Киселото мляко бори СПИН
Standart
Бактерия в йогурта и сиренето спира развитието на опасния вирус
Бактерия в киселото мляко, генетично изменена от американски учени, ще е в основата на ново лекарство, което спира разпространението на вируса на СПИН в човешките клетки.
Това предаде здравното американско списание "Нейчър".
Въпреки че характеристиките на бактерията все още се изследват, учените вярват, че техниката за произвеждане на новото лекарство може да спести много средства и в същото време то да се окаже по-ефективно в борбата срещу разпространението на СПИН.
Бактерията Lactococcus lactis, с помощта на която се приготвя сирене и кисело мляко, е била открита в някои части на човешката анатомия, където киселината, която бактерията произвежда, спира развитието на някои опасни бактерии. Барат Рамратнам, специалист по вируса на СПИН от медицинския институт "Браун" в Провидънс, и неговите колеги генетично са изменили бактерията със сианоирин - лекарство, което спира разпространението на вируса на СПИН в човешките клетки и което трябва да започне да се произвежда през 2007 година.
Надеждата да се открие лек срещу СПИН накара учените да търсят в най-неочаквани посоки. Неотдавна австралийски изследователи обявиха, че са на път да открият медикамент срещу опасната болест, разработен на базата на специален вид жаба.