Автор Тема: Прана  (Прочетена 12427 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен SiriusAngel

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 170
 • Преди да поискаш, помисли какво си дал.
Прана
« -: Ноември 14, 2009, 15:01:36 pm »
Праната е жизнената енергия, за която се смята, че прониква всичко живо. Тя е основна енергийна съставка на живите организми на Земята. Праната може да се възприема директно от въздуха, от силно енергетични места като водопади, гори, високи планини, а също и от храната. Повече прана, жизнена енергия, има стурин при изгрев, затова посрещанато на изгрева се смята за един от начините за приемане на повече прана.
:unknown: Бих искала да направим тема относно "Праната", смятам че ще е интересна тема за която може да се коментира?

Надявам се ако някои има повече информация, ще е готино да го добави във форома.


1.ПЕТТЕ ЖИЗНЕНИ ЕНЕРГИИ (ПРАНИ)
1.Прана (функциите на прана са вдишване и издишване)
2.Апана (функциите на апана са отделяне и изхвърляне)
3.Самана (храносмилане)
4.Удана (изпълнява функциите на поглъщане на храната, пренася индивидуалната душа да почива в Брахман и отделя астралното тяло от физическото тяло в момента на смъртта)
5.Вяна (отговаря за циркулацията на кръвта).

Праните се проявяват в груб и фин вид. Казва се, че Праната е от груб  (Стхула) вид, когато е ангажирана с функциите на физическото тяло движение, дишане, храносмилане, отделяне и т.н. Когато Праната е ангажирана с генерирането и поддържането на мислите, тогава тя се проявява като фина (Сукшма).

Освен петте основни Прани съществуват и пет второстепенни
1.Нога (извършва функциите хълцане, оригване и повръщане)
2.Курма (отваря и затваря клепачите)
3.Крикара (предизвиква чувството на глад)
4.Девадата (прозяване)
5.Дхананджая (разгражда, разлага тялото след смъртта, изтласква на детето от утробата


Като работи върху трениране на тялото си, едновременно човек трябва да работи върху трениране на своето сърце и своя ум. Той трябва да вземе под внимание всички ония органи, които са в близка или далечна връзка със сърцето и с ума. За да постигне това, човек трябва да познава законите, които управляват сърцето и мозъка. Не е лесно човек да работи със сърцето и мозъка си. За да може кръвта да храни целия мозък, човек трябва да разбира законите, по които се движат живото електричество и живият магнетизъм, т.нар. от индусите прана. Гръбначният мозък е главният приемник и предавател на праната. Първо, праната отива в малкия мозък, а оттам – в главния. Яви ли се някакво подпушване в малкия мозък, праната не може да продължи пътя си към главния мозък, вследствие на което в него се явява дисхармония. Тази дисхармония се предава и на целия организъм. (122, с. 99)

От окултно гледище моралните сили на човека зависят от първичната енергия в неговия организъм. Индусите наричат тази енергия прана. Затова трябва да изучавате закона на праната. Силният ученик всякога прави повече грешки от слабия, от невежия. Формата на сегашните хора не е нищо друго, освен прана в движение. Когато праната не е еднакво разпределена в човешкото тяло, раждат се болестите; когато праната не е еднакво разпределена в чувствата, ражда се недоволството; когато праната не е еднакво разпределена в мислите, ражда се безсмислието. (50, с. 93)

Човек е мерило на нещата. Божественото учение седи в това – човек трябва да разбира първо законите на своята мисъл, която трябва да бъде свързана с Божествената мисъл. Значи мисълта на човека трябва да бъде свързана с праната. Всеки ден по един час човек трябва да мисли за праната, която иде от Слънцето, за да може да я възприема в себе си и да се ползва от нея. Праната иде и от другите звезди, от планетите, но главният извор на праната иде от Слънцето. Значи с мозъка си, със своята мисъл ти акумулираш праната от Слънцето и оттам я изпращаш по цялото си тяло. Ако ви боли известен орган, ти можеш да извадиш част от събраната прана в мозъка и да я отправиш към болния орган, да го лекуваш. Този орган се нуждае от такава енергия. Преди всичко трябва да престанете да се безпокоите. (146, с. 223)

Индусите под прана разбират слънчева енергия. Цялата наша Земя се движи вътре в праната, а пък гъстата материя индусите наричат пракрити. А пък българите употребяват думата „крити“, скрити. Значи, крие нещо. А пък индусите разбират под „пракрити“ най-гъстата материя, от която е направена Земята. Земята е направена от пракрити и част от твоето тяло е направено от тая гъста материя. (165, с. 60)

Големи богатства крие земята, но те са достояние само на разумния човек. Като знае къде има скрито богатство в земята, той разполага с него и взима само толкова, колкото му е потребно за деня. Земята крие в себе си особен род магнетични и електрични енергии, носители на живот. Изсъхването на дърветата се дължи на отбиването на тези жизнени енергии, т.е. на жизнената прана от нейния път. Голямата суша и големият студ са причина за отбиване на тия течения от пътя им. Обаче те могат отново да дойдат, да минат през своя път и да подобрят живота на растителността. Това, което казваме за теченията в земята, се отнася и за човека. Животът на човека днес е изгубил нещо от себе си по причина на отбиване на жизнената прана от него. Ще дойде ден, когато това течение ще се върне. Кога ще дойде този ден? – От човека зависи да дойде по-скоро или пък да се забави. (120, с. 36)

Кожата, това е регулатор на живота... Всички негативни качества като омразата, скръбта, завистта и пр. огрубяват кожата и човек не може да възприема живота от външния свят – туй, което индусите наричат прана – жизнен еликсир, както я наричат средновековните окултисти или жизнена енергия, както я нарича съвременната наука. Най-първо дръжте кожата си в едно изправно състояние.(4, с. 194)

