Автор Тема: "Характерът" на някои дървета и техните лечебни свойства  (Прочетена 18825 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

AiKiDoKa

 • Гост
Аз също чувам за 1в път за компот от шипки  :D Какъв е вкусът му - вероятно трабчив ?  :)
И аз обичам дюли, но не съм яла от дете - като малка имахме лозе, в близост до родния ми град, осеяно с дюлови
дървета.Те бяха единствените, които не се поддаваха на резличните промени в климата и цъфтяха всяка година.
А като стана въпрос за натурални сокове, смятам, че по-голяма химия от тях едва ли има.Аз лично предпочитам
фреш от свежи плодове.Със сигурност знаеш, че пиеш сок от плодове,а не подпомагаш нечия фирма с неясно
производство на онова, което предлага на пазара.  :)

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 783
 • Невъзможно е нищо
Грешка на езика, мислил съм си за едно нещо а съм написал друго.  Имах предвид дренки, компот от дренки. Тези неща са нормални за мен като малък няколко пъти съм си падал на главата, а може да е от препарата за прозорци, който пих. :) Не само Невен не е в час

Иначе онзи ден попаднах на вино от рози (този път не съм се объркал)
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Неактивен Mystic

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 169
Грешка на езика, мислил съм си за едно нещо а съм написал друго.  Имах предвид дренки, компот от дренки. Тези неща са нормални за мен като малък няколко пъти съм си падал на главата, а може да е от препарата за прозорци, който пих. :) Не само Невен не е в час

Иначе онзи ден попаднах на вино от рози (този път не съм се объркал)
Хахаха а аз през цялото време си мислих за компот от дренки и се чудех откъде ги изкараха тези шипки ???
 ;D

Неактивен Fiery

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 543Някои славянски народи имат специално отношение към клена от векове - уважително и трепетно. Нашите предци свято вярвали, че той е превърнат в дърво добър юнак.

В ролята на злата вълшебница според легендите влиза майката или съпругата на пострадалия. Богомерзкото дело се разкрива по следния начин - по междуселския път вървят няколко музиканти, виждат насреща си кленово дърво. Отсичат го, правят от него цигулка и тя им разказва цялата истина с музикалния си плач.

Как се е родила тази легенда и защо са се разказвали тези приказки за хора кленове? Може би защото кленовият лист напомня разтворена човешка ръка. Във всеки случай казват, че "яворът (кленът) е произлязъл от човека и затова селяните не го ползвали за дърва, не слагали кленови листа под хляба в пещите си, никога не правели от клена ковчези, защото е грях “да заровиш в земята жив човек”.

Той е съдия, съдията е човек, следователно...

Постепенно започнали да почитат клена като истински разобличител на злото, особено в Русия, където имало много легенди за преобразяването на момъка. В южнославянските области дървото имало славата на нещо като детектор на лъжата. Според сръбските поверия неправилно осъденият човек трябвало да помоли да му разрешат да прегърне сух клен и ако наистина бил невинен, дървото се покривало с листа. Противоположни прецеденти в древносръбското съдопроизводство не са известни, но поверието, че ако нещастен човек докосне зелено дърво, то ще изсъхне, и до ден-днешен е актуално в Сърбия.

Старо дърво чука на вратата...

Независимо дали кленовите клони чукат на вратата или на прозореца ви, те никога не предвещават нещо лошо. Това дърво няма да ви предаде, да ви навреди, да ви излъже. То е свой човек и най-важното - великолепен музикант. Още през ІХ век славянските гости, посещаващи византийските земи, удивлявали местните хора със свирнята на гусли от сухо кленово дърво. Известните яровчати гусли, всъщност е по-правилно да се наричат “яворчати”. С времето кленът станал модерен не само благодарение на красотата си, а и на великолепните си качества, които спомагат за изработването на прекрасни музикални инструменти. Техните звуци - високи, звънки и ясни, понякога се наричат божествени. Кларнетите, флейтите и обоите от клен са най-добрите. Дървото е много търсен материал и от дърводелците и стругарите и винаги е било предпочитано за изработване на гребени за развлачване на лен, ръкохватки за всякакви инструменти, билярдни стикове, обущарски гвоздеи, линии, извити мебели.

Малко ботаника


Кленът е непретенциозен и расте бързо, което му дава преднина пред всичките му съперници. Дървото расте бързо в продължение на 25-30 години, а след това започва да развива странични клони и корона. Живее около 200 години, понякога и повече.

