Водещ: А вие имахте ли предварителна информация, че се подготвя такава версия за връзка на българските медици с “Мосад” и с ЦРУ?
Димо Гяуров: Не толкова рано, колкото би ми се искало, но имахме.
Водещ: Имахте?
Димо Гяуров: Имахме.
Водещ: Но тази информация я получихте, преди тази теза да излезе официално или...
Димо Гяуров: За съжаление тази теза излезе официално, включително и в нашите медии, като активно мероприятие на либийската страна.
Водещ: Най-напред се появи къде?
Димо Гяуров: Най-напред се появи в нашата преса.
Водещ: Най-напред в нашата преса...
Димо Гяуров: А под формата на реминисценции след това се появи в много арабски издания.
Водещ: В..., също в преса, в медии и след това беше официално формулирано.
Димо Гяуров: На практика тя дори не беше докрай официализирана от арабска страна в един много дълъг период от време, докато не се появи това обвинение като част от общото обвинение спрямо тях.
Водещ: Добре, а вие търсихте ли съдействието на други мощни служби, партньорски, които работят в Либия? Например руската или някакви други.
Димо Гяуров: От първата секунда потърсихме съдействието на абсолютно всички партньорски служби. Аз написах лични писма до ръководителите на разузнавателните служби, срещнах се с голяма част от тях, като трябва да кажа, че търсихме съдействие не само по отношение на информационното осигуряване, а търсихме съдействие и чрез въздействие с всички възможни средства и чрез ангажиране на важни публични фигури, които биха могли да помогнат за решаването на случая.
Водещ: Такива фигури бяха Амр Муса, който беше външен министър на Египет, после секретар на Арабската лига, Хосни Мубарак, президент на Египет, Евгений Примаков, доколкото знам, имате също като служба и лично вие...
Димо Гяуров: Аз лично се срещах с него.
Водещ: С Примаков, за да помогне по случая?
Димо Гяуров: Нелсън Мандела.
Водещ: Нелсън Мандела. Също са помагали и всъщност нито един от тях не е успял да доведе до някакъв резултат, а излизаше ли през всичкото това време от някоя от партньорските на България служби някакъв вариант, предложение или хипотеза, които да са близки до това, което се случва сега?
Димо Гяуров: Не, за съжаление никой не предполагаше, че режимът на Кадафи би могъл да отиде толкова далеко и да направи това, което прави в момента.
Водещ: Една от идеите сега е да бъдат призовани всички български граждани, които работят на територията на Либия, да напуснат. Основно това са медици. Реалистично ли ви се вижда да се случи подобно нещо?
Димо Гяуров: Това най-малкото би било един изключително силен знак по отношение на Кадафи, на либийската държава, един сигнал за изключителна национална съпричастност, но аз не вярвам, че той би могъл да се случи.
Водещ: Защо?
Димо Гяуров: Защото, от една страна, държавата няма никакви лостове за въздействие върху своите граждани, които и в момента пребивават в Либия, от друга страна, за голяма част от тези хора липсва алтернатива у нас.
Водещ: Икономическа.
Димо Гяуров: Икономическа и социална алтернатива. Така че аз не вярвам, че българските граждани, които и в момента работят в Либия, биха могли да се върнат незабавно. От друга страна, съвсем не са верни твърденията, които аз чух през последните един-два дни в медиите, че там числото на българските граждани също намалява. Това категорично не е вярно. Продължават да работят хиляди български граждани в Либия.
Водещ: И според вас, не е реалистично да се мисли, че те ще се завърнат.
Димо Гяуров: Не вярвам, че това би могло да се случи.
Водещ: А, добре, на времето, вашите предупреждения как биваха посрещнати от тогавашното правителство на Иван Костов, изобщо от управлението на СДС? Адекватно ли реагираха?
Димо Гяуров: Напълно. Аз не бих искал да адвокатствам на никого, но не приемам тезата, че правителството не си е свършило работата.
Водещ: А какво е…
Димо Гяуров: Много е лесно, сега, от дистанцията на времето, да се правят анализи и да се обяснява какво е могло да се направи, какво не е могло да се направи. Трябва да се има предвид, че нито една нормална, европейска, демократична държава не би могла да отреагира по напълно адекватен начин на това, което се случи в Либия, поради простата причина, че в нормалните демократични държави се разсъждава от други позиции и по съвсем друг начин.