Някой иска да му се продължи живота. Но за да се продължи животът, Любов трябва. Животът само чрез Любовта може да се продължи. Индусите казват, че има една сила между Любовта и живота – тя е праната. Като влезе праната, тя обновява мисълта. Всякога, когато хората са болни, просветените индуси си служат с тази сила, но не позволяват да се говори за тези работи. Стотици години англичаните са между тях, но те мълчат като риби, нищо не говорят. Те не се подкупват с нищо. Ще ви кажа само малко от това, което говори един индус. Той ще ви покаже само опашката на рибата да пипнете, но месце не се позволява. Един индус като е болен, ще концентрира ума си върху праната и мислено ще почне да вдишва. Ще мисли, че през всички клетки всмуква прана. Не се минава ден, два, три, четири, след като направи опита, и веднага му минава. Но индусите имат един начин, който от хиляди години е придобит. Когато индусът се концентрира, той не мисли за жена си, за децата си, за нищо странично – мисли само за праната. Ако кажете на българина да мисли, той ще мисли за говедата, за пчелите, за това, за онова и няма да има никакви резултати... С концентриране на мисълта си можеш да се лекуваш. По същия начин като концентрираш ума си, ти можеш да отклониш едно нещастие, което иде към тебе. Нещастието се движи като снаряд. Ти можеш да се отстраниш само с три-четири пръста от пътя му и снарядът ще замине без да те докосне. (62, с. 353)

В Природата има една разумна жива сила, която действа по разнообразни начини. Тази сила индусите я наричат „татвас“ – санскритска дума, която значи жива енергия, която прониква цялото пространство и е основа за движението на всичките небесни тела и е причина за произвеждане на всичкия живот във Вселената. От тази татвас, татвическа енергия, праната е едно видоизменение. И онзи научен начин да използват тази жива енергия индусите наричат пранаяма. (162, с. 55)
Тия живи закони имат отношение към оная велика, жива енергия в света, която изтича от своето първично състояние, за да влезе в пътя на еволюцията и тъй да видоизмени тази първична сила, която индусите наричат „пракрити“, а ние я наричаме Дух (вероятно вместо за „пракрити“ става дума за „прана“-бел. състав.). Духът, това е първичното. И казва ап. Павел: „Плодът на Духа е Любовта“, т.е. първото диференциране на Духа е Любовта, а първото изтичане от Бога е Духът. Сега няма да се спирам да ви обяснявам какво нещо е изтичане. Следователно, първият закон в света е законът на Любовта. Туй в индуската философия се нарича закон за татвическата енергия, от която праната е едно видоизменение – то е едно течение, което иде от Слънцето, едно механическо течение. Има две противоположни течения – вливане към Земята и изтичане от Земята.
« Последна редакция: Ноември 14, 2009, 15:33:19 pm от H. »
Това, което не може да ме убие, ще ме направи по-силен. Ницше  4. Самите Богове не могат да се пребор

Неактивен frozenbrain

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 29
Re:Прана
« Отговор #1 -: Ноември 14, 2009, 16:42:51 pm »
Нека позная... Петър Дънов?
Ако може да ме светнеш коя книга цитираш, ще съм ти благодарен  :)
ОМ А ХУМ ВАДЖРА ГУРУ ПАДМЕ СИДХИ ХУМ

Неактивен SiriusAngel

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 170
 • Преди да поискаш, помисли какво си дал.
Re:Прана
« Отговор #2 -: Ноември 15, 2009, 07:12:55 am »
 :blush:
Аз самата не съм запозната с Праната.
Това което е написано по горе го намерих в интернет.
Намерих го за интересно и важно, затова бих искала да получа повече информациа от вас.
Но както виждам много от вас май ги мързи да допълнат инфо или го смятат за маловажно?

Дано да се намери такива които могат да напишат нещо интересно относно тази тема, а не да критикуват или задават въпроси.
Това, което не може да ме убие, ще ме направи по-силен. Ницше  4. Самите Богове не могат да се пребор

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 789
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Re:Прана
« Отговор #3 -: Ноември 15, 2009, 10:18:15 am »
Защо реагираш така, след като наистина не си посочила източника.
ПРАВИЛА ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ХНЕТБГ т.8-При публикуване на новина или не-авторска тема, моля всеки да посочва източника на информацията.   ;)
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен Iris

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 922
Re:Прана
« Отговор #4 -: Ноември 15, 2009, 11:50:56 am »
Ако някой държи на точния линк, ето го:

http://www.bialobratstvo.info/index.php?option=com_content&task=view&id=2871&Itemid=33

По-късно може да цитирам и аз нещо по темата. Инфо в нета и в книги има много.
« Последна редакция: Ноември 15, 2009, 11:54:46 am от Iris »

Неактивен Tangrata_

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 433
Re:Прана
« Отговор #5 -: Ноември 15, 2009, 14:54:53 pm »
Странно, досетих се, че може да е Дънов. И то къде точно, мислите? - Когато четях следния пасаж:
Цитат
Но индусите имат един начин, който от хиляди години е придобит. Когато индусът се концентрира, той не мисли за жена си, за децата си, за нищо странично – мисли само за праната. Ако кажете на българина да мисли, той ще мисли за говедата, за пчелите, за това, за онова и няма да има никакви резултати...
Според мен това изобщо не е вярно за българите. Тяхното ниво в тия работи е много високо. Не е редно да се говори така обидно и натякващо за българите като етнос.
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен xnet_user

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 315
Re:Прана
« Отговор #6 -: Ноември 15, 2009, 16:47:13 pm »
Дънов не на едно място се е изказал отрицателно към българите.
Толкова е бил наясно с техните знания, голям учител, голяма работа.
От Дънов да учите за прана и татвите...

Неактивен Iris

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 922
Re:Прана
« Отговор #7 -: Ноември 15, 2009, 17:14:31 pm »
Странно, досетих се, че може да е Дънов. И то къде точно, мислите? - Когато четях следния пасаж:
Цитат
Но индусите имат един начин, който от хиляди години е придобит. Когато индусът се концентрира, той не мисли за жена си, за децата си, за нищо странично – мисли само за праната. Ако кажете на българина да мисли, той ще мисли за говедата, за пчелите, за това, за онова и няма да има никакви резултати...
Според мен това изобщо не е вярно за българите. Тяхното ниво в тия работи е много високо. Не е редно да се говори така обидно и натякващо за българите като етнос.
Става въпрос за разлика между източния и западния свят въобще. За разликата в светогледите и културите. Нека освен това не забравяме, че текстът е писан вероятно около 20-те години на миналия век. А и сега да е. В кое точно сме напред? В текста не става въпрос за логика, знания или интелект, а за духовна отдаденост, съзнание за трансцеденталното, мистицизъм, съзерцателност. При европейците такъв тип мислене е по-скоро изключение. Написаното може да не е вярно за последните години, не защото чак толкова сме напред духовно, а защото изтокът е станал доста по-материален и европейски, но нямам преки впечатления и не мога да съм сигурен. За времето, когато е писан текста, нещата определено са били точно така.

