Автор Тема: Почина Георги Китов  (Прочетена 7845 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен jediguardian

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 570
  • Сериалът Heroes
Почина Георги Китов
« -: Септември 15, 2008, 18:35:29 pm »
Цитат

Внезапна смърт покоси днес археолога Георги Китов.

Нещастието се случило в Старосел, преди около час.

Археологът почувствал болка в сърцето и му станало лошо. По първоначални данни сърцето му е излязло от ритъм.

Хората, които са били около него, са му правили изкуствено дишане и сърдечен масаж в продължение на 15 минути.

Линейката е била извикана веднага, но лекарят само е констатирал смъртта му.

Георги Китов е бил от една седмица на разкопки в Старосел.

Вчера и днес там са били намерени нови тракийски находки, датиращи от 4-5 век преди Христа.

Китов, заедно с експедицията си ТЕМП, откри през 2000 г. в Старосел Тракийския култов храм на Читньова могила.

Георги Павлов Китов е един от наи-известните археолози и траколози у нас. Роден е на 1 март 1943 в Дупница.

Основно се занимава с откриването и проучване на археологически обекти от времето на Античността и Древна Тракия.

Направил е множество значителни открития, свързани с културата на траките.

Сред тях са гробниците в Жаба могила при Стрелча, религиозният комплекс - хероон край с. Старосел, откриването на 673-грамовата златна маска на тракийски владетел, гробницата на цар Севт ІІІ в могилата Голямата Косматка близо до Шипка, както и Александровската гробница до Хасково, украсена с уникални стенописи от средата на ІV век пр. Хр., и много други.

Преди по-малко от месец Китов сложи и подписа си в декларация, подкрепяща идеята за възстановяване на Долината на тракийските царе.

http://www.dnes.bg/article.php?id=57291

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Относно: Почина Георги Китов
« Отговор #1 -: Септември 19, 2008, 11:48:01 am »
 Световни медии за изключителното дело на Георги Китов

   За българите, които се стремят да намерят пътя си след падането на комунизма, делото на Китов е извор на национална гордост, пише "Интернешънъл хералд трибюн"
19.09.2008
   В деня на поклонението пред тленните останки и погребението на големия български археолог Георги Китов редица световни медии публикуват статии за него и забележителните му открития.

   Георги Китов почина в неделя в Старосел от масиран инфаркт на 65-годишна възраст.

   Британският в. "Дейли телеграф" пише, че Китов е ръководил археологически екип, който е открил съкровища от древна Тракия, смятани за също толкова важни, колкото съкровищата на Агамемнон или Тутанкамон.

   Древногръцки и римски автори са описвали траките като варвари, макар и да са признавали уменията им в металообработването и военното изкуство - робът гладиатор Спартак, който е водил бунт срещу римляните, е бил трак,
припомня вестникът.

   Траките обаче намериха защитник в лицето на Китов, който в продължение на над две десетилетия е ръководил екипи от зле финансирани доброволци в упорито търсене на археологически находки въпреки безразличието на държавата и по-добре екипираните иманяри, отбелязва "Дейли телеграф".

   Той открива през 2004 г. в т.нар. Долина на тракийските царе в централна България тракийско съкровище от над 130 накита, включително маска от чисто злато с тегло над половин килограм.

   Това е едно от най-сензационните открития през последните 50 години, подчертава изданието.

   Според Китов маската е още по-забележителна от маската на Агамемнон. "Маската на Агамемнон е била само със златно покритие и е тежала само 60 грама, докато тази маска тежи 690 грама и е от чисто злато", цитира вестникът думите на българския археолог.

   Китов е започнал разкопките си в Долината на тракийските царе през 1992 г. и е водил изследвания, които значително са увеличили знанията за древна Тракия, отбелязва авторитетния британски вестник.

   Обектите, където е работил, включват храмов комплекс в Старосел и значими гробници в Стрелча и Хасково. Той е автор на над 200 статии и монографии за историята, културата и религията на древните траки. В деня на смъртта си Китов е работел при обекта на възможната гробница на тракийския цар Севт Трети (ок. 330-300 пр.н.е.) близо до Старосел, завършва статията на в.
"Дейли телеграф".

   Американският в. "Вашингтон пост" цитира думите на българския археолог Николай Овчаров, според когото Китов е бил феномен в археологията.

