Автор Тема: Изчислението “Ебджед” в Корана  (Прочетена 2744 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

firma

  • Гост
Изчислението “Ебджед” в Корана
« -: Февруари 03, 2006, 19:12:02 pm »
Всяка буква от арабската азбука има числено значение, т.е. на всяка буква съответства едно число. Благодарение на това ние може да правим разнообразни изчисления. Именно този начин на изчисляване се нарича “Ебджед”.171
Мюсюлманите се възползват от това числено значение и започват да го прилагат в различни области. Един от приложните методи е науката “Джифр”.
“Джифр” наричаме науката, която ни дава информация за евентуални бъдещи събития. Това е един от методите, от които се ползват хората, заети в сферата на извършване на тълкувания върху численото значение на символните знаци и букви. Най-съществената разлика между “Джифр” и “Ебджед” е, че “Ебджед” е наука за нещо, което вече се е случило, а “Джифр” за нещо, което евентуално ще се случи.172
Този метод на изчисление бил широко разпространен още преди Коранът да бъде низпослан. Всички събития от арабската история били записвани, като на всяка буква била дадена числена стойност и по този начин била зарегистрирана датата на всяко едно събитие. Тези дати се получават, като съберем съответните числени стойности на всяка от използваните букви.
Когато разгледаме някои айяти от Корана чрез т.нар. метод “ебджед”, ще забележим някои, съответстващи на значението на тези айяти, дати. И когато видим, че споменатите в съответните айяти събития са се случили на датите, които сме получили чрез изчислението “ебджед”, ще разберем, че в тези айяти се съдържа скрито знамение за тези събития. (Аллах знае най-добре).

В Корана е посочено за стъпването на Луната през 1969.

Наближи часът и се разцепи луната. (Сура Камар, 1)

Арабската дума “шакка” освен “разделяне на две, разцепване” се използва и със значенията на “набраздяване, разкопаване, обработване на земя, разравяне на почва”:

Ние проливаме обилно водата. После разпукваме земята и правим от нея да поникнат зърна и грозде, и зеленина, и маслини, и палми, и гъсти градини, и плод, и трева. (Сура Абаса, 25-31)

Както се вижда от този айят, думата “шакка” не е използвана в смисъл на “разделяне на две, разцепване”, а на “разпукване на земята и поникване на разнообразни култури”. Когато оценим думата “шакка” (използвана в 1ви айят от Сура Камар) чрез това й значение –“разпукване на луната”, също така се разбира и стъпването през 1969 година на Луната, при което са извършени разнообразни изследвания върху повърхността на Луната. (Аллах знае най-добре). Всъщност има още едно знамение, свързано с това събитие. Численото значение на някои думи, използвани в този айят от сура Камар, ни дават числото 1969. Един доста важен момент при този метод на изчисляване е, че съществува вероятност при изчисляването да се получат много големи и безсмислени числа. Въпреки вероятността за получаване на смислено число да е твърде малка, изключително забележително е получаването на една толкова недвусмислена цифра.

... Наближи часът и се разцепи луната...

По мохамеданското леточисление: 1390
По християнското леточисление: 1969


През 1969 година американските австронавти извършили изследвания на повърхността на Луната, посредством разнообразни уреди разкопали и разровили почвата, взели проби от нея и ги донесли на Земята.

http://www.chudesatanakorana.com/mathematical_index.html
« Последна редакция: Февруари 04, 2006, 00:27:20 am от Horus »

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27