Автор Тема: Ежедневните опасни химикали или ... Как сме тровени ежеминутно  (Прочетена 20299 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Magnolia

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 236
Хвърлете едно око на скритите "лимонки" :
Ежедневните опасни химикали


Съвременният начин на живот може да се разглежда като постоянна битка за оцеляване в една далеч не безопасна или приятелски настроена среда. Модерният начин на живот не би бил възможен без множеството химикали, произвеждани от химическите гиганти. Обществото ни е първото в човешката история, което е изложено ежедневно на десетки химически агенти, за чиито взаимодействия с тялото се знае твърде малко. В тази връзка ще се опитаме да ви представим някои от опасните химикали представени в ежедневието.

Кухнята

Пакетчетата чай, които ползвате сутрин могат да съдържат олово, тежки метали, ДДТ и други токсични пестициди.

Пералнята и хладилникът ви най-вероятно съдържат бромирани анти-възпламенители (BFR). BFR са вещества, които възпрепятстват огъня, но са токсични и се натрупват в живите организми. На пазара са познати около 50 такива вещества, но само 2 от тях са регулирани законово – предстои да бъдат забранени за употреба в електрически и електронни уреди.

Електрически захранените средства против комари, които така агресивно се рекламират, често съдържат около 20% линдан – химикал, който е токсичен за черния дроб, кръвта и нервната система.

Миещите средства могат да съдържат много и различни химикали, както и такива дразнещи кожата, бактерициди (убиващи бактериите) и летливи вещества (бързо изпаряващи се), които могат да дразнят очите, гърлото, въздухопроводите, както и да причинят здравословни проблеми. Самото производство на тези химикали вреди на околната среда, като замърсява въздуха и водата. Оцветителите и миещите средства, които ги съдържат могат да повишат чувствителността на кожата ви към определени вещества – възможно е да получите алергии към други, несвързани с препарата химикали.

Кърпата за лице

Формалдехидът, ползван за предотвратяване на намачкването на текстила, е добре познат като канцероген (който би могъл да доведе до развитие на новообразувания или рак), отрова, корозивен и алергенен агент. За момента не се контролира при производството на текстил.

Всекидневната

Цветя и растения. Домашните растения, които купувате, се третират сериозно с пестициди (силни отрови, базирани на бойни отровни вещества, ползвани за растителна защита). Пестицидите могат да навредят на вашето здраве и на околната среда. Най-обикновената хризантема се пръска с пестициди около 900 пъти в годината. За сравнение земеделската земя се пръска около два пъти в годината. Мийте добре ръцете си след като сте държали букет или цветя.

Както и в текстила, формалдехидът може да се срещне в ламинираните повърхности на мебелите. Той е силен алерген, канцерогенен е и е отровен.Телевизорът съдържа бромирани анти-възпламенители (BFR). BFR могат да се изпаряват от уреда при загряването му и да се вдишват от хората. Разпитвайте търговците за съдържанието на тези отрови в уредите и купувайте уреди, които не ги съдържат.

Завесите, които ползваме във всекидневната могат да съдържат кадмий, хром и тежки метали, тъй като те влизат в състава на багрилата ползвани в текстилната индустрия. Европейското законодателство забранява ползването на кадмий в много случаи, но сред тях не е багренето на текстил.

Спалнята

Вашият лакочистител може да съдържа дибутилфталат – вещество, разстройващо ендокринната (хормоналната) система, намаляващо репродукционните възможности на живите организми и водещо до рак при хората.

Вашето червило може да съдържа бутилхидрокситолуен – консервант за храни и козметика. Установено е, че химикалът е отровен, токсичен, разгражда се много бавно в организма и се натрупва в живите организми.

Чаршафите за легла могат да са третирани с формалдехид, също така могат да съдържат ДДТ и метил паратион – две от най-опасните вещества обявени от Обединените нации и забранени за употреба в Европа.

Дюшеците и матраците могат да съдържат бутадиен и нитрозамини – и двата химикала са канцерогенни. Дюшеците могат да съдържат бромирани анти-възпламенители (BFR) в по-високи концентрации. И накрая – дюшеците могат да съдържат формалдехид.

Банята

Пастата за зъби може да съдържа триклозан, който се ползва за унищожаване на бактериите. Широката употреба на триклозан, може да доведе до резистентност на бактериите към него, т.е. той да стане поредния антибиотик, който не може да пребори дори най-обикновените бактерии.

Шампоаните и сапуните могат да съдържат парабени, за които се предполага, че повлияват негативно ендокринната система. Най-сериозни съмнения има относно бутилпарабенът. Шампоаните и сапуните съдържат и ароматни съставки, които са алергенни. Европейското законодателство (Директивата за козметика) не контролира тези съставки и засега производителят не е задължен да оповестява съдържанието им.

Боята за коса, която не се измива след 6-8 измивания е перманентна и обикновено се състои от две съставки, които трябва да смесите. Европейската директива за козметика регулира тези съставки, но не е ясно какви и кои комбинации от съставки предизвикват повишаване на риска от рак на пикочния мехур сред жените.

Детската стая

Кожата на бебето е постоянно експонирана на вредното въздействие на бутилхидрокситолуен, който може да се съдържа в пелените. Оцветителите и различните ароматизатори също влияят върху здравето на бебето.

Пластмасовите играчки, които ползват децата съдържат основно PVC – фталатите, в неговия състав са канцерогенни и разстройващи ендокринната система. Фталатите имат отношение и към развиването на алергии. Фталати се съдържат и в твърдите картинки по фланелките.

Кадмийят се съдържа в батериите на детските играчки, а оловото участва в багрилата, придаващи им пъстър цвят. Химическите вещества на двата елемента са токсични за живите организми.

