Автор Тема: Откриха...  (Прочетена 98463 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен sahusot

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 13
Re:Откриха...
« Отговор #210 -: Януари 28, 2011, 11:39:18 am »
Не можах да се сдържа да не публикувам това:

Цитат
Византийски археологически открития в Родопи, Гърция

От 21 януари 2011

Отркити са византийски артефакти в областта Източни Родопи, Гърция. Те включват печат с форма на пирамида, подобно на печатите използвани от главнокомандващи на Византийската армия. На печата се вижда и фигура на лъв, гледащ наляво. Подобни печати са били носени от официални лица на Византийската армия, в знак на признание към тяхния офицерски чин. Артегфактите са датирани от 10 или 11 век и най-вероятно са принадлежали на византийски пълководец, който е посещавал областта Перперикон.

Открит са също така agraffe (свързочен елемент на броня), датиращ от 3ти или 4ти век, с уникална техническа конструкция. Това специално украшение е с кръгла форма. Направено е от мед, а в центъра му има парчета бяло стъкло и 12 малки звезди с 12 радиана всяка.


Източник: http://greece.greekreporter.com/2011/01/22/byzantinian-archaeological-findings-found-in-rodopi-greece/

Неактивен sahusot

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 13
Re:Откриха...
« Отговор #211 -: Април 17, 2011, 10:46:48 am »
Подземен народ от гноми живял в Турция

Цитат
Преди 5000 години в Турция може би е живяла и се е развивала загадъчна раса от гноми.

Това били хора с ръст малко повече от метър, които обаче успели да построят многоетажни градове във вътрешността на пещерите, свързани помежду си с дълги тунели.

Турски археолози стигнали до този извод след дългогодишни археологически разкопки в Кападокия. Съществата били уподобени на дребничките приказни герои от фолклора на някои народи, които живеят под земята и пазят тайни знания и богатства.

"Все още преките доказателства са малко и става въпрос основно за хипотези. Но дори и оскъдната информация дава възможност да се направи заключение - преди 5 хилядолетия под земята е живяла загадъчна раса на гномите", казва пред руския в. "Аргументи и факти" професорът по история в Истанбулския университет Ибрахим Бейхан.

"Сега ме интересуват два въпроса - защо тези хора са предпочитали да живеят на тъмно и къде са изчезнали", добавя той.

70-годишният археолог Мохамед Джейдабар, който прави разкопки в един от главните подземни градове на Кападокия - Йозконак, смята, че първият слой на подземията - 10-12 етажа, е само върхът на айсберга. Според Джейдабар скритите под земята градове може да са разположени на сто или повече етажа. "Копаем от десетилетия. След като разчистим един от етажите, под него се появява следващият."

Археологът смята, че вероятно подземните хора са влезли в някакъв конфликт с тези, които живеели на повърхността - религиозен или политически, и затова са се скрили в пещерите.

В лабиринтите на Кападокия обаче не са открити помещения, който да служат за поклонение на боговете. Няма никакви фигури - нито на хора, нито на животни. На най-ниските равнища в Деринкую е разкрита църква във формата на разпятие, но тя е много по-късна постройка. През III в. след Христа тя била издълбана в скалите от бягащите от римските войници християни.

Джейдабар е убеден, че е малко вероятно подземните хора да са били атеисти. Въплъщение на боговете са били загадъчните крале на това племе, дори било възможно самите те да са били смятани за богове.

"Много археологически находки показват, че в зората на историята Земята е била населявана от хора джуджета - потвърждава и австрийският антрополог Ханс Хецке. - Най-ранните свидетелства за тяхното съществуване са били открити на островите. Останки от домашни животни, не по-големи от днешните зайци, са били открити при разкопки в Малта и те доказват, че още преди 10 000 години местността е била населявана от цивилизация на лилипутите.

Друга находка - човешките скелети в пещерата Лиан Буа на индонезийския остров Флорес, свидетелства, че преди около 18 хил. години ръстът на островитяните не е надвишавал 1 метър."

Тези миниатюрни създания вече бяха кръстени от учените хомо флоресиенсис, а световната преса веднага ги нарече хобити заради героите на прочутата поредица "Властелинът на пръстените".

Независимо от малките си размери, тези хора имали мозък, голям като на шимпанзе, и се справяли отлично с изработката на каменни оръдия на труда. Някои специалисти смятат, че тази раса от джуджета е измряла. Находките в Йозконак, Деринкою и Каймакли обаче дават възможност да се предположи, че тя се е скрила под земята именно за да се спаси от измиране.