Неактивен SiriusAngel

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 170
 • Преди да поискаш, помисли какво си дал.
Re:Прана
« Отговор #8 -: Ноември 16, 2009, 07:21:02 am »
Здравейте всички, :flag_of_truce:
Много съжалявам, ако сте ме разбрали погрешно по начина, по който съм се изказала.
Моите извинения. ???(вчера не можах да ви отговоря, защото нямах нет) ???
Вината е моя, защото аз забравих да побликувам от кой сайт го копирах.
Целта всъшност ми беше да получа повече инфо относно Прана. Аз понеже не съм запозната с това бих повярвала на всичко в нета.
Благодарности на Ирис, за побликувания линк.
Аз се порових в нет, но нищо не можах да открия, затова моля отново, ако някой знае повече подробности да ги напише.  :blush:
От цели 7 отговора нито един не е директно по темата. :o ;)
Надявам се не сте се засегнали с нищо този път?
« Последна редакция: Ноември 18, 2009, 14:50:14 pm от Mirotvorec »
Това, което не може да ме убие, ще ме направи по-силен. Ницше  4. Самите Богове не могат да се пребор

Неактивен Unlock_the_Light

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 162
 • Veritas Vos Liberabit!
Re:Прана
« Отговор #9 -: Ноември 16, 2009, 08:22:02 am »
"За да избегнем погрешните схващания, произтичащи от различните теории относно този велик принцип, теории, които обикновено са свързани с името, дадено на този принцип, в тази книга ще го наричаме "прана". Тази дума е санскритски термин и означава "абсолютна енергия". Редица окултни специалисти учат, че принципът, който индуистите наричат прана, е универсалният принцип на енергията или силата и че цялата енергия или сила. води началото си от този принцип или всъщност е специфична форма на проява на този принцип. Ние няма да се занимаваме с тези теории при разглеждането на предмета на нашата книга и следователно ще се ограничим с разбирането за прана като принцип на енергията, проявен във всички живи организми, благодарение на който те се различават от неживите неща. Можем да го разгледаме като активния принцип на живота, Жизнената сила, ако така ви харесва повече. Тя се среща във всички форми на живот, от амебата до човека, от най-елементарната форма на растителен живот до най-висшите животински форми. Прана е всеобхватна. Среща се във всички неща, притежаващи живот, и след като окултната философия учи, че животът е във всички неща, тя е и във всеки атом, като привидното отсъствие на живот в някои неща означава единствено нейната по-слаба проява в тях. Това ни позволява да разберем ученията на окултистите, че прана е навсякъде и във всичко. Прана не трябва да се бърка с Егото, тази частица от Божествения Дух във всяка душа, около която се натрупват материя и енергия. Прана е просто форма на енергия, използвана от Егото в неговото материално проявление. Когато Егото напусне тялото, прана, която вече не се намира под неговия контрол, реагира единствено на нарежданията на индивидуалните атоми или групи от атоми, образуващи тялото, и тъй като тялото се разпада и се разлага на съставните си елементи, всеки атом взема със себе си достатъчно количество прана, което да му позволи да образува нови комбинации, а неизползваната прана се връща във великия космически склад, от който е дошла. Благодарение на контрола на Егото съществува едно сцепление, което държи атомите заедно с помощта на Волята на Егото.
Прана е името, с което обозначаваме един универсален принцип, принцип, който е същността на цялото движение, сила или енергия, независимо дали се проявява в гравитацията, електричеството, въртенето на планетите и във всички форми на живот, от най-висшите до най-нисшите. Тя може да се нарече душата на Силата и Енергията във всички техни форми и е принципът, който, функционирайки по определен начин, поражда тази форма на активност, която съпътства Живота.
Този велик принцип е във всички форми на материята и все пак той не е материя. Той е във въздуха, но не е въздухът, нито е някой от неговите съставни химически компоненти. Животинският и растителният свят го вдишват заедно с въздуха и все пак ако въздухът не го съдържаше в себе си, те щяха да умрат, независимо че могат да са изпълнени с въздух до краен предел. Поема се от системата заедно с кислорода и все пак не е кислородът. Еврейският автор на Книга Битие от Библията е бил наясно с разликата между атмосферния въздух и мистериозния и мощен принцип, съдържащ се в него. Той говори за нешемет руах хаим, което в превод означава "дъхът на духа на живота". На еврейски думата нешемет означава обикновения дъх на атмосферния въздух, а хаим означава живот или животи, докато думата руах означава "духът на живота", за който окултистите твърдят, че е същият този принцип, който ние споменаваме като прана.
Прана е в атмосферния въздух, но тя е и навсякъде другаде и прониква там, където въздухът не може да достигне. Кислородът във въздуха играе важна роля за поддържането на живота в животинското царство, а въглеродът играе същата роля за поддържането на растителния свят, но прана притежава своя специфична роля, която играе в проявлението на живота наред с физиологичните функции, които изпълнява.
Ние непрекъснато вдишваме въздух, зареден с прана, и също така непрекъснато я извличаме от въздуха и я усвояваме за нашите нужди. В своето най-свободно състояние прана се среща в атмосферния въздух, който, когато е свеж, е достатъчно зареден с нея, и ние най-лесно я извличаме от въздуха в сравнение с всеки друг неин източник. При обикновеното дишане поглъщаме и извличаме едно нормално количество прана, докато с помощта на контролираното и регулирано дишане (обикновено известно като йогистко дишане) сме в състояние да извлечем по-голямо количество, което се натрупва в мозъка и нервните центрове, за да се използва, когато е необходимо. Можем да натрупаме прана, точно както акумулаторът натрупва електричество. Многобройните способности, приписвани на напредналите окултисти, в голяма степен се дължат на познаването от тяхна страна на този факт и на интелигентното използване на тази натрупана енергия. Йогите знаят, че с помощта на определени форми на дишане създават определени връзки със запаса от прана и могат да черпят от него за това, за което желаят. По този начин те не само укрепват всички части на своето тяло, но и мозъкът може да получи увеличено количество енергия от същия източник и по този начин да бъдат развити скрити до този момент способности, както и да се придобият психически сили. Този, който е овладял науката за натрупването на прана, съзнателно или несъзнателно, често излъчва жизненост и сила, които се усещат от хората около него. Такъв човек може да предава тази сила на останалите и да им осигурява увеличена жизненост и здраве. Това, което се нарича "магнетично лечение", се изпълнява по този начин, въпреки че много от хората, които го практикуват, не са наясно с източника на своите способности.
Западните учени са осъзнавали смътно този велик принцип, с който е зареден въздухът, но разбирайки, че не могат да открият никаква химическа следа от него или да го регистрират с някои от своите уреди, те са се отнесли към източната теория общо взето с презрение. Не могат да обяснят този принцип и затова го отричат. Изглежда обаче признават, че на определени места въздухът притежава по-голямо количество от "нещо" и лекарите препоръчват на своите пациенти да търсят подобни места с надеждата да възстановят изгубеното си здраве.
Кислородът във въздуха се усвоява от кръвта и се използва от кръвоносната система. Прана във въздуха се усвоява от нервната система и се използва при нейната работа. И както окислената кръв отива до всички части на системата, изграждайки и снабдявайки, така и прана отива до всички части на нервната система, добавяйки сила и жизненост. Ако мислим за прана като за активния принцип на това, което наричаме "жизненост", ще бъдем в състояние да формираме една много по-ясна идея за важната роля, която тя играе в нашия живот. Точно както кислородът в кръвта удовлетворява потребностите на системата, така и запасът от прана, поет от нервната система, се изчерпва от нашето мислене, желаене, действие и т.н. и следователно се налага непрекъснатото му възстановяване. За всяка мисъл, за всяко действие, за всяко волево усилие, за всяко мускулно движение е необходимо определено количество от това, което наричаме  нервна сила, която в действителност представлява форма на прана. За да задвижи мускула, мозъкът изпраща импулс по нервите, мускулът се съкращава и за това действие се изразходва определено количество прана. Когато не се забравя, че по-голямата част от прана, придобита от човека, идва до него от вдишания въздух, е много лесно да се разбере значението на правилното дишане."

