Автор Тема: Картофките и сандвичите на "Макдоналдс" - още по-вредни  (Прочетена 19551 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен dragonn

  • Малко Писал
  • **
  • Публикации: 261
Re:Картофките и сандвичите на "Макдоналдс" - още по-вредни
« Отговор #30 -: Октомври 10, 2010, 21:23:18 pm »
Цитат
Така и така се занимавам с микробиология някой път ще купя неща от макдоналдс някой неща и ще видим как ще се справят плесените и микробите.

Направи експеримент. Тъкмо ще сравним дали са верни нещата където пишат тук.

Тайната на безсмъртните Maк-бургери



Откак Морган Спърлок показа буркана с мистериозно добре запазените пържени картофи в "Super Size Me", списъкът с експонати в музея на "Макдоналдс" с храни, които отказват да се развалят, нараства главоломно. Последен в него се включи Happy Meal Project - бургер и пакет пържени картофи, които издържаха, без да се развалят, 143 дни.

Започнат от нюйоркския фотограф Сали Дейвис като наполовина творчески, наполовина хранителен експеримент, Happy Meal Project включва документиране от Дейвис на един Happy Meal през няколко дни, докато той се развали. На 137-ия ден обаче храната все още изглежда доста добре.

Има и други, още по-шокиращи примери за странната неразрушимост на храната от "Макдоналдс": като този нещастен бургер, който съществува от 12 години. Или друг, който не е успял да плесеняса в продължение на година, или един, който е обикалял из САЩ в чантата на една дама в продължение на повече от четири години.

Неорганичната храна? О, ужас...

Всеки експеримент, естествено, носи със себе си нова вълна от страх и гняв срещу химикалите и консервантите, които правят храната за бърза консумация почти неорганична.

От своя страна "Макдоналдс" като цяло запазват мълчание. Китайското поделение на гиганта в бизнеса с бързо хранене разпространи изявление през май, за да се противопостави на истерията след едногодишния експеримент на Джоан Брусо.

В изявлението си компанията оповести, че всичките й хамбургери се правят от 100 процента одобрено от американското министерство на земеделието телешко месо и са напълно лишени от консерванти. Любопитно е обаче, че от фирмата избягнаха да заявят същото за пържените картофи, хляба, кашкавала или сосовете.

Какво има в пържените картофки

Но консервантите може да не са единствено отговорни за устойчивостта на плесенясване на типичния Happy Meal. Марион Нестле, председател на програмата по изследвания на храните към Нюйоркския университет, заяви, че "Макдоналдс" се налага да използват "наистина много" натриев пропионат, за да попречат на развитието на бактерии или плесени.

Например пържените картофи на "Макдоналдс", които редовно са доказвали устойчивостта си на разваляне, съдържат лимонена киселина като консервант. Но по-важен факт може би е съдържанието на мазнина в картофите.

Около 50% от общо 250 калории, съдържащи се в малко пакетче картофи, идват от мазнината. "Всичко, което съдържа много мазнина, е с ниска влажност," казва Бари Суонсън, професор в факултета по наука на храните във Вашингтонския университет. А ниската влажност означава по-малък шанс за поява на плесени.

Те са по-хрупкави и по-тънки от обикновените картофи, което означава, че са изложени на по-голяма топлина на единица площ, което унищожава патогенните компоненти и намалява водното съдържание. Картофите на "Макдоналдс" също така са покрити старателно с дебел слой сол - нещо, което хората използват като естествен консервант в последните 2500 години.

Изобилни мазнини в телешкото

Телешкото в сандвича също изобилства от мазнини - количеството им варира между 37 и 54 процента от общото калорийно съдържание - и е приготвено на висока температура. "Също така то е много тънко, което отново означава висока температура на единица площ," казва Шон О'Кийфи, професор по въпросите на храните във Вирджинския технологичен институт. Дейвис отбелязва, че с времето месото в сандвича се свива и втвърдява, губейки и тази влажност, която преди е съдържало.

Обикновено сусамено хлебче в "Макдоналдс" съдържа калциев пропионат и натриев пропионат - и двете съставки са консерванти. Но списъкът със съставки - включително консерванти - всъщност не се различава от това, което ще откриете върху опаковката на който и да е обикновен хляб на щанда в супермаркета.

Популярните в САЩ Wonder Light Enriched Buns например също съдържат калциев пропионат. Въпреки че нито една от опаковките не сочи количествата консервант, разумно е да приемем, че и в двата случая той е под одобрените граници от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA).

В крайна сметка, според О'Кийфи, мразещите "Макдоналдс" - поне в научен аспект, нямат основание. "Съставките са подобни на каквото и да е, което можете да откриете в консервирани продукти за бързо хранене," казва той.

За добро или лошо, "Макдоналдс" вече не са химическа лаборатория от тайни съставки, замислени да ни балсамират отвътре. Поне не повече от всеки друг производител на консервирани храни.

И един Happy Meal успява да не се развали, защото изобилства от мазнини, сол и практически е лишен от хранителни вещества - което всъщност само по себе си е добра причина така или иначе да го избягвате.

http://www.webcafe.bg/id_1164171415

Неактивен Спорт-Здраве4

  • Доста Писал
  • ****
  • Публикации: 1 244
Re:Картофките и сандвичите на "Макдоналдс" - още по-вредни
« Отговор #31 -: Октомври 11, 2010, 11:06:34 am »
Замалко да се вържа... Добре че като всеки ерген съм имал и ергенска квартира и много добре знам стадиите на разваляне на много неща... (вече нямам -.- ... криза)

Ако не се бях замислил, тая статия сигурно щеше да ми бръкне в главата.


Мазнана гранясва.

Естествени мазни пордукти, които по начало нямат много влага в себе си, мухлясват при неправилно сушене. А носенето в чанта и затварянето в буркан е неправилон сушене.

Още повече - съдържащата се влага е лесно видима като перспирация по буркана, и о да - абсолютно достатъчна е за плесен.
« Последна редакция: Октомври 11, 2010, 11:09:33 am от Спорт-Здраве4 »

Неактивен Pilota

  • Малко Писал
  • **
  • Публикации: 266
Re:Картофките и сандвичите на "Макдоналдс" - още по-вредни
« Отговор #32 -: Октомври 11, 2010, 19:50:09 pm »
Е аз ще направя собствен експеримент.

Неактивен Дейзи

  • Четящ
  • *
  • Публикации: 39
Мразя МакДоналдс, ходех доскоро един път на 2 години и всеки път се заричам, че няма да стъпя, последния път ми стана зле, изби ми студена пот и ми се гадеше, и то след изядени сандвич и картофки,това си беше чисто хранително натравяне.

Неактивен bojinkata

  • Доста Писал
  • ****
  • Публикации: 1 134
Срокът на годност на пържените картофки в БМ е само 8 МИНУТИ- Чудно ми е какво му харесват хората че има и опашки  и при тези надути цени. Един път опитах някакво кюфте-картон. Абсолютни боклуци.

 

Сходни теми

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
31 Отговора
26869 Прегледи
Последна публикация Октомври 30, 2012, 11:37:01 am
от Гален
Стара "новина"

Започната от преминаващ Новини и общи дискусии

3 Отговора
3675 Прегледи
Последна публикация Март 01, 2006, 15:03:25 pm
от Eon
0 Отговора
2361 Прегледи
Последна публикация Март 01, 2006, 13:44:04 pm
от Eon
45 Отговора
22510 Прегледи
Последна публикация Март 19, 2006, 16:02:51 pm
от H.
30 Отговора
34643 Прегледи
Последна публикация Април 21, 2012, 18:23:25 pm
от Hacko

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27