И самите храмове са били охранявани не за друго, а за да не се нарушат енергиите на жреците (аурите) с по-ниските и вредни енергии на поклонниците
Не знам дали енергията на жреца се е повреждала.Има едно цвете,наричa се Орфеево,безсмъртниче,омайниче,силивряк.Расте на Перперикон и района,както и в резервата Кастракли(с.Борино до Девин-това пък е известно,4е от май до юли мисля,се събираха половината от всички видове пеперуди в света).Характерно за това цвете e,4е след като се откъсне и се хербаризира и дори след 50г. се потопи във вода,се съживявало.Или се изтръгне от корена и после се засади, се съживявало.Може би то носи тайната на безмъртието.Жреците са изгаряли цветето и понеже действа като лек опиат(освобождава райски газ) са изпадали в транс,а после са правели своите предсказания и са изцерявали болните.Между другото същия този газ(същия състав) се отделял и от някакъв извор в Мека.Така поне разказа гида от Перперикон.
...друго интересно място кадето бях беше храма на майката богиня 
Пещерата "Утробата" ли е това?
В района са още вкаменената гора,каменната сватба,каменните гъби...
доста изнесени и после продадени на колекционери неща
Четох, чe от Перперикон бил изчезнал някакъв голям саркофаг навремето.
http://www.rodopipress.com/2006/11/21/sarkofag/А каде всъщност е Беленташ
Намира се близо до Асеновград,има отбивка от едно село(не помня кое),много е забутано.За съжаление правеха път...Най-новата мода била "елита" да разпуска по тези места,искали на стрелят на воля хората...Някакъв изкупил къщи на безценица и сега направил затворени комплекси.
Ние спахме в "Чотровата къща",(отсреща се намира Сухия водопад),което си беше съвсем поносимо като цени и храната си беше абсолютно био.
Сега съм насочил поглед към Пирин
Чудесно е там,може да завъртиш до Мелник и Рупите-там наистина има енергия.
Май се отклоних от темата,за което се извинявам.