Автор Тема: Билките  (Прочетена 67082 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Magnolia

  • Доста Писал
  • ****
  • Публикации: 1 258
Re:Билките
« Отговор #45 -: Април 15, 2009, 00:28:41 am »
Кой от вас пие или е пил редовно чай от листа на коприва? Аз преди пиех, но после спрях.

Получили ли сте някакви положителни ефекти от този чай? В него се съдържа много желязо.  ;)
Копривата може и сурова да се яде. Защо ти е да я вариш? Аз започнах да я ям още когато излезе тази година, но ми секнаха доставките и спрях. Не почувствах никаква пролетна умора. Ядях я на салата, сурова, по два пъти на ден.
Чела съм, че премахва белите коси, но колко е вярно, не знам.

Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

Неактивен Tuki

  • Четящ
  • *
  • Публикации: 134
Re:Билките
« Отговор #46 -: Април 15, 2009, 01:02:28 am »
Сурова?   :-\ В какъв смисъл сурова?
Аз пия чай от нея, защото иначе трябва всеки ден да я готвя, а с чай е по-лесно. А ти готвиш ли я и как?

И аз така чух, че предотвратява ранното побеляване на косите и въобще, че помага за заздравяване на косата, ако се яде, не само при външно прилагане.

А ти забелязала ли си някакъв конкретен положителен ефект при теб? Аз не мога да кажа, защото само през пролетта пия чай. ;)
« Последна редакция: Април 15, 2009, 11:13:21 am от Mirotvorec »

Неактивен Magnolia

  • Доста Писал
  • ****
  • Публикации: 1 258
Re:Билките
« Отговор #47 -: Април 15, 2009, 02:04:24 am »
За кратко я ядох, нали това писах. Просто нямам възможност да се снабдявам. Но за краткото време не съм изпитвала типичните за пролетната умора симптоми и освен това салатата от коприва ми е страшно засищаща, така че се енергитизирах с малко храна.Това са положителните ефекти, които лично аз съм забелязвала.

Аз я правя така: Вземам само връхчетата на копривата, измити, да кажем 2 пълни шепи и ги мачкам хубаво/ с гумени ръкавици, да не си мислиш с голи ръце  ;)/ , после я режа на ситно и смесвам със зелена салата./ може да се добавят и други зеленчуци по избор- аз слагам настъргани моркови, червено цвекло, целина, евентуално нарязани на шайби репички/ Много важно: добавям нарязани орехи. :-*  и 1-2 с. л. пшеничен зародиш/ продава се в диетичните магазини/ + пресни кълнове каквито имам/обикновено люцерна и житни/ и овкусявам със сока от четвърт лимон и зехтин.
Е, това е най- върховната салата, която съм изобретявала някога! :)
Абсолютно можеш да се нахраниш с това.

Според моите кулинарни експерименти другото с което прясната коприва ми е невероятно вкусна е: ориз 'Басмати"+ смлян джинджифил+ зехтин. Много пристрастяващо!


Да кажа все пак: след като се смачка хубаво, копривата не пари вече. Все пак понякога се случва да те жарне по гърлото, но това си е тръпка. :)

Опс, извинете за дългите рецептоизлияния :D

Ако имаш "находища" с коприва, като си обереш сега младите връхчета си я окоси и гледай какво става. До средата на лятото можеш да береш така, даже и по-късно.
« Последна редакция: Април 15, 2009, 11:15:17 am от Mirotvorec »
Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

Неактивен Tuki

  • Четящ
  • *
  • Публикации: 134
Re:Билките
« Отговор #48 -: Април 15, 2009, 10:46:40 am »
Да кажа все пак: след като се смачка хубаво, копривата не пари вече. Все пак понякога се случва да те жарне по гърлото, но това си е тръпка. :)

 :-X

А като се сготви дали ще и намалеят хранителните вещества. Придпочитам да не си опарвам гърлото.   :)

Неактивен Eon

  • Много Писал
  • *****
  • Публикации: 3 832
  • Sealers, not healers
    • Online Books
Re:Билките
« Отговор #49 -: Април 15, 2009, 13:03:18 pm »
Да кажа все пак: след като се смачка хубаво, копривата не пари вече. Все пак понякога се случва да те жарне по гърлото, но това си е тръпка. :)

 :-X

А като се сготви дали ще и намалеят хранителните вещества. Придпочитам да не си опарвам гърлото.   :)

Не, защо да намяляват. А и аз не съм забелязъл някой да хрупа коприва на воля от храста, вместо да я сготви. Сигурно има някаква причина за това.  :P

Неактивен Тук и сега

  • Малко Писал
  • **
  • Публикации: 257
Re:Билките
« Отговор #50 -: Април 15, 2009, 13:56:50 pm »
А и аз не съм забелязъл някой да хрупа коприва на воля от храста, вместо да я сготви. Сигурно има някаква причина за това.  :P

Животните я ядат сурова,щото няма кой да им я сготви ;D
Аз я ям съ6то сурова.И само коприва.Бера си само връхчетата,мачкам,после добавям сол(нерафиниранa),зехтин и лимон и орехи.Засища много добре.

Харесвам я и на супа със зелен лук,ориз,зехтин и накрая орехи.



Неактивен Eon

  • Много Писал
  • *****
  • Публикации: 3 832
  • Sealers, not healers
    • Online Books
Re:Билките
« Отговор #51 -: Април 15, 2009, 14:20:47 pm »
А и аз не съм забелязъл някой да хрупа коприва на воля от храста, вместо да я сготви. Сигурно има някаква причина за това.  :P

Животните я ядат сурова,щото няма кой да им я сготви ;D
Аз я ям съ6то сурова.И само коприва.Бера си само връхчетата,мачкам,после добавям сол(нерафиниранa),зехтин и лимон и орехи.Засища много добре.