Из "Наука за дишането"
    -Йога Рамачарака

  8)
"Светът е моята страна.....да правя добро е моята религия" -Томас Пейн

Неактивен Iris

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 922
Re:Прана
« Отговор #10 -: Ноември 16, 2009, 16:29:52 pm »
Аз ще предложа още няколко откъса от Петър Дънов, защото са по-лесни за разбиране. Един или два откъса май се повтарят с цитираните от SiriusAngel, но ще ги оставя така, както са. После ще продължа с написаното и от други автори за праната.


"За да се образува формата на една благородна, възвишена идея в мозъка, изисква се специфична енергия, която обхваща само горната част на челото. Долната част на челото може да схване друга идея. Човек трябва да разбира законите, по които се движат живото електричество и живият магнетизъм, така наречената от индусите прана. Гръбначният мозък е главният приемник и предавател на праната. Първо праната отива в малкия мозък, а оттам - в главния. Яви ли се някакво подпушване в малкия мозък, праната не може да продължи пътя си към главния мозък, вследствие на което в него се явява някаква дисхармония. Тази дисхармония се предава на целия организъм."

"В началото на пролетта има повече прана и организмите я приемат повече. През лятото топлината е повече, а не праната. Има известни признаци, по които може да се познае кога има набрана повече прана в природата."

"Планините са складове на енергии, които помагат на хората да трансформират състоянието си. "

"Праната е необходима за човешкия организъм. От нея зависи здравето на човека. Затова именно се препоръчва на хората да излизат сутрин рано, да възприемат по-голямо количество прана. След това те трябва да обработват енергията, която са възприели, да я използуват разумно. Не я ли използувате, тя ще ви причини пакости."

"Сегашните хора се нуждаят от едно учение, което да ги подмладява. Според индуската философия съществува една същина, която те наричат „акашеви записи“. .. Според индусите акаша е нещо, което изпълва цялото пространство и вечно съществува. От нея се образуват всички форми.

Втората същина, или вторият принцип на индусите, е праната, която вечно съществува. Ние я наричаме сила и от нея излизат електричеството и магнетизмът. Тя създава техните форми. Етерът, въздухът, водата, всички планети и комети излизат все от праната и от акашите. Индусите имат школа, в която изучават законите на акашата и на праната..."

"Засега още не е открита тази жизнена енергия, която се съдържа в природата, както и във всички елементи, и се нарича прана от индусите, или животворно електричество. Такива енергии се съдържат в нашия организъм в елементите водород и кислород, но не са водород и кислород; последните са само носители на тези енергии. Праната има различни състояния: тя бива физическа, сърдечна, умствена или ментална. Без прана, мисъл не може да се образува, без прана чувствата не могат да се проявят и без прана волята не може да действува. Праната е причина за създаване и проявяване на мислите, чувствата и действията в човека. Това не значи, че всички хора трябва да имат еднакви мисли и чувства. Всеки човек според развитието си ще приеме това, от което се нуждае, и ще изрази това, което може."

"Ако умът, сърцето и волята ти не работят както трябва, ти ще се лишиш от праната, която ти е необходима."

"За да се ползуват от енергията на акаша и на праната, индусите трябва да имат положителна основа в живота. ... Зад праната и зад акаша седи нещо друго, което ние не знаем какво е, каква е неговата същина. Акаша и праната са изявления на една същина, която седи зад тях и за която ние нямаме ясна представа."