Офиса

Компютрите, принтерите и всякакво електронно оборудване в офиса ви може да съдържа бромирани вещества, които възпрепятстват огъня. Както описахме вече, те са особено вредни за здравето и могат да бъдат вдишвани при нагряване на уредите. Електрическите крушки също съдържат живак и вещества анти-възпламенители. Компютърните екрани могат да съдържат живак, който е отровен за живите организми.

Мокетът ви най-вероятно съдържа PVC и фталати, които могат да понижат репродуктивните ви възможности и да причинят рак. Друго вещество, намиращо се в мокета е трибутилтин – той уврежда имунната система и ДНК.

В заключение можем да ви посъветваме да внимавате какви химикали купувате, да питате преди да ги закупите и да внимавате при употребата им. Имайте предвид, че вдишването на високи концентрации от някои от гореописаните вещества биха могли да нанесат трайни промени на нервната система и да повлияят зле на здравето ви като цяло.


http://www.bnap.org/2006/11/29/opasnite-himikali/
Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

Неактивен BAYO

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 231
Еми това ме довежда на мисълта, че всички трябва обратно да отидем в пещерите, за да заживеем чисто, без опасни химикали , отрови и прочие. Знам, че има много мръсотия и навсякъде тя ни заобикаля, но какво иска да каже статията? Да не спим в/у чаршафи или да ги третираме с вещества, които неотрализират по-горе изброените "лошотий" (образно казано).
Let your fears go, you might find that you’re not lost!

Неактивен Спорт-Здраве4

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 242
Еми това ме довежда на мисълта, че всички трябва обратно да отидем в пещерите, за да заживеем чисто, без опасни химикали , отрови и прочие. Знам, че има много мръсотия и навсякъде тя ни заобикаля, но какво иска да каже статията? Да не спим в/у чаршафи или да ги третираме с вещества, които неотрализират по-горе изброените "лошотий" (образно казано).

Зор да спим на чаршафи  :-X Зор да не живеем в пещера, въпреки че ако бъде разгледана като архитектурно решение, би била на върха на класациите.

Животът просто изчезва в тези гадни подробности - ако няма чаршафи, не е сън; ако няма кърпа, не е баня; ако няма казанче, не е кенеф. И съответно срането не е сране, къпането не е къпане и спането не е спане.
Не защото няма легло, а защото няма чаршаф.

Това ли е? За това ли мисля аз цял ден? Как ще спя или как ще се къпя? Дреме ми - спането е преходен момент между копнежите ми и къпането е досадно забавяне пред целите ми.

За това ли почнахме да живеем, за пастата за зъби и за стелките на обувките  >:(
« Последна редакция: Април 16, 2009, 21:16:19 pm от Спорт-Здраве4 »

Неактивен A познай кой

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 385
Ние сме преживяли черната чума ,ние сме преживяли едрата шарка,ние сме преживели бонбоновата чума,ние сме оцелели и в голяма радиация,ние сме оцелели и от самите себе си ;D ,ние сме оцелявали дни без храна и вода.Има още много примери за това колко е жилав човека ,ние няма да умрем лесно.
...и нека Силата бъде с теб. Аз ще се завърна ;) Дано през 2012 всички умрем.

Неактивен Tuki

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 134
Учените са изчислили, че за една година жените вкарват около 2 кг. химикали в организма си, чрез козметиката.

Не знам дали наистина е толкова много, но със сигурност жените вкарват доста химикали чрез кожата си. Сигурно те се натрупват във вътрешните органи.   :(
« Последна редакция: Април 17, 2009, 00:27:18 am от Tuki »

Неактивен Magnolia

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 236
Учените са изчислили, че за една година жените вкарват около 2 кг. химикали в организма си, чрез козметиката.

Не знам дали наистина е толкова много, но със сигурност жените вкарват доста химикали чрез кожата си. Сигурно те се натрупват във вътрешните органи.   :(
Брей, много са две кила. laugh
Добре, че съм я отказала значи.

А защо е статията?
Вярно , че има мнооого по- важни неща, но статията е за да ни информира. Оттам нататък всеки си избира, дали ще се възползва от съдържанието в някаква степен.
Все пак в "Конспирации" е пусната. Тези химии не се ли бухат умишлено там според вас?
« Последна редакция: Април 17, 2009, 02:47:43 am от Magnolia »
Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Хранителни алергии мъчат все повече българи

http://-Цензурурано - Жълт сайт на Пеевски/article/11196

Неактивен Tuki

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 134
Топ 10 странни хранителни съставки:

10. Злато

Златото е един от най-популярните метали, използвани в бижутерията, а също така и в електрониката. Но златото се използва и като хранителна добавка - обикновено за декоративни цели, под формата на златни листа (E175). То е доста популярно като добавка към традиционен полски и немски ликьор, наречен Goldwasser (Златна вода), който съдържа хиляди дребни люспи от благородния метал. Благородният метал е инертен към химическия състав на организма ни, така че минава непроменен, а и няма хранителна стойност.


9. Вируси

През август 2006, в Съединените щати е одобрено използването на бактериофаг (bacteriophages) в приготвянето на храната (особено при приготвянето на месни храни). Бактериофагът е вирус, който инфектира бактерии; прилагането на тези вируси в храните убива всички бактерии, които могат да причинят хранително отравяне. Всяка година 2500 американци се разболяват от листериоза - милиони американци сега редовно поглъщат вируси, добавени умишлено, за да се предотврати разболяването на тези няколко хиляди души. Няма изискване храни, третирани с този вирус да имат етикет, обозначаващ наличието им.


8. Боракс

Боракс: инсектицид, използва се също при лечение на възпаление на краката на конете, както и в миещи препарати, и ... като хранителна съставка. За щастие на американците, боракс е незаконен като хранителна добавка, но не така стои употребата му в много други страни. Често боракс се използва като консервант в хайвера, а в някои азиатски страни и в юфката (нудлес), кюфтенцата, ориза на пара. Той се обозначава с E285 върху опаковките. Употребата му може да доведе до сериозни токсични ефекти върху човека (по-специално – върху тестисите).


