Автор Тема: Безследно изчезнали – мит или реалност  (Прочетена 4938 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен SiriusAngel

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 170
 • Преди да поискаш, помисли какво си дал.
Безследно изчезнали – мит или реалност
« -: Февруари 18, 2010, 16:57:48 pm »
Тук може да побликувате всякакви случаи на хора които са безследно изчезнали , случаи които нямат обяснимо доказателство защо и как е станоло. Всичко свързано с паранормално изчезнали хора които до момента няма никакво обяснение или доказателства за тяхното изчезване!
Хайде всички стегнете се и се поровете в нет или ако знаете митове или случки пишете!

Ето едана:


Безследно изчезнали – мит или реалност
Учени, писатели и изследователи още спорят за разликата между паранормално и шарлатанство
В няколко последователни седмици вестник “Новинар” ще ви запознае с най-необяснимите и странни феномени, които винаги ще занимават интереса и подбуждат любопитството на жителите на планетата. Започваме с темата за т.нар. феномен на “необяснимото изчезване” и известни личности, чиято съдба се обвързва с него.
“Необяснимо изчезване” е термин, който се използва при наблюдаване на необясними според нормалните закони на физиката, химията или биологията изчезвания на предмети, животни или хора. Най-често необяснимото изчезване се включва в категорията на паранормалните явления.
Има много случаи, в които официалното заключение е, че наистина предметът или човекът са изчезнали внезапно, посред бял ден, и то пред очите на свидетели. Има документирани случаи, при които следите на изчезнал човек изведнъж се губят.
Съществуват много хипотези около необяснимите изчезвания – от това, че те са дело на шарлатани, до намесата на паранормални сили.
Според писателя Джон Кийл голяма част от тези паранормални изчезвания се дължат на преминаването през дупка от познатите на човечеството измерения в друго измерение, като по този начин обектите излизат от нашето пространство и време и попадат в друго, след което повече не можем да ги видим. Идеята на Кийл е защитена и от унгарския писател Нандор Фодор, който описва подробно феномена телепортация като “пропадане” в четвъртото измерение.
В своята книга “Парадокс” Никълъс Нелсън предлага теорията, че на нашата планета има няколко места, където съществуват магнитни аномалии. Именно това според него е доказателство, че в тези местности се намира границата между земните измерения и неизвестните на хората измерения. Именно с тази тънка граница между измеренията Нелсън обяснява мистериозните изчезвания. Според него, а и според много други учени и писатели най-силните магнитни аномалии, които причиняват необясними изчезвания, се намират в т.нар. Бермудски триъгълник (зоната в Атлантическия океан между бреговете на Маями, Бермуда и Пуерто Рико).
За много други изследователи обаче т.нар. паранормални изчезвания не са нищо повече от шарлатански приказки. Джером Кларк в продължение на дълги години събира информация около всички съобщения за мистични случаи на изчезвания. Според него резултатите показват, че на много места, за които се твърди, че там се наблюдават паранормални явления (като Бермудския триъгълник), не отговарят на истината. Кларк доказва, че местностите, които имат репутация на виновни за паранормални феномени, нямат повече случаи на изчезвания, отколкото места със сходни климатични и географски особености, за които обаче никой не е чувал.

Началото на легендите
За случаи с необяснимо изчезване се говори, след като корабът “Мари Селест” е намерен абсолютно пуст и непокътнат, а на борда нямало следа от нито един от 10-те души, които са пътували с него. Около този случай от 1872 година именно се ражда и легендата за Бермудския триъгълник, която ще разгледаме в някой от следващите броеве.
До края на XIX век в Съединените щати се появяват нови случаи на необясними изчезвания на хора. Завинаги в митологията на щатите Тенеси и Индиана ще останат имената на Дейвид Ланг и Оливър Ларч – двама души, които сякаш пропадат вдън земя пред очите на поне 5 свидетели. Впоследствие, спечелилите известност два случая, се оказват само вестникарска измислица, но духът вече е пуснат от бутилката. Постоянните данни за изчезващи пътници в самолети и кораби в Бермудския триъгълник пък засилват още повече убеждението на северноамериканците, че необяснимите изчезвания са едва ли не нещо напълно нормално.
Голяма популярност в Европа пък получава случаят с изчезналите новозеландски войници по време на битката за Галиполи по време на Първата световна война. Според легендата и разказите на бойците от полк Норфолк техните братя по оръжие навлезли в ниско паднал облак и се изгубили в мъглата от погледа на своите приятели. Когато след един час облакът се вдигнал от навлезлите в мъглата войници, нямало и следа. Случаят е разрешен едва 4 години по-късно, през 1919 година. Оказва се, че използвайки прикритието на мъглата, една част от полка решила да атакува турските позиции, но се заблудила и попаднала зад вражеските линии и била пленена.
Соченият за най-правдоподобен случай на необяснимо изчезване се е случил през 1900 година на островите Фланан. По време на дежурство тримата работници във фара на единия от островите изведнъж изчезнали, като най-необяснимото в случая е, че не са взели със себе си въжета, инструменти, дрехи или пък храна, какъвто е обичаят, ако някой от работниците на фара е трябвало да напусне обекта. След дълго разследване най-накрая като причина за изчезването на тримата била посочена версията, че те станали жертва на “странна вълна”.

