Автор Тема: За демогравския,образователния и териториалния срив  (Прочетена 4765 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Сега средната класа и елитите не се възпроизвеждат нормално.
Обратно, ускорено се трупат неграмотни слоеве (масово ромският, в голяма степен турският, вече в значителна степен и българският). Тези общества нямат трудови навици и се характеризират с висока степен на лумпенизация. Така се оформя модел на социално и етническо противопоставяне, който е много опасен.През 2050 година между 30 и 35 % от населението на страната ще е ромско.
Българският компонент в нацията ускорено се стопява, намалява количествено и в следващите десетилетия ще се свие с няколко милиона.
Ромите от не голямо малцинство ускорено се превръщат в голямо малцинство и ще изместват мнозинството от много граждански и публични сфери. Разбира се, става дума не за ромите изобщо, а преди всичко за онези около 40-50% от ромските маси население, които са изтласкани в гета, имат разградени трудови навици, в мнозинството си поддържат антисоциални модели на поведение и започват да се самоорганизират за демонстративни антисоциални масови действия. Най-невинните форми са замерянето на влакове с камъни (95 регистрирани случая с разбити прозорци на вагони и глави на пътници през 2005 г.) и организирани сблъсъци с органи на реда.
Това е път към разделянето на обществото в България на две противостоящи си общества, които живеят по различни закони. Едното е "светлото" общество на хората, които се стремят да спазват обществените норми и имат респект от институциите. Другото е "сивото" общество, "мрежата от сиви зони", където живеят затворени общности - върху принципа на примитивен стаден морал.
Неграмотността на бъдещото население в активна възраст вече е генерирана в порядъка на десетки проценти. 9% от българите, 24% от турците и 64% от ромите между 15-19 години са стигнали максимум до 4-ти клас. По-голямата част от тях предпочитат да работят "на черно", занимават се с непрестижна работа и срещу нищожна заплата. Оттук идва тяхната неспособност да се интегрират в обществото и да общуват дори на най-елементарно равнище. Така на практика те се самоизолират, а обществото им отвръща с дискриминация.
Такива хора и общности стават обект на циничен рекет, заплахи и подкупване в качеството им на "гласоподаватели".
Масовата неграмотност наистина става реалност в България и така ние се връщаме един век назад в общественото си развитие. Обществото ни се поляризира и между двете части вече няма диалог.
Демографското свиване на населението на България крие пряк риск за държавната цялост. То ще води след себе си нарастване на външните апетити към територията на България и до масиран натиск отвън за заселване на наши територии. Включително и за етническо отвоюване на големи райони и региони от България. Както и за поставяне на съответни политически искания за автономия и прекрояване на граници. И днес интензивно се отвоюва българска територия по икономически път.
Големи територии от държавата прогресивно се обезлюдяват поради демографската криза. И това вече не са само погранични и далечни от големите градове части, а обширни райони и територии, от които дееспособното население се оттегля, младото поколение се минимализира, общата културност и образованост рязко спадат, животът и отношенията се примитивизират.
Обезлюдяването на обширни територии означава, че се изоставят естествените природни ресурси за производство и икономика, плодородната земя и водите, горите и други ресурси. Изоставя се и добра природна среда за живеене.
В същото време населението в съседните на България страни се увеличава прогресивно, в някои от тях главоломно (напр. населението на Турция). В сравнение с тях нашата гъстота на населението спада катастрофално.
От своя страна стопяващо се население означава концентрирането му в няколко големи градски центъра и обезлюдяването на огромни територии. Промяна на етническата структура означава, че малцинствата не просто увеличават своя брой и още повече своя процент в цялото население, но и практически завладяват големи територии и райони в страната, като изтласкват българското население оттам, така мнозинството там става вече малцинство.
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен Атила

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 887
 • Атила - бич божи
Re: За демогравския,образователния и териториалния срив
« Отговор #1 -: Декември 13, 2005, 11:09:44 am »
Теза, антитеза, синтеза ... аз съм почти сигурен, че ще имаме много заселници от Израел. Някъде бях чел, че Костов е получил оферта от тях за заселване .... ама повече не знам по въпроса. Мангалите и турците няма да се опъват на пообно заселване защото нямат чувството, че са българи.
I'm famous mexican killer and I kill everyone for only 5 cent, but you are friend of mine and I'l

Eon

 • Гост
Re: За демогравския,образователния и териториалния срив
« Отговор #2 -: Декември 13, 2005, 12:31:42 pm »
Добра статия.
Само, че мене ме дразни тая дума "лумпенизация". Не знам, нещо не мога да я понасям.
Ами така си е. Както казах преди вие като седите тука и пишете статии, хората ходят и се @*&*$&($&.