7. Каменовъглен катран

Преди време, амарантът е използван за оцветяване на храната (за придаване на специфично червено), но научното изследване установило, че е изключително канцерогенен. Подменя се с Алура червено (E129), направен от каменовъглен катран, който се характеризира с това, че е запалим и често се използва в лечебни шампоани против въшки. Въпреки че Алура червено не е канцерогенен, може да предизвика повръщане и други странични ефекти при някои хора.
Одобрен е и много често се използва в състава на бонбони и безалкохолни напитки.


6. Лак

Добре - да сме по-точни, говорим за шеллак, който много често се е използвал като лак в миналото (около 1880 - 1930). Шеллакът намира приложение при печива и при производството на бонбони, за да им се придаде хубав блясък. Добива се от изпражненията на женската гумена въшка. След оплождането й тя се впива в младите клончета на гумените растения (лаково дърво), изсмуква от тях смола, която, като премине през вътрешността й, излиза във вид на изпражнение, което има характерен оранжев до светложълт цвят. Така че шеллакът е смола, която има отчасти животински, отчасти растителен произход. Изпражненията на многобройните въшки се откъсват ведно с клончетата и се обваряват в топла вода. Впоследствие по особени фабрични методи се получава шеллак.


5. Буболечки

Кохинилът и карминът са хранителни оцветители за придаване на червен цвят. Получават се от буболечки. Кохинилът се произвежда чрез изсушаване и пулверизиране телата на буболечките, които обикновено се убиват чрез потапяне във вряща вода – престоят във водата определя степента на червения цвят. 155000 насекоми са необходими, за да се направи около килограм от хранителните бои.


4. Цигари

Точно така - цигари ... пушенето на цигари е забранено в баровете и заведенията по цял свят, така че на някого му хрумнала брилянтната идея: ако не можеш да го пушиш – изяж го! Номерът е да се вземе бутилка алкохол (обикновено водка) и в нея се пускат една-две цигари. Никотинът и другите съставки се разтварят и придават нов вкус и цвят на алкохола. Тази измислица се нарича "никотинов чай".


3. Анален сок (секрет) от бобри

Аналният сок от бобъра се използва в храните, тъй като все още не може да бъде химически синтезиран. Той се влага като подобрител в продукти с малини - придавал приятен плътен вкус. Също така се използва в дъвки и цигари. Въпросът е - кой откри, че аналният сок на бобъра се съчетава добре с малините?2. Човешка коса

Л-цистеинът е аминокиселина, която придава на тестените изделия еластичност. Също така се използва за къдрене на косата. В понички, хлебчета, бисквитки и още все такива дяволски вкусни неща, може да се открие тази аминокиселина. Най-евтиният начин за добиването й (за това и най-често използван в момента) е чрез специален химичен процес върху човешкия косъм. Човешката коса се събира от фризьорски салони и болници, най-вече в Китай. Водят се дебати дали консумирайки продукти, съдържащи L –цистеин, не е вид канибализъм.


1. Изпражнения

В изпражненията на бозайниците се среща вещество, наречено скатол. То се произвежда в храносмилателния тракт и мирише (не е изненада) на изпражнение. Тази съставка се използва в цигарите, много парфюми и... най-същественото за тази класация - в ягодовия сладолед. Подобно на секретите от бобри, и тук някой е открил, че ягодовият аромат се повишава силно чрез добавяне на малко изпражнения.

 :P  ::)  :P  :P  laugh

Неактивен Magnolia

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 236
Топ 10 странни хранителни съставки:

10. Злато

Златото е един от най-популярните метали, използвани в бижутерията, а също така и в електрониката. Но златото се използва и като хранителна добавка - обикновено за декоративни цели, под формата на златни листа (E175). То е доста популярно като добавка към традиционен полски и немски ликьор, наречен Goldwasser (Златна вода), който съдържа хиляди дребни люспи от благородния метал. Благородният метал е инертен към химическия състав на организма ни, така че минава непроменен, а и няма хранителна стойност.Златна вода съм виждала да се продава, но не съм пробвала на вкус.Чудех се, дали има връзка с езотеричното значение на златото, за което пишеше в друга тема.

Към горните бих добавила и сапунената вода.Традиционно се използва за производство на известните баварски гевреци/ брецели/.

Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Колбасите пълни с химия и вода


