Автор Тема: Уика  (Прочетена 2174 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен хадзапи

  • Пишещ
  • ***
  • Публикации: 808
Уика
« -: Ноември 07, 2009, 12:47:06 pm »
Уика е религиозна традиция, базираща се на древните религии в предисторическа Европа, специално Западна Европа и Великобритания. Вярата е сливане (обединяване) на фолклора, археологически доказателства и преведени произведения от периода. Въпреки, че много паганистки и магьоснически традиции могат да бъдат издирени от праисторическо време, религията известна като Уика започва в UK през 1950 от Джерълд Гарднър. Тази най-ранна форма на Уика, известна като Гардениан Уика е система базирана на индивидуални групи, известни като ковъни(сборища).
В 1970 г. нова форма на Уика започва да се развива, това е заради свободата в стуктурата и практиката. Тези форми не са първоначални  и често се развива смес от традиционна Уика с други паганистични или не-паганистични вяри.
 

ТРАДИЦИЯ

Eто някои от формите на Уика:

Александрийската традиция: води началото си от Англия през 1960, от Алекс Сандърс. Ритуалите са видоизменени малко от тези на  Гардениан Уика.

Келтска Уика: Това е съчетание използващо келтски/друидски пантеон, набляга на елементите, природата.

Гардениан традицията: Тя води началото си от Англия, от Джералд Гарднър през 1950.

Сийкс Уика: основана през 1973, от Реймънд Бъкланд, който авторизира тази традиция без да раздробява неговата оригинална Гардениан клетва.


ВЯРА

Уика е природно-базирана система. В някои бележки, природния свят(т.е. дърветата, тревата камъните, планините и др. ) се виждат като част от божественото. Христианството, от друга страна, вярва че тези неща са създадени, но отделно, от божественото. Уика вярва в двойнственото мъж/жена божество. Бога и Богинята са отделни, но са равни божества, всяко с единствена по рода си сила и добродетел.

Уика вярва, че природния свят, съществата на света (включително хората) и божественото са неразделими.


ПРАКТИКА

Повечето вещери са в групи от 3-13 човека, известни като сборища(ковъни), въпреки че значително число от тях практикуват самостоятелно. Тези членове са известни като самотници. Ковъните и самотниците еднакво зачитат Сабатите или свещенните дни, 4-те по-млади и 4-те главни.

Уиканите винаги празнуват на пълнолуние.


СВЕТОТО ПИСАНИЕ

Вещерите нямат написана книга със свето писание, но общо взето следват 2 ръководни линии:  "Уика историята" и "правилото на 3".

Уика историята гласи: "AN IT HARM NONE, DO AS YE WILL". Това правило е ръководна линия за всяка част от Уика живота и внимание против вреда на когото и да е или каквото и да е.

Правилото на 3 гласи: "Всяка енергия, която изпратиш ще се върне на теб 3 пъти"
Това включва магическа енергия, толкова добре колкото емоция и духовнa енергия.


СПОР

Много християнски групи  крайно засегнати от Уика, сравняват религията със Сатанизма и заявяват, че вещиците са  дяволски поклоннички, горящи бебета, изричащи дяволски магии и други много отвратителни неща.

Уика силно отрича тези изисквания, заявявайки че тяхната вяра не е свързана със Сатаната въобще и обяснявайки, че Уика законите няма да допуснат никакви вредни актове като убийство или вредна магия.
« Последна редакция: Ноември 07, 2009, 12:50:01 pm от хадзапи »

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27