Водещ: Сега имаше една реплика, прословута, която, все повече, се връща като бумеранг върху Иван Костов – “Ами, ако са виновни?” – беше казал той. Тази реплика почива ли върху нещо, което е било подсказано и от българските служби или просто си е разсъждение?
Димо Гяуров: Не, не почива върху нищо такова. Предполагам, че е било разсъждение.
Водещ: От самото начало ли вие бяхте убедени в невинността на българките?
Димо Гяуров: Това не бих желал да коментирам.
Водещ: Защо?
Димо Гяуров: Никой, никога, не би могъл да бъде убеден в нищо на 100%. Но, по този казус, ние бяхме длъжни да бъдем на ниво.
Водещ: Е, не.
Димо Гяуров: За да защитаваме нашите граждани.
Водещ: Въпросът е в друго. Вие имахте ли, така, достатъчно бързо направена експертиза, поне професионална, която да покаже, че това е активно мероприятие на либийската страна и отглеждане на казус, каквато е била една от вашите хипотези.
Димо Гяуров: Да. Нито едно нормално съзнание не може да възприеме теорията за умишлено заразяване на децата със СПИН. Разбира се, ...
Водещ: Имаше ли, между другото, и хипотеза, която върви по логиката на либийското обвинение? Т.е. ...
Димо Гяуров: Не.
Водещ: Нито една?
Димо Гяуров: Не.
Водещ: И за момент не сте допускали, че може да има…
Димо Гяуров: Че може да има умисъл и умишлено заразяване – категорично.
Водещ: Направихте ли тогава разговори с ЦРУ и с “Мосад”, които бяха...?
Димо Гяуров: Да.
Водещ: Направихте. Те какво ви казаха?
Димо Гяуров: Общо взето, обменяхме информация през цялото време, не само с тези две служби, а и всички останали служби се опитваха...
Водещ: Но понеже те са споменати.
Димо Гяуров: ...да помагат всячески. Разбира се, че те отхвърлиха мигновено упреците за обвиненията за евентуална връзка на нашите медици с тези две служби. Аз не съм и очаквал друго.
Водещ: Тук се появи една теза, един документ, за подготвено посещение на Иван Костов на времето в Либия. Има ли такова нещо?
Димо Гяуров: Аз нямам спомен да съм виждал такава докладна-записка.
Водещ: Но?
Димо Гяуров: Но си спомням, че се обсъждаше не само негово посещение, а въобще посещение на високо равнище. И доколкото си спомням тогава надделя аргумента, че едно подобно посещение би трябвало да се осъществи, но като крайна мярка, и да се намери подходящият момент, защото, в противен случай, може да се стигне до ситуация, при която Кадафи само да се подиграе било с българския премиер, било с българския президент, и да не се постигне очаквания резултат. Така, както той се подигра, между другото, със сегашния ни президент и с предишния ни външен министър. Мислите, че резултати няма никакви.
Водещ: По време на предишния външен министър, по точно на предишното правителство, с външен министър – Соломон Паси, България направи много за легитимирането на Либия. С наш, решаващ глас, Либия получи председателството на Комисията по правата на човека в ООН. Как оценявате тази легитимация? Всъщност, грешна стратегия ли е било това?
Водещ: Грешна стратегия?
Водещ: Т.е. изкривяването на поведението започва в момента, в който България избира пътя да легитимира Либия?
Димо Гяуров: Аз не вярвам, че България е избрала пътя да легитимира Либия. По-скоро България влезе многократно в либийския капан.
Водещ: Многократно влезе. Имаше ли шанс да не влезе?
Димо Гяуров: Опасявам се, че не.
Водещ: Нямаше шанс?
Димо Гяуров: Опасявам се, че не, защото нормалното, отново подчертавам – нормалното, европейско мислене е коренно различно от мисленето на Кадафи.
Водещ: Т.е., по този казус, това трябва да се каже ясно, от самото начало на тази ситуация, тя е под контрола на аморфната логика на Кадафи? Аморфна, защото той отглежда казус, който не е много наясно самият той как да използва?
Димо Гяуров: Да, напълно приемам такова твърдение. Действително, от самото начало България влезе в казуса под диктата на Кадафи, но приемам теорията, че в първия момент и той не е бил наясно какво цели в крайна сметка и какво би могъл да постигне.