"Бяхме на екскурзия на Витоша. В ранна утрин се качихме в планината, а тя беше още заснежена в края на зимата. Учителят ми посочи: „Виждаш ли тази синева отгоре по повърхността на земята и отгоре по снега? Това е праната, която сега е в голямо изобилие. От слънцето идват големи приливи на енергия и прана, която тече по повърхността на земята. Понеже растенията не са събудени, за да я приемат, и няма животни в планината, то тя е свободна. Затова, ако искате да бъдете здрави, правете често екскурзии в късната зима и ранна пролет, докато растенията не са развити и докато няма животни по планината, за да се ползват от праната, която е в изобилие.""

"Когато вашата мисъл отслабне, вие ще прокарате вашия ум към ония велики закони на живота – към слънцето, и ще възприемете тази първична прана. Ще създадете едно абсолютно спокойствие на ума си. Знаете ли какво нещо е да бъде човек спокоен? Каквото и да ви кажат, вас да не ви трепне окото, и сърцето ви да не трепне."

"Колкото по-рано ляга човек ,толкова по-добре за него. Които рано лягат те поглъщат всичката събрана прана т.е. жизнената енергия в атмосферата. ... Към 4 часа сутрин в атмосферата се образува ново количество прана... Следователно, ако можете да си създадете навик да лягате рано, вие ще можете да доставите на организъма си нужното количество прана. По-късно от 12 часа вечер не лягайте."

Неактивен Iris

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 922
Re:Прана
« Отговор #11 -: Ноември 16, 2009, 16:30:39 pm »
"Казвам: Докато човек не се научи с радост вътрешно в себе си да понася своите страдания, да гледа на тях като на школа, той нищо не може да постигне. Има мъчнотии, чувства, мисли и постъпки, които се явяват в живота на човека като школовка. Ако той не може да понася тия мъчнотии с радост, как ще понася по-големите страдания и мъчнотии, които идат отвън? Ако човек не може да помага на себе си, как ще помогне на другите? Човек може да помага на окръжаващите дотолкова, доколкото може да помага и на себе си. Доколкото светлината може да проникне в твоя ум, дотолкова може да проникне и в умовете на ония, на които говориш. Доколкото топлината на твоето сърце може да топли самия тебе, дотолкова тази топлина може да стопли и другите хора около тебе. Доколкото си силен ти, дотолкова можеш да предадеш от своята сила и на другите. Човек е мерило на нещата. Божественото учение седи в това – човек трябва да разбира първо законите на своята мисъл, която трябва да бъде свързана с Божествената мисъл. Значи мисълта на човека трябва да бъде свързана с праната. Всеки ден по един час човек трябва да мисли за праната, която иде от Слънцето, за да може да я възприема в себе си и да се ползува от нея. Праната иде и от другите звезди, от планетите, но главният извор на праната иде от Слънцето. Значи с мозъка си, със своята мисъл ти акумулираш праната от Слънцето и оттам я изпращаш по цялото си тяло. Ако ви боли известен орган, ти можеш да извадиш част от събраната прана в мозъка и да я отправиш към болния орган, да го лекуваш. Този орган се нуждае от такава енергия."

"За да се ползува от праната, човек трябва да изучава нейните закони, защото от неправилното разпределение на праната в човешкото тяло произлизат различните болести. Когато праната не е разпределена еднакво в човешката глава, заражда се главоболие; ако не е разпределена еднакво в дробовете, явява се туберкулоза; ако не е правилно разпределена в стомаха, явява се разстройство на стомаха, вследствие на което храносмилането не става правилно; ако в мускулите не е правилно разпределена, явява се ставен ревматизъм. Изобщо, болестите произтичат от неправилното разпределение на праната в човешкия организъм. В някои органи има повече прана, а в други – по-малко, вследствие на което едни от тях са крайно бедни, а други – по-богати. Следователно, между сиромасите и богатите се явява известно стълкновение.

Науката за праната има за цел да разпредели тази енергия равномерно между всички органи и клетки, да не бъдат едни бедни, а други богати, да не страдат едни за сметка на други, но всички клетки да живеят добре. Индусите поддържат, че човек не може да има един здрав организъм, ако не разбира законите на праната. В този смисъл дишането не е нищо друго освен метод за акумулиране на праната. И мисълта, и чувствуването, и постъпките са методи за акумулиране на праната. Защо трябва да постъпва човек правилно? За да може да събере праната и да я употреби правилно. Ако умът, сърцето и волята ти не работят, ти ще се лишиш от праната, която ти е необходима. Щом се лишиш от праната в мозъка, ще страдаш от главоболие, вследствие на което мисълта ти няма да функционира правилно. Ако не мислите и не чувствувате и не постъпвате правилно, вашата дихателна, както и стомашната ви система, а също така и нервната ви система ще се лишат от праната и няма да извършват правилно своите функции. Вследствие на това ще се създадат ред противоречия."

"За да се избегнат болестите, както и противоречията в живота, всички учени хора са започнали да изучават праната и акаша, да могат правилно да се ползуват от тях. Те ги изучават във всичките им форми."

"Индусите имат специален начин за възприемане на жизнената прана от въздуха чрез носа. Ако не знаеш този начин, ти ще дишаш и издишаш, без да приемаш праната от въздуха. Жизнената прана е необходима за дробовете. Съвременните хора се занимават с маловажни работи, а не знаят как да приемат праната от въздуха. Ако жизнената енергия се възприема правилно и отиде на определеното място в мозъка, много неща ще се изменят. Условията на живота ще се подобрят."

"Сега ние се натъкваме на закона за моралното развитие на човека.
А от окултно гледище, моралните сили на човека зависят от първичната енергия, която индусите наричат прана.
Силният човек всякога прави погрешки. Който е по-силен, в смисъл по-учен, той прави погрешки. Затуй ще пристъпите да проучите закона на праната. Вашите настоящи форми, това е прана в движение.
Вие сте всички прана в движение. Когато праната не е еднакво разпределена в тялото, раждат се болестите;
когато праната не е еднакво разпределена в чувствата, раждат се недоволства;
когато праната не е еднакво разпределена в мозъка или човешкия ум, ражда се безсмислието."

