Автор Тема: Предизборна  (Прочетена 49690 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Una

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 229
Предизборна
« -: Май 15, 2009, 14:45:46 pm »
Не е ли време да отворим такава тема?
По принцип съм дълбоко аполитично, но две неща ми правят вшечатление:
1. Който и сайт да отвориш се натъкваш на физиономиите на едни двама политици. Уж като "анти"... Ама те хората са казали - няма антиреклама...
Усетиха се, че хората вече не гледат предизборно бози и ги пуснаха да ти се "усмихват" в банери от всеки сайт... До втръсване... Вече преди да ми се зареди някой сайт мислено залагам - ще се появи ли, или не... ::)
2. Дали си въобразявам или това е от времето, но усещате ли облъчване (предизборно), не говоря за медийното... Него си го знаем. (Скоро очаквам изваждане на забравенои фигури от нафталина - както става преди всички избори)  :P
Така, че време е и ние предизборно... да заформим дебата.  :P

Неактивен remalyks

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 199
 • in/at/on 11
  • 11
Re:Предизборна
« Отговор #1 -: Май 15, 2009, 15:17:20 pm »
И не само лица - http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=356604  laugh :)
11

Неактивен Una

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 229
Re:Предизборна
« Отговор #2 -: Май 15, 2009, 15:25:36 pm »
И не само лица - http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=356604  laugh :)
"От пресцентъра на партия ГЕРБ разпространиха снимки с травмирания крак на Бойко Борисов."

Добре, че не се лекуваше от хемороиди... Или трипер... :o

cdms

 • Гост
Re:Предизборна
« Отговор #3 -: Май 15, 2009, 19:43:34 pm »
Тогава ще трябва да се публикуват с червена точка.
Това е пълна пародия.

Неактивен Z-931

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 740
Re:Предизборна
« Отговор #4 -: Май 15, 2009, 20:30:20 pm »
Внимавайте, че повечето политици са под Американски Mind Kontrol! ;)

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Re:Предизборна
« Отговор #5 -: Май 15, 2009, 21:48:51 pm »

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Re:Предизборна
« Отговор #6 -: Май 16, 2009, 05:50:58 am »
Призракът на неофашизма броди из Европа
Написано от Д-р юр.н. Иван Аладжов   

Чужденците все повече се възприемат като заплаха от жителите на Стария континент

Само малко повече от шест десетилетия след края на разрушителната Втора световна война в Европа отново броди кафявия призрак на неофашизма и в по-мекия си вариант на ултрадесния национализъм. В много от проведените през последните години избори десните националистически и неофашистки партии реализираха значителни успехи в Европа. Тази тенденция се засилва особено в днешната ситуация на повсеместна финансова и икономическа криза, която е с непредсказуеми последици за целия свят.
Типичният избирател на неонацистите и на националпопулистите е млад мъж, с ниска степен на образование, който е безработен или върши неквалифицирана работа. Но за тях вече гласуват не само млади хора с нисък социален статут, а и част от средната класа. Този феномен намира своето обяснение във влошаващата се социална конюнктура и в растящата безработица, които създават благоприятната среда за разпространяване на идеите на ултранационализма и ксенофобията.
По официални данни безработицата в ЕС вече надхвърля 10% (като реалната е до два пъти по висока), а 28% от всички граждани преди източното разширение на съюза през 2004 г. живеят под прага на относителната бедност (т.е. с приходи под 60% от средните за ЕС). Броят на безработните и на бедните постоянно расте и преди разширението достига в 16-те стари страни членки невероятната цифра от 100 млн. души, а тази цифра е нараснала след разширението с още няколко десетки милиона. Делът на относително бедните по данни на Евростат е: 50% за Португалия и Гърция, стабилно над 30% за Ирландия, Испания, Италия и Великобритания, над 20% за Франция, Белгия, Холандия и под 19% за Германия, Австрия, скандинавските страни членки на ЕС и Люксембург.

