Автор Тема: The Change/Промяната  (Прочетена 16319 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Yoda

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 150
 • Must be force be with you
Re: The Change/Промяната
« Отговор #30 -: Октомври 20, 2012, 15:44:13 pm »

Съдържанието е едно, кодификацията друго. Съдържателно погледнато - от това по-философско здраве му кажи.
А кодификацията би могла да е обяснение, че се изявява опозицията между 2 неща.
Нека условно ги наречем (като работни понятия) "императивно съзнание" срещу "екзистенциално съзнание". В идеалния случай не би трябвало да има противоречие. "Императивното" е всичко - дух, същност, принцип... логос. "Екзистенциалното" е пластично, съдържащо неопределеност условие за това всичко. И се появява именно с усещането за тази пластичност, която крие сфера или пласт на неопределеност.
Обикновено такова е например усещането за Ницше: нехармонизираната двойственост между "императивното" (и почти цялата му съвременна и от близкото минало немска философия) и "екзистенциалното" (пластичност със супер неопределеност, която се опитва да се определи).
Всичко в Ницше е раздвоеност, която не може да се хармонизира - човекът живее императивно (дори се опитва да се държи като пастор, изпитва инфантилни чувства към Вагнер, в когото вижда не толкова самият композитор, колкото възможно най-бляскавият символ на императивното във връзката Вагнер (= баща, патриарх) - Лудвиг Лудия (= монарх, корона). И в същото време в мислите си не може да мисли императивно и не разбира  съвременната му философия тъкмо поради "императивния" й характер.
Така екзистенциалното навлиза в мисловното, а императивното - в начина на живот... ПЪЛЕН абсурд, чак да се хванеш за главата!

Така горните 2 положения се трансформират по този начин:
"Да не може да избяга" ---> се постига по императивен начин.
"Да иска да остане"       ---> се постига по екзистенциален начин.
Двете заедно образуват:
НЕ МОЖЕ ДА ИЗБЯГА, защото ИСКА ДА ОСТАНЕ. Ето това посредата "защото" е източникът на развитие, за което става дума в темата.

Изказвам се, предлагайки горното разсъждение, не защото много ме интересуват сложните отношения между български селяни и селянки, а защото въпросът е много по-голям и е тъкмо философски.
Ясно е, че може да се наблюдава огромно сътресение в един от процесите, които текат във философията: става дума за това преобръщане от класическата философия (именно заради императивния й характер) към философия на живота, по-късно към екзистенциализъм и сега към некласическите философии.
Едното решение, колкото и странно да изглежда на пръв поглед, е позитивизма.

При тази смяна на полюсите "императивния" характер на класическата философия се запазва чрез корекция на предпоставките в позитивизма. От тук следва една нова, или начална точка на философия на науката, в която класическата философия запазва себе си, полагайки метафизиката като възможен контрапункт, един вид инобитие от което да се формира и закрепи позитивизма.

Другото решение е това, което се случи при славяните в социалистическите страни - класическото (със своя характер на императивност) не положи по никакъв начин себе си и се превърна в свръхимперативност, която в последствие се изроди до култ към личността и някаква мутантна форма на тоталитаризъм.

На Запад класическото първо се полага в опозицията
< класическо (като "императивно") - философия на живота, екзистенциализъм, некласическа философия >,
 после се полага в опозицията
< класическо (като метафизика) - позитивизъм, философия на науката >.

Тънкостта на тези 2 полагания е, че се формират такива опозиции, при които от другата страна на опозицията не може да има същото противоречие и се произвежда нещо диалектическо:

Какво е отношението между позитивизма и философия на науката с екзистенциализма и философия на живота?

В резултат на това самото класическо нито се обезсмисля, нито потъва, а застава на по-фундаментално равнище.

...Та наблюдавайки внимателно тези доста сложни процеси е много важно да се проследи една възможна алтернатива на "чисто" и недиалектическо изтичане, еманиране на "императивното" - това е случаят Източна Европа: "императивността" се съхранява в ултра-вид в Компартиите, тоталитаризма и култовете към всякакви личности без лице и герои без персоналност.

Възможно ли е да премине така линейно и да не се самоизроди до извращение с което пряко да се отрече?

Това горе са само думи в изречения. Обаче ако е вярно, то трябва да може да се наблюдава навсякъде, при най-елементарни хора и в най-обикновени ситуации.
Аз съм го наблюдавал - тези императивни селяни-отличници, с които се возя в рейс 94 и им слушам простотиите и често пъти се забавлявам, с това колко неекзистенциални хора са. За тях "екзистенциалното" направо е като нещо срамно, то е все едно да си покажеш... старите чорапи или мръсните бикини - нещо, което по принцип се потиска и се крие.
 (* Стига разбира се да не бъркаме "екзистенциално" с "нужда", защото няма селянин, който да не е в нужда и да не се нуждае да "работи" върху нуждите си).