В озеленяването на градовете къдравият красавецът заема особено място. Той е газо- и димоустойчив, невъзприемчив към градската мръсотия, създава естетическа наслада. Кленът има много разновидности: татарски, остролист, брадат, захарен, трицветен, накъдрен, зеленокрил, златолист, клен на Хенри, клен на Давид, клен бреза. Питате се защо ви е да знаете това? Моля!

За количеството протеин, целулоза, безазотни екстрактни вещества и аскорбинова киселина, които съдържа кленът, само ще споменем. При вътрешен прием има диуретичен и тонизиращ ефект и предотвратява повръщането. Външно отвари от клен се прилагат за заздравяване на рани.

В стари времена домашните прибори, особено лъжиците от клен, били предпочитани. Който се хранел с такива, не го ловяла магия, а и отрова, “поета с яденето”, не можела да го убие. Още през ХIХ век във Великобритания смятали, че не е излишно дори напълно здравото на вид дете да се прекара през клоните на кленово дърво. Вярвали, че така ще му бъде осигурено не само здраве, но и дълголетие.

В Съсекс и досега помнят един случай от миналия век. Когато слухът за изсичането на кленовете в Уест Гринстъд Парк стигнали до тамошните майки, дамите и джентълмените грабнали сопи и хукнали да спасяват гората - според тях отсичането дори на един клен предвещавало смъртта на всички прекарани през клоните на тези дървета деца.

Кленът е щедро дърво. Той премахва нервното напрежение и агресията, хармонизира състоянието на аурата и биополето на човека. Енергията му е мека, ласкава, ненатрапчива. Кленът дарява човека не с мощ и власт, а с радост.
- Не можем, ще паднем! - Елате до края! И те дойдоха. И той ги блъсна. И те полетяха!

Неактивен pimeto

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 118
 • Kin: 159 ::: Sun: CAUAC
това за елхата не съм го усетил, винаги съм обичал елхи :) покраи празниците особено... ;)

иначе боровете, в борова гора се чуствам превъзходно :) много хубаво свирят боровете :)

Неактивен Vanesa_

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 111"ДЪРВО" е произлязло от „ДЕВА", дева, която е чиста, свята, слязла е на Земята. Човек, като върви по правия път, той е дева. Всяко дърво един ден ще стане една красива мома, един ден ще стане един красив момък, ще стане един светия, един ангел.

http://www.metacafe.com/watch/2893807/trees/


Като засаждаш дърво, ще му кажеш как трябва да израсте, и то ще израсте така, както си му казал; много са умни растенията. Плодните дървета желаят да им се обръща внимание, да ги обича някой. И затова добри градинари са тези, които обичат дърветата.
Има дървета, които ако обичате и отидете при тях с Любов, то ще ви дадат изобилно от своята енергия. Често хората отиват в горите и казват: „Дървета са това". Те се отнасят небрежно към тях. Ако отношенията ви са добри към дърветата, те ще подобрят вашето здраве, ще подобрят умственото ви развитие, а даже ще помогнат и по отношение на религиозния ви живот. Има дървета, които се по-религиозни даже и от хората.
Ще кажете, че това е противоречие. Това е само твърдение, не е още доказано.

Какво ще кажете за онова Дърво на живота?

Какво ще кажете за онова Дърво за познаването на доброто и злото?

Нали и до днес още хората се учат от него да различават доброто от злото?

Като седи дървото на едно място, при него иде светлината, топлината, влагата - Бог го храни. То знае това и от никого не очаква да го храни. Умно е дървото. Защо? То е доволно и щастливо от условията, при които живее. То ни най-малко не се смущава от външните условия на живота. Растенията и животните имат по-голяма вяра и доверчивост, отколкото хората. Като говоря за дърветата, аз нямам предвид тази форма, в която днес ги виждаме. Аз нямам предвид тия дървета, които не са свободни, на които съзнанието не е пробудено.

Има времена, когато съзнанието на дърветата е пробудено и тогава те могат да обичат така, както и хората обичат.
Ако едно дърво се е влюбило в един човек, когато този човек умре, и дървото след него умира. То казва: „Аз не мога да живея без своя възлюбен". И то заминава за онзи свят, дето отива възлюбеният му.