   При едно истинско изследване в пушените колбаси може да бъде открита цялата Менделеева таблица, заяви голям месопреработвател, пожелал анонимност.
   „Всички искат да произвеждат повече и по-евтино, като за целта вдигат влагосъдържанието на колбасите, а останалото пълнят с най-евтините материали и подобрители. Месо в кренвиршите почти няма, а ако има, то в голямата си част е под формата на сланина и птичи прат - машинно смлени и обработени отпадъци от пилешко месо”, твърди производителят.
   Според отлично запознати в опушените колбаси като бекон, пушени гърди, пушен врат или бут, както и в някои шунки се инжектира допълнително количествовода и химикали за влагоза-държане. В резултат на това масата се увеличава средно с 50 процента, но колбасът става изключително безвкусен. Поради тази причина продуктът се третира с различни овкусители, включително и изкуствен пушек за опушването им. Този изкуствен пушек може да е на прах или течен, но си е чиста химия, твърдят месопреработватели, като най-масовият се внасял от САЩ. „Този пушек може и най-гадното нещо да направи на вкус като превъзходна шунка”, заяви технолог от една от най-големите компании за колбаси у нас. Според специалистите освен пушек се слагат и бои, които в голямата си част също са синтетика, но даже и да са на растителна основа, то те пак са извлечени химически. Тези бои, особено евтините, навлизат трайно и неравномерно в колбаса и като го отрежеш, той стои на петна, а като го загрееш, пуска червена боя. „От гледна точка на медицината - колбасите ни са пълни с химия и отрови и в икакъв случай не са по европейските стандарти. Българинът трябва да щади черния си дроб и след като до момента нищо неможе да направи по превенцията на колбасите, то по-добре е хапваме от тях по-рядко”, заяви д-р Мария Папазова, научен сътрудник първа степен от аститута по физиология на Българската академия и науките. Според нея всякакъв вид опушване има вредни последици за хората. Прекомерно е използването и на натриев нитрит, който открай време се използва за стабилизатор и за запазване свежия червен цвят на месото, твърдят производители. Ако по Българския държавен стандарт той може да се използва с концентрация 4,5 мг на 100 грама, то сега по европейските директиви допустимото съдържание е 10 мг на 100 грама. „Натриев нитрит се използва открай време и без него е немислимо да се постигне вид на свеж и пресен колбас. Без този химикал са единствено белите мюнхенски наденички,но тях в България едва ли ще ги купи някой. Без него е немислим и червеният пресен вид на луканката, това вещество се използва навсякъде и в никакъв случай не е вредно”, заяви Константин Чорбаджийски, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България. Според него българският производител спазва всички изисквания, а разликата във вложените материали дава и многообразието на пазара.
„Ясно е, че не всички могат да си позволят кренвирши от 7 лева килото и затова има хора, които си купуват по-евтин продукт, където е естествено процентът на чистото месо да е по-малък”, смята Чорбаджийски.
„Аз съм върл противник на ментетата, но не може да се слагат всички фирми под общ знаменател. Абсолютно всички адитиви, които се използват в нашата индустрия, са позволени от Европейския съюз, а и не знам някой да се е отровил от български колбас”, смята и собственикът на „Тандем” Кирил Вътев.

Нямаме нужната апаратура за анализ...
ОКАЗВА се, че в България няма лаборатория, която да разполага с апаратура за ДНК анализ на месото.
Това означава, че никой в момента не може със сигурност да определи дали даден протеин е соев или животински, което от своя страна показва, че трудно може да се контролира съдържанието на соеви протеини в колбасите и най-вече в кренвиршите.
   „Соята сама по себе си не е вредна и по принцип не влагаме повече от 3 процента. Ако при някой кренвирш има повече соя, то той лесно се познава - не е плътен и се разкашква”, заяви Константин Чорбаджийски от Асоциацията на месопреработвателите. Според него има една лицензирана лаборатория, която може да извърши ДНК анализ, но тя е частна.
„Вярно е, че не разполагаме с такава апаратура, но именно покрай последното развитие на нещата в момента такъв апарат е в процес на закупуване и скоро ще бъде монтиран и ще заработи в Националния ветеринарномедицински институт”, заявиха оттам. От института отказаха официален коментар за състоянието на месопреработвателната индустрия, защото в момента текат съвместни проверки с прокуратурата. Оттам поясниха, че до момента са се ориентирали за процента на животински протеини по косвено изследване за холестерин. Колкото е по-нисък, толкова повече са соевите или друг вид растителни протеини.
http://razkritia.com/2009/03/21/%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B1%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D1%81-%D1%85%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0/

Неактивен Magnolia

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 236
Турци разкриха тайната рецепта на „Кока-Кола”


Тайната формула на „Кока - Кола", пазена от известната компания като зеницата на окото си от 1886 година, е разкрита - съобщава РИА Новости. Кореспондентът на руската информационна агенция в Анкара е разговарял с ръководителя на действащата в Турция организация "Световен съвет на Фонда на Свети Николай" Муаммер Карабулут (Muammer Karabulut).
През септември миналата година Карабулут е предявил иск в съда срещу „Кока - Кола", настоявайки за разкриване на формулата на произвежданата от компанията разхладителна напитка.

„Стана ни известна най-пазената в света професионална тайна. Разбрахме формулата на Кока-Кола, изучавайки материалите, които адвокатите на компанията ни предоставиха по време на процеса, течащ в съдилището за дела на потребителите в Анталия", казал е Карабулут.

Тайната рецепта на аптекаря от Атланта Джон Пембертон, по думите на Карабулут, включва: „захар (%10.58 W/V), фосфорна киселина (0.544 G/L), кофеин (150 MG/L), карамел (%0.11), въглероден диоксид (7.5 G/l) и екстракт на "Кока-Кола" (%0.015 W/V)".

И по-рано в пресата се е появявала информация за състава на напитката, но тя не е била толкова подробна и не е съдържала точни сведения за екстракта. Съобщавано е, че „Кока-Кола" съдържа екстракт от различни листа, корени на дървото мимоза и ароматични добавки - продължава Карабулут.

„Според резултатите от проведеното от нас изследване бе установено, че този екстракт е комбинация от естествения оцветител кармин или хранителната добавка кошинил (cochineal), която се получава от кошинилни червеи. В хранителната промишленост тя също така е известна като карминова киселина, на която е присъден международният индекс Е-120". Карабулут не е уточнил какво точно изследване е било провеждано.

Според турските закони няма забрана за използване на натурални оцветители в производството на разхладителни напитки. Но някои религии смятат за грях употребата на насекоми за хранителни цели, а също и напитки от тях.

Карабулут е напомнил, че процесът срещу „Кока-Кола" е възбуден върху местното законодателство, което разпорежда производителите на хранителни стоки да информират купувачите си за съдържащите се в тях вещества.

„Даже на бутилките с проста вода, които се продават в Турция, има пълна информация за съдържащите се вещества". А „Кока-Кола" скриват информация, на която потребителите имат право по закон.

