Автор Тема: Всяко бебе след 2019 ще има пълна геномна карта  (Прочетена 3439 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Спорт-Здраве3

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 385
 • ако четеш това,значи един сириусец те хапе по гъза
Източник - вестник "Дневник"


Всяко бебе, появило се на белия свят след 2019 г., ще разполага от рождението си с пълна генетична карта, обяви водеща световна компания, работеща по проблемите на човешкия геном. Разчитането на пълния ДНК код на всяко новородено ще бъде технически постижимо и ценово поносимо до 5 години, което пък ще доведе до истинска революция в медицината, заяви главният изпълнителен директор на "Илюмина" (Illumina) Джей Флатли, цитиран от в. "Таймс". Според него единствената причина за евентуалното забавяне на ерата на геномния профил ще бъдат социалните предразсъдъци и правните спорове. Въпреки това към 2019 г. картографирането на гените на бебета вече ще бъде напълно рутинна процедура, смята д-р Флатли.

Това от своя страна ще открие нова страница в медицината, тъй като предварително ще се знае предразположеността на новороденото към някои болести, а лекарствата ще бъдат изписвани по-ефикасно и ще бъдат съобразени с личните необходимости. Подобно развитие все пак ще повдигне трудни въпроси около защитата и достъпа до генетичните записи на индивида. Мнозина не биха били склонни да позволят гените им да бъдат разчетени и записани поради страх, че данните могат да се използват срещу тях от работодатели и застрахователи.

Геномът на новородените може да се сглоби въз основа на обикновен кръвен тест, който в момента се използва за откриване на наследствени болести. Чрез изследване на генетичните вариации могат да бъдат идентифицирани наследените рискове от много болести, включително рак, диабет и сърдечни проблеми, а застрашените да бъдат тествани по-често и лекувани превантивно, казва д-р Флатли. Личната геномна карта може да помогне и за предписването на най-подходящите медикаменти, за да получат пациентите това лекарство, което най-добре ще им понесе.

Перспективата за генно картографиране за всички се появи поради рязко спадащата цена на технологията, коментира в. "Таймс". Проектът "Човешки геном", който през 2001 г. публикува първата пълна карта на човешките гени, струваше 4 млрд. долара. Две години по-късно учените Джеймс Уотсън и Крейг Винтър декодираха гените си срещу 1 млн. долара. В момента пълна геномна карта струва 100 000 долара, а от юни калифорнийската компания "Къмплийт дженомикс" (Complete Genomics) ще предлага генно картографиране срещу само 5000 долара, посочва "Блумбърг". Като начало услугата ще бъде предлагана на производители на лекарства, биотехнологични компании и изследователски академични центрове.

Самата "Илюмина" до две години ще предложи услугата срещу 10-20 хил. долара, а първите й бъдещи клиенти вече са сключили договор с нея. Миналия месец компанията обяви сделка с британската "Оксфорд нанопор" (Oxford Nanopore) за разработване на нов подход при проследяването на генома, което допълнително ще свали цените. По думите на д-р Флатли пред в. "Таймс" до 3-4 години услугата би трябвало да спадне до под 1000 долара.
« Последна редакция: Февруари 13, 2009, 02:49:42 am от Спорт-Здраве3 »
"Where am I" is the usual question... In this case "when" might be more apt.

Неактивен jediguardian

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 571
  • Сериалът Heroes
Относно: Всяко бебе след 2019 ще има пълна геномна карта
« Отговор #1 -: Февруари 13, 2009, 23:53:36 pm »
В правилните ръце генното инжинерство ще бъде много полезно. Премахване на дефекти още в зародиш. Но правилни ръце не съществуват.

Неактивен Magnolia

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 236
В правилните ръце генното инжинерство ще бъде много полезно. Премахване на дефекти още в зародиш. Но правилни ръце не съществуват.
Toва, че "генетичните дефекти" не могат да бъдат премахвани и без подобни намеси, вече силно ме съмнява. ;)
Ако бебето изживее силен стрес в корема на майката и се появи с увреждане, това не значи, че увреждането му е доживот. Ние сами си слагаме границите, включително като вярваме във вестникарски измислици.
« Последна редакция: Юни 13, 2009, 14:42:43 pm от Magnolia »
Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27