Сега моята цел не е да ви накарам да вярвате в тия неща. Това е въпрос на знание, а не въпрос на вяра.
Дърветата са отлични философи па мълчанието. Те кардинално мълчат. Мълчат, по всякога разбират всичко. И понеже растенията са много горделиви - по-горделиви същества от растенията няма — пет пари не дават за убежденията на другиго. Каквото и да кажеш на тръна, той казва: „Мене не ме интересува". На бора, каквото да му кажеш, казва: „Не ме интересува". Всички са много самостоятелни. Че са много горделиви, се познава, че като са дошли па Земята, издигат се нагоре, нависоко, искат да завладеят света.
Една ябълка какви хубави сладки плодове дава! Има известно знание. Само че тя учи мълчанието, вечното мълчание. Или говори толкоз тихо, че само елин светия може ла чуе, или един адепт. Един шепот имат дърветата.

Защо светиите ходиха из горите? Светиите ходеха там да се учат от дърветата да не бъбрят. Само едно дърво ще ти покаже какво нещо е мълчанието. Дърветата показват колко е цепно мълчанието. Някой път може да попитате, защо човек трябва да мълчи.

Ти трябва да млъкнеш, за да почнеш да мислиш.


Когато листата от дървото окапват, това говори за някаква анормалност. Вие ще кажете, че необходимо е всяка есен листата на дърветата да окапват. Това не е неизбежен и необходим закон. Окапването па листата е един временен процес, който не е необходим. В истинското дърво листата никога не окапват. В това дърво листата падат само при едно условие, а именно: когато някой човек е болен, някои от листата на това дърво окапват, за да лекуват този болен. Ако някой е паднал лошо и се е ударил, случило му се е голямо нещастие, тогава трябва да се вземат някои от тия листа, да се употребят като лапа. Иначе без такава важна причина, никога листата на истинското дърво не падат. Следователно, когато листата на дърветата падат преждевременно, това не е добър признак. Ако лятно време падат листата, и това не е добър признак.
Човек, като не изпълни закона на природата, той става за присмех. За присмех с всеки лист, който с падпал от дървото. Всичката култура за него е свършена - той пожълтява. Листата тактика имат: за да покажат, че уж са завършили своята еволюция, слизат от дървото жълти; ако са зелени, не са завършили своята еволюция. И хората, като гледат този учения лист, в огъня го изгарят. Той се повдигне нагоре. Затуй казваме: учените хора все из въздуха ходят.
От външния вид на растенията и на дърветата вие можете с точност да определите какви са били условията в природата и живота преди много векове. По кръговете на някое старо дърво вие ще можете да определите какъв е бил животът във времето, когато това дърво се е развивало, от какви болести е страдало самото дърво, какви са били хората по това време, какъв е бил техният морал, какви животни са живели по това време и т.н.
Ако вие се топлите на топлина от дървета, или пък на топлина от въглища, ефектът върху вас в двата случая ще бъде различен. Ако сте чувствителен, то като се отоплявате с каменни въглища, ще преживеете всички перипетии, през които те са минали. Когато се отоплявате с дъбови дървета, ще преживеете перипетиите, които са минали дъбовете, ще ги почувствате като живи същества.
Има дървета, които са много честолюбиви. Има дървета, които не обичат да отиваш под сянката им. Такова дърво е орехът. Ако не вярвате, заспете под сянката на ореха, и тогава ще разберете. Българинът знае, че под сянката на орех не се спи. Влиянията на ореха не са хармонични с човешкия организъм. Това трябва да зпае човек и никога - потен, или скръбен, или тъжен, или отруднен - да не се спира под един орех.
Като бях в Търново, завеждам един ученик при един орех и го питам: „По законите на органическия свят всички клони на този орех трябваше да бъдат прави, ти виждаш, че долните клони са все надолу. Можеш ли да кажеш защо е така?" „Не мога." Казвам му: „Този орех живее при много неблагоприятни условия, затова трябва да развие в тази посока своите клони, да се съпротивлява". И ако разкопаете почвата, ще видите, че под неговите корени има една канара. От тук ще видите, че у всички хора, които растат при неблагоприятни условия, веждите им са като у старите хора, надолу.

« Последна редакция: Май 29, 2009, 08:02:27 am от Vanesa_ »
Св. Августин благодари на Бога, че не му е вменил отговорността за неговите сънища. Несъзнаваното е

Неактивен Vanesa_

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 111

Дърветата, и те остаряват. Ако наблюдавате едно растение, можете да познаете как то е прекарало живота си. Цялата му история е отбелязана във вътрешната му форма. А препятствията, които е срещало то, са отбелязали в неговите клони.
Забележете, в природата всички издънки, които израстват от земята, вървят нагоре, право перпендикулярно, отвесно растат и клоните са прави. Като почнат да остаряват тия клони, почват да се превиват.

