава "кремък", "нож" или "обсидиан" и носи врязваща се Северна енергия.

Роден от чистотата и истината, този дневен знак блести с прозрение и интелигентност и служи като огледало на реалността за всички.

Вродената способност на Кремък да различат емоцията от факта, правилно от неправилно, дава на онези, родени под този знак, огромната отговорност да измъкнат истината от лъжливостта. Кремък често са сравнявани с Архангел Михаил, който може да разреже разликата между доброто и злото с единствен замах на меча си. Маите вярвали, че Кремък могат да получат информация относно междуличностните проблеми на хората или относно злонамерените планове на другите, като ги изправят пред огледало от обсидиан.

Не е чудно, че околните мога тда считат Кремък за прекалено догматични и обсебени от това кое е добро и зло. Но Кремък са просто искрени и директни и не искат нищо друго, освен да служат на другите. Те веднага могат да познаят скритите планове на хората и неуморимо защитават, предпазват или лекуват другите чрез лична саможертва. Предизвикателството в живота им е да намерят хармония и да използват прозрителните си сили и чувството си за справедливост като дар, вместо като оръжие.

Неактивен Спорт-Здраве4

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 244
Re:Маиския календар - Цолкин
« Отговор #28 -: Септември 07, 2010, 19:28:17 pm »


CAUAC (кауак)

Това е деветнадесетия дневен знак от уинала. Означава "дъждовна буря" и носи буреносна Западна енергия.

Този дневен знак представя благословията на дъжда, на даващия живот. Свързан с Лунните цикли, в дъха на този знак се открива чистата женска енергия на единството, сигурността и топлината, онази, която човек открива в дома си, докато навън бушува буря.

Надарен с изключителната енергия да обучава, както и да научава, Бурите стават чудесни учители и изследователи, които подреждат широки обеми от знание за периода на живота си. Но някак те не винаги успяват да синтезират това знание, което са събрали от толкова много източници, и да го посветят на единствена цел в живота си.

За останалиет е много забавно да са в компанията Буря - те сякаш никога не стареят по дух и не губят безкрайното си любопитство към новите неща през живота си. Винаги млади, Буря живеят заради екстаза на свободата. Тяхното вечно търсене на нови преживявания и крайната им чувствителност ги води до големи предизвикателства и емоционални надигания; много могат да свършат, живееки цял живот в буря. Но ако знаят къде да търсят, то именно тук, в тези предизвикателства, Буря ще намерят уроците, които трябва да научат, за да открият по-голямото цяло, което търсят цял живот.

Неактивен Спорт-Здраве4

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 244
Re:Маиския календар - Цолкин
« Отговор #29 -: Септември 09, 2010, 12:59:23 pm »


AHAU (ахау)

Това е двадесетият дневен знак от уинала. Означава "слънце", "светлина" или "повелител" и носи ясновидска Южна енергия.

Светлината е дневният знак на завършването. Той носи последните цикли на еволюцията, на най-големия потенциал на целия живот. Затова е последният дневен знак и затова създава трудности за онези, родени в него.

Светлина са романтични ясновидци, които често са неразбрани и възприемани като нереалистични мечтатели. Артистични, атлетични, надарени в музиката и танца, те притежават шиоки творчески способности и съдържат дълбока мъдрост и чувство за водачество и защита на обществата си.

Надарени с искрящо зрение, което липсва у другите, светът не може да ги изненада, нито онези около тях. Но защото са толкова напреднали, за тях може да е трудно да разберат и приемат, че светът, в който живеят, все още не е еволюирал до тяхното собствено ниво на завършеност е равновесие, вместо това е потопен в материалистични или егоцентрични мотиви. Това ще доведе до известно разочарование и може да подтикне Светлина към отказ от отговорност, към отхвърляне на решения или предложения за подобрение и дори към таене на презрение или възмущение от останалите. Предизвикателството на Светлина е да подхождат към живота реалистично, без да поставят на риск висшите си мечти.

В крайна сметка обаче, Светлина ще запазят своята изначална, дълбока духовност, която е рожденно право на този последен дневен знак от уинала.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27