„Заради здравето на нашите деца искаме да знаем какви именно вещества се използват за производството на напитката и не са ли те вредни. „Кока-Кола" не може да произвежда продукцията си в Турция, ако на етикетите на разхладителни напитки няма подробна информация за съдържащите се в нея вещества". Това Карабулут е казал за журналистите преди започването на процеса.

Главата на Световния съвет на Фонда на Свети Николай ще изиска от „Кока-Кола" поместване на формулата на напитката върху етикета. Той не изключва, че следващият етап от съдебната тъжба ще бъде в Касационния съд на Турция.


http://money.ibox.bg/news/id_1864900234
Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

Неактивен rPaguHaP

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 177
А ето какво има в кренвиршите от "месо"

П.С. Ако е голяма снимката - може да я понамалите - уж съм я прикачил ама дали е станало...
« Последна редакция: Октомври 19, 2009, 23:37:21 pm от Mirotvorec »
"Всеки от нас е една градина, а градинарят в нея е нашата воля" Уилям Шекспир

Неактивен emilkos

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 276
 • Леле, к'во станА
Цитат
"Внимание! Вредно на вашето здраве!" Това предупреждение би трябвало да е изписано върху опаковката на всяка енергоспестяваща крушка, ако се окажат прави многобройни медици и пациентски и професионални организации в Западна Европа и Канада, пише в октомврийския си брой научното списанието за наука и техника "Обекти".
Икономичните крушки, които заменят традиционната на Томас Едисон, просъществувала над 100 години, могат да предизвикат увреждания на очите, дерматологични заболявания, нервни и епилептични разстройства, мигрена, безсъние, стрес, рак на кожата и на гърдата, хормонален дисбаланс.
Такива са заключенията, с които експерти стряскат милиони потребители по цял свят, но най-вече на Стария континент, където директива на Европейския съюз забрани старите крушки и неумолимо наложи новите.
Последното Eдисоново творение, най-нисковатовото, ще напусне магазините в клуба на развитите европейски държави през септември 2012 г. 100-ватовите крушки вече пътуват към историята от 1 септември.
Избор няма
Наистина ли спираловидните, тръбни лампи, които са с 80% по-ефективни и пестящи енергия от старите, увреждат здравето?
Компактните флуоресцентни лампи - най-разпространените и евтини от енергоспестяващите, работят в опростен вид по следния начин: токът от мрежата влиза в стъклена тръбичка със смес от газове, включително живачна пара, и ги "кара" да произведат ултравиолетова светлина.
Невидима за човешкото око, тя възбужда флуоресценция в тънкото фосфорно покритие от вътрешната страна на тръбичката, произвеждайки бяла видима светлина. Лампата работи с висока честота - от 30 до 60 килохерца.
Според Британската агенция за защита на здравето девет от 53 тествани от нея енергоспестяващи лампи излъчват UVC светлина (нискочестотна, под 280 нм).
Изпращана от слънцето, по принцип тя не достига земята, защото се поглъща от озоновия слой, но е много по-разрушителна за ДНК от популярните UVA и UVB лъчи.
Най-малкото, до което може да доведе, е състояние на кожата, подобно на слънчево изгаряне. Възможно е обаче да се стигне и до мутации и рак на кожата.
Агенцията препоръча още миналия октомври човек да не прекарва повече от час на ден на по-малко от 30 см от икономична крушка с единично покритие (това са тези, които не са вкарани във втори "кожух", т.е. тръбичките им са видими - на практика вероятно всички, които може да се купят в българските магазини).

Джон О'Хейгън от Центъра по радиационни и химически опасности към агенцията започнал проучвания, след като групи от пациенти се оплакали от лампите. Сред тях имало хора с автоимунното кожно заболяване лупус (вълчанка), което се провокира от ултравиолетовите лъчи и причинява болки и увреждане на вътрешни органи.
Флуоресцентните лампи освен това излъчват студена светлина
Цветовата им температура е следната: "топло бяло" е по-малко от 3000 келвина (обикновено при крушките 2700), "бяло" е 3500, "студено бяло" - 4000, и "дневна светлина" - над 5000 (при масовите крушки най-често 6400).
Колкото по-голяма е цифрата, толкова по-студена, т.е. синя, е светлината. Тя е по-интензивна от тази на едисоновите крушки и дразни кожата на свръхчувствителни към светлината хора.
"Много е важно те да могат да използват източници на светлина, които не влошават състоянието им. Техните заболявания се простират от екземи до рак на кожата", заявява председателят на Британската асоциация на дерматолозите д-р Колин Холдън.
Над 340 хил. души само във Великобритания ще бъдат засегнати от този проблем, твърди Съюзът за благотворителност "Спектрум".
Синята светлина в икономичните крушки може да предизвика стрес и безсъние, защото възпира производството на хормона на съня мелатонин, предупреждават от германското сдружение "Строителна биология".
Според д-р Александер Вунш, един от най-известните специалисти по светлината и въздействието й върху здравето в Германия, това може да причини и рак на гърдата, защото ниските нива мелатонин предполагат по-силно действие на сексуалните хормони като естроген - а той е виновен за някои видове рак на млечната жлеза "При неправилно ползване на новите крушки може да се улесни появата на почти всички болести на цивилизацията - като сърдечносъдови, диабет, остеопороза и нарушения на имунната система", предупреждава той.