   "Мнозина не бяха съгласни с методите му, но големите му открития ще бъдат запомнени от българите", казва Овчаров.

   Някои археолози са критикували Китов за използването на тежка земекопна техника при разкопките му. Китов е защитил решението си с думите, че е било необходимо да бъдат изпреварвани иманярите.

   Археолози са го обвиняли също, че не е документирал или публикувал по подходящ начин откритията си, отбелязва вестникът.

   "Вашингтон пост" цитира думите на директора на Националния исторически музей в София Божидар Димитров, че Китов е възприемал археологията повече като дълг, отколкото като работа.

   "Той страдаше от широко разпространеното иманярство и се опита да му се противопостави с все повече и повече разкопки. Много често той печелеше надпреварата срещу иманярите", подчертава Божидар Димитров.

   И вестниците "Ню Йорк таймс" и "Интернешънъл хералд трибюн" посвещават обширни статии на делото и огромния научен принос на Георги Китов.

   Китов спечели известност с редица сензационни открития за древния тракийски народ, които помогнаха на учените да си създадат по-ясна представа за тяхното царство.

   Те са били конфедерация от племена, живели на границата между Южна Европа и Азия от 5 в. пр.н.е. до 46 г., когато са завладени от Рим.

   През 2004 г. в т.нар. Долина на тракийските царе в централна България Китов открива скелет в гробница, близо до който има фино изработена маска от чисто злато. През 2005 г. сп. "Тайм" определя това откритие като "едно от най-сензационните археологически открития през последните години".

   Още преди съюза на Тракия с Троя срещу Гърция в Троянската война гърците са смятали тракийците за варвари. Откритите от Китов останки обаче показват, че тракийците са били също толкова добри в обработката на металите, колкото и троянците.

   Те са били войнолюбив народ със сложни ритуали и са вярвали във
прераждането. Пълните със съкровища гробници очевидно са били на много богати хора, отбелязва вестникът.

   "Тези открития сочат, че богатството на тракийците е било сравнимо с това на всяко друго голямо царство от онова време", казва професор Джеймс Сикинджър от Американското училище за класически изследвания в Атина.

   Към Китов са отправяни критики заради използването на булдозери и друга тежка земекопна техника при археологически разкопки. Освен това в статия на сп. "Археология" през 2005 г. се поставя под въпрос квалификацията му, бизнес етиката му и връзките му с хора, заподозрени в иманярство и продажба на антични предмети, отбелязва изданието.

   Китов защити решението си да използва тежка техника с аргумента, че машините работят много внимателно и не са повреждали археологически находки и че се прибягнало до този метод, за да бъдат изпреварени иманярите, пише вестникът.

   За българите, които се стремят да намерят пътя си след падането на комунизма, делото на Китов е извор на национална гордост. Читателите на един от най-големите български вестници са го поставили сред 55-те най-велики българи.

   Той е получил няколко награди от правителството, което се надява да превърне тракийските съкровища в туристическа атракция, отбелязва "Интернешънъл хералд трибюн".

http://netinfo.bg/?tid=40&oid=1234445

Неактивен SMSI-H

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 199
Относно: Почина Георги Китов
« Отговор #2 -: Септември 19, 2008, 21:52:18 pm »
Отровиха го с калиев хлорид!!!

Имаше и други методи за предизвикване на инфаркт или инсулт, неоткриваеми при аутопсия, но в момента се сещам само за това.

Breath

 • Гост
Относно: Почина Георги Китов
« Отговор #3 -: Септември 19, 2008, 22:41:14 pm »
Да, и аз като чух за смъртта му, това бе първата мисъл, която се появи в главата ми...

Има много начини да се предизвика инфаркт, а и не само инфаркт.

Въпроса е какво е открил или какво е разбрал.

Неактивен SMSI-H

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 199
Относно: Почина Георги Китов
« Отговор #4 -: Септември 19, 2008, 22:49:03 pm »
Той не е открил, ами е създал нова парадигма в археологията, която е несъвместима с приетия до момента модел в историята и археологията, твърде неверен и лъжлив. Заради всичко това, мафията с ценностите на културата го отрови, бърка им много в джоба.

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 780
 • Невъзможно е нищо
Относно: Почина Георги Китов
« Отговор #5 -: Септември 20, 2008, 04:01:32 am »
Отровиха го с калиев хлорид!!!