Неактивен meander

 • Не е лесно да си мъж. Много се отказаха...
 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 407
 • Мухата влиза само в отворена уста.
Re: The Change/Промяната
« Отговор #31 -: Октомври 20, 2012, 19:02:31 pm »
Здравейте.
Чета, чета  вече трета стараница и съм удивен.Как така не правите разлика между промяната на мъж/жена.Там е основата.За мене мъжката е водеща,и ако жената се мъчи да промени мъжа го губи.Защо?Ми-
Тати носи мама меси.
Два остри камъка брашно не мелят.
Черно и бяло в кръгче.
Те са си лика прилика.
И т.н.
Живи и здрави. :hi:
Мечтите ни помагат да не загубим посоката,а желанията ни помагат да загубим пътя.

Неактивен Iveta

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 265
Re: The Change/Промяната
« Отговор #32 -: Октомври 21, 2012, 13:42:42 pm »
За мен пък е глупаво непрекъснато това деление "ние жените, вие мъжете". От наблюдение мога да споделя, че мъжете са по-малко склонни към промени.
А колкото до острите камъни, бялото, черното, кръга и т.н., всичко в природата се стреми към баланс, така че няма как жената да е цвете, а мъжът задник в една връзка. Всеки заслужава партньора до себе си спрямо собственото си сърце.
oтговорна съм за това което пиша, но не и за това което разбирате.

Неактивен Пурку

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 318
 • Ти 'ше си лягаш ли?
Re: The Change/Промяната
« Отговор #33 -: Октомври 21, 2012, 14:25:56 pm »
Четох, четох и реших да питам meander. :)
Каква е разликата между:
Мъж/Жена и Мъжко момиче/Женчо
?
Какво представлява човешката еволюция? - Пътят от примитивното през сложното към простото.

Неактивен meander

 • Не е лесно да си мъж. Много се отказаха...
 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 407
 • Мухата влиза само в отворена уста.
Re: The Change/Промяната
« Отговор #34 -: Октомври 21, 2012, 15:56:45 pm »
Здравейте.
 Iveta
Цитат
Всеки заслужава партньора до себе си спрямо собственото си сърце.
Анджек де.А не, прислужница,свиня ,патка,ку....рва,дебил, любовница, а жена и  мъж заедно(черничко и бяличко в кръгче) т.е семейство!!!   :blush:

Пурку
Цитат
Каква е разликата между:
Мъж/Жена и Мъжко момиче/Женчо
?
Ми бих ти отговорил-Огромна!!!   :writer:
Живи и здрави. :hi:
« Последна редакция: Октомври 21, 2012, 16:25:14 pm от meander »
Мечтите ни помагат да не загубим посоката,а желанията ни помагат да загубим пътя.

Неактивен Borislava

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 81
Re: The Change/Промяната
« Отговор #35 -: Октомври 22, 2012, 08:15:01 am »
Мъжът е даващия,Жената -приемаща.Такава е природата им.Но!!!!!От това НЕ следва Мъжът да е с водеща роля.Ако няма на кого да даде?Ако Жената няма от кого да приеме?Кръгът се затваря,когато има даващ и получаващ.Ако една Жена реши да действа като Мъж-бърка-не е в хармония с природата си.Да си "мъжко момиче"може единствено да те изтощи до краен предел.За мен Щастие в една връзка може да има само,когато и двамата осъзнаят напълно ролята си,не се състезават помежду си-"кой е по-по-най",а са партньори.Мъжът дава с радост,Жената с радост приема.Толкова е просто.

Неактивен Пурку

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 318
 • Ти 'ше си лягаш ли?
Re: The Change/Промяната
« Отговор #36 -: Октомври 22, 2012, 12:15:40 pm »
Мъжът дава с радост,Жената с радост приема.Толкова е просто.

Как добре го формулира само. Естествено че е просто - и най-гениалните неща са ПРОСТИ. :hi:
Но в последните деситилетия е доста актуално "мъжаги" с ароматизирани юмручета и лакирани нокти конкуриращи нежния пол и обратното - мъжки момичета доказващи, че всичко което прави мъжа и те трябва да го правят. И се губи тоя момент, където мъжа дава, а жената приема.
Какво представлява човешката еволюция? - Пътят от примитивното през сложното към простото.

Неактивен irina

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 7
Re: The Change/Промяната
« Отговор #37 -: Октомври 24, 2012, 10:51:56 am »
Според мен промени има през целия живот, без значение дали човек сам стига до тях и се променя, защото го иска, или се оставя обстоятелствата да го променят, като във втория случай обикновено не се усеща, че е променен и такава промяна не е развитие, а по-скоро се изразява в затваряне в себе си и нежелание да се справиш с променените обстоятелства и да се адаптираш към новото. Но аз мисля, че всяка една промяна или е развитие (когато човек сам поиска), или води до развитие, ако човек се осъзнае. Имам предвид, че дори и човек да се промени към по-лошо (за него) това означава, че той по това може чудесно да се ориентира накъде е по-доброто за него и да тръгне натам. Трудното е човек да се отърси от предразсъдъци и стереотипи на действие (или бездействие), които си е градил цял живот и които смята за най-сигурни.