Харесвам я и на супа със зелен лук,ориз,зехтин и накрая орехи.




Ами супер.

Неактивен neven

  • Пишещ
  • ***
  • Публикации: 699
Re:Билките
« Отговор #52 -: Април 15, 2009, 17:34:21 pm »
Пролет е. Сега е момента да си изсушите коприва за цялата година. Така винаги ще имате за чай и супичка.
Не забравяйте да си направите и мед от глухарчета!
"Предметите на Тльон се удвояват; те са склонни обаче и да изчезват или да губят известни черти, ког

Неактивен Tuki

  • Четящ
  • *
  • Публикации: 134
Re:Билките
« Отговор #53 -: Април 15, 2009, 19:28:46 pm »
Той как се прави? Глухарчетата се заливат с мед и престояват, така ли? А колко време трябва да стоят и кои части на растението се използват - само цветовете ли? И какъв точно става вкуса на този мед?  :-\  ;)
« Последна редакция: Април 17, 2009, 08:27:30 am от Mirotvorec »

Неактивен Magnolia

  • Доста Писал
  • ****
  • Публикации: 1 258
Re:Билките
« Отговор #54 -: Април 17, 2009, 02:41:39 am »

Животните я ядат сурова,щото няма кой да им я сготви ;D
Да бе, вярно, че не съм виждала коза да вари супа.
Изпревари ме. :-*

Tuki , няма начин. Полезните вещества почти винаги намаляват при топлинна обработка/ само морковите май правят мини- изключение/, но все остава нещо.
Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

Неактивен хадзапи

  • Пишещ
  • ***
  • Публикации: 808
Re:Билките
« Отговор #55 -: Април 17, 2009, 11:20:54 am »
Кромида, мисля, че важи и за праза, също не се променя при топлинната обработка. За морковите не го знаех.

Неактивен Magnolia

  • Доста Писал
  • ****
  • Публикации: 1 258
Re:Билките
« Отговор #56 -: Април 17, 2009, 14:13:33 pm »
Кромида, мисля, че важи и за праза, също не се променя при топлинната обработка. За морковите не го знаех.
За морковите не го твърдя със сигурност, но съм го срещала. При тях е важно да се ядат с мазнина. Иначе не може да се усвои вит. А/ каротинът/, ако не се лъжа. Тоест каротинът е  мастноразтворим.
Според друг източник, за да се усвоят добре, морковите трябва да са леко задушени с мазнина. Така че това за мазнината е вярно.Дали трябва да са сурови или топлинно обработени, не съм сигурна.
Във ведическата кухня май пак се набляга на леко задушените храни, не на суровоядството.

При всички случаи всеки трябва да си търси това което е най- добре за него, не да се води по общия акъл.
Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

Неактивен Tuki

  • Четящ
  • *
  • Публикации: 134
Re:Билките
« Отговор #57 -: Април 17, 2009, 14:36:56 pm »
Кромида, мисля, че важи и за праза, също не се променя при топлинната обработка. За морковите не го знаех.
За морковите не го твърдя със сигурност, но съм го срещала. При тях е важно да се ядат с мазнина. Иначе не може да се усвои вит. А/ каротинът/, ако не се лъжа. Тоест каротинът е  мастноразтворим.
Според друг източник, за да се усвоят добре, морковите трябва да са леко задушени с мазнина. Така че това за мазнината е вярно.Дали трябва да са сурови или топлинно обработени, не съм сигурна.
Във ведическата кухня май пак се набляга на леко задушените храни, не на суровоядството.

При всички случаи всеки трябва да си търси това което е най- добре за него, не да се води по общия акъл.

Всъщност, всички зеленчуци трябва да се ядат с мазнина, защото така се усвояват по-добре. Поне така четох на няколко места.  ;)

Неактивен %00

  • Четящ
  • *
  • Публикации: 129
    • organic SEO
Re:Билките
« Отговор #58 -: Май 14, 2009, 15:36:25 pm »
Ей! Сега разбрах защо толкова много обичам да усвоявам пържени картофки!
Заради витамините, и бира за преглъщане, че е сухо инак  :D

Иначе по темата с билките - най-добрия опит е съприкосновението, контакта и експериментирането. Не експериментиране от типа какво ще стане ако изям няколко отровни корена, а експериментиране от вида "виждане на енергията".

А билките говорят своя чуден език...
« Последна редакция: Май 14, 2009, 15:43:58 pm от %00 »
╟╩╦═╬╧╩╦═╬╧Оrgаnic SEO NinJah╩╦═╬╧╩╦═╬╧╩╦═╬╧╩╦═╬╧╩╦═╬╧╩╦═╬╧╩

Неактивен Hari

  • Четящ
  • *
  • Публикации: 56
Re:Билките
« Отговор #59 -: Май 15, 2009, 12:13:28 pm »

Аз я правя така: Вземам само връхчетата на копривата, измити, да кажем 2 пълни шепи и ги мачкам хубаво...............


Магнолия, незнам дали може да се има доверие на информацията, която ми попадна днес за копривата, но все пак нека да се има в предвид!

Цитат:
Коприва
Притежава кръвоспиращо действие, помага при проблеми с жлъчката и хроничен бронхит, повишава съкратителната способност на матката. Знахарките още в древността са я използвали като средство, предизвикващо аборт.
Бременните жени трябва да се въздържат от употребата на коприва. Тя и противопоказна и при атеросклероза на съдовете, хипертония, ракови заболявания на матката и простатата.

В статията има и за вредата на други билки.
"Също както при лекарствата, и при билките най-важно е правилното приложение и дозировката."
http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2156071


 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27