"Има една прана, която се усвоява през лявата ноздра, и друга, която се усвоява през дясната. През лявата се приема магнетичното течение, което има връзка сьс слънчевия възел и се нарича слънчево течение. А през дясната ноздра се приема електричното течение, което има връзка с главния мозък и се нарича лунно течение. Първото има връзка със сърцето, а второто - с ума. Когато искаме да развием повече сърцето, то приемаме през лявата ноздра и изпущаме през дясната. А когато искаме да развием повече ума, приемаме въздух през дясната и изпущаме през лявата. Това правим, за да установим равновесие между ум и сърце, а също и между електричество и магнетизъм. И когато сменяме дишането - ту през лявата, ту през дясната ноздра, уравновесяваме двете течения."

"Водя ви на планината, за да ви уча как да живеете. Сега е месец април. По това време в планината има много прана. Да си вземете! Сега праната е по-изобилна, отколкото през другите сезони. През пролетта има прилив на прана и понеже растителността не е още събудена, тя приема по-малко и оставя свободна прана. Корените се събуждат по-рано от другите части на растението. Те поглъщат малко от праната, която минава покрай тях и излиза на повръхността. После вече, като се събуди растителността, тя поглъща по-голямо количество от праната. Затова са много полезни екскурзиите през февруари, март и началото на април, докато не се е развила растителността.
- Какво влияние има планината за духовния растеж на човека?
- Планините представляват акумулатори. Човек представлява трансформатор. Като идеш на планината, трябва да знаеш да транформираш енергията, която тя ти дава. Ако не я трансформираш, нищо не печелиш. В трансформирането стои всичкото. Когато трансформираш една енергия, тогава получаваш живот. А няма ли трансформиране, енергията остава в латентно състояние."

"Мнозина от вас имат навик да превърдалят храната два–три пъти в устата. Старите хора, които не дъвчат, после се оплакват от стомах, разстройство имат, усещат киселини, неразположение. То е от недъвкането на храната, че потребната енергия не се приема чрез езика. Същото нещо е и за водата. Водата трябва да се задържи в устата, за да може онази енергия наречена прана, да може да се възприеме от езика и тогава влиза в организма. Така е и с дишането. Когато искате да дишате трябва да имате разположение. Колко пъти са давани правила за дишането, някои считат мъчно е да се диша. Мнозина от вас, които са малко нетърпеливи, започва човек да се дразни, не може да търпи. Малко само го бутнат, кипва. Причината за това дразнене зависи от плиткото дишане. Някои дишате бързо, плитко. Това дишане най-после трябва да дойде. Вие така като дишате пълните само горната част на дробовете, долната част остава празна. Според закона, като поемате въздуха, долната част трябва да се напълни, дъното да се напълни, после да се напълни горната част. Вие пълните горната част на дробовете, долната остава празна. Вследствие на това, в бронхите, в тия малки тръбици, когато не дишате пълно, остават малки нечистотии. След време тия погрешки мъчно се поправят. След като поемете въздуха, имайте желание всичко онова благо, което е скрито във въздуха, една вътрешна интелигентност има. Вие мислите, че въздухът е много прост. Много прост е в едно отношение, в друго отношение е много учен. Има едно съзнание във въздуха, човек ако влезе във връзка с него, дишането става правилно."

"Значи храната, чрез която човек трябва да се храни, трябва да има една вътрешна връзка между храната, която приемаш. Живата прана, която приемаш, тя може да стане част от тебе и там е увеличението на твоя живот. Предава се на твоя живот нещо. Ти може да бъдеш здрав. Здравето не е нищо друго освен прииждане на новия живот в човека. Чрез въздуха приижда нов живот в човека. Казваме: „Що е мисленето?“ Мисленето е един процес, чрез който новият живот приижда. Що е чувствуванието? То е един процес, чрез който новият живот иде.

"Сега религиозните хора казват: „Да познаем Бога.“ Ти да познаеш Бога, трябва да Го познаеш като светлина, трябва да Го познаеш като въздух, трябва да Го познаеш като храна. Казва Христос за Себе си: „Ако не ядете плътта Ми и не пиете кръвта Ми, нямате живот в себе си.“ Казвам: Думите Христови са верни, ето в какво отношение. Във всичките плодове, които ние ядем, животът на Бога е вътре в плодовете. Във въздуха, който дишаме, животът на Бога е вътре във въздуха. Туй индусите го наричат прана. То е само название. Прана или животворна енергия или както и да го наречете, но животът на Бога се проявява във въздуха. Животът на Бога се проявява във всичките плодни растения. Животът на Бога, ние го намираме в [животните], ядем животните.""

"Нашият организъм е образуван от милиарди клетки, които имат свойствата на земята, да възприемат слънчевите лъчи, да ги трансформират и да задържат от тях необходимата прана за обновяване и лекуване. Ето защо, когато сте неразположени, прекъснете работата си и излезте вън, изложете гърба си известно време на слънце и след това продължете работата си. От слънцето ще приемете това, което никаква философска мисъл, никаква научна теория не може да ви даде."

"Ние, след като приемем въздуха, изкарваме от него жизнения еликсир, или еликсира на живота, или тъй наречената прана, която е проводник на живота. Ако ти не може да приемеш от въздуха праната, ти не може да живееш. Следователно тази наука гласи така: Когато ти дишаш, по никой начин няма да се смущаваш. Ти ще вярваш, че животът ти има голям запас. От тебе зависи, от знанието ти, как трябва да работиш, не да пресилваш дробовете си. Защо във всяка минута се правят по 20 вдишки? Те са 20 обеда на минута. За един час – 60 минути по 20, те са 1200! В 24 часа? Това са обеди, това е пиршество. 20 обеда, това е слагане на трапеза. Тези клетки на дробовете са учени. Във физическия живот по-учени от клетките на дробовете няма."

