Автор Тема: Изчезна известен изследовател на древността  (Прочетена 5756 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Visitor

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 349
Изчезна известен пловдивски изследовател на древността
Изчезнал е известният пловдивки културолог и изследовател на древността Димитър Чиликов, научи „Plovdivmedia”. Той е излезнал от дома си още на 24 май. От тогава няма никаква вест от него.

Христо НИКОЛОВ

Болен е от диабет и близките му се притесняват да не е изпаднал в диабетна кома. „Досега няма никаква следа от него”, заяви пред наш репортер най-добрият му приятел писателят Константин Каменов. На 25 май той е трябвало да иде при личната се лекарка да му изпише рецепта за инсулин. Джипито му твърди, че на този ден изобщо не са се виждали. Имал е и уговорена среща с бивш съученик, живеещ от години във Франция. „Чакаше с голямо вълнение тази среща”, обясняват приятелите му. Обезпокоен, човекът е звъннал на дъщеря му Деа, и заедно със зетя на Чиликов са го потърсили у тях, но не са го открили. Двамата сигнализират на полицията, откъдето обаче им отговарят, че трябва да изминат четири дни от нечие изчезване, за да бъде обявен за изчезнал, и да започне издирване.
Зет му го е търсил по болниците в Пловдив, но никъде не е бил приеман. 50 негови приятели, включително художничката Мария Радева, се включили в търсенето му. Те са направили група за търсенето му и в Фейсбук . За 3-4 часа в нея са се включили 289 души от страната. „ Димитър не е богат, няма за какво някой да го отвлече”, недоумяват близките му. Полицията вече го е обявила за общонационално издирване.
Инж. Димитър Чиликов е завършил строителство във ВИАС, но е по известен със своите над 300 публикации за траките и древния Пловдив. Той е един от най-ревностните изследователи на Ситовския надпис и на орфизма.
Автор е на книгите „Тракийски тайни и загадки”, „Балкански мистерии”, „Навлизане в тайните” , „Насаме с боговете” и други. Член е на дружеството на пловдивските писатели.
Междувременно, приятелите на инж. Чиликов продължават да го търсят, посещавайки отново апартамента му - да не би междувременно да се е завърнал, но Чиликов го няма. Никой от неговите съседи, нито фризьорките от приземния етаж на кооперацията не го е виждал, а това вече е твърде обезпокоително, защото Димитър Чиликов е възрастен и болен човек, който е твърде възпитан и стеснителен, и няма навика да нощува на друго място, освен у дома си.
Не отговаря и на обажданията по GSM-а, който неколцина негови приятели са му подарили, имайки предвид здравословното му състояние и нуждата от постоянeн контрол.

http://www.plovdivmedia.com/26596.html


Нека тези, които са от Пловдив да бъдат наблюдателни и да помогнем в откриването на инж. Чиликов!

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Re:Изчезна известен изследовател на древността
« Отговор #1 -: Май 30, 2010, 21:56:21 pm »


Днес, 14:18       Заглавие: Издирва се инженер Димитър Чиликов от Пловдив!

http://forum.investor.bg/forum/showthread.php?t=10444

Изчезнал е инженер Димитър Чиликов от Пловдив. Човекът е с диабет, и всякакво забавяне на откриването му може да бъде фатално. Чиликов е в неизвестност от 24 май т. г. Моля всеки, който го е виждал след тази дата, да се обади на полицията (тел. 166), на Константин Каменов (тел. 0878 697262), или на Тодор Панайотов (тел. 0899403263). Благодаря предварително!