Знаете ли причините, защо младото расте нагоре? То винаги е свързано с центъра на Слънцето и в този стремеж застава право; но като мине известно време и стане старо, обърне погледа си към центъра на Земята, и вследствие на това прегьрбва се. И всички стари дървета стават по-тежки.

Процесът па размножаване е в клонищата, а пък процесът на увеличаване е в стъблото. Представете си, че имате едно растение, имате дънер и клонища. Дънерът, това е знаменателят, клонищата са числителят. Когато дънерът се увеличава, числителят се размножава. Сега, кое е туй, което увеличава дънера? Имаме вече външни условия, с които се умножава. Имаме светлина, въздух, топлина, които чрез почвата действат върху това растение. След това се увеличават клонищата. Имате геометрическо нарисувано дърво.
Клонищата, които са към юг, са малко по-дълги от тези, които са към север. Плодовете, които се раждат на дървото, които са към юг, са малко по-сладки от онези, които са към север.
Вие наблюдавали ли сте, какво е положението на онези растения или дървета, които са едно до друго? Каква стратегия има вътре в тях?

А понякога какво лицемерие има в растенията!

Често между боровете попадат дървета, които не са борове, но като нямат условия да излязат над тях, те се приспособяват към тия условия, взимат формата на бора и казват, че са като него. Успеят ли обаче да излязат над боровете, те веднага се разпростират, вземат съвсем друга форма и показват, че не са като бора. Същото правят и хората.
 
Казвате, че прасковите живеят известно време и изсъхват. Един клон, отрежи го, щом го отрежеш, ще поникне друг на пеговото място. Ако една праскова има дебели клонища, които не раждат, отрежи ги и ще поникнат нови и тази праскова ще може 40-50 години да дава плод; както лозата, ако я оставите да расте, до 10 години ще престане да ражда. Прасковата трябва да се обрязва както лозата.
Човек може да бъде толкоз твърд, че да не може да се движи. Представете си, че вие заемате положението на едно растение, или па дъба, който живее 100 години. Като живее 100 години, той едва се подвижва на 2 метра разстояние и счита, че много е извървял.
Най-хубавите греди стават от дъбовите дървета, които се употребяват и за строеж на къщите. И ако проследите дъба, той живее в най-ниските места на земята, той е най-старият материалист и затова неговата кожа е така напукана.
Дъбовете растат в долините, после постепенно се редуват брястовете, други дървета. Дъбовете са материалисти, те растат на най-ниското. После идат боровете. По-високо са клековете. До 1900 метра боровете растат, оттам нагоре идат клековете, а дето престават клековете, идат малките хвойни. Такова е положението на тези, които растат на високите области - те лазят по земята.
При щателното изучаване на растенията, ще видите, че и те се различават едни от други по своята интелигентност. Вземете например бора. Той е духовно растение, което расте нагоре конусообразно; под него нищо не може да расте. Значи той не търпи под себе си нищо материално. Борът казва: „Който иска да расте, да върви нагоре! Няма защо под мене да растат дребосъци и да чуруликат птиченца."

На научен език казано, това означава следното: обикновено висшите духовни енергии използват нисотите. Първите изискват повече сокове. Ето защо малките растения не могат да виреят под бора. Следователно, ако боровете в една страна се изсекат, това е лош признак; ако ябълките в една страна изчезнат, и това е лош признак.
Някой път се случва, че има глинести пластове на 1-2 метра дълбочина, както е тук, в Софийско. Тук боровете съхнат по единствената причина, че долу има глинест пласт и растенията не могат да го пробият.
Борът взима най-малкото пространство, няма егоизъм у него. И после, друго характерно нещо в бора: веднъж като се счупи върхът му отгоре, той не расте повече. Тъй, борът ни показва у човека всичкия духовен стремеж. Това са духовните чувства: осакатят ли се те, всичкото друго растене у човека престава.

Най-дебелите растения растат на ниските места, колкото се качват по планините, започват да се смаляват. При най-духовната атмосфера растат хвойните. Значи от 2 000 метра нагоре боровете не растат. Има известни места, дето и клекове не растат. В най-високите места растат дребните треви-ци, те са свободни. Казват: „Не ни даваха простор, не може да растем". Горе по планините са свободни, дишат чист въздух. Сега вие, дребните хора, искате да живеете щастливо. Тук са големите дъбове. По планините горе, там ще бъдете свободни. Затуй човек, комуто в материално отношение не му върви, духовния път да хване, да приеме формата на една тревица. Ако си горе и имаш желанието на дъба, ти ще бъдеш нещастен. Някои от вас искате да бъдете духовни и да бъдете като дъба - то е немислимо. Дъбът е банкер. Някой път вие протестирате против материалистите. Но тия материалисти образуваха греди за зданията. Какво ще направят духовните хора, които мязат на тревичките? Каква къща ще създадат? Ако всинца сте духовни, какво ше се съгради от вас?

