Автор Тема: Красива звезда може да обсипе Земята със смъртоносни лъчи  (Прочетена 2293 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Vader

  • Малко Писал
  • **
  • Публикации: 289
Красива звезда, подобна на въртележка, един ден може да обсипе Земята със смъртоносни лъчи, съобщи сайтът Спейс, като цитира изследване на австралийския астроном Питър Тътхил от Университета в Сидни, публикувано в Asyrophysical Journal.

За разлика от Звездата на смъртта в "Междузвездни войни", която трябва да се приближи до една планета, за да я взриви, огнената звездна спирала може да нанася поражения от разстояние хиляди светлинни години.

Въпросната въртележка е на около 8000 светлинни години от Земята и се състои от две горещи и ярки звезди, които обикалят една около друга. При орбитирането им газови струи от повърхностите им се сблъскват в Космоса и се усукват в спирала.

Въртележката, наречена WR 104, е била открита преди 8 години в съзвездието Стрелец. Тя се върти в кръг на всеки осем месеца. Двете съставящи я масивни звезди един ден ще избухнат в свръхнови.

Едната от тях обаче е много нестабилна и е известна като Wolf-Rayet (WR). Това е последната стабилна фаза в живота на масивните звезди малко преди да се превърнат в свръхнови.

Когато звездата Wolf-Rayet стане свръхнова, може да изпусне мощна струя гама лъчи, която първоначално се движи със скоростта на светлината и затова няма да има време Земята да бъде предупредена.

Избухванията на гама лъчи са най-мощните експлозии във Вселената, тъй като могат да освободят енергия, каквато Слънцето освобождава през 10-милиардогодишния си живот.

И това става за много кратко време - от милисекунди до една или повече минути. Ако космическата въртележка изхвърли струя от гама лъчи, Земята ще е точно на "огневата линия", казва Тътхил.

Астрофизикът Ейдриън Мелот от Университета на Канзас в Лорънс обяснява, че това е първият известен обект, който може да обсипе Земята с гама лъчи. Гама лъчите няма да проникнат през земната атмосфера и да изгорят планетата, но ще увредят стратосферата по химичен начин.

Според Мелот, ако WR 104 ни удари с 10-секундна струя гама лъчи, ще бъдат унищожени 25% от целия озонов слой и хранителните вериги в океаните, но може да настъпят и масови измирания на растителни и животински видове и да бъде застрашен дори човешкият живот на планетата.

Според Тътхил все още има много въпросителни. Възможно е гама лъчите да минат покрай Земята и да не нанесат щети. Освен това не е известно дали звезди като WR 104 могат да изхвърлят струя гама лъчи с максимална мощност.

Бъдещите изследвания ще покажат дали WR 104 действително е насочена към Земята.
БТА
Brotherhood of the Intergalactic Federation of Bulgaria Bulgaria on three seas,mango to Saturn!

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27