"Следователно, при дишането, според източната наука, има три степени: горно дишане, средно дишане, долно дишане и пълно дишане – четвърта степен. На горното дишане сегашната наша култура е специалист. Който има горно дишане, той дига раменете си и ребрата си. Средното дишане или долното дишане, или, както някои го наричат абдоминално дишане, трябва да се изпълни горната част на дробовете и тогава въздухът трябва да се задържи известно време в дробовете, за да може тогава еликсирът, който е складиран вътре, да се възприеме. От тази прана сутрин има най-много. Затуй сутрин трябва да се става рано. Източните народи рано стават, понеже праната е в изобилие. Като се събудят, всичките хора чрез своите дробове поглъщат я. Вечер има най-малко. Вечер пак почва да се складирва от въздуха. Когато в старо време са препоръчвали човек среднощ да става в 2–3 часа да подиша, някои казват: „Кой ще си наруши съня да става в 4 часа да диша дълбоко? Нека поспим.“"

"Онези, които се занимават с физиология, казват: „Отслабването на паметта се дължи на млечната киселина.“ Източната философия казва: „Слабата памет се дължи на слабото дишане.“ Малкото прана, която прониква в тялото – мозъкът гладува, клетките гладуват."

"Искам да ви убедя да мислите, че с дишането може всичките работи да се оправят. Ако започнете да дишате правилно, ще започне подобрение. Дишането не е прост процес, както някои мислят. Най-първо, човек трябва да образува едно правилно схващане за природата. Той трябва да образува правилно схващане за въздуха, да образува правилно схващане какво носи въздухът, какво богатство се крие във въздуха. Следователно, от това количество въздух, което взема, от праната, която ще вземе според законите, ако знае как да прекара тази прана в него, веднага ще се зародят нови мисли и той ще ги възприеме."

Неактивен Iris

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 922
Re:Прана
« Отговор #12 -: Ноември 16, 2009, 16:32:23 pm »
"Целият свят днес е заразен от болести. Цяла наука има за лекуването на хората. Хората търсят само лекарства. Лекарството е във въздуха. Жизненият еликсир, както са го наричали в средните векове, праната, както източните народи наричат, то е истинският цяр за всички болести. Понеже ние живеем в един материалистически век, искат нещата да бъдат видими."

"Златото, към което всички хора се стремят, не е нищо друго, освен складирана слънчева енергия, която индусите наричат „прана“. Праната е необходима за човешкия организъм. От нея зависи здравето на човека. Праната се съдържа в слънцето. Затова, именно, се препоръчва на хората, да излизат сутрин рано, да възприемат по-голямо количество прана. Някои се взират в слънцето, искат да видят праната и тогава да я приемат. Няма защо да се взират. Достатъчно е да постоят десетина минути пред слънцето, за да възприемат онова, което е нужно за организма им. След това те трябва да обработят енергията, която са възприели."

"Има два вида прана. Едната прана носи известна енергия, известна зараза, от която човек умира. Горение става в човешкия организъм, нарушава се равновесието в организма, а другата прана уравновесява и всякога има една малка придобивка. Това е наречен жизненият еликсир в живота. Той се намира във въздуха. Че жизненият еликсир се намира в светлината, във въздуха, във водата, но трябва да знаеш как да пиеш и къде да намериш тази вода, в малки количества. Трябва да знаеш как да възприемаш светлината, трябва да имаш известно разположение. Някой път може да възприемеш по такъв начин, че освен полза няма да принесе, но вреда. Може да дишаш така, че самото дишане ще ти причини вреда."

"Там където е Любовта, там е и Духът, това, което движи силите. А това в индуската философия го заместват с думата прана. Праната във всички нейни проявления е материя, която прониква във всичко и вечно се движи. Има няколко имена: „прана“, „акаша“, това са сили, които са в потенциално състояние. Някои я наричат „татвас“. Но акаша е първото проявление на тази татвическа материя в света."

"Сега за пример вие седите и казвате: „Какво трябва да направим?“ Онези от класа, които са най-свободни, аз бих им препоръчал една разходка до Витоша, да използват там добрите влияния. Има някои дни, които са много полезни, и ако се качите през тия дни, ще имате добри резултати. Полезни са за вас, понеже сега приижда екваторната прана на Слънцето, която носи живот в себе си, обнова за организма. Някои от вас там ще си обновят нервната система или ума, ще се премахнат някои болезнени състояния, някои лоши настроения. Всичко това трябва да се премахне, за да може човек да мисли правилно. Сега, да кажем, ние ще се събираме тук, но като дишате всички, образува се една атмосфера от въглена киселина, която не е толкова благоприятна за една окултна Школа. При такъв един въздух, при такава атмосфера от въглена киселина не може да се говори за велики работи. Ако излезем на Витоша, тази прана там е толкова силна, че тя ще ви насочи в друга посока."

"Индусите под прана разбират слънчева енергия. Цялата наша земя се движи вътре в праната..."

"Запример, вие имате в индуската философия „пракрити“, най-гъстата материя, която е земята, и тя се движи в по-рядка среда, наречена „прана“, слънчева енергия."

"Дишаш значи, въздуха, който приемаш да го обичаш, да знаеш, че има нещо във въздуха, което е влязло в тебе. Хиляди години са го знаели посветените, те го наричат прана. То е онази животворна енергия, която чрез любов може да се възприеме. Онези хора, които не дишат по любов, тази енергия в тях не влиза. За всеки човек има специални методи за дишане. Човек ще се домогне до тези методи чрез своя вътрешен учител и лекар. Слушайте своя вътрешен учител и лекар, т.е. Божественото в себе си. Така ще изправите всичките си недостатъци, каквото не сте развили, ще го развиете."

"Казвам, съвременните хора, за да дишате, трябва да имате особено състояние. Умът, сърцето и волята трябва да бъдат в съгласие, за да извадиш туй, което индусите наричат прана във въздуха. Въздухът при малка светлина и при малка топлина не дава. В органическия свят, когато светлината и топлината е малко, тогава растителното царство не е така богато. Щом отивате към северния полюс, растителността вече се намалява. Към северния полюс големите растения вече се намаляват, изчезват и остават само мъховете. Кои са причините, че растителността не може да расте? Към северния полюс остават само някои малки растения. Същото отношение е и като отивате към полюса на живота – ще претърпите една криза."

Неактивен Iris

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 922
Re:Прана
« Отговор #13 -: Ноември 16, 2009, 16:34:54 pm »
Ето някои откъси от "Фините неща в природата" на Рама Прасад. Материята е доста трудна за разбиране и затова е добре да се намери и прочете цялата книга.