Предполага се, че ръстът на жителите на подземните градове на Кападокия е бил между 1,30 и 1,50 м. Във всеки град пък живеели между 15 000 и 50 000 човечета, което за онези епохи е било невероятно много, като се има предвид, че през XIV в. например Париж е наброявал не повече от 100 хил. жители. В Деринкою археолозите са успели да разкопаят около 1500 кв.м от древното селище. Стаите в подземния град в Каймакли пък са свързани с Деринкою с 9-километрови тунели. Входовете били прикривани с огромни каменни блокове, а постоянната температура и зиме, и лете в тунелите била около 25 градуса.

Освен това в шахтите на Каймакли добивали мед, за да украсяват стените в покоите на кралете с листове от метал.

Кои са били обаче тези крале, учените все още гадаят.

“Причините древните да правят подземни градове са и в друго - казват местните. - Варовикът е удобен и мек материал, от който се строи лесно. Не случайно всички тези жилища впоследствие са се използвали от хети, фригийци и християни, през Кападокия са минавали много завоеватели и е било по-безопасно под земята, отколкото върху нея.”

За момента археолозите не са успели да открият скелетите на жителите на пещерите, затова имат две теории - или лилипутите сами са излезли на повърхността и са се смесили с останалите хора, или са били пленени и отведени в робство неизвестно къде.

“Мисля, че в бъдеще ще намерим точния отговор. Науката не стои на едно място”, казва Джейдабар.

Индонезийските хобити бяха обявени за нов човешки вид

През 2003 г. австралийски палеонтолози обявиха, че са открили почти напълно запазен скелет на еднометров женски индивид на 18 000 години. Сензационната находка бе направена в пещерата Лиан Буа на индонезийския остров Флорес, разположен източно от Ява. Медиите веднага го нарекоха хобит. Впоследствие бяха изровени кости от още осем същества.

Откритието накара учените да се разделят на две. Едни твърдяха, че става въпрос за пигмеи, които са боледували от микроцефалия - аномалия в развитието на мозъка, която се характеризира с намалена мозъчна маса и черепна кутия.

По-късно обаче американски антрополози отхвърлиха тази теория след сравнителен анализ на костите на хобитите от остров Флорес и останките на съвременници, страдащи от микроцефалия. Според тази група изследователи всъщност става дума за нов човешки вид. Те го нарекоха хомо флоресиенсис. Предположението им е, че хобитите произхождат от непознат предшественик с малко тяло и мозък. Впоследствие заради ограничените запаси от храна на острова видът бил принуден да смали еволюционно размерите си, за да може да оцелее възможно най-дълго. Този процес е наблюдаван при бозайниците, но никога допреди тази находка не е бил наблюдаван при хората. Оръдията, които използвали хобитите, били също толкова сложни, колкото тези на хомо сапиенс.

Хомо флоресиенсис обитавали своя остров допреди около 12 хиляди години, когато изригване на вулкан заличило всичко живо на него.

http://www.moreto.net/novini.php?n=129313

Неактивен ARRI

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 517
Re:Откриха...
« Отговор #212 -: Април 18, 2011, 13:16:07 pm »
Цитат
Преди 5000 години в Турция МОЖЕ БИ е живяла и се е развивала загадъчна раса от гноми.

Не мисля, че това е достоверна и истинна информация. Според мен са само предположения и догадки. Няма и намерени скелети, които да доказват съществуването на гномите.
ЖИВОТЪТ  НА   БОГОВЕТЕ   Е  СЛЯПАТА  ВЯРА  НА  ОНЕЗИ, КОИТО  ИМ  СЕ  КЛАНЯТ !Тери Пратчет

Неактивен MindOrganizer

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 73
Re:Откриха...
« Отговор #213 -: Април 29, 2011, 00:36:41 am »
Откриха един от изчезналите градове на маите

След подробно изследване и съставяне на триизмерна карта на хълм, смятан за многогодишна джунгла, учените успяха да открият един от древните изгубени градове на маите - т.нар. Холтън (Holtun, наричан също Head of Stone). Планината, висока колкото седеметажна сграда, била проучена с помощта на GPS и други електронни устройства. По този начин специалистите открили контурите на приблизително стотина сгради, сред които астрономическа обсерватория и игрище за ритуални игри, няколко каменни жилища и други структури. Ръководител на изследователската група е Бриджит Ковачевич.

Местните жители от години говорят, че в планината се крие голяма тайна. Въпреки това археолозите едва сега започнали проучвания на мястото. Учените смятат, че тук - в някои от обикновените каменни къщи, са погребани и част от владетелите на маите от това време.

"Често археолозите търсят големи пирамиди или храмове, предполагайки, че в тях може да са погребани владетели от ранните епохи. Но в периода от 600-300 година преди новата ера управниците не са били център на Вселената и затова е възможно те да са били погребвани в обикновени постройки. Може би по тази причина много владетели от Предкласическия период не могат да бъдат открити от археолозите, които се опитват да намерят погребенията им в големи храмове", коментира Бриджит Ковачевич.

