Автор Тема: За храма КААБА  (Прочетена 11174 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Antonium

 • Гост
За храма КААБА
« -: Ноември 01, 2006, 11:40:50 am »
Малко инфо за свещените мюсолмански места. :)

Свещеният град Мека е разположен на около седемдесет км от брега на Червено море, на границата на планинската Хиджаз и сухата Тихама. Областта Мека е суха и абсолютно непригодна за земеделие, но извора на прясна вода – Замзам и разположението на търговските пътища са направили това място привлекателно за заселване.
Арабските предания разказват появата в тези пустинни места на вода, като чудо сътворено от Бог заради праотеца Ибрахим и неговия син Исмаил, легендарния родоначалник на северно арабските племена.
Когато Ибрахим се връщал от Египет в Палестина, жена му Сарра която била бездетна , изгубила надежда да има деца, предложила своята робиня Хаджар на съпруга си. Хаджар скоро родила Исмаил, възгордяла се и започнала да се отнася зле със Сарра. Когато в напреднала възраст Сарра родила по волята на Бог сина Исаак, враждата между майките се прехвърлила и върху синовете. Сарра  се оплакала на Ибрахим и поискала да прогони Хаджар и сина й. Ибрахим много обичал Исмаил и не желаел да го прогони, но Бог му заповядал да слуша Сарра и той отвел Хаджар с Исмаил в Арабия, на място точно указано от Бог и ги оставил там. Скоро запасите им от вода привършили. Мъчителната смърт от безводие станала неизбежна. Отчаяна Хаджар се отдалечила на разстояние от Исмаил да не гледа неговите предсмъртни страдания, останалият сам Исмаил заплакал и започнал да удря земята  с крак. И чудо на това място където ударил, бликнала вода. Това е легендата за произхода на извора.
Скоро Хаджар и Исмаил  срещнали с племената на джулхумитите, дошли в тези места на Йемен със стада овце и камили в търсене на вода, и се присъединили към тях.
   Когато умряла Хаджар, Исмаил я е погребал близо до знаменития храм КААБА. Кой и как е построил КААБА не е известно. Известно е само че КААБА е свещено място за народите на Арабия, дълго преди възникването на мюсюлманството. Според преданието /датировката му е 200 години преди Мохамед/, след смъртта на Хаджар, Ибрахим често минавал в околностите на Мека. По време на едно от неговите гостувания /по волята на Аллах/ е бил построен и храма КААБА на това място близо до извора Замзам, където някога се намирал храма на Адам – първия храм на Земята. Пак според легендата, това място е било показано то ангела Джибрил /архангел Гавраил/, който е помагал на Ибрахим и Исмаил при строителството, като е давал насоки какъв точно да е храма, за да служи на Бог. От Джибрил , Ибрахим и Исмаил разбрали, че храма, който строят е точно копие на храма в който се молел Адам.
   КААБА /Домът на Бог/ представлява каменно съоръжение с кубична форма, с основи 10 на 12 метра и височина 15 метра. /Именно от думата „кааба” произлиза думата „куб”/. Ъглите на КААБА са ориентирани по посоките на света. Кааба е покрит с черно копринено покривало наричано кисва. Покривалото се сменя веднъж годишно. На горната част на покривалото  са изписани със злато изречения от корана. Вратата е от чисто злато и тежи 286 кг.
   Според легендата, за улеснение на строителството, ангел Джибрил е дал на Ибрахим плосък камък , с който той е висял исе придвижвал по въздуха. Този камък – Макам Ибрахим се намира на няколко метра от КААБА и вярващите виждат отчетливо отпечатъците от краката но своя праотец.