Спектърът на крушката с нажежаема жичка е най-близък до този на слънчевата светлина и затова най-естествен и най-подходящ за човека. Усилията да се замени тя с "изразено хормонално по-активната" енергоспестяваща лампа може след 20 години да се окаже "ужасяващо грешно решение", чиито последствия тогава вече няма да са поправими за много от заболелите, цитира Вунш американския си колега проф. Ейбрахам Хайм, хронобиолог.
ЕС опровергава тези опасения, като заявява, че "не са известни научно доказани изследвания за рискове за хормоналния баланс или за рак". - (моя бележка: да де, ама ние опитни зайчета ли сме или какво ?)  :diablo:
До рак може да доведе и електросмогът, създаден от икономичните крушки, смята д-р Магда Хавас, преподавател по околна среда и ресурси в университета Трент, Канада.
Германската федерална служба за защита от лъчения тества 37 различни лампи и установява, че при всички разбира се има електросмог, но той "не превишава никакви граници" и "според днешните научни познания са изключени здравни увреждания".
Електромагнитното излъчване не е за подценяване, контрира сдружението "Строителна биология" от Бон. "Енергоспестяващите лампи превишават световните норми за излъчване за компютри в някои случаи от 12 до 40 пъти", уточнява Йоханес Шмид от Института за строителна биология "Нойбайерн".
Поне 50 см разстояние между тялото и лампата препоръчва и Германският институт по екология. "Колкото по-далеч, толкова по-добре, защото например при двойно по-голямо разстояние електромагнитното лъчение намалява с една четвърт", обяснява Дитлинде Квак.
Трептенето на икономичните лампи причинява главоболие и мигрена, алармира пък Асоциацията за действия срещу мигрената на Острова. Много пациенти се оплакали от пристъпи.
Шест милиона са британците, страдащи от мигрена, а в целия ЕС са десетки милиони. Има съобщения и за пристъпи при епилептици, за световъртеж и намаляване на способността за концентриране.
Производителите на енергоспестяващи лампи обаче твърдят, че благодарение на най-новите технологии (използването на електронен баласт) вече няма трептене, което да е уловимо от човека. Проблеми може да има само с евтини и некачествени крушки, обясняват те.
При по-старите модели (с конвенционален баласт) се предизвиква трептене в 100-херцов диапазон (на двойно по-висока честота от тази в електрическата мрежа - 50 херца).
Големи са и страховете от увреждания на очите
"Хора със стари изкуствени лещи без UV защита може да бъдат застрашени. Не е изключено и заради светлината от икономичните лампи да се увеличат случаите на макуларна дегенерация (свързана с прогресивно влошаване на централното зрение - бел. ред.)", казва проф. Бернхард Лахенмайр, очен лекар и физик.
Александър Вунш е провел опити с плъхове. След четири дни на флуоресцентна светлина се наблюдават първи увреждания на ретината им, а след 30 дни - невъзвратими увреждания. Той твърди, че и при мишки и примати може да се докажат фототоксични щети, причинени от енергоспестяващите лампи.
Друго, което притеснява експертите, а и обикновените потребители, е съдържанието на живак в новите крушки. От опаковката човек не може да разбере колко точно е то. ЕС позволява до 5 мг на крушка. От фирмата "Осрам" твърдят, че слагат по 2,5 мг (за сравнение - в забранените вече термометри има 1 г живак)
(леле и кретения)  :---

Той не "излиза" от тръбичката, опасен е само ако лампата се счупи.
Съветът в такъв случай е: ако можете, съберете живака (той е течен при стайна температура), избършете пода с влажен парцал, поставете живака и парцала в найлонов плик и го затворете плътно, отворете прозореца и излезте от стаята (къде да хвърлите плика, както и крушките, след като им свърши животът, е друга тема). Най-добре е обаче лампата да не се чупи.  ::) (И вместо да търчите в магазина за друга такава крушка, вземете един пищов и си гръмнете зомбираната тиква)  :---
Алтернативите и начините за "спасение"
-> и на татък бръщолевеници, които иска може да ги прочете - по долу има линк .........

Една статийка която само месец след забраната на крушките с нажежаема жичка от 100W, разбива на пух и прах твърденията за "екологичността" на енергоспестяващите.

http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2523751
« Последна редакция: Октомври 22, 2009, 14:09:38 pm от emilkos »

Неактивен elenabg

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 34
Акриламид – вредното вещество в тестените изделия

Наскоро беше оповестен списък с храни, чиято консумация може да доведе до развитие на туморни заболявания. Особеното за всички тях е, че съдържат веществото акриламид.
Официално е внесен списък с токсичните вещества, който се явява приложение  към закона за защита на околна среда в САЩ.
Изготвена е специална наредба за  производителите на храни да намалят съдържанието на акриламид в продуктите.
От ЕС предлагат акриламидът да се въведе в групата на веществата, които предизвикват силно безпокойство. С това акриламидът влиза в две групи вредни за човека вещества: като канцероген – вещество предизвикващо рак и като мутаген – предизвиква не само рак, но и други заболявания, като засяга генетичната информация на клетките.
 Дори за учените беше изненадващо, че списъкът с продукти, съдържащи акриламид, не е съставен само от храни подобни на чипса. Опасното вещество се съдържа дори в хляба, бисквитите и други тестени изделия, в печените картофи, сухите закуски, солети и други зърнени, дори в кафето. Шокът идва от там, че дори учените не разбираха как се образува това вещество. Трябваше им половин година, за да решат тази задача.
 До 2002 г. никой не предполага за наличието на акриламид в хранителните продукти. Веществото до тогава е известно дотолкова, доколкото че има генотоксични свойства, уврежда гените. Знаеше се, че се съдържа в някои пластмасови опаковки, в цигарения дим и в малки количества се намира във водата. Във водата количеството му се контролира строго.
 Учените от Университета в Стокхолм установиха, че много продукти съдържат акриламид в стотици дори хиляди пъти повече от допустимата доза в питейната вода.
 Първата версия за това как се образува веществото е, че акриламидът се образува от нишестето, тъй като то се съдържа в много от тестените продукти.
Но се оказва, че акриламидът се получава при висока температура от взаимодействието между аминокиселината аспарагин и захари.
Световната здравна организация публикува списък на продукти, съдържащи акриламид: (мкг/кг)
 
чипс – 1343,
печени или пържени картофи – 330,
кафе – 200,
сухи зърнени закуски (мюсли) – 150,
бисквити, сладки, сухари – 142,
пилешко - 52,
риба и морски продукти – 35,
хляб - 30.