Димитър Николов Чиликов е роден на 25.XI.1942 година в Пловдив.
Завършил е гражданско строителство във ВИАС и авторско право във ВМИ – София. Занимава се с изследване на технологически и култови знаци в българските земи. Застъпва тезата, че европейската цивилизация стартира с един религиозно-философски и технологически поврат в представите на заселниците по българските земи. Има над 300 публикации по този проблем в пловдивския, софийския и варненския переодичен печат. Участва с доклади в ежегодните варненски конференции поб наслов “България в световната история и цивилизации”. Член е на “Дружеството на Пловдивските писатели”. През 1992г., заедно с Константин Каменов създават Интелектуално звено “КОРЕНИ”, а през 1997 г. започват да подготвят по-голямата научна структура – Академия “САМАРА”, която не се осъществява като проект.
Издадени книги:
1. Тракийски тайни и загадки – 1992, ISBN 954-434-014-9
2. Балкански мистерии – 1994, ISBN 954-8636-02-6
3. Навлизане в тайните – 1994, ISBN 954-637-001-7
4. Елси (приказка) – 1995, ISBN 954-673-002-5
5. Насаме с боговете – 1995, ISBN 954-673-003-3
6. Епизоди с Брен (новели) – 1996, ISBN 954-8832-05-4
7. Герои на вечността – 1998, ISBN 954-8832-07-0
8. Загадките на траките - 2008, ISBN 978-954-738-156-8; в съавторство с Хр. Протохристов


Между вечерта на 24-ти и сутринта на 25-ти май в Пловдив е изчезнал видният наш сдъгражданин инженер Димитър Чиликов.
Негов приятел от детските години, който е стар емигрант във Франция, е имал среща с него на 25-ти май сутринта, но инж. Чиликов не се е явил на срещата, което е крайно необичайно за пословичната му коректност. Обезпокоен, приятелят му е звъннал на дъщеря му Деа, и заедно със зета на Чиликов са го потърсили у тях, но не са го открили. Двамата сигнализират на полицията, откъдето обаче им отговарят, че трябва да изминат четири дни от нечие изчезване, за да бъде обявен за изчезнал, и да започне издирване!?! Това е едно крещящо скудоумие спрямо световната практика, при която всички полицаи по света знаят много добре, че за откриването невредим на изчезнал човек, най-решаващи са първите 12 часа, след които вече шансовете рязко намаляват. Междувременно, приятелите на инж. Чиликов продължават да го търсят, посещавайки отново апартамента му - да не би междувременно да се е завърнал, но Чиликов го няма. Никой от неговите съседи, нито фризьорките от приземния етаж на кооперацията не го е виждал, а това вече е твърде обезпокоително, защото Димитър Чиликов е възрастен и болен човек, който е твърде възпитан и стеснителен, и няма навика да нощува на друго място, освен у дома си.
Не отговаря и на обажданията по GSM-а, който неколцина негови приятели са му подарили, имайки предвид здравословното му състояние, и нуждата от постоянна връзка с него.
В притеснението си, близките и приятелите му търсят всякакви начини да разберат нещо за неговото местоположение и състояние, и се обръщат към някои екстрасенси. :o Информацията, получена по този малко нестандартен начин, е че Чиликов е жив, в Пловдив е, но не се е прибирал (което вече го знаем). Някои екстрасенси споменават, че е "близо до вода", което в условията на нашия град би могло да означава поречието на Марица, или Гребния канал. Други казват, че е застанал до някаква спирка или стоянка за таксита, зад която се вижда малък парк с детска площадка в него. След това има съобщение, че сякаш е близо до гарата (Централна?), до която наистина има такава градинка. Има и мнения, че ще бъде открит до два-три дена, но при неговото здравословно състояние - диабет - този срок може да се окаже фатален, ако не си пие лекарствата, което няма как да направи, ако не се е прибирал у дома си.
Има и едно странно съобщение от екстрасенска - че се намира "на изток от Марица", което при географията на България е просто невъзможно, защото на наша територия реката тече от запад на изток, и "източно от Марица" може да има вече само на територията на Република Турция.
Има и някакви несигурни сведения от хора, които не познават лично Димитър Чиликов, но описанието им отговаря доста точно, че са го виждали в сряда и четвъртък в Пловдив, но след това отново липсва информация за него. Със сигурност не се е прибирал, което ме кара да мисля, че е възможно да е изпаднал в някаква психическа криза, склероза, или - не дай Боже - алцхаймер. (Не се е случвало досега при него, но да не забравяме все пак, че човекът е на 68 години.)
Всички приятели на инженер Димитър Чиликов са се вдигнали "на крак", и го издирват с всички възможни средства.
Призовавам и умолявам всички мои приятели да се включат в тази група, и да поканят своите приятели, за да помогнем този изключителен човек да бъде открит възможно най-скоро! Обещавам да закрия групата в момента, в който инженер Чиликов бъде открит, като се моля да го намерим жив и в добро здравословно състояние!
По-късно ще поместя кратка негова биография, за да добиете представа на каква голяма личност се опитваме да помогнем.
Досега не е известно полицията да е предприела някакви действия за намирането на инж. Чиликов. Нормално. В България сме, все пак.
http://www.-Цензурурано - Сайт с преобладаваща дезинформация -/group.php?gid=131259043555747