Имаше и други методи за предизвикване на инфаркт или инсулт, неоткриваеми при аутопсия, но в момента се сещам само за това.


Доказателства има ли?
На мен в главата ми се върти идеята за проклятие от типа на това в гробницата на Тутанкамон. Да е копал не където трябва и както трябва и може да си е изпатил. Но това е само предположение.

П.П. Страшен материал имаш на четвъртия буркан съм :)
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Относно: Почина Георги Китов
« Отговор #6 -: Септември 20, 2008, 10:54:55 am »
'Тайм': Съкровища, достойни за царете


Изданието разказва за сензационните находки на археолога проф. Георги Китов
30.05.2005
Археологическите находки в България са сред най-сензационните през последните години; Китов прави едни от най-вълнуващите открития в тази страна с надеждата да добави нещо към оскъдното знание на учените за траките - това е оценката на сп. "Тайм" за работата на почти легендарния вече археолог и неговия екип.

Европейското издание помества обширна статия, която сумира археологическите успехи на Китов, описва намерените от екипа му предмети и дава общи сведения за траките.

Те копаят от 12 години, четири месеца на година, 18 часа на ден, припомня "Тайм" усилията на археолозите в Долината на тракийските царе край Казанлък и нарича Китов "българският Индиана Джоунс".

Това му е позволило да направи голям брой открития, които могат да променят напълно представата ни за един от най-загадъчните народи в историята - траките, отбелязва списанието.

"Долината е осеяна с древни погребални могили, издигнати от траките, чието наследство - като стълб на древна Европа, живее в древни текстове и истории, но чиято цивилизация остава мистерия", се казва в статията.

"Тайм" цитира видни учени траколози, включително проф. Александър Фол, според който откритията на Китов показват, че траките не са отстъпвали по богатство на никоя от тогавашните държави и са имали забележителна обществена организация.
Китов е намерил над 130 великолепни бижута, оръжия и ритуални предмети, които ясно показват, че тракийската култура е засенчвала дори гръцката, се казва в статията.

Тези находки доказват, че траките не са били "общество на варвари. Те са имали ценностна система, към която съзнателно са се придържали. Това е било аристократично общество със сложна йерархия", цитиран е проф. Александър Фол.

Красиви и страховити, предметите съживяват легендите на едно богато и силно царство, допълва изданието.

В материала се отбелязва, че откритите от проф. Китов тракийски предмети и скъпоценности ще бъдат показани в средата на юни на световното изложение ЕКСПО 2005 в Япония.

Проф. Китов е решен да прави разкопки, докато продължава да има толкова много загадки около този народ, населявал българските земи в древността, заключава "Тайм".
http://news.netinfo.bg/index.phtml?tid=40&oid=735638Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Относно: Почина Георги Китов
« Отговор #7 -: Септември 20, 2008, 10:56:42 am »

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314


Неактивен SMSI-H

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 199
Относно: Почина Георги Китов
« Отговор #11 -: Септември 20, 2008, 21:24:59 pm »

П.П. Страшен материал имаш на четвъртия буркан съм :)
asdfghjkl,

П.П. Ако си мисля това, което си мисля, малко ти е! След като се видяхме вече оползотворихме десети буркан... :P

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Относно: Почина Георги Китов
« Отговор #12 -: Септември 22, 2008, 19:53:08 pm »
А защо да е убит? Той и онзи другия ("великият тамплиер") си поддържаха статуквото. На никой не са били неудобни. Не виждам причина, ако някой има повече информация да каже...

Неактивен Disinfo

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 114
 • Дисинформатор
Относно: Почина Георги Китов
« Отговор #13 -: Септември 28, 2008, 14:51:17 pm »
Отровиха го с калиев хлорид!!!

Имаше и други методи за предизвикване на инфаркт или инсулт, неоткриваеми при аутопсия, но в момента се сещам само за това.

Tук няма конспирации... Учителят ми по история е бил приятел с Китов. Човекът е имал проблеми със сърцето от много време ( а също така обичал и да си пийва). Няма нищо неестествено в смъртта му
« Последна редакция: Септември 28, 2008, 14:52:34 pm от Disinfo »

cdms

 • Гост
Относно: Почина Георги Китов
« Отговор #14 -: Септември 28, 2008, 18:30:39 pm »
Имам чувството, че някой търси под вола теле. Вечна памет на д-р Китов.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27