Страхът за бъдещето


и за работното място все повече обхваща европейските общества, които се опитват все още да пазят своя висок стандарт на живот. Съответно все повече чужденците се възприемат като заплаха за благоденствието и за пазара на труда в отделните страни, въпреки че чужденците често работят най-мръсната, тежка и непривлекателна работа. И точно в такъв момент на политическата сцена се появяват неофашистите и ултрадесните популисти, които без колебание с елементарни лозунги сочат на смутените общества като виновни за сполетялото я имигрантите, левите сили и пак евреите. Те решително заявяват, че са готови да защитават безкомпромисно националните интереси и предлагат примитивни решения от типа на "чужденците вън", и умело използват насаждания от масмедиите след 11 септември 2001 г. общ страх, като подклаждат ксенофобия, расизъм, ислямофобия и омраза към всичко иностранно.
По идеология, цели и стратегия по-голямата част от тях се отличават от традиционните фашистки партии на миналото. Ортодоксалният неофашизъм, известен още като "кафяв тероризъм", има хиляди активисти само в Германия и Швеция. Идеологически той гравитира към американските неонацисти от "Арийска нация", "Бяла сила", "Ку-клукс-клан", "The Order" и др. фашистко-терористични организации.
Расисткото движение на скинхедите, привличащо безработни и лумпенизиращи се младежи, в повечето страни е партийно необвързано. Но в Германия се наблюдава тенденцията да бъде приобщено като уличен

авангард към неонацистките партии

под паролата "Борба за улицата и за сърцата на хората". Ксенофобските изстъпления на вандалите с бухалки в новите провинции на Федералната република са вече известни дори в Далечния изток. Японски пътеводители предупреждават своите туристи да не посещават Източна Германия, или поне да се обличат в скъпи костюми, които да ги отличават от виетнамците, обичайната жертва на "бръснатите глави". Учителите от тези райони на страната откровено се страхуват да преподават пред фашизираните младежи обстойно немската история за грозното нацисткото минало, имайки предвид, че тези юноши посещават училищата въоръжени с ножове, бухалки и наточени метални кръстове и звезди, които се хвърлят като томахавки. Тези радикализирани и изпълнени с отчаяние, комплексираност спрямо западните си връстници и омраза млади хора, това "никому ненужно поколение" са захвърлени без всякаква перспектива за своето бъдеще от държавата и обществото на произвола на съдбата. 17 години след обединението на Германия всяко семейство в т.нар. "Нови провинции" е засегнато от парализираща обществото масова безработица, която на места достига реално над 50%. Навсякъде осезаемо се долавя социалния упадък, безперспективността и отчайващото примирение на обикновения човек. Младежите масово се изселват в западните провинции, Скандинавия, САЩ, Швейцария, Австрия и др. - по над 150 000 души годишно. А немалка част от тези, които остават, се радикализират и дори открито фашизират. Ако си чужденец в някои региони (предимно в провинцията и по източните граници на Германия с Полша и Чехия) си изложен на постоянен риск за живота си от варваризиралитe се младежи в тези "национално освободени територии", т.нар. "no go areas" (там, където не се ходи). Това ненужно поколение избива комплексите си спрямо западните си събратя, които, удавили се в своя егоцентризъм, гледат на своите източни съграждани като на 2-ра категория хора, търсейки жертви (психологически отдушник) сред още по-слабите в обществената и икономическата йерархия - чужденците. След 1991 г. в Германия са извършени 133 расистко мотивирани убийства, а само за 2006 г. в страната са извършени 18 000 престъпления от привърженици на ултрадесните.
В Германия към милитантния т.нар. "кафяв тероризъм", който усещайки снизхождението на силовите и правни органи към него, без задръжки сплашва, пребива, убива и подпалва, се причисляват няколко хиляди привърженици в общо

