Автор Тема: Религията "Наука"  (Прочетена 2133 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ----------

  • Доста Писал
  • ****
  • Публикации: 1 583
Религията "Наука"
« -: Януари 03, 2007, 16:06:44 pm »
Ще се цитира пасаж от книгата на Дейвид Айк – “Бунтът на роботите”. Тъй като настоящата тема е разделена между Религия и наука от една страна и Конспирация от друга, ще ни се наложи да я поставим едновременно в два раздела на Форума, за което се надяваме moderatorите да проявят разбиране. От една страна, въпросът пряко касае религията, поради което ще намерите темата в настоящия раздел. От друга страна, въпросът е конспиративен, което налага поместването му и в онзи раздел. Независимо от кой раздел попадате на темата, ви предлагам да се запознаете с нейното състояние и в отсрещния раздел, защото това е важно за цялостното й разгръщане. Дали ще пишете и в двата раздела или само в единия, нека зависи от вашата склонност да третирате темата като религиозен или като конспиративен проблем. И така, да преминем по същество.

Родила се нова религия [авторът на цитираната книга използва понятието “религия” в най-лошия му, догматично-институционален смисъл – бел.flyDragon]. Тя била наречена “наука”. Християнството все още било силно, но сега неговото влияние временно било западнало. Внезапно ученият станал бог. Тази наука създала епохата на машината и всички еликсири и отрови, довели човешкия живот до ръба на унищожението. Но с отминаването на ХІХ и с началото на ХХ век тази нова култура и нов бог били хипнотизирали преобладаващата част от човешкото съзнание. Науката или онова, което минава за такава, решила, че животът след физическата смърт е мит. Всичко можело да бъде обяснено с “логиката” на науката. По същество всички ние сме били плод на космическа случайност, продукт на случайно взаимодействие между химикали, атоми и други подобни. Това създало на християнството някои сериозни проблеми, а на човешката раса – още повече. Със същите темпове се засилвала и вярата, че животът е безсмислен. Идеята била, че “животът е кучка, а после умираш”. Животът в мрачните градове, който хората били принудени да понасят, като че ли потвърждавал тази максима. Това било още едно бреме за човешкия дух, вече разбит от автоматизираните изисквания на епохата на машините.

Очевидното безсмислие на догматичните непоклатими твърдения на християнството, че всичко в Библията е чистата истина, не му помагали да спре кръвоизлива, предизвикан от научните “доказателства”. Сега то жънело последиците от отказа си да отстъпи от догматиката, приета в Никея, а също през следващите няколко столетия [по това време са се утвърдили фундаменталните за християнството концепции относно Бога и вярата - бел.flyDragon]. Но, както казах и в предишната глава, възгледът за живота и Сътворението, очертан в тази и подобни книги, бил потулван не само от християнството, както било в продължение на близо две хиляди години, но и от “науката”. Християнството и “науката” може привидно да са били в конфликт, но имали общ интерес, който бил от решаващо значение за оцеляването и на двете. Те трябвало да се погрижат възможно най-малък брой хора да вярват, че съзнанието на всеки един е вечно и, че то се преражда в безброй физически тела по време на еволюционното си пътешествие чрез опита. Ако населението приемело това, то би означавало “сбогом” на християнството и на повечето други религии, и “сбогом” на цялата основана на научното “мислене” парадигма. Едно от най-ефективните оръжия на Братството е да прави така, че самото оцеляване на организациите да зависи от прикриване на знанията.

Резултатът от това бил един свят, роден от петте физически сетива, в услуга единствено на тези сетива. Богът е мъртъв, а идеята за духа е примитивна илюзия. Материализмът в пълния смисъл на думата се бил родил. Нашата култура е построена от материални сетива за материални сетива. Този процес не би могъл да породи никакъв друг свят, различен от този, който наблюдаваме днес. Висшите нива на човека били отхвърлени от “науката” като несъществуващи и единствената крайна алтернатива – християнството и неговите религиозни другари по света, губели доверие с всяка изминала година благодарение на дългогодишната опаковка, в която били впримчени. Това оставило духовен вакуум, който едва напоследък се запълва с повторното изплуване в съзнанието ни на разбиране за това кои сме. Възгледът за материално-космическата случайност дотолкова завладял тази нова религия, наречена наука, че дори когато членовете на същото това вероизповедание оспорвали това вярване, били осмивани, отхвърляни или пренебрегвани. Точно както Братството се погрижило да стане. Те не искат някакъв си свободомислещ учен да открие истината и да успее да я докаже! (...) Почти от самото начало “науката” е обслужвала системата на Братството, като спомагала за пленничеството на човешката раса. Вършейки това, новата религия просто следвала модела на старата.

из “Бунтът на роботите
на Дейвид Айк


Трябва да се отбележи, че Д. Айк разсъждава за “религията” в най-порочния смисъл на това понятие, в който смисъл той разсъждава и за понятието “наука”. В действителност и религията, и науката, оставени на чистия им смисъл, са прекрасни явления в светообяснението на човека: едната чрез връзката, която дава на хората към висшата Същност, а другата – чрез разума, с който изпълва заобикалящите ни явления... Съществуват както прекрасни, извисени и отворени духовници и свещенослужители, които наистина носят в себе си Светия Дух, така и велики изследователи и учени, чийто разум навлиза смело в метафизичната същност на миросданието и я споделя с хората. Ето защо не трябва просто да зачеркваме тези две понятия – именно такава би била целта на братството, което би се радвало, ако “пасмината” се откаже и от своята духовност, и от своята разумност, в полза на анархистичната неуправляемост и гибелност... Не допускайте нито едното, нито другото! Слава на Бога! Науката е Слънце!
« Последна редакция: Януари 03, 2007, 21:27:47 pm от Horus »
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

 

Сходни теми

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
0 Отговора
4099 Прегледи
Последна публикация Май 01, 2006, 17:33:08 pm
от fisk
51 Отговора
29836 Прегледи
Последна публикация Април 17, 2012, 03:16:48 am
от Hacko
14 Отговора
9086 Прегледи
Последна публикация Декември 19, 2006, 03:33:03 am
от Ford_Prefect
Water "Crop" Circles

Започната от H. НЛО

4 Отговора
7146 Прегледи
Последна публикация Юли 06, 2011, 12:41:54 pm
от Hacko
5 Отговора
5549 Прегледи
Последна публикация Август 19, 2008, 08:14:25 am
от insomnia1304

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27