...
Мерси, радвам се, че ти харесва.
Аз, лично, съм много далече от професионален физик, а също изобщо не ми е хоби. Така че моите представи и знания са крайно посредствени. Но като един любознателен човек, тези неща са ми интересни. Да не говорим, че много ме кефят филми като стар трек и стар гейт. А стар уарс да не говорим. Той даже ми е омръзнал.
И всички тези работи, черни дупки, хипер пространства, паралелни вселени ... мнооого ме кефят.
Също така, като бях много малък, четох една книга (ако не се лъжа май беше Васко Да Гама от село Рупча) (на братя Мърмореви .. всъщност Мормареви май)
Както много други любими книги, филми или игри, тази книга съм я препрочитал много пъти. Та вътре, имаше един герой, който беше казал нещо от сорта: Ако нещо го разбираш, ще можеш да го обясниш супер просто и разбираемо. Ако не го разбираш, ще вадиш супер сложни термини и неразбираеми думи.
Тази концепция тогава много ми хареса и ми стана любима. В последствие винаги се старая да намирам най-простото обяснение за нещо, най-очевидното и по възможност с подходящи сходни примери. Също така много уважавам хора, които се стараят да спазват същото правило и се стараят да обясняват нещата просто и ефективно.
Разбира се, ясно е, че не всяко нещо може да се обясни просто и ясно. Само основни концепции. Иначе има чепати формули, дълги 100 страници. И те също са много полезни понякога, даже незаменими.
Сега, още не съм чел повторно и потретно първия пост по темата, за да се мъча да разбирам мисълта на автора. Която беше крайно неясна и неразбрана. (поне за мен)
Но искам да вмъкна едно обяснение, което евентуално може да му помогне, за очевидната логична грешка там.
И то е следното: Да, наистина няма как да измерим дали абсолютното Време на цялата вселена нараства, намалява, и с какви темпове. Няма и как да го измерим, защото няма да имаме опорна точка. А за опорните точки, и тяхната нужда е разяснявал още Архимед, преди няколко хиляди години.
Та няма опорна точка, няма и мерилка за абсолютното време.
НО!
Някои физици, ентусиасти (!
),
казват, че единственото време, което може да се измери точно, това е времето, измерено спрямо Абсолютното Време (т.е. с което пулсира цялата Вселена).
Т.е. ние не можем да измерим абсолютното време, но единствено можем да го ползваме за отправна точка, за да измерим някои далеч по-обикновени и по-малко значими времена. И тяхното темпо. (то темпо е пак синоним на време, но така ми дойде ... да не задълбаваме сега ...) За интензитета на времето говорим, ясна е работата.
И най-накрая, друг интересен феномен/факт е, че съвременните физици (ама най-коравите от тях), тръгнали да смятат квантовото време (май така се казва, или поне звучи добре), т.е. интензитета на времето и се оказало, че времето не се движи плавно, а също и движенията в пространството, ами ставали на скокове. Т.е. на практика, и на теория, нямало изобщо такова нещо като време. Просто при величини от порядъка на 10 на -40та секунди, всичко ставало на стъпки. Като в компютър. И съответно ако едно тяло се движи, то при такива величини извършва мигновени мини премествания в пространство-времето. И на практика когато го прави, се мести мигновено и време няма. Реално, това, което всеки повтаря, а и аз напоследък: Времето, е крайно субективно ...
Този последния пасаж ми звучи доста налудничаво. И го прегледах съвсем набързо, по диагонал и на английски. При това от някакъв труд на някой си, изобщо не лесен материал за четене. Просто търсех една друга информация. И даже прочетох към 1/4 страница, от материал който е 100-200 страници.
Та изобщо не гарантирам да съм го разбрал правилно. Ако случайно пак попадна на него в нета и имам време, ще го прегледам пак.
Като гледам, обаче УЖАСНИТЕ съпътстващи формули, които дори студентчетата зайци си подхвърлят из трудовете, астро физиката изобщо не е лъжица за всяка уста, меко казано. Не вярвам от прочитни книжки тип- "вестник Психо" да може изобщо да се добие представа за тази материя. Дори и правилна посока не може да се добие.