Както вече бе обяснено, Прана е състояние на татвичната материя. Тя обгражда Слънцето и в нея се движат планетите. Прана е следващото по-висше състояние след земната материя. Сферата на нашата планета е отделена от слънчевата Прана от Акаша. Тя от своя страна е непосредствен източник на земния Ваю, чийто естествен цвят е синия. Именно затова небето изглежда синьо.
Въпреки че на повърхността на сферата Прана се превръща в Акаша, слънчевите лъчи, които падат върху нея отвън, безпрепятствено се придвижват навътре. Те се пречупват, но проникват в земната сфера. Чрез тези лъчи океанът от Прана, заобикалящ планетата, оказва върху нея организиращо въздействие.
Земната Прана, която се проявява в разнообразните видове живи организми на планетата, е всъщност само разновидност на соларната.
При движението на планетата около оста й и около Слънцето, в нейната Прана се образуват двойни центрове. По време на дневното завъртане всяка точка, подложена на позитивното влияние на Слънцето, излъчва позитивния поток на битието от изток на запад. През нощта същата точка произвежда негативния.
При годишното завъртане на Земята, през лятното полугодие (деня на Дева) от север на юг се движи позитивният поток, а през зимните месеци (нощта на Дева) – негативният.
...
Под въздействието на земната Прана в грубата материя, която съставя човешкото тяло, се образуват два центъра. Част от материята се съсредоточава около севериня център, а друга част около южния и първият от тях се развива в мозък, а вторият в сърце. Земната Прана има най-общо елипсовидна форма, като северния фокус в нея е мозъка, а южният сърцето. През тях минава оста, около която се натрупва позитивната материя.
Линията по средата е мястото, където се съединяват източната и западната (дясната и лявата) половини на опората. Тя представлява medulla oblongata. Централната линия се нарича още Сушумна, а дясната и лявата половини са съответно Пингала и Ида. Лъчите на Прана, които се разделят в двете Нади, са техни разклонения и заедно с тях изграждат нервната система.
...


« Последна редакция: Ноември 16, 2009, 16:38:19 pm от Iris »

Неактивен Iris

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 922
Re:Прана
« Отговор #14 -: Ноември 16, 2009, 16:36:17 pm »
(продължение)

Раждането на Прана

Прана се ражда от Атма. Тя се появява в Атма подобно на сянката на тялото.

Всеки организъм, който се появи между Слънцето и пространството срещу него, хвърля сянка върху океана на Прана. По същия начин Прана изглежда като сянка спрямо космическата душа (Ишвара), защото космическият разум (Ману) е техен посредник. Накратко, Прана е сянката на Ману, породено от светлината на Логоса, космическият център. Слънцата се раждат в тази сянка от следата, която космическите ментални идеи оставят върху нея. Тези слънца – центровете на Прана, стават на свой ред позитивни източници на развитие. Ману, които хвърлят сянка поради средищното положение на слънцата, пораждат в нея планетите и т.н. Слънцата от своя страна хвърлят сянка заради междинното положение на планетите и създават луните. След това всички тези центрове започват да действат върху планетите, а Слънцето слиза на тях под формата на безброй живи същества, в това число и на човешкия род.


Проявленията на Прана на космическо ниво.

В Космоса Прана е океанът на живота с център Слънцето. Тя съществува в две фази – Прана, слънчевата позитивна жизнена материя и Раи, лунната негативна жизнена материя. Първата от тях включва северната и източната фаза, а втората – южната и западната. Така във всеки миг от земния живот съществуват северен и южен и западен и източен центрове на Прана, от които се развиват съответните фази на жизнената материя.
Във всеки миг, т.е. във всяка Трути [около 1/120 част от секундата], в пространството съществуват милиони завършени организми – Трути. Единиците за време и пространство са една и съща – Трути. Да разгледаме една Трути за време. Известно е, че във всеки момент татвичните лъчи на Прана се разпространяват във всички посоки и достигат до всички точки. Следователно всяка Трути в пространството е идеален образ на прана заедно с всички нейни центрове, аспекти, позотовни и негативни връзки. За да бъдем лаконични ще кажем, че всяка Трути в пространството представлява един съвършен Организъм. В океана от Прана, който обгръща Слънцето, има безкрайно много такива Трути.
Следните две характеристики на Трути, свързани с досегашните ни обяснения, показват разликата в цвета, вида и формата им – отдалеченост от Слънцето и ъгъл спрямо слънчевата ос.
Нека вземем за пример Земята. Областта на соларен живот, определена от двете характеристики на Трути, създава живота на нашата планета. Тя е известна като еклиптика. В нея всяка Трути в пространството е самостоятелен организъм. При въртенето на Земята през годината, т.е. при промяната на Трути във времето, постоянните Трути в пространството преминават през различни фази, но никога не изчезват и не губят индивидуалността си.
Планетите постоянно влияят върху тези Трути, които поради постоянната промяна на разстоянието до Слънцето и наклона спрямо неговата ос преминават през различни етапи.
От постоянното си положение върху еклиптиката пространствените Трути, запазвайки връзката си с планетите, изпращат татвични лъчи във всички посоки, включително и на Земята.
Животът на нашата планета се характеризира с равновесие между позитивния и негативния жизнен поток – Прана и Раи. От това следва, че когато двата аспекта на земния живот са еднакво силни в тези еклиптични Трути, техните татвични лъчи, които достигат Земята, зареждат материята на планетата с енергия. В момента, в който татвичното влияние на планетите наруши този баланс, на Земята настъпва смърт. Това означава, че татвичните лъчи на Трути престават да предават енергия на твърдата материя, въпреки че продължават да достигат Земята и Трути не са променили местоположението си върху еклиптиката. След смъртта човешката Трути ще активизира физическата материя в онази част от пространството, чиито закони за относително, негативно и позитивно доминиране съвпадат с това състояние. Например когато отрицателната жизнена материя Раи стане прекалено силна, зареждането на Трути с енергия се пренася от Земята на Луната. По същия начин тя може да премине и в други сфери. Когато балансът на планетата се възстанови и съществуването след смъртта свърши, зареждането с енергия отново се пренася на Земята.
Такава е космическата проява на Прана, която обхваща всички живи организми.
« Последна редакция: Ноември 16, 2009, 16:37:41 pm от Iris »

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27