Автор Тема: Закривайте болници!  (Прочетена 2397 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Magnolia

  • Доста Писал
  • ****
  • Публикации: 1 236
Закривайте болници!
« -: Август 30, 2008, 02:36:58 am »
Денят СЪБОТА, 30 Август 2008

  Световната банка:
Закривайте болници, не разбивайте касата
Червените против частни дружества, царистите извиват ръце с новата вноска


СОФИЯ.

Закривайте болници, вместо да разбивате монопола на Здравната каса и да я унищожавате. Предложението ви не решава нито един от проблемите. Това пише в секретен доклад на Световната банка, поръчан от премиера Сергей Станишев заради предстоящите реформи в здравеопазването, с който "Стандарт" разполага. Тайният анализ е "отговорът" на БСП срещу натиска на жълтите и ДПС за спешна демонополизация на НЗОК. Документът е поръчан след срещата на тройната коалиция в Хисаря и е получен от премиера през юни.
Либералите в кабинета са категорични, че ако от догодина монополът на касата не падне, те няма да подкрепят 8% здравна вноска. Световната банка обаче определя този ход като излишен риск. Времето до януари 2009 г. не е достатъчно, за да се създаде нормативна база, да се изградят информационни системи, да се лицензират фондовете и да се направи разяснителна кампания, пишат експертите в документа. По силата на предложението Здравната каса няма да може да оцелее срещу частните осигурители, тъй като ще работят при различни условия, твърдят от Световната банка.
Решаващо за отстраняването на загубите в здравната система не е характерът на платеца, държавен или частен, а правото да променя пакетите услуги, мрежите изпълнители и цените, се казва още в доклада. Според анализа качеството на здравеопазване може да се постигне, като касата започне да отказва да плаща разходите на неефективни изпълнители.
 
Боряна Йотова
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=&article=244228
« Последна редакция: Август 30, 2008, 02:38:07 am от Magnolia »
Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

Неактивен Alien

  • Много Писал
  • *****
  • Публикации: 6 668
  • WATCHER
Относно: Закривайте болници!
« Отговор #1 -: Август 30, 2008, 10:56:08 am »
Според мен единствената част на болниците, които не само трябва да се запазят а за тях да се отделят най-много средства са спешните отделения.Системата винаги е била точно обратната - в спешното отделение където е най-напечено се ползва за "обучение на стажанти". Лекарите които работят там на този изключително силен стрес не получават адекватно заплащане. Системата е направена така че лекарите да взимат достойни възнаграждения след като вече имат "опит" натрупан на гърба на "спешно оперираните" и да изкарват огромните пари от "планови операции". Понеже спешните операции по закон са безплатни (за тези които не могат да си ги позволят)- никой няма интерес да ги прави.
Най- честно би било огромната част от средствата от бюджета да се насочат към спешната помощ тъй като там отиват най-нуждаещите се които НЕ МОГАТ ДА ЧАКАТ. А ако нещата не са спешни до голяма степен да се заплащат от самия пациент ако прецени че могат да му помогнат лекари.И най квалифицираните кадри и скъпа материална база да са точно в спешното отделение защото никой не е застрахован  че няма да му се наложи - дето се вика винаги може да се нараните и да трябва някой бързо да ви зашие раната. Докато при всички други хронични и неспешни болести пациента има много по-голяма алтернатива на лечения и дори може да избегне и напълно лекарите както и да прецени че може да ползва услугите им и затова да си плати.Иначе медицината няма да се различава по нищо от която и да е индустрия.

Неактивен insomnia1304

  • Много Писал
  • *****
  • Публикации: 2 314
Re:Закривайте болници!
« Отговор #2 -: Март 11, 2009, 18:33:43 pm »
"Токуда" дръпна с техника, Първа градска пред разпад

http://-Цензурурано - Жълт сайт на Пеевски/news/article/39262

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27