Градът Холтън или Каменна глава - Head of Stone, е получил това название заради откритата тук преди време гигантска каменна маска. Учените се надяват, че находките, които ще бъдат открити в района, ще хвърлят светлина върху това как са били организирани второстепенните центрове на маите и как те са живели извън пределите на големите градове.

Археолозите изчисляват, че в периода от около 600 г. пр. н. е. градът е достигнал дължина от 1 километър и ширина от половина. Това е бил град със среден размер, в който са живели приблизително 2000 жители, поясняват учените. Към момента останките от селището се намират под дебел слой земя и са покрити с гъста растителност. Това е и причината градът да остане скрит продължително време от нетренираното човешко око.

Изследователите имат намерение да започнат разкопки в местността това лято. Първо на бял свят ще бъдат "показани" обсерваторията и жилищните постройки. По-късно усилията на археолозите ще бъдат съсредоточени и върху премахването на растителността от главния храм.

 

По материали на National Geographic.


http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3780711

Неактивен MuadDib

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 29
Re:Откриха...
« Отговор #214 -: Юни 01, 2011, 23:07:50 pm »
Не е кой-знае каква новина или откритие, но все пак :

Снимки от вътрешността на Великата пирамида на Хеопс в Египет,направени от робота Djedi Robot, разработен от инженери от университета в Лийдс , заедно с Scoutek, Великобритания и Dassault Systèmes, Франция. Робота е пуснат по една вентилационна шахта от Камерата на Царицата, където е заснел невиждани досега йероглифи.

http://www.youtube.com/watch?v=CyUoF9977o0

Преди време, без да съм сигурен обаче, мисля, че друг робот също беше пуснат по тази шахта, където достигна до една т.нар. запушалка, в която беше пробит отвор, колкото да проникне камерата на робота. Надеждата тогава беше за голямо откритие, но уви след няколко метра пътя беше преграден от нова тапа. Та, като гледам клипа,предполагам, че тоя Djedi Robot е направил снимките именно през този отвор, пробит от предишния робот.

Неактивен MuadDib

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 29
Re:Откриха...
« Отговор #215 -: Септември 08, 2011, 15:40:46 pm »
В Грузия откриха кости на 3-метрови хора, живяли преди 25 000 години.

Археолози направиха сензационно откритие - в планините на Боржомското дефиле, Грузия. Там те откриха гигантски човешки кости на възраст 25 000 години. Учените твърдят, че ръста на гигантските хора е достигал до 2,5 - 3 метра.

Академикът от грузинската академия на науките Абесал Векуа смята, че откритието може да стане сензация, тъй като в научната общност отдавна се обсъждат въпроси, свързани с гиганти, населявали някои райони на Евразия преди десетки хиляди години.

"Обърнете внимание на бедрената кост, костта се различава от съвременния човек по размера и дебелината. Черепът също е много голям. Тези хора са живели и еволюирали в изолация от останалата част от цивилизацията, затова имат различен ръст. В научната литература те се споменават като великани, но доказателства в подкрепа на тази хипотеза няма, ние сме на прага на сензация", подчертава Векуа.

Не по-малко интересна е древната система на тези същества - от техните селища са останали каменни пътеки и гробници. Районът е осеян с кости, които планински ручеи са извели на повърхността.

Припомняме, че миналата година, немски учени идентифицираха нови, неизвестни досега древните хора. Тези хора са живели преди 48-30 хиляди години в Южен Сибир.


Източник : http://www.factor-news.net/index_.php?id=24490

Неактивен sasho90

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 452
 • Ако още не си бесен, значи не внимаваш достатъчно
Re:Откриха...
« Отговор #216 -: Октомври 24, 2011, 23:06:15 pm »
Главите от Великденския остров си имали и тяло!
Още снимки и статия тук:
http://www.eisp.org/
« Последна редакция: Октомври 25, 2011, 00:23:38 am от Mirotvorec »
Keep 'em occupied!

Неактивен fishbone

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 167
Re:Откриха...
« Отговор #217 -: Октомври 25, 2011, 00:35:18 am »
Фигурите са уникални наистина. Даже и по главите са имали релефи но са корозирали доста. Но за сметка на това гръбчетата :)на някои поне са се съхранили в някаква степен и са с доста интересни костюмчета.
Интересно дали телцата продължават надолу... някви крачка, ама май нямат.