Неактивен cassio

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 324
Re: The Change/Промяната
« Отговор #38 -: Октомври 24, 2012, 14:03:41 pm »
Съгласна съм с последното. Само да вметна, че е много трудно наистина, дори да си усетил промяна, която не ти харесва в живота ти. Да знаеш каква е конкретната причина и да не е зависела само от теб тази промяна. В момент, когато зависи само от теб и никой не ти пречи. Осъзнат, свободен с определени възможности без прекалени удобства. Тогава някак ... ако липсва вдъхновение. Нищо не се получава.

Не разбрах вмъкването за мъжкото момиче и жалките мъже, с какво точно определя или напротив някакво развитие, а не просто начин или един от начините за справяне с определени обстоятелства?

Остава и един друг въпрос. Промяна в отношението към много близък човек. Реалната роля на родителите в твоето развитие? Не е просто да са те издържали и обгрижвали материално, а и в менталното ти развитие как или КОЙ съществено ти е повлиял?
Следва естествено някакъв (или някалко) мъж или жена, партньор колега или просто верен и много близък приятел.

И накрая един враг, поне, от който да си научил нещо и да си го използвал...  :bomb:

Неактивен Yoda

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 150
 • Must be force be with you
Re: The Change/Промяната
« Отговор #39 -: Октомври 24, 2012, 20:52:35 pm »

...

Трудното е човек да се отърси от предразсъдъци и стереотипи на действие (или бездействие), които си е градил цял живот и които смята за най-сигурни.

Това необходимо условие ли е за промяна и развитие?

Ако са вредни или ограничаващи в определена среда е трудно, но би означавало да започнеш на чисто. На чисто не означава лесно, а отначало за повечето неща. В много отношения ще имаш да "догонваш" много хора напреднали в житейски план.
Разбереш ли и използваш ли промянат с позитивите, тогава може и да ти се получи картината (филмът).

Неактивен irina

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 7
Re: The Change/Промяната
« Отговор #40 -: Октомври 25, 2012, 12:22:44 pm »
Това необходимо условие ли е за промяна и развитие?

Ако са вредни или ограничаващи в определена среда е трудно, но би означавало да започнеш на чисто. На чисто не означава лесно, а отначало за повечето неща. В много отношения ще имаш да "догонваш" много хора напреднали в житейски план.
Разбереш ли и използваш ли промянат с позитивите, тогава може и да ти се получи картината (филмът).

Именно и аз така мисля, че би означавало да започнеш на чисто. И е вярно това за "догонването", просто всеки има да догонва другите в различни области и мисля, че точно тези области, в които има да догонва другите, трябва да се развива. Тоест да се учи. От нула. И това е трудното, защото предполага човек да се остави да се чувства несигурен и да си позволи да си разшири кръгозора до съвсем различна гледна точка. Трудно е да приемеш идеята, че всеки сам има своята истина и че това не означава, че един е прав, а друг крив. И лично при мен съм забелязала, че колкото повече се противиш на определен тип хора/поведение/начин на мислене, толкова повече животът ти изпраща такива хора в обркъжението. Ако ги избегнеш в семейството си, ще се появят сред приятелите, ако ги избегнеш там, ще дойдат в работата... Според мен точно такива хора, с които ти е най-трудно и които най не можеш да разбереш, са хората, от които имаш да научиш най-много.

Неактивен Tangrata_

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 465
Re: The Change/Промяната
« Отговор #41 -: Октомври 25, 2012, 14:56:00 pm »
Що от нулата все да почваме, бе Иринче?
Не вярвам да са всички с лоши стереотипи, дето ще трябва да се сменят. Хора разни.
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен irina

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 7
Re: The Change/Промяната
« Отговор #42 -: Октомври 25, 2012, 16:48:18 pm »
Не, не са лоши всички стереотипи, нито пък всички са с лоши стереотипи, имах предвид, че когато става въпрос за нещо непознато и ново, което човек не е правил преди, започва от нула. Той пак ще си използва качествата и това, което е изградил като поведение, но по съвсем нов начин за съвсем различни цели, като и ще добавя нови нюанси върху старото. А понякога, ако промяната е прекалено кардинална, в някои области може да се наложи и кардинална промяна на светоусещането и на начина на реагиране.

Неактивен cassio

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 324
Re: The Change/Промяната
« Отговор #43 -: Ноември 08, 2012, 00:38:02 am »
Като не са лоши и като ще използва толкова полезни неща, дали промяната ще си струва или , ако е неразбрана или неразбираема за останалите ще има смисъл?

Въпросът е, как точно чрез нашето осъзнаване за промяна можем и въздействаме на околните ... близки и не толкова.

Една песничка, понеже не се знае кой кого променя реално ...

<a href="http://www.youtube.com/v/guRDYdqupb0?version=3&amp;amp;hl=bg_BG" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">http://www.youtube.com/v/guRDYdqupb0?version=3&amp;amp;hl=bg_BG</a>

Неактивен irina

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 7
Re: The Change/Промяната
« Отговор #44 -: Ноември 12, 2012, 11:56:17 am »
Ако остане неразбрана промяната за самия човек, наи-вероятно няма да има смисъл. И на мен ми е интересно какво е въздействието върху околните... :)

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27