 ;)

Неактивен RedGuy

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 770
 • Your personal geopolitical therapist.
Re: За демогравския,образователния и териториалния срив
« Отговор #3 -: Декември 13, 2005, 15:58:23 pm »
тва е-- обществото върви към елитизиране и образуване на нео-аристократична прослойка, която се всмуква в елитарните тайни общества. Битката няма да е в държавните институции, а там- на подюмите и зад кулисите. Това е така, понеже те концентрират в себе си материалния и интелектуалния потенциал в държавата и имат способността да възпрат или най-малкото да контролират каквато и да е политическа инициация.

От една страна се създава илюзията за демократичната държава, в която всички гласуват и си мислят, че избраните от тях лидери ще са лоялни към електората и политиката, която се води от правителството е в името на народа и не-повлияна от социални фракции. Работата е там, че демокрацията не е само избиране на лидери: демокрацията дава шанс на хората да се асоциират свободно, без вмешателство от страна на държавата. В същото време, демокрацията е и приемствена форма на управление, която дава шанс на отделни интереси на малцинствата (етнически, икономически- учителите, религиозни и т.н.) да бъдат поне чути и оттам- да окажат влияние върху процеса на взимане на решения и водене на политика. Това е и в основата на политплурализма: липса - или поне замъгляване - на дефиницията на "Общото Благо", като "общото благо" е и един вид сбора от личните егоистични интереси на всички социални фракции, които се състезават помежду си за оказване на влияние върху процеса на взимане на политрешения- въпреки че има основни блага, които са понятни и различими за и от всеки. Ето тук е проблема: в крайна сметка се оказва, че има организирани интереси в обществото, които биват представяни във политтялото, което взима решения, за сметка на други интереси и за сметка на "общото благо". Например: бизнес интересите в Комисията на ES sa mnogo по-добре репресентирани отколкото интересите на Асоцияцията на майките с деца, GREENPEACE и т.н., откъдето следва, че ако бизнесинтересите решат, че трябва да се намалят производствените разходи като се намалят майчинските и изискваниятаза за замърсяване то няма да има кой да ги спре. (разглеждаме само комисията като изолиран случай и сама за себе си).

Та и така с БГ- защо не се води целенасочена и не-частична социална политика за превенция на онеграмотяването на населението? Защо не се инвестират пари в образованието? Защото интересите на учителите не са репрезентирани в процеса на взимане на решения. НЕ е достатъчно да избираме депутати, а асоцииране. Онова асоцииране, което в крайна сметка създава гражданското общество и чиято цел е защитаването на интересите на хората от самата държава, която ги накърнява-- ето пак например: учителите. Държавата и управниците нямат достатъчна информация за да взимат правилните решения, особено и в нашия случай с бюджета. В същото време, управниците са и мишена на "атака" от страна на други интереси, чийто интерес е точно обратния на този на учителите-- директно или косвено. Важно уточнение, е че това става не само на правителствено ниво, ами и на лично и на вътрешнопартийно, т.нар. лобиране. Това означава, че за да се вземе решение, угодно на един групов интерес, политиците биват потърсени от тези интерси на ВСИЧКИ възможни нива, което обаче става извън обществения взор- зад кулисите...

