Автор Тема: Физици телепортираха йони на разстояние един метър  (Прочетена 1361 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Peacekeeper

  • Много Писал
  • *****
  • Публикации: 2 136
Технологията може да се използва при създаване на квантови компютри или в мрежите за предаване на секретна информация

Учени от Обединения квантов институт (Joint Quantum Institute) към Мерилендския университет (University of Maryland) за първи път успяха да тепепортират квантовото състояние кюбит на разстояние един метър. Досега физиците успяваха да телепортират физически обекти, притежаващи маса, на значително по-кратки разстояния, съобщават от университета. В работата на изследователите телепортирания предмет е бил кюбит – квантовия аналог на бита. За разлика от класическият бит, който може да заема само две стойности, един кюбит може да се намира едновременно в две състояния  т.нар. суперпозиция. При това, според “правилата” на квантовата механика измерването на кюбита води до колапс на суперпозицията и преход в едно от двете състояния на нормалния бит.

Като кюбит в опита учените използвали двойка йони на итербия, а ролята на нула и единица изпълнявали двете възможни основни състояния на тези обекти.

В началото на експеримента състоянията на йоните били известни. С помощта на микровълнов импулс физиците записали информацията на един кюбит т.е. привели го в суперпозиция. След това с помощта на лазерни импулси йоните били приведени в състояние на квантово оплитане, което означава, че квантовото състояние на единия кюбит се оказва свързано с квантовото състояние на другия.

Последвал процеса на самата телепортация. Учените измерили състоянието на първия йон, унищожавайки по този начин квантовата неопределеност, което води до запис в кюбита на информацията. След като били ясни резултатите от измерването физиците привели втория йон в квантовото състояние на първия. По този начин квантовата информация била преместена на разстояние един метър.

Според научната фантастика телепортацията представлява изчезване на обект в една точка на пространството и мигновенно появяване на негово копие в друга точка. Квантовата телепортация се различава много от тази концепция, понеже за нея е необходим класически канал за предаване на информация. В дадения случай е нужен канал за предаване на измерването на първия йон към апарат, който чрез съответен импулс да възпроизведе кюбита на разстояние един метър. 

Според изследователите тяхната технология може да намери широко приложение при създаването на квантови компютри, а също и в мрежите за предаване на секретна информация.

http://www.bgfactor.org/index_.php?cm=4&id=17934

С много големи темпове напредват, няма що :-X   Първия път телепортираха фотони в Австралия преди няколко години, сега йони :-\   Докато стигнат до човек... laugh

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27