Митологията разказва
От най-древни времена човешкият род си е обяснявал необяснимото с помощта на приказни герои, митични същества или богове. В много от древните народни приказки се разказват случки за необясними изчезвания на хора. Изследователят Уилям Бътлър Йеитс дори събира в своята книга “Митологии” приказки от различни народи, в които феи, горски духове и други същества подмамват мъже, жени и деца и ги отвличат безследно.
В моряшките легенди пък винаги се говори за изкусителни русалки, които подмамват моряци и рибари със своя чуден глас. Истории за необясними изчезвания се срещат и във фолклора на Египет (приказката за Ал Нада), в келтските истории (конят Келпи, който скрива веднъж завинаги от нашия свят всеки, който успее да го яхне) и в скандинавските легенди.
Според редица учени именно в митологията на древните народи се крият много от тайните на света. А фактът, че една и съща сюжетна линия се повтаря у различните народи, макар и с различна интерпретация, се сочи като най-сигурно доказателство за това, дали нещо се е случило или не в древността.

Извънземните идват

В последните 30 години славата на Бермудския триъгълник бе помрачена от далеч по-интересните и многобройни случаи, в които за безследното изчезване на хора са подозирани извънземни сили (най-често неидентифицирани летящи обекти – НЛО). От хилядите подобни истории най-достоверна е тази за изчезването на австралийския пилот Фредерик Валентич. На 21 октомери 1978 г. 20-годишният летец излита от Виктория за остров Тасмания със своята “Чесна”. По време на полета си Валентич съобщава на кулата в Мелбърн, че е следен от голям неидентифициран летящ обект, който постоянно “си играе” с него, като го заобикаля от всичките му страни. Последните думи на 20-годишния пилот пък просто хвърлят в екстаз всички любители на НЛО: “То се върти, има зелени светлини и въобще не е самолет.” След тази реплика настъпват 17 секунди радиотишина, след което връзката се разпада.
Следват 2 седмици разследване на случая, но въпреки отличното време и факта, че е бил следен от земята, нито Валентич, нито самолетът му са намерени. Дори и най-върлите противници на идеята за летящи чинии все още не могат да дадат правдоподобно обяснение на този случай, който вече 30 години остава в аналите на австралийската военновъздушна служба като “необяснимо изчезване”.


http://www.novinar.net/news/bezsledno-izcheznali--mit-ili-realnost_MjUxOTszNTU=.html


Историята е натрупала достатъчно много необясними факти за масово изчезване на хора. Ето някои от тях.

В края на 19 век на скалист остров е построен фарът Айлин Мор. На 15 Декември 1900 г. той спира да функционира, защото изчезват и тримата наблюдатели.Разследването показва, че хората не са могли да отплуват или да бъдат похитени. Те просто са се “изпарили”. Произшествието така и остава неразгадана тайна.

Известна е още една, дори по-тайнствена случка. Сутринта на 21 Август 1915 г. английски батальон се заема с изпълнението на мисия. Най-неочаквано над войниците се спуска мъгла, превърнала се в тъмен облак, който се вдигнал към небето и бавно заплувал в посока, противоположна на вятъра. А батальонът изчезнал, без да остави каквито и да е следи, че някога се е намирал там. До ден днешен не съществуват дори предположения за причината на тази странна трагедия.

Не по-малко тайнствена е историята, случила се през 1937 г. в Китай. На юг от Нанкин 3000 китайски бойци заемат отбранителна позиция на един от мостовете. Сутринта преди настъплението неочаквано радиовръзката с отряда се разпада. Пратените на проверка офицери не намират нито трупове, нито следи от някакви военни действия. За масово бягство неможе да се говори, защото войниците трябвало да прекосят охранявания мост. А какво тогава се е случило с толкова много хора? Отговор няма и досега.

Още едно поразително събитие е регистрирано в тайнствения списък на загадките. През 1930 г., в Канада, на брега на езеро изчезва голямо ескимоско селище. Липсата на 2000 души забелязва един от жителите му, който отсъствал от 2 седмици. Удивителното било това, че в постройките всичко си била на мястото. Търсенето на хората не дало никакви резултати. Нямало следи и около селото.

Към същият тип тайни можем да отнесем и многобройните факти за изчезването на хора от плавателни съдове.Така например във Филипините на остров Токелау, на 10 Ноември 1955 г. , на няколко десетки метра от брега е намерен моротният кораб “Хойпта”, без 25-членния екипаж и пътниците. Всчики опити да се открият хората са абсолютно безуспешни. А през 1941 г. в малък залив е намерен плавателният съд “Исландия”, в изправно състояние, но без нито един човек на борда.

Всички тези факти и досега нямат убедителни обяснения. Може би затова попадат в енциклопедията на тайнствените факти на Ричард Лазарус ” Отвъд границите на възможното”. Но не трябва ли да съществува някаква физическа причина за подобни явления? Изследването на метеоритите, врязващи се с огромна звукова скорост в атмосферата на Земята (проведено навремето от автора), показва, че по този начин небесните камъни се зареждат с гигантски потенциали, величините на които, според разчетите, могат да достигнат милиони и милиарди волта. Възможни са два сценария на развръзката. В първия случай се образува пробой между метеорита и Земята, насъбраният потенциал се изсипва на планетата, цялата кинетична енергия се преобразува в електрическа което предизвиква взрив на метеорита.
Но е възможен и втори вариант, при който метеоритът може да се разруши още преди взрива. Тогава потенциалът ще се снижи, пробой няма да има, но напрежението в атмосферата ще остане в течение на няколко часа, като постепенно намалява. Високият потенциал е способен да предизвика явление на електростатично притегляне, при което тежки тела, хора, дървета, дори малки яхти могат да се вдигнат във въздуха и да бъдат пренесени на големи разстояния.
Възможно е тазьи “метеоритна сила” да е причина за изчезването на толкова много хора. Поне засега подобна хипотеза обяснява донякъде загадките, дали повод за различни легенди и митове.

VN:F [1.8.2_1042]
http://iskamdaznam.com/web/?p=8


« Последна редакция: Февруари 18, 2010, 17:55:48 pm от SiriusAngel »
Това, което не може да ме убие, ще ме направи по-силен. Ницше  4. Самите Богове не могат да се пребор

Неактивен SiriusAngel

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 170
 • Преди да поискаш, помисли какво си дал.
Re:Безследно изчезнали – мит или реалност
« Отговор #1 -: Февруари 18, 2010, 19:25:19 pm »
През 1988 г. писателят Николай Черкашин събирал в Севастопол сведения за гибелта на лайнера “Новоросийск”. На 29 октомври 1955 г. той се преобърнал и потънал в северното пристанище на града пред очите на хиляди местни жители.
Черкашин записал и други любопитни истории, на които обаче също имало очевидци. Един възрастен севастополчанин, бивш железничар, пък разказал на Черкашин такава невероятна история, че писателят за известно време напълно изключил за потъналия кораб.
Железничарят, който се ползвал с репутация на съвестен и трезвомислещ човек, а и не близвал алкохол, съвсем ясно съзрял как откъм някогашния прелез край гара Балаклава, откъдето релсите вече били махнати и останал само насипът, приближава влак. Човекът потъркал очите си: де се е чувало и виждало такова нещо - влак да върви без релси! Но този си вървял. Композицията била съставена от локомотив и три пътнически вагона, при това произведени преди близо един век, и то не в Съветския съюз. Влакът профучал край загубилия ума и дума железничар и се отдалечил в посока Севастопол.
След много години Николай Черкашин, прелиствайки местната преса, се натъкнал на съобщение във вестник “Севастополска слава” в броя му от 12 август 1992 г.

Там се разказвало за мистериозна случка, разиграла се през 1911 г., когато на римската гара дерайлирал увеселителен влак. Машината наближавала тунела, когато всичко изведнъж се покрило с млечнобяла мъгла. Влакът навлязъл в тунела и... изчезнал. След произшествието тунелът бил зазидан с яки бетонни блокове. Вероятно този случай щял да бъде забравен, ако тривагонната композиция не се била появила изневиделица близо до село Заваличи, Полтавска област. Влакът с плътно спуснати капаци на прозорците и празна кабина на машиниста се движел абсолютно безшумно, но премазал много разхождащи се по платното кокошки. Това се случило през 1991 г., 80 години след римската жпмистерия.
Феноменът на влака-призрак бил изследван от много учени. Пръв председателят на Украинската комисия по аномални явления Владимир Лешчати огласил версията, че влакът по някакъв начин е минал през... времето. Предполага се, че железничарят от гара Балаклава е видял същата машина през 1955 г.
Повлиян от спеца по паранормалното, писателят Николай Черкашин също започнал да изучава явлението за минаването на влака-фантом през времето. Той изказал предположение, че наред със закона за запазването на материята и енергията съществува и закон за запазване на времето, недоказан от никого и до наши дни.
При това положение излиза, че изминалото време не изчезва, а продължава да е “тук”, в реалността. Настояще като такова просто не съществува. Това, което наричаме настояще, е само илюзия, тъй като всеки миг от бъдещето се превръща в миг от миналото. Ето защо Черкашин смята, че само минало и бъдеще са тъждествени на понятието “време”.
В тази връзка са интересни и следните разсъждения на писателя. На теория е възможно да се “извика” на повърхността на старинно огледало всичко, което до този момент се е отразявало в него, особено ако огледалото дълго време не е променяло местоположението си. Това обяснява защо привиденията “излизат” главно от стари огледала в дворци, замъци и запустели къщи.
Същото свойство притежават египетските пирамиди, древните съоръжения, старите аквадукти и тунели, вековните дървета... Всички те са способни да събират и “трупат” в себе си времето.
Представите за линейно протичащото време вече са остарели. Не е ли по-логично да се предположи, че времето се “навива” на нишки подобно на конци върху макара и миналото съществува паралелно с бъдещето. Понякога обаче между “нишките” зейва празнина и тогава възникват “черните дупки”. Те подобно на завихрен смерч образуват тунел между небето и земята и блуждаят, местейки се по свои, още неразгадани от съвременните хора закони, като въвличат в себе си хора, предмети и животни, безследно изчезнали от реалния живот.
Черкашин е убеден в наличието на особено хронално поле на планетата. Свръхдългите тунели, свръхдълбоките шахти, свръхвисоките кули променят движението на времето така, както бентовете и каналите променят течението на реките. Мрежата от жп линии, покриваща с различна плътност нашата планета, също влияе на хода на времето.
Релсите са своего рода ускорители на времето, нещо като синхофазотрони, в които вместо на атомните частици се ускорява преместването на живите същества. Влаковете ускоряват нашето биологично време и затова някои хора не понасят пътуванията с влак. Жп трасето е опасно не само заради евентуалните катастрофи, но и заради своите пространствено-времеви аномалии.
Оказало се, че малко преди изчезването на римския влак в Италия е имало мощно земетресение. Пукнатини и разломи възникнали не само в земята, но и в хроналното поле. Тази блуждаеща хронална дупка би могла да се концентрира над тунела и да премести влака от нашето триизмерно пространство в четириизмерното. Именно затова злощастната композиция, изпадайки от обикновеното векторно време, е започнала да се придвижва свободно от настоящето в миналото, от миналото в бъдещето.
Но доколкото неговото движение се определя от пространствени координати, тоест - от релси, то влакът е възможно да се появи само там, където някога е имало жп линия, или там, където ще бъде прокарана за в бъдеще. Така че историята с “влака-призрак” още не е завършена. Предполага се, че той ще “изплува” отново някъде в началото на XXII век.
Най-голямата загадка обаче е какво е станало с пътниците на мистериозния влак.
Къде се намират те, останали без своите вагони, които отпрашили в друго столетие?
Но пък председателят на Комисията по изучаване на аномалните явления към Украинската академия на науките Владимир Лешчати все пак успял да “залови” влака-фантом. На 25 септември 1991 г. на жп прелеза край село Заваличи. Говори се, че се метнал на стъпалата на един от вагоните и оттогава никой не го е виждал.
http://magiosnica2007.dir.bg/_wm/pbasic/?df=627794&GDirId=655f9221ae0ea48bb68dc63f8e01afe1
Това, което не може да ме убие, ще ме направи по-силен. Ницше  4. Самите Богове не могат да се пребор

Неактивен Nightwish

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 191
  • Мистерика - блог за непознатото
Re:Безследно изчезнали – мит или реалност
« Отговор #2 -: Февруари 20, 2010, 19:34:47 pm »
Мрежата от жп линии, покриваща с различна плътност нашата планета, също влияе на хода на времето.

Винаги съм се чудел защо изпитвам такова необяснимо влечение към влаковете :)

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27