170 пронацистки формирования

с по официални данни поне 60 000 активисти (по неофициални данни с пъти повече). В проведените регионалните избори след 2004 г. гласуваха общо над един милион симпатизанти за една от трите неонацистки партии в страната. По своята радикалност това са Националната партия на Германия, Германският народен съюз и републиканците, които са издънка на регионалната ултраконсервативна баварска партия Християнско социален съюз. А вече в 6 регионални парламента неофашистите имат свои представители и получават щедри държавни дотации. Проучвания на общественото мнение в страната дори сочат, че стабилно около 15% от германците откровено симпатизират на неонацистите.
Подобно радикално фашизирани са фалангистите в Испания, "Националната партия" на Португалия и ортодоксалните фашисти от "Нова сила" и "Социално движение" на внучката на Дучето, Алесандра Мусолини, в Италия. Но всички те не се радват все още на голяма популярност, като на предстоящите комунални избори в Италия се очаква радикалните фашисти от "Социално движение" да влязат в няколко регионални парламента.
Изненада буди ортодоксалният неофашизъм в Швеция. По време на Втората световна война тя е неутрална страна. Нейното население обаче е проявявало открита симпатия към нацистката идеология на Третия райх. Шведското правителство дори е позволило преминаването през нейна територия на 2 милиона немски войници към фронтовете на Норвегия, Ленинград и северните райони на Съветския съюз. По този повод министърът на пропагандата Йозеф Гьобелс отбелязва през 1942 г.: "Неутрална Швеция направи за германските войски повече, отколкото можеше да се очаква".
Неонацисткото движение в Швеция, с общо 50 представители в комуналните парламенти предимно в южната част на страната (Шонен), се състои от няколко организации, които са обединени в общ т.нар. Националсоциалистически фронт "Vit Makt" ("Бяла сила"), а за радикално милитантни се считат около 1000 души.
Значително повече последователи в Европа печели по-мекият вариант на неофашизма, изповядван от ултрадесните националистически партии. Техните идеолози отричат мултикултурните общества, проповядват ксенофобия към чужденците от по-бедните страни и призовават за прочистване на европейските държави от тях. Те се противопоставят на традиционните политически партии в своите страни,

отричат представителната демокрация

и се обявяват за либерализиране на стопанската дейност в рамките на отделната държава чрез ограничаване на нейната регулативна и преразпределителна роля в икономиката и социалния живот. Повечето от тях са отявлени противници на международните организации, особено на ЕС и НАТО.
Партиите от "мекия" спектър на неофашизма са култивирали своите лозунги и риторика и отдавна участват активно в политическия живот. По-умерените италиански неофашисти от "Националния съюз" (необичайно проамерикански ориентирани за неонацистка партия), застъпващи се за единна държава със силна президентска власт, заедно с регионалните националисти и сепаратисти от "Северната лига" влизат 2001 г. в парламента с 16%, и от 1994 г. бяха неразделни коалиционни партньори на медийния олигарх и мултимилиардер Силвио Берлускони. А лидерът на "Националния съюз" и бивш външен министър на Италия Джианфранко Фини е известен с възхвалата си на Бенито Мусолини, като "голям политик и патриот" и обявяването на расовата политика на просъществувалата (слава богу) само 20 г. "Вечна III Римска империя" за достойна за подражание!? Същевременно новият кмет на Рим, Джани Алемано, е бивш активист на младежката организация на неофашистите и е правил опити за покушения срещу посолства в столицата.
Във Франция партията на "Националния фронт" на Льо Пен, която все още бленува за превръщането на Северен Алжир в бяла френска колония и чиито членове активно участват в дясноекстремистката организация "Нова сила", присъства в парламента с над 10%.
Белгийските националисти от "Фламандския блок" и "Националния фронт", които още от 30-те години мечтаят за "Велика Нидерландия", получиха на избори 11,5%.
Най-противоречив път изминава НПА - националистическата "Независима партия на Австрия" на Йорг Хайдер и Херберт Хаупт, която от 2000 до 2002 г. управлява във Виена, но в последствие се срина от 28% на 10,2%. НПА е създадена през 1949 г. под името "Съюз на независимите" като събирателно движение на бивши нацисти. В последствие "независимите" еволюират в дясна т.нар. национал-либерална партия, която окончателно се отказва от амбициите си за обединена Велика Германия, за разлика от немските вечновчерашни (нео)нацисти от "Националната партия на Германия". През 2005 г. НПА се разцепва и по-умерените около Хайдер я напускат, основавайки нова дясна формация - "Съюз за бъдеще на Австрия" (СБА), а фашизоидите около новия председател на НПА - Щрахе, се радикализират още повече. На предсрочните избори през септември 2008 г. тези две ултрадесни партии печелят общо 29% (НПА - 18% и СБА - 11%), с което неофашистите отново се издигат до водеща политическа формация в алпийската република.
Норвежките националисти от "Партията на напредъка", които достигат в избори 14,6%, "Швейцарската народна партия" с 24% и датската "Народна партия" с 13%, са прекъснали връзките си с ортодоксалните неофашисти и се вписват в легалния политически живот.
Това доскоро можеше да се каже и за холандските ултрадесни от "Листата Пим Фортейн", които се ползват с около 6% подкрепа на избирателите. Но след показното убийство на нейния лидер и по-късно на режисьора Ван Гох в страната все повече зачестяват расистко мотивирани престъпления и насилието срещу чужденци. А огъня на отрицанието и омразата подклажда новият ултрадесен популист, политика Геерт Вилдерс, който е и един от най-отявлените противници на разширението и интегрирането на ЕС, и безкомпромисен ислямофоб. Той риторично е обявил