Водещ: Имаше ли някакви периоди, когато активно да е стоял въпросът за либийско искане за размяна на Мизрахи, единият, който е останал да отлежава присъда по “Локърби”?
Димо Гяуров: Не. Първоначално не.
Водещ: След това?
Димо Гяуров: Този въпрос се поставя и то доста...
Водещ: По-късно?
Димо Гяуров: ...на доста скрит план, през последните две години.
Водещ: Добре, от тази гледна точка, четиристранният формат, който сега се води за диалог, добра стратегия ли е или това също засилва аргументите на Кадафи?
Димо Гяуров: Според мен той в някаква степен показва слабост. Наша слабост.
Водещ: Наша слабост?
Димо Гяуров: Наша слабост.
Водещ: Сега. От всичко, което се говори, може да бъде направен един-единствен извод – че, за да не се бе случило това, с нашите медици, трябваше всички те да бъдат изведени, просто, защото, дори само един хванат от либийците, дава аргументи и шансове Кадафи да контролира ситуацията. Въпросът ми е – има ли сред задържаните сега, човек или лица, с които също е контактувано и са предупреждавани, че са в опасност, но те са отказали да си тръгнат?
Димо Гяуров: Не, това не бих могъл да кажа, но е абсолютно невъзможно да бъдат изведени всички български граждани, от която и да е страна. Още пък по-малко от Либия. Не забравяйте, че към онзи момент имаше 6 000 български граждани. Голямата част от тях нямаха в себе си документи за самоличност, тъй като либийската администрация държеше документите им.
Водещ: Да това го казахме, но нямате спомен с някои от тези сестри или с д-р Георгиев да е...
Димо Гяуров: Това не съм в състояние да потвърдя. За конкретно тези шест души.
Водещ: Ще сработи ли тази идея, сега, на главния прокурор, ако се организира контра процес сега срещу мъчителите на медицинските ни сестри?
Димо Гяуров: Не виждам какъв резултат би могло да даде подобно начинание, освен, чисто политически, и да даде евентуален сигнал към Кадафи и към световната общественост.
Водещ: Да. Обаче, това означава, че...
Димо Гяуров: Подобен процес не би могъл да се развие без помощта на либийската държава.
Водещ: Да.
Димо Гяуров: Абсурдно е...
Водещ: Ефективно не може да се развие.
Димо Гяуров: Абсурдно е, да се очаква, че някой би могъл да съдейства от либийска страна.
Водещ: Да, от тяхна страна. Това означава, че безизходицата, в която са българските медицински сестри, ще продължи до, така – с въпросителна, до тогава, докато Кадафи реши.
Димо Гяуров: Да. Поне така изглежда на пръв поглед. За съжаление, правната система на Либия позволява нещата да се въртят се, да се въртят в едни безкрайни цикли и дори всичко да започне от начало. Но аз си мисля, че България има ход.
Водещ: Какъв?
Димо Гяуров: И че Кадафи направи фатална грешка с нас в контекста на нашето приемане в ЕС от 01 януари следващата година.
Водещ: Какъв е ходът на България?
Димо Гяуров: Ходът на България е бой с всички средства на Кадафи и по либийската държава. С цялата огнева мощ на политиката, на икономиката, поставяне на въпроса за българските медици за всички европейски форуми, във всички формати и ангажирането на цялата европейска общност за каузата...
Водещ: Само един последен въпрос – при тази геополитическа реалност в момента – дестабилизиращ се Ирак, американско присъствие в региона, и ролята, която Кадафи играе и от гледна точка на Съединените щати като страна, която, в момента, помага срещу тероризма, какво означава, значи, Кадафи не може да бъде притиснат с всички средства на огневата мощ?
Димо Гяуров: Би могъл да бъде притиснат с политически средства, разбира се, че много американски компании, много западноевропейски компании имат своите интереси там, свързани с добива на нефт, но...
Водещ: Но трябва да се раздели икономическият интерес от политическия, за който говорим.
Димо Гяуров: От политическия. И трябва да сме наясно, че България е член и съюзник НАТО, съюзник в ЕС, а съюзниците са длъжни да помагат.
Водещ: Както казва една стара китайска мъдрост – “кризата е и шанс”. Това, което се случва като криза, дава и шансове за България.
Димо Гяуров: Така мисля.
Водещ: Димо Гюров – директор, бивш директор на Националната разузнавателна служба, гост на “Здравей, България”.
http://www.focus-news.net