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 668
 • WATCHER
Re: За храма КААБА
« Отговор #1 -: Ноември 01, 2006, 12:11:55 pm »
Цитат
Вратата е от чисто злато и тежи 286 кг


Незнам дали   тази врата се охранява по някакъв начин или се надяват че е достатъчно тежка за да не може да се открадне лесно , но идеята златото да  служи на хората и да се вижда от всички вместо да стои заключено по банки е много добра. Лошото е че масивна композиция от злато в съвременния демократичен свят не би издържала много време за съжаление познайте защо  ;)
« Последна редакция: Ноември 02, 2006, 00:02:50 am от Horus »

Неактивен GNOSTIC

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 255
Re: За храма КААБА
« Отговор #2 -: Ноември 01, 2006, 15:17:05 pm »
Е как човек да не си помисли за приемствеността в религиите. Легендата за Ибрахим/Авраам/ я има и в Стария завет. Сина на Авраам става родоначалник на мюсулманите...и те говорят за Гаврааил/Джибраил/...
Този юдаизъм излиза много продуктивен - и християнство и ислям...

Неактивен Albinoni

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 859
 • „L'amour est l'enfant de la liberte"
Re: За храма КААБА
« Отговор #3 -: Ноември 01, 2006, 15:42:52 pm »
Наистина  Исмаил и Исаак имат действително един баща - Авраам, те като наследници на своя баща и представители на две различни религиозни групи имат претенции за едни и същи земи и до днес както виждаме този конфликт няма разрешение и не може и да има. Отхвърления син  от робинята египтиянка Агар, е Исмаил, той става родоначалник на ислямският свят / като религия, но и действително се създава народ от него/, а Исаак е законен син на Авраам и Сара, представящ праволинейното развитие на еврейския народ  до разпъването на Исус. След убиването на Исус Христос на кръста Бог оттегля благословенията си от евреите и те биват разпиляни по цял сят. Въпреки всичко те успяват да запазят финансовата си мощ,  но не и духовна сила. От тогава се счита, че когато се споменава в Библията  народа на Израил се има предвид всеки, който разбира и приема акта на любов и саможертва на Исус Христос, без значение към кой днешен народ принадлежи, счита се за представиотел на духовния Израил. Днешният Израел няма нищо общо. Те си знаят тяхната стара древна религия и почитат само Йехова, даже още чакат своя  Месия. А Палестинците с основание спорят за земите си, защото на практика те си им принадлежат като наследници на Исмаил, сина на Авраам.
« Последна редакция: Ноември 01, 2006, 15:44:21 pm от Albinoni »
„L'amour est l'enfant de la liberte" Всяко нещо, до което се докосваш е част от Пътя! Достигни до ис

Неактивен GNOSTIC

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 255
Re: За храма КААБА
« Отговор #4 -: Ноември 02, 2006, 12:10:07 pm »
  А Палестинците с основание спорят за земите си, защото на практика те си им принадлежат като наследници на Исмаил, сина на Авраам.

Което ме навежда на мисълта, че основаването на претенции върху религиозни постановки, води и ще води до конфликти, ако не се прозре приемствеността, а се акцентира върху различията.
В края на краищата историческата истина е застъпена бегло в Библията, в полза на религиозната и е някак несериозно да съществуват претенции на такава основа.

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 783
 • Невъзможно е нищо
Re: За храма КААБА
« Отговор #5 -: Ноември 04, 2006, 23:39:51 pm »

   Според легендата, за улеснение на строителството, ангел Джибрил е дал на Ибрахим плосък камък , с който той е висял исе придвижвал по въздуха. Този камък – Макам Ибрахим се намира на няколко метра от КААБА и вярващите виждат отчетливо отпечатъците от краката но своя праотец.


Дали този "камък" не е всъщност НЛО, а този другия с отпечатъците да отбива номера?
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Oberon

 • Гост
Re: За храма КААБА
« Отговор #6 -: Ноември 06, 2006, 15:47:56 pm »
уха, имам си потенциялен Ерих фон Деникен във форума:)))) Всичко е НЛО:))) Дори джамиите, според посочения автор, са древни копия на ракети:))) на извънземни при това:) видите ли, ЕТ-тата идват с ракети тип "Союз Т1"...