война на "европейската супердържава"

на брюкселската евробюрокрация и пледира за премахване на еврото в Нидерландия.
В Източна Европа се наблюдава процес на развитие на партии на национал-шовинистическа и на етническа основа. Първите си поставят ирационални цели за ревизия на съществуващите граници под лозунга "За велика Унгария" или "Велика Румъния", а вторите преследват сепаратистки намерения. Крайната националистическа десница на Румъния "Народният съюз" и "Романиа маре" получиха на избори над 21% избирателна подкрепа. Националистите от Източна Европа обвиняват за всички днешни социални неуспехи управлението на комунистите до 1989 г. и се борят за реабилитиране на профашистките режими и политици от 30-те години на миналия век. Така например "Словашката народна партия" мечтае за фашизоидна държава от типа на режима на Тисо, съюзник на хитлеристка Германия, а латвийските националисти (с над 5% привърженици) обявяват нацистките колаборатори за патриоти и национални герои. В България една немалка част от членовете и избирателите на протестната партия "Атака" (алюзия за хитлеристките "щурмоваци" от 30-те години на миналия век) нескрито симпатизират и подражават на нацистката символика и реторика, и дори открито пропагират расистки и ксенофобски лозунги.
Описаните политически процеси и тенденции недвусмислено потвърждават, че ултранационалистите и неофашистите са се превърнали вече в трайно явление в политическия живот на повечето страни от Стария континент и наскоро с помощта на източноевропейските си последователи от България и Румъния се обединиха в обща фракция в Европарламента. Възходът им се дължи на икономическите затруднения и на ускоряващия се социален упадък на широки обществени слоеве в повечето европейски страни - следствие на този неолиберален, тотално комерсиализиран и антисоциален икономически модел на обществено устройство.
Ултранационалистическите нагласи се подкрепят и от засилената миграция на работна сила, от източното разширение на Европейския съюз, както и от недоверието към наднационалната и възприемана като недемократична власт на евробюрократите от Брюксел. Жертвите на екстремния национализъм и на неофашизма са най-вече малцинствата и чужденците от по-бедните страни. Нищо чудно националистките тенденции в бъдеще да се превърнат във вътрешни центробежни сили, които сериозно да застрашат обединението на Европа, особено днес по време на най-тежката финансова катастрофа след 1929 г., както я охарактеризира финансовият гуру Елън Грийнспен.
Както добре знаем след последната световна икономическа криза преди 80 г., по-голямата част от Европа покафеня, което в крайна сметка доведе и до разрушителната Втора световна война.
А какво да очакваме днес, след тази глобална криза, която също ще промени света из основи?
http://nezavisim.net/home/69-2008-04-26-12-48-48/6652-2008-10-21-20-02-35

Неактивен Magnolia

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 236
Re:Предизборна
« Отговор #7 -: Май 21, 2009, 01:13:46 am »
Добре е, хората най- после да осъзнаят, че няма да излезем от надупената поза, ако не спрат да гласуват за "по- малкото зло"!! Точно това им внушават по ТВ  и те изпълняват чинно.