Учените са раздвоени по отношение на вредите на акриламида. Според едните след като акриламидът не е толкова вреден, след като поглъщаме много повече от него, отколкото сме предполагали. Другите твърдят обратното, аргументирайки се с резултатите от скорошни изследвания върху мишки, които развиват туморни заболявания вследствие на консумацията на храни, съдържащи опасното вещество. Изследването е шведско. Изказва се подозрение, че този канцероген провокира развитието на рак на гърдата.
Миналата година датско изследване показа, че жените, които предпочитат продукти с акриламид, заболяват два пъти по-често от рак на гърдата. Изследването е убедително сред научната общност, тъй като получава резултатите не само от въпросна анкета, но след кръвни анализи на съдържанието на акриламид в организма на жените, включени в теста.
Има данни, че акриламидът повишава риска от рак на яйчниците със 79 %, от рак на матката – с 28 % и от рак на бъбреците – с 59 %.
През последните години са открити начини за приготвяне на продуктите, така че да се редуцира съдържанието на акриламид в тях. Например, открити са ензими, с помощта на които аспарагинът се променя, а след като тази аминокиселина я няма, няма как да се образува и вредното вещество акриламид. Специална мая, витамин В3, полифеноли, екстракт от розмарин, лимонена и други хранителни киселини могат да намалят синтеза на акриламид. Въздържане от консумация на плодове също е от полза – оказва се, че фруктозата активно образува опасното вещество.
Изследвания на Европейската агенция по хранителни стандарти, която провежда мониторинг на над 2000 продукти, сочи, че има тенденция на спад на количеството акриламид в храните, но тя е неравнозначна. Например, в хляба, чипса и кафето вредното вещество вече е по-ниско, а в бисквитите, сухите закуски и пържените картофи – повече.
За съжаление, методите да се редуцира количеството на акриламид са промишлени, те няма как да се въведат в домашната кухня. Високата температура, типична за скарата, барбекюто, печене, грила спомага синтеза на акриламид. Така че да се избягва този вид приготвяне на храната е един от начини да се избегне вредното вещество, както и да се намали консумацията на продукти, които съдържат повече акриламид.

http://www.puls.bg/health/food/news_2855.html

Неактивен jah

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 42
 • Има неща, от които трябва да се освободим,за да г
Цитат
"Внимание! Вредно на вашето здраве!" Това предупреждение би трябвало да е изписано върху опаковката на всяка енергоспестяваща крушка, ако се окажат прави многобройни медици и пациентски и професионални организации в Западна Европа и Канада, пише в октомврийския си брой научното списанието за наука и техника "Обекти".
Икономичните крушки, които заменят традиционната на Томас Едисон, просъществувала над 100 години, могат да предизвикат увреждания на очите, дерматологични заболявания, нервни и епилептични разстройства, мигрена, безсъние, стрес, рак на кожата и на гърдата, хормонален дисбаланс.
Такива са заключенията, с които експерти стряскат милиони потребители по цял свят, но най-вече на Стария континент, където директива на Европейския съюз забрани старите крушки и неумолимо наложи новите.
Последното Eдисоново творение, най-нисковатовото, ще напусне магазините в клуба на развитите европейски държави през септември 2012 г. 100-ватовите крушки вече пътуват към историята от 1 септември.
Избор няма
Наистина ли спираловидните, тръбни лампи, които са с 80% по-ефективни и пестящи енергия от старите, увреждат здравето?
Компактните флуоресцентни лампи - най-разпространените и евтини от енергоспестяващите, работят в опростен вид по следния начин: токът от мрежата влиза в стъклена тръбичка със смес от газове, включително живачна пара, и ги "кара" да произведат ултравиолетова светлина.
Невидима за човешкото око, тя възбужда флуоресценция в тънкото фосфорно покритие от вътрешната страна на тръбичката, произвеждайки бяла видима светлина. Лампата работи с висока честота - от 30 до 60 килохерца.
Според Британската агенция за защита на здравето девет от 53 тествани от нея енергоспестяващи лампи излъчват UVC светлина (нискочестотна, под 280 нм).
Изпращана от слънцето, по принцип тя не достига земята, защото се поглъща от озоновия слой, но е много по-разрушителна за ДНК от популярните UVA и UVB лъчи.
Най-малкото, до което може да доведе, е състояние на кожата, подобно на слънчево изгаряне. Възможно е обаче да се стигне и до мутации и рак на кожата.
Агенцията препоръча още миналия октомври човек да не прекарва повече от час на ден на по-малко от 30 см от икономична крушка с единично покритие (това са тези, които не са вкарани във втори "кожух", т.е. тръбичките им са видими - на практика вероятно всички, които може да се купят в българските магазини).