:))) :o

Неактивен GNOSTIC

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 255
Re: За храма КААБА
« Отговор #7 -: Ноември 07, 2006, 10:20:50 am »

   Според легендата, за улеснение на строителството, ангел Джибрил е дал на Ибрахим плосък камък , с който той е висял исе придвижвал по въздуха. Този камък – Макам Ибрахим се намира на няколко метра от КААБА и вярващите виждат отчетливо отпечатъците от краката но своя праотец.


Дали този "камък" не е всъщност НЛО, а този другия с отпечатъците да отбива номера?

Всъщност в сегашния му вид Кааба е построен от арабите-суфисти . Според един от техните наследници Идрис Шах, те включили в постройката 31 реда дърво и камък, после добавили още два-символи на Небето и Земята- и така получили 33-числото на просветлението. Суфистите твърдят, че първия храм Кааба е построен от Авраам и синът му Измаил-прародителят на арабите.
Най-интересен е обаче камъкът. Наричат го Небесен камък. За древните той е бил свещен метеорит, който почитали като богинята Венера-символ на съюза между противоположностите. Първоначално той бил солиден камък, но в последствие се е разпукал и сега се поддържал от сребърна мрежа. С НЕГО СА СВЪРЗАНИ НЯКОЛКО ЛЕГЕНДИ.
Пълвата е, че камъкът е донесен от архангел Гаврааил при завършване на храма.
Втората е, че този камък бил подарен на Адам и Ева в Райската градина и впоследствие почернял от човешките грехове.
Третата е най-интересна и е свързана с другия край на света. Тази легенда твърди, че камъкът е донесен от планетата Венера. Това е перуански мит, който инките разказали на испанските конквистадори.
Преди 6 000 000 години в Острова на слънцето, в средата на езерото Титикака се приземил космически кораб от планетата Венера. От него слязла жена с продълговата глава, дълги уши и с по четири пръста на всяка ръка. Тя донесла растения, животни, черни камъни и “други неща” от нейната планета. След заминаването и бог Тивра построил  храм, в който поставил черните камъни, наречени Кала. Испанците нарекли тази жена от легендата Орехонес, т.е. “Дълги уши”. Испанския хронист Гарсия Белтран, позовавайки се на древни андийски хроники, твърди че един от тези камъни е бил отнесен в Мека и се превърнал в камъка на Кааба.
А някои от мистериите на андите се обясняват легендата за Орехонес-инките от кралско потекло удължавали черепите си изкуствено и носели тежки обеци, за да им пораснат ушите. Хората от Тиахуанако познавали много добре циклите на Венера. На един от запазените артефакти в Тиахуанако, Портата на Слънцето са гравирани серия знаци, за които учените предполагат, че това е венерианси календар, изчисляващ много точно сложните цикли на планетата.
Така, че този камък, може би е наистина свързан с Венера – Зорница и Вечерница – символ и на алхимията. ::)


Oberon

 • Гост
Re: За храма КААБА
« Отговор #8 -: Ноември 07, 2006, 10:26:35 am »
"Преди 6 000 000 години в Острова на слънцето, в средата на езерото Титикака се приземил космически кораб от планетата Венера. От него слязла жена с продълговата глава, дълги уши и с по четири пръста на всяка ръка. Тя донесла растения, животни, черни камъни и “други неща” от нейната планета."


Да, и аз съм чувал за тази легенда. Според индианците, тази богиня се сношила с тапир ( !!! ) и така положила началото на човешката раса. Като гледам чат пат Биг Брадър, тази легенда може и да е вярна...