Бог всичко е турил в съгласие: духовните енергии се изявяват в низините, а пък материалистите се изявяват във висините.

Тревите растат за дъбовете долу. Дъбовете растат за тревите. Един дъб живее за тревите горе. Той е идеал. Една трева горе живее за дъба. Отношение има между тях.
В дърветата има много голяма честност. Едно дърво плаща за работата, която още не са направили за него. Вкусният плод, който изяждаме, то е заплатата. След като изядете плодовете, посейте семената. Ябълката плаща за работата, преди да си я свършил. Ние всички, които ядем ябълки, ни е платено. Ние изядем ябълката и хвърлим семето.
Като вземете костилката на един плод, вие можете да я счупите и да изядете съдържанието й, но можете и да я посадите в земята, дето има всички условия да израсте, да цъфне и нов плод да даде.
Ако посадите костилките на черешите, вие ще имате възможност да услужвате и на други хора, да се запознаете с тях и да създадете красиви връзки и отношения помежду си. Има една любов в света, при която човек се занимава само със себе си. Но има и друга любов, при която човек се занимава и със своите ближни, като им помага и създава красиви връзки с тях. Чрез тази Любов човек дохожда до познаване на себе си, на своя ближен и на Бога.
Ти изяждаш плода, как ще се оправдаеш? Съвременните хора не изпълняваме дълга си. Ядеш плода; писано е в Божествения закон: „Който изяде една череша, да посади костилката.
 
Един човек, който 10 години е ходил в една гостилница да се храни и не е научил едно ядене как да сготви, тогава той не разбира какво нещо е яденето. Или да преведа: ако вие 10 години сте се хранили с плодове и не сте посяли нито едно дърво, тогава вие не сте от добрите последователи на вегетарианството, на плодоядството. Като посеете едно дърво, вие вече сте сготвили. Ще се научите как да готвите ябълки, круши, сливи.

 
Тия ябълки, круши, сливи, като деца са. Като взема една слива, какво ще направя? Трябва да направя някаква услуга. След като изям сливата, трябва да посадя костилката някъде.


Отиваш на разходка, посей едно семенце, дето може да расте. Толкова семена оставихме на произвола! В бъдеще ще посадим всички непосадени семена...


Източник:

Петър Дънов
Сърцето на Природата

Св. Августин благодари на Бога, че не му е вменил отговорността за неговите сънища. Несъзнаваното е

Неактивен darena.666

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 39
Здравей!По повод любовта на дървото,искам да споделя с вас нещо.Скоро почина свекъра ми.Той много обичаше дърветата и все сееше.Преди 20 г. пося кайсии 5.Вденя на смъртта му едното дърво увяхна.Започнах да го поливам.Съвзе се,но за кратко.На 40-я ден му окапаха всички листа и умря.

Неактивен Vanesa_

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 111
Това е ябълково дръвче, което вече е вързало плод и малките ябълчици са колкото мушмули. Но наред с ябълките, едно от клончетата е ... цъфнало.


Св. Августин благодари на Бога, че не му е вменил отговорността за неговите сънища. Несъзнаваното е

Неактивен Magnolia

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 237
Не знам дали е по темата, но зад блока ни има люляк, който цъфти по нетипично време/ края на лятото, началото на септември дори./ Става дума за няколко клонки/ или едно :-\/, другите си цъфтят по нормално време.
Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

 

Сходни теми

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
0 Отговора
3755 Прегледи
Последна публикация Май 01, 2006, 17:33:08 pm
от fisk
51 Отговора
25922 Прегледи
Последна публикация Април 17, 2012, 03:16:48 am
от Hacko
14 Отговора
7835 Прегледи
Последна публикация Декември 19, 2006, 03:33:03 am
от Ford_Prefect
Water "Crop" Circles

Започната от H. НЛО

4 Отговора
5724 Прегледи
Последна публикация Юли 06, 2011, 12:41:54 pm
от Hacko
5 Отговора
5121 Прегледи
Последна публикация Август 19, 2008, 08:14:25 am
от insomnia1304

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27