Та защо ги бръщолевя тия неща. Фундаменталния въпрос е: накъде води тази политика на обезлюдаване и кой би се облагодетелствувал от крайния резултат. Според мен са точно онази прослойка от 1 до 5 процента от класовия строи в обществото. Липсата на адекватно образование, което разтваря мирогледа и възпитава духа, води до все по-лесния контрол на масите. Хората не биха могли адекватно да обмислят политическата ситуация и политрешенията. Хората започват да мислят посредством "лидерството". Те не вярват в собствените си сили и възможности и очакват "лидера" да ги поведе към светлите бъднини. С други думи, хората стават контролируеми. И ето това е в сърцето на "железния закон на /партийната/ олигархия" (Мичелс, iron лъв of "party" oligarchy)-- когато полителита се "откъсне" от контрола на масите и упражнява такъв без да има реално адекватна и интелектуално съперничеща политопозиция. Единият начин е административно- другият психологически. Накратко, първият представлява ограничаване на физически контакт с лидерите, а втория създава психологическа бариера, която възпрепядства рационалното и критическо обисляне на ситуацията и поставяне под въпрос качеството на взетите решения.Реално, не става въпрос за еднопартийно управление. Железният закон на партийната олигархия е в интерес на всички партии: хората са подвластни на демоагозите, като състезанието за електоралния вот се води на ниво демагогия, популизъм, всяване на страх или игра с надеждата на хората за по-стабилен и справедлив социален ред: например: тоталното, всемирно и всевечно декомунижзиране проповядвано от демократите, размахващи чучелото на комунизма. Това с други думи ще рече, че партиите реално не желаят да бъдат критикувани от техният реално здравомислещ електорат, понеже той ще задава въпроси, които няма да са удобни- справка: БГ полит система.

И така, пак: QUI BONO? Явно, в нашия случай, или управниците не могат да разберат, че е в наш интерес да има висока раждаемост и доставка на социални услуги и блага, или по-добре организирани групировки имат интерес точно към обратното. Надали ще се разбере със сигурност, но със сигурност знаем, че демокрацията дава теоритичният шанс на акумулиране на свръх-организиран интерес, който в последствие да вземе надмощие над останалите социални интереси, ако и самата демокрация да не е конструирана за такъв сценарий.

И накрая, аз бих спекулирал- в крайна сметка полителит печели от омалоумяването на масите, но дали и в същото време икономическият елит не печели от това, понеже каквито и "сделки" да направи с полителита и които са в ущърб на хората, те не ще попаднат в хорското умозрение, а оттам и ще властват заедно.

И в същото време, не са ли пак същите елити: 1-5% от обществения слой, които доминират в тайните общества???

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Re: За демогравския,образователния и териториалния срив
« Отговор #4 -: Декември 13, 2005, 18:50:19 pm »
Ами така си е. Както казах преди вие като седите тука и пишете статии, хората ходят и се @*&*$&($&.

 ;)

Не че се хваля,ама около полвин час след като постнах статията и аз се @*&*$&($&.
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен Атила

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 887
 • Атила - бич божи
Re: За демогравския,образователния и териториалния срив
« Отговор #5 -: Декември 13, 2005, 19:35:34 pm »
само бззъъъткане ви на вас у главите ... резултати трябват, резултати ... само бзъъъткане не се бори ;D ;D
I'm famous mexican killer and I kill everyone for only 5 cent, but you are friend of mine and I'l

Неактивен zaio

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 128
Re: За демогравския,образователния и териториалния срив
« Отговор #6 -: Декември 13, 2005, 23:29:39 pm »
Gil-Galadh не е въпроса в *@##$* а в резултатите. И така ще имаме ли нов гражданин на Републиката? ;D
Най-добрата рецепта за щастие е- да използваш парите си не за да трупаш вещи, а преживявания!

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Re: За демогравския,образователния и териториалния срив
« Отговор #7 -: Декември 13, 2005, 23:38:10 pm »
Не :-[.Аз съм мъничък още-ето на и на училище ходя(тая година последно )
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Eon

 • Гост
Re: За демогравския,образователния и териториалния срив
« Отговор #8 -: Декември 14, 2005, 08:52:17 am »
Браво на Ред за поста.
Аз съм съгласен с него.

Неактивен RedGuy

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 770
 • Your personal geopolitical therapist.
Re: За демогравския,образователния и териториалния срив
« Отговор #9 -: Декември 14, 2005, 13:01:12 pm »
Браво на Ред за поста.
Аз съм съгласен с него.

:)) 10xxx no worries

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27