http://divedi.blogspot.com/2010/05/blog-post.html

Поста е залепен Май 30, 2010, 22:05:22 pm
Димитър Чиликов
***
"От Балканите е тръгнала културата към света" твърди проф. Ник Мерперт (президент на Международния съвет по тракология), който над 15 години извършва проучвания край  с. Юнаците, за да разбере нравите на хората, обитавали тези места през 5-то хил. пр. Н. е. От друга стана, между тракийските земи, егейските о-ви и Египет е съществувала тясна връзка, подчертана от единен обреден език (познат на Орфей) и единна домонетна форма на размяна.

ИМПУЛС  ЗА  ПИСМЕНОСТ[/b]

Изображения, предназначени за обредни призовавания на дъжд и плодородие ("капки","струи" и пр.) се представят в порядък и безпорядък. Тези, които са в безпорядък, остават най-близко до първоначалния подтик за писмен изказ. Тази протописменост от Пловдивско напомня знаци от родопски и алпийски канари, което сочи единен интелектуален код.

Представители на "скалната цивилизация" са вероятните създатели на светилище над Ситовския надпис, което е потвърждение за неговата автентичност. В сакралната камера се откриват 3 издълбани обърнати тристепенни пирамиди. В поемата "Аргонавтика", приписвана на Орфей, той прави възлияние на боговете на подземното царство по подобен начин. На челната канара пред тази камера има много соларни символи.

Опозицията "небесен бог-подземен" през хоризонтал е кодирана и в Ситовския надпис, в който се възлага надежда за надделяване на порядъка над хаоса, на светлината над тъмнината. Изненадващи са съвпаденията на култови изображения от Пловдивско и такива чак в Южен Сибир. Открит остава въпросът как да се обясни опазването на знаковата символика от дълбоката древност на Балканите без идеята за човешкото преселение от тях на Изток още в епохата на халколита. Дори в първата азбука от Плиска е включена информация от хилядолетия. Кодовете на тази информация са универсални и са станали достъпни за човешки комуникации.

Постигнатото е с божествен промисъл, но е истински човешки подвиг по отношение на Духа.

http://the-art.hit.bg/prose/pismenost.htm
« Последна редакция: Май 30, 2010, 22:05:22 pm от insomnia1304 »

Неактивен Visitor

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 349
Re:Изчезна известен изследовател на древността
« Отговор #2 -: Май 31, 2010, 16:22:10 pm »
За голямо съжаление е открит мъртъв - http://www.plovdivmedia.com/26624.html

Лека му пръст и дано душата му намери покой!    :D

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Re:Изчезна известен изследовател на древността
« Отговор #3 -: Юни 02, 2010, 16:12:25 pm »
Имах честта да познавам лично Митко Чиликов от около година и половина. Запозна ни Коцето Каменов. От очите му бликаше доброта, а знанията му за алтернативната история на българския народ и най-вече траките, която неуспешно и аматьорски се опитваме да дискутираме тук, бяха просто потресаващи. Имахме си приказка, защото и той беше стигнал до идеята за извънземните в миналото, но по свои, исторически пътища и това в книгите му може да се види много добре. Много автори го копират и до ден днешен.