Джон О'Хейгън от Центъра по радиационни и химически опасности към агенцията започнал проучвания, след като групи от пациенти се оплакали от лампите. Сред тях имало хора с автоимунното кожно заболяване лупус (вълчанка), което се провокира от ултравиолетовите лъчи и причинява болки и увреждане на вътрешни органи.
Флуоресцентните лампи освен това излъчват студена светлина
Цветовата им температура е следната: "топло бяло" е по-малко от 3000 келвина (обикновено при крушките 2700), "бяло" е 3500, "студено бяло" - 4000, и "дневна светлина" - над 5000 (при масовите крушки най-често 6400).
Колкото по-голяма е цифрата, толкова по-студена, т.е. синя, е светлината. Тя е по-интензивна от тази на едисоновите крушки и дразни кожата на свръхчувствителни към светлината хора.
"Много е важно те да могат да използват източници на светлина, които не влошават състоянието им. Техните заболявания се простират от екземи до рак на кожата", заявява председателят на Британската асоциация на дерматолозите д-р Колин Холдън.
Над 340 хил. души само във Великобритания ще бъдат засегнати от този проблем, твърди Съюзът за благотворителност "Спектрум".
Синята светлина в икономичните крушки може да предизвика стрес и безсъние, защото възпира производството на хормона на съня мелатонин, предупреждават от германското сдружение "Строителна биология".
Според д-р Александер Вунш, един от най-известните специалисти по светлината и въздействието й върху здравето в Германия, това може да причини и рак на гърдата, защото ниските нива мелатонин предполагат по-силно действие на сексуалните хормони като естроген - а той е виновен за някои видове рак на млечната жлеза "При неправилно ползване на новите крушки може да се улесни появата на почти всички болести на цивилизацията - като сърдечносъдови, диабет, остеопороза и нарушения на имунната система", предупреждава той.

Спектърът на крушката с нажежаема жичка е най-близък до този на слънчевата светлина и затова най-естествен и най-подходящ за човека. Усилията да се замени тя с "изразено хормонално по-активната" енергоспестяваща лампа може след 20 години да се окаже "ужасяващо грешно решение", чиито последствия тогава вече няма да са поправими за много от заболелите, цитира Вунш американския си колега проф. Ейбрахам Хайм, хронобиолог.
ЕС опровергава тези опасения, като заявява, че "не са известни научно доказани изследвания за рискове за хормоналния баланс или за рак". - (моя бележка: да де, ама ние опитни зайчета ли сме или какво ?)  :diablo:
До рак може да доведе и електросмогът, създаден от икономичните крушки, смята д-р Магда Хавас, преподавател по околна среда и ресурси в университета Трент, Канада.
Германската федерална служба за защита от лъчения тества 37 различни лампи и установява, че при всички разбира се има електросмог, но той "не превишава никакви граници" и "според днешните научни познания са изключени здравни увреждания".
Електромагнитното излъчване не е за подценяване, контрира сдружението "Строителна биология" от Бон. "Енергоспестяващите лампи превишават световните норми за излъчване за компютри в някои случаи от 12 до 40 пъти", уточнява Йоханес Шмид от Института за строителна биология "Нойбайерн".
Поне 50 см разстояние между тялото и лампата препоръчва и Германският институт по екология. "Колкото по-далеч, толкова по-добре, защото например при двойно по-голямо разстояние електромагнитното лъчение намалява с една четвърт", обяснява Дитлинде Квак.
Трептенето на икономичните лампи причинява главоболие и мигрена, алармира пък Асоциацията за действия срещу мигрената на Острова. Много пациенти се оплакали от пристъпи.
Шест милиона са британците, страдащи от мигрена, а в целия ЕС са десетки милиони. Има съобщения и за пристъпи при епилептици, за световъртеж и намаляване на способността за концентриране.
Производителите на енергоспестяващи лампи обаче твърдят, че благодарение на най-новите технологии (използването на електронен баласт) вече няма трептене, което да е уловимо от човека. Проблеми може да има само с евтини и некачествени крушки, обясняват те.
При по-старите модели (с конвенционален баласт) се предизвиква трептене в 100-херцов диапазон (на двойно по-висока честота от тази в електрическата мрежа - 50 херца).
Големи са и страховете от увреждания на очите
"Хора със стари изкуствени лещи без UV защита може да бъдат застрашени. Не е изключено и заради светлината от икономичните лампи да се увеличат случаите на макуларна дегенерация (свързана с прогресивно влошаване на централното зрение - бел. ред.)", казва проф. Бернхард Лахенмайр, очен лекар и физик.
Александър Вунш е провел опити с плъхове. След четири дни на флуоресцентна светлина се наблюдават първи увреждания на ретината им, а след 30 дни - невъзвратими увреждания. Той твърди, че и при мишки и примати може да се докажат фототоксични щети, причинени от енергоспестяващите лампи.
Друго, което притеснява експертите, а и обикновените потребители, е съдържанието на живак в новите крушки. От опаковката човек не може да разбере колко точно е то. ЕС позволява до 5 мг на крушка. От фирмата "Осрам" твърдят, че слагат по 2,5 мг (за сравнение - в забранените вече термометри има 1 г живак)
(леле и кретения)  :---

Той не "излиза" от тръбичката, опасен е само ако лампата се счупи.
Съветът в такъв случай е: ако можете, съберете живака (той е течен при стайна температура), избършете пода с влажен парцал, поставете живака и парцала в найлонов плик и го затворете плътно, отворете прозореца и излезте от стаята (къде да хвърлите плика, както и крушките, след като им свърши животът, е друга тема). Най-добре е обаче лампата да не се чупи.  ::) (И вместо да търчите в магазина за друга такава крушка, вземете един пищов и си гръмнете зомбираната тиква)  :---
Алтернативите и начините за "спасение"
-> и на татък бръщолевеници, които иска може да ги прочете - по долу има линк .........

Една статийка която само месец след забраната на крушките с нажежаема жичка от 100W, разбива на пух и прах твърденията за "екологичността" на енергоспестяващите.

http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2523751с идващата зима и сметките за  ток,мислих да закупя cfl (енергос. крушки),подкрепям! очите ми се развалиха от луминисцетните лампи в училищата,също не мога да спя,когато отнякъде се докрадва тази бяла светлина от енергоспесщяващите, пробвал съм да седя под такава светлина ,не мога... верно малко ток навъртат,но здравето е по-ценно
« Последна редакция: Ноември 04, 2009, 16:31:36 pm от jah »

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27