Неактивен Jean-Luc Picard

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 351
 • Starfleet Captain
Re: За храма КААБА
« Отговор #9 -: Ноември 09, 2006, 09:15:26 am »
Интересно :)

Ами ако Господ е един навсякъде и след като е дал основните си заповеди на хората (не убивай например),  нарочно е прокарал леки уж разделителни линии сред тях, за да ги изпита - да види колко от тях ще се придържат към тях през вековете, и колко ще ги перефразират както на тях им скимне, и ще тръгнат патилански да "освобождават" светите земи, или пък да "трепят неверници", и сега си седи горе и се чуди "къде сбърках", и за по-лесно решава да рестартне играта, и направо да лоудне "друга карта" :))

Неактивен GNOSTIC

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 255
Re: За храма КААБА
« Отговор #10 -: Ноември 09, 2006, 14:30:30 pm »
Интересно :)

Ами ако Господ е един навсякъде и след като е дал основните си заповеди на хората (не убивай например),  нарочно е прокарал леки уж разделителни линии сред тях, за да ги изпита - да види колко от тях ще се придържат към тях през вековете, и колко ще ги перефразират както на тях им скимне, и ще тръгнат патилански да "освобождават" светите земи, или пък да "трепят неверници", и сега си седи горе и се чуди "къде сбърках", и за по-лесно решава да рестартне играта, и направо да лоудне "друга карта" :))

Ех-хеееее....  :D Как искаме да си обясним по-лесно Бог като му лепваме човешки характеристики...Човешките пък интерпретации върху божественото се израждат в "трепане на неверници "и "опазване на свети земи".
Бог, божественото, творящата сила е била различно възприемана от хората, в различните им еволюционни етапи, но винаги е бил налице стремежът за истинско познание. Може би както човек еволюира, с него еволюира и истината. ;D

Неактивен bogoizbrania

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 931
 • Homo Supermenos!
  • Олтар на непознатия Бог
Re: За храма КААБА
« Отговор #11 -: Юли 02, 2012, 13:10:27 pm »
. . . .
   КААБА /Домът на Бог/ представлява каменно съоръжение с кубична форма, с основи 10 на 12 метра и височина 15 метра.  /Именно от думата „кааба” произлиза думата „куб”/.
. . . .

Колко интересно, метричната система е отскоро, извън Европа е възприета чак след войната, а и защо се ползва думата за Куб, след като описаните пропорции са далече от правилен папалелепипед
Soli Deo Gloria!

Неактивен Oberon

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 092
Re: За храма КААБА
« Отговор #12 -: Юли 02, 2012, 18:42:44 pm »
Метричната система, а именно идеята за 1 метър, е на няколко хилядолетия, както знаем. Доказателство - Пирамидите в Египет:)

Кубична форма, не означава непременно куб. Паралелепипеда също може да има кубична форма, ако е например 10/10/11м. Да, фигурата е паралелепипед, но формата е кубична, тъй като е с пропорции, близки до куба.
In the Kingdom of the Blind, the One-eyed are Kings !!!

Неактивен bogoizbrania

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 931
 • Homo Supermenos!
  • Олтар на непознатия Бог
Re: За храма КААБА
« Отговор #13 -: Юли 03, 2012, 13:41:11 pm »
Още нещо интересно, самата Кабаа има четири ъгъла с имена, единият е наречен ъгълът на камъка, но другите носят имената на регионите около Саудитска Арабия измислени от англичаните, Ирак и Йемен. Четвъртият дори е арабската дума, с която се обозначава крайбрежието на Средиземно море, отговаряща на европейското Левант, сега Сирия, Йордания, Ливан и Палестина.
Другото интересно е, че има само няколко стари черно бели снимки на съоръжението, на които даже се виждат стоманобетонни постройки на заден план, което издава следвоенният период на строеж. Дори самото съоръжение е покрито с черно наметало, явно не е съвсем довършено и така се укрива скорошният строеж.
Допълнение, оказва се че мерките в метричната система не са спазвани с точност, явно са търсени мерките в имперскта система на измерване.
t is a cuboid-shape masonry structure which is made of granite quarried from nearby hills. Standing upon a 25 cm (10 in) marble base that projects outwards about 35 cm (14 in).[2] It is approximately 13.1 m (43 ft) high, with sides measuring 11.03 m (36.2 ft) by 12.86 m (42.2 ft).[6][7].
« Последна редакция: Юли 03, 2012, 13:48:51 pm от bogoizbrania »
Soli Deo Gloria!

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27