« Последна редакция: Октомври 25, 2011, 00:47:13 am от fishbone »

Неактивен xtring

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 132
Re:Откриха...
« Отговор #218 -: Декември 06, 2011, 22:14:48 pm »
Скелета на човекът-ангел.
http://www.youtube.com/watch?v=_l-aG8r5i9U&feature=related

Неактивен Oberon

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 092
Re:Откриха...
« Отговор #219 -: Декември 07, 2011, 00:15:34 am »
Нещо явно не си разбрал от руски:)
Скелета е на глиган, черепа е на човек. Това е ритуално погребение. Черепа и скелета не са на едно и също същество:)
In the Kingdom of the Blind, the One-eyed are Kings !!!

Неактивен sasho90

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 452
 • Ако още не си бесен, значи не внимаваш достатъчно
Re:Откриха...
« Отговор #220 -: Декември 24, 2011, 01:32:23 am »
Уникална гривна на почти 10 000 г. открита в Турция.Гривна на 9 500 години беше анализирана с помощта на най-нови компютри. Резултатите показват, че тя е толкова изкусно изработена, че дори днешните майстори биха имали трудности да я възпроизведат.

Изследователи от института Français d'Etudes Anatoliennes в Истанбул и Laboratoire de Tribologie et de Dynamiques des Systèmes проучили повърхността на гривната и нейните микро-топографски детайли, откриващи удивителните технически умения на майстора ѝ.

Гривната е направена от обсидиан - волканично стъкло и анализите на изследователите хвърлят нова светлина върху Неолитните общества, които са все още загадъчни.


Източник: Dailymail.co.uk
Keep 'em occupied!

Неактивен ARRI

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 517
Re:Откриха...
« Отговор #221 -: Декември 24, 2011, 20:33:53 pm »
Цитат
Гривната е направена от обсидиан - волканично стъкло и анализите на изследователите хвърлят нова светлина върху Неолитните общества, които са все още загадъчни.

Това е доказателство, че Неолитните общества са били по-развити от нашето. Каква ли техника са притежавали, че да направят тази гривна :-X
ЖИВОТЪТ  НА   БОГОВЕТЕ   Е  СЛЯПАТА  ВЯРА  НА  ОНЕЗИ, КОИТО  ИМ  СЕ  КЛАНЯТ !Тери Пратчет

Неактивен voodoogoo

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 291
Re:Откриха...
« Отговор #222 -: Декември 24, 2011, 21:09:12 pm »
Същата с която са дялали перфектните каменни склуптори и мономенти и мегалитни съоражения,през каменната ера.Тя вероятно затова и така се казва.
В прозорецът на тъмна нощ-сияйна, отварят се вратите към безкрая.

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 798
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Re:Откриха...
« Отговор #223 -: Декември 25, 2011, 07:44:36 am »
Цитат
Гривна на 9 500 години беше анализирана с помощта на най-нови компютри.
Да, личи си, че не само е анализирана, а и е нарисувана(не съм много сигурен, но май цифрово изображение се нарича това). Къде е истинската снимка на оригинала? Разбира се, няма да я видим.
Това е стар трик-бомбастични заглавия и коментари без оригинални снимки. Сиреч, вервайте ни, така е, както ви го описваме.   ;D
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен Hacko

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 008
Re: Откриха...
« Отговор #224 -: Април 28, 2012, 23:11:56 pm »
Откриха 4-метрови човешки скелети край ДунавПещерняци откриха уникално тракийско светилище, което може да засенчи дори Перперикон. Сензационната новина съобщи шефът на спелеоклуб „Дервент“ Евгени Коев.Намерихме пещера с 4-метрови човешки фигури, наоколо има и гробници, обясни той. Целият комплекс е много добре запазен и е с диаметър от няколко километра, пише „Стандарт“.Мястото е близо до Дунав, но засега се пази в тайна, за да се избегнат иманярски набези. “Готов съм веднага да видя находката, макар да стана модерно сравнението с древното светилище край Перперикон", заяви професор Николай Овчаров. Според него, ако разказът на пещерняците е достоверен, България може да се е сдобила с нова световна забележителност.Новото светилище се състои от уникална пещера с 4-метрови човешки фигури. То е поне отпреди 20 века. Целият комплекс е много добре запазен и е с диаметър от няколко километра. В тях има и гробници. Предполагаме, че те са на богати владетели или жреци, каза Коев.

Това не е първото откритие на клуб „Дервент“. Сред най-големите постижения на Евгени Коев е една от арбанашките пещери, известна като Малката. В нея експедицията открива уникално изображение на Богородица от Средновековието. То е изрисувано върху загладени пукнатини и цепнатини на една от стените. Образът е разположен така, че между 3 и 4,30 часа следобед слънчев лъч прониква от миниатюрен отвор и го осветяваИзточник - http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=565250 , http://znaniebg.com/?p=4344

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27