Съжалявам за няколко неща, доколкото може да се каже, че има грешки в този живот.
Съжалявам, че той няма да може да пише повече, защото имаше още толкова много да даде.
Съжалявам, че не можахме да напишем заедно книжката за великаните и джуджетата по българските земи, която планирахме.
Съжалявам, че на последната му публична изява, на която имах щастието да присъствам не се приближих до него да му кажа колко много му благодаря за всичко, което е дал, защото сякаш предусещах, че го виждам за последно. Това само потвърждава клишето, че трябва да казвате на скъпите си хора, това което е нужно именно сега, а не утре.
Истината е, че Митко се беше предал. Беше болен от няколко тежки болести, не правеше нищо за себе си и се бе зарязал до неузнаваемост. Това идва да ви каже, че знание не е достатъчно, за да се мине през този живот както трябва. Иска се и воля.
Съжалявам, че е умрял буквално като куче. Но това е бил неговия избор и аз го уважавам.

Когато преди няколко дни разбрах, че е изчезнал разбрах, че няма да го видим повече. Тогава и когато разбрах за смъртта му не успях да плача за него. Правя го обаче докато пиша тези редове.

Благодаря ти че си отворила тема за него тук. Това значи много за мен.

Колкото до теб друже... Знам, че ще се видим отново някой ден.


Неактивен Visitor

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 349
Re:Изчезна известен изследовател на древността
« Отговор #4 -: Юни 06, 2010, 18:30:19 pm »
Съжалявам, че не можах да се запозная с него, но се чувствам щастлива, че сред нас е имало такъв човек, а духът му ще бъде винаги жив! Ти си щастливец, Хорус, както и неговите приятели!


Хорус, помолих неговите приятели ако имат в електронен вариант негови статии да бъдат качени в интернет, за да се запознаят повече хора с труда му. Ти имаш ли? Безкрайно ще съм благодарна!
« Последна редакция: Юни 06, 2010, 18:31:41 pm от Invisible World »

Неактивен fishbone

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 164
Re:Изчезна известен изследовател на древността
« Отговор #5 -: Юни 06, 2010, 18:48:08 pm »
Дори и да не бяха трудовете му с които дори не съм запознат, нито с него лично, по снимката си личи, че е бил благороден и мъдър човек.
Invisible World, дано някой чуе молбата ти. Ще сме благодарни надявам се всички.
И наистина не България губи, когато такива хора си отиват, за да се завърнат може би пак някой ден, а губи целият свят.
Мир на праха му, И дълбок поклон, пред паметта му.

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Re:Изчезна известен изследовател на древността
« Отговор #6 -: Юни 11, 2010, 13:20:23 pm »
Последната публична изява на Митко: http://dox.bg/files/dw?a=2c498f32cb

Обем: 662 MB

Неактивен Hannibal

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 200
Re:Изчезна известен изследовател на древността
« Отговор #7 -: Юни 11, 2010, 17:44:02 pm »
Моите съболезнования.
За първи път чета за този човек, свалих клипа и ми стана много интересно. Има ли някъде още клипове или негови писания (освен книгите му, които ще търся занапред)?

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Re:Изчезна известен изследовател на древността
« Отговор #8 -: Юни 11, 2010, 20:27:05 pm »
Опитвам да се докопам и до други неща.

Неактивен Red

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 43
Re:Изчезна известен изследовател на древността
« Отговор #9 -: Юни 12, 2010, 10:20:04 am »
Моите съболезнования! Наистина светът губи при загубата на един такъв човек. Жалко и тъжно, че събитията са се развили така. Нека почива в мир.

Аз също с удоволствие бих разгледала негови статии. Съжалявам, че по-рано не съм разбрала за труда му, но всяко нещо с времето си.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27