С думите: "Управлявал съм Ви 35 години! Долу предателите!" бившият иракски президент напусна залата в знак на протест
29.01.2006
Бившият иракски президент Саддам Хюсеин напусна съдебната зала малко след подновяването на процеса срещу него и още седем обвиняеми. Преди това новият главен съдия Рауф Рашид Абдел-Рахман отстрани бившия шеф на разузнаването Барзан Ибрахим ат Тикрит и един от адвокатите на защитата за обида на съда.
Веднага след това повечето защитници напуснаха залата в знак на протест. Самият Саддам Хюсеин заяви, че иска да излезе, като в отговор получи заповед да напусне.
Това е трагедия, аз управлявах тази страна в продължение на 35 години, а вие ми нареждате да изляза, заяви Саддам в разгорялата се словесна битка, при което Абдел-Рахман отвърна: "Аз съм съдията, а вие сте обвиняем и трябва да ми се подчинявате".
"Вие сте иракчанин. Не можете да ми давате нареждания с такъв тон. Управлявал съм Ви 35 години! Долу предателите!", контрира Саддам и напусна залата.
Главният съдия тогава назначи четирима други члена от защитния екип на бившия иракски диктатор, но двама от обвиняемите - Таха Ясин Рамадан и Ауад Хамед ал Бандар заявиха несъгласието си и също напуснаха залата.
В опит да постави случващото се под контрол съдия Абдел-Рахман постанови да се премине към изслушването на свидетелите. След като трима от тях дадоха показания, процесът бе прекъснат.
Заседанията ще бъдат възобновени в сряда или четвъртък, в зависимост от датата за празнуване на ислямската нова година.
По план процесът срещу Саддам трябваше да бъде подновен миналия вторник, но тъй като няколко свидетели се оказаха в чужбина, съдиите решиха да отложат заседанието за неделя.
Освен това назначаването на новия главен съдия Рауф Рашид Абдел-Рахман, който е кюрд, предизвика спорове сред членовете на съдебния състав.
Досегашният главен съдия Ризгар Мохамед Амин, също кюрд, подаде оставка на 15 януари в знак на протест срещу натиска, оказван от иракското правителство върху него и съда.
Това бе последното от поредица усложнения, съпътстващи делото, след като двама адвокати на защитата бяха убити, а преди време друг съдия също подаде оставка.
Ot NetInfo