Да се гласува за млади, неопетнени и доказали се с активната си гражданска позиция хора и партии! Иначе нямаме право да се оплакваме, като се замени само един боклук с друг.
Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 793
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Re:Предизборна
« Отговор #8 -: Май 21, 2009, 07:53:07 am »
Да се гласува за млади, неопетнени и доказали се с активната си гражданска позиция хора и партии!
Ти знаеш ли за такива?
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен Magnolia

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 236
Re:Предизборна
« Отговор #9 -: Май 21, 2009, 16:06:32 pm »
Надуших едни. Поне не съм чула за някакво петно, свързано с тях още..
Не искам да правя реклама обаче. Нали е забранено. Има, търсете! Ако им дадем шанс, малко по малко можем да изгоним онези боклуци.
Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

Неактивен Gogo

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 275
Re:Предизборна
« Отговор #10 -: Май 21, 2009, 19:34:02 pm »
Кои са те?
Пък и дали ще ги оставят?
Армията ни е ликвидирана нацяло ,но за сметка на това хамерикански бази с тяхни воиници бол на наша територия-това дали е случаино?

Неактивен Magnolia

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 236
Re:Предизборна
« Отговор #11 -: Май 21, 2009, 21:34:18 pm »
Кои са те?
Пък и дали ще ги оставят?
Армията ни е ликвидирана нацяло ,но за сметка на това хамерикански бази с тяхни воиници бол на наша територия-това дали е случаино?

Зелените
Въобще ако успеят да съберат пари за депозита , необходим за участие в изборите за Народно събрание.Дано!
За тези за Европарламент ги събраха в последния момент, доколкото следих историята, освен ако не е било PR, но дори и да е така...Нашите властници им наложиха 50 000 лв депозит, докато в другите държави или няма такъв въобще или е символичен.
Това са хората, които се ангажират активно за спасяването на българската природа/акциите за  Иракли, Странджа../
Да не се бъркат с други зелени и пембени..
Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

Неактивен Trandev

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 740
 • Tread softly, Because you tread on my dreams. W.Y.
  • Елементи от някои умозаключения
Re:Предизборна
« Отговор #12 -: Май 21, 2009, 23:02:20 pm »
Призракът на неофашизма броди из Европа - Тоя призрак броди също и в този форум. Но благодарение на админите, беше напъден. Благодаря!

Иначе и аз, като гледах вчера кандидатите, тези зелените са най привлекателни за моя глас. За тях ще гласувам, ако не се издънят до изборите. :-\

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Re:Предизборна
« Отговор #13 -: Май 21, 2009, 23:45:29 pm »
Спокойно, Станишев, вече няма да си премиер!
http://www.lubamanolova.info/1805091-com.html

Неактивен Hari

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 56
Re:Предизборна
« Отговор #14 -: Май 22, 2009, 10:28:23 am »
Призракът на неофашизма броди из Европа

Статията на Д-р юр.н. Иван Аладжов, е манипулационен боклук. Само този, който може да види какво прозира под повърността й ще разбере, че е така.

Тоя призрак броди също и в този форум. Но благодарение на админите, беше напъден. Благодаря!

Такъв "призрак" не е бродил в този форум според моите наблюдения така, че няма за какво да благодариш. ;)
=================

За "изборите" ще кажа, че е наивник този дето си мисли, че с гласуване би променил нещо към по-добро в Родината.
ДС-октопода, който души България от доста години не би допуснал читави хора на сцената на ТЕАТЪРА "ИЗБОРИ"!

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27