Ами аз не съм чел нищо и мога да споделя само личния си опит, който не е особено голям. Със сигурност котките и кучетата имат различна психика. Със сигурност котките са по-мистичните, а кучетата - по-земните. Кучето лесно се привързва и едва ли не отдава живота на стопанина си, докато котката винаги има голямо достойнство и независимост. Тя е прикрита и не показва колко е умна. Може би затова се води, че кучето е по-умно. Трудно е да се сравняват по интелигентност след като имат различна стратегия към живота. Шегувал съм се с приятели, че имам "дарбата" да познавам по очите коя котка е умна

. Всъщност не знам дали това е така, но определено имат развита индивидуалност и са ралични. Интересно е, че повечето хора си харесват едно от двете животни спрямо собствените си разбирания за живота. Вероятно приемането и на двата вида е показател за по-дълбоко разбиране. Излизане от рамките на - "мен това ми харесва"...
Дали споделят кармата ни... Ми смешно е да се чудим, след като заради хората почти не останаха животни. Но ти разбира се питаш за по-специфични неща, които са повече в сферата на догадките. Лазарев има книги за кармата, може би той е писал нещо... казва, че виждал тези структури. Иначе теоритично... наистина е странна случката. Но ако два месеца е стояло единствено в апартамент, гледайки стени наоколо...
Мен също ме е интересувало дали животните се прераждат. И съм виждал... материал по темата... Струва ми се, че човекът има невероятната склонност да изгражда самочувстието си на нещо, унижавайки това около него, дори и това пак да е човек. Тъй че, гледайки очите на някое от по-развитите животни от семействата на котките, кучетата, приматите... вярвам, че те не са толкова по-различни от нас и ако приемем, че ние се прераждаме, то трябва да приемем, че и те го правят. За знание, не можем да говорим, след като нямаме очи да видим нито тях, нито себе си. Само някой да не започне да навира книги, както навремето са навирали Библията...
Дори ще кажа още нещо, у много животни в очите се чете повече съзнателност отколкото доста голяма част от хората. Примерно очите на лъв или вълк... в тях има много сила, одухотвореност и разбиране. Хорус, хората също си имат колективна карма, но това не отрича индивидуалната, нали? Вярно, животните нямат свободна воля, но такива са и извънземните. Това не означава, че и те не се развиват и трупат опит. Тъй че - де е логиката да нямат и те душа която се преражда?
Явно психиката, че човек е "над" няма да се поправи скоро. Това непрекъснато степенуване, личи във всичко което се говори, особено пък в тоя форум. Всички проявления произлизат от Едно нещо, и няма над, и няма под, защото ако съществуваше нещо по-съвършено от друго, то би обезсмисло предишното. Представата за линейната еволюция на Дарвин все още стои в психиката. От нея следва, че човекът е най-висшето същество... на Земята. И търсейки достойна цел за себе си той тръгна към Космоса. А самият Космос е тук, просто ценностната система е развита зле, за да го види. Трябват й химери, нещо ново, но проблемът е, че тя не е разбрала старото, тъй че и